Σε τροχιά υλοποίησης έργα πολιτισμού στη Λέρο

Σημαντικά έργα πρόκειται να υλοποιηθούν στη Λέρο που περιλαμβάνουν την αποκατάσταση του ιστορικού «Ξενοδοχείο Λέρος» αλλά και παρεμβάσεις για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του νησιού.

Λέρος έργα

Η αποκατάσταση και η επανάχρηση του ιστορικού κτηρίου "Ξενοδοχείο Λέρος" στο Λακκί της Λέρου, προϋπολογισμού 2.197.323 ευρώ, εντάχθηκε πρόσφατα στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Εκτός αυτού όμως, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, εντάσσεται για χρηματοδότηση στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΥΠΠΟΑ, σειρά μελετών ωρίμανσης έργων στη Λέρο, προκειμένου να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027. Οι μελέτες αφορούν στην προστασία, ανάδειξη και επισκεψιμότητα του Κάστρου του Παντελίου, στην αποκατάσταση και ανάδειξη των εκκλησιών της Αγίας Κιουράς στο Παρθένι, του Αγίου Πέτρου στο Δρυμώνα και του Αγίου Ζαχαρία της Μερικιάς, καθώς και στην αποκατάσταση και ανάδειξη του Κάστρου Μπούρτζι.

Λέρος

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, "Τηρώντας στο ακέραιο τη δέσμευσή μας για την ταχεία εξέλιξη σημαντικών έργων και παρεμβάσεων για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Λέρου –και μετά την εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου για την "Ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής σημασίας των οικισμών Λακκί και Λέπιδα”, από το ΥΠΠΟΑ, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που παρουσιάσαμε τον Δεκέμβριο 2021- προχωρούμε με την υλοποίηση του έργου της αποκατάστασης και επανάχρησης ως πολιτιστικός πολυχώρος και για την φιλοξενία καλλιτεχνών, του ιστορικού "Ξενοδοχείου Λέρος", ενός εμβληματικού κτηρίου στο αρχιτεκτονικά ιδιαίτερο συγκρότημα κτισμάτων στο Λακκί, όπως ανακοινώσαμε στην πρόσφατη επίσκεψή μας στη Ρόδο".

Αναλυτικότερα, το έργο αποκατάστασης του ιστορικού κτηρίου "Ξενοδοχείο Λέρος" στο Λακκί της Λέρου, προϋπολογισμού 2.197.323 ευρώ προβλέπει ένα πλήρες ενεργειακά αποδοτικό κτήριο με πολιτιστικές χρήσεις και δημοτικό ξενώνα 20 δωματίων για φιλοξενία καλλιτεχνών. Προβλέπονται, επίσης, πωλητήριο του ΟΔΑΠ, και θερινός κινηματογράφος.
Το ξενοδοχείο "Λέρος" ή "Albergo Roma", όπως ήταν γνωστό κατά την ιταλική περίοδο, ανήκει στο συγκρότημα Δημαρχείο ή Municipio, θέατρο Giacomo Puccino, Albergo Roma και Αγορά ή Mercato, διοικητικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο στο μέσον της παραλίας του οικιστικού συνόλου Λακκί ή Porto Lago, της γνωστής στρατιωτικής βάσης των Ιταλών στα Δωδεκάνησα. Το κινηματοθέατρο και το Ξενοδοχείο Λέρος έχουν χαρακτηριστεί από το 1995 ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία, καθώς "αποτελούν αξιόλογα δείγματα κτηρίων Ιταλικής Αρχιτεκτονικής και της εποχής του Μεσοπολέμου, σημαντικά για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής στον συγκεκριμένο χώρο και είναι αναπόσπαστα τμήματα του αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού ιστού της πόλης του Λακκιού". Το μνημείο μαζί με τα υπόλοιπα κτήρια του Porto Lago και την πολεοδομική τους οργάνωση αποτέλεσαν και αποτελούν σημαντικά δείγματα ρασιοναλιστικής αρχιτεκτονικής.

Το έργο της αποκατάστασης του ξενοδοχείου αποτελεί αντικείμενο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, που έχει υπογραφεί μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Λέρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Οι φάρμες της Δυτικής Αττικής με το βλέμμα στραμμένο στη βιώσιμη καλλιέργεια

Μια δράση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με τη Med Culture.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/09/2022

H Aegean ανακηρύχθηκε "Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη"

Για 11η συνεχή χρονιά και 12η συνολικά, ανακηρύσσεται πρώτη, στις προτιμήσεις των επιβατών

Οι υποψήφιοι για το 2ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Φεστιβάλ ΛΕΑ

Η απονομή του βραβείου θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη.

12 Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης ανοίγουν στην Αθήνα τον Οκτώβριο

Μαθήματα εικαστικών, χορού, θεάτρου, κινηματογράφου, δημιουργικής γραφής και ξένων γλωσσών για παιδιά και ενήλικες.

Αλέξης Σταμάτης: "θα ήθελα να είμαι ο εγγονός του γιου μου"

Ο βραβευμένος συγγραφέας στο τελευταίο του μυθιστόρημα, "Το Λευκό Δωμάτιο", μιλά για τους ήρωες των βιβλίων του, για το φόβο του θανάτου και το σύμπλοκο του σύμπαντος.

"Αναβιώνοντας το Μέλλον" με την Καλλιόπη Κοντζόγλου

Παράλληληλα με την παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέα και αρχιτέκτονα, θα πραγματοποιηθεί σχετική ξενάγηση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

"Culture is Athens": Μάθε με ένα "κλικ" όλα όσα συμβαίνουν στην πόλη

Στις σελίδες της πρωτότυπης νέας εφαρμογής περιλαμβάνονται τα εμβληματικά κτίρια και οι χώροι πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων