Ο Μάκης Παπαδημητρίου διάβασε το "Άνθρωποι με άγχος" και έπιασε τον εαυτό του να φωνάζει "όχιιι λέει ψέματααα"!

Η ικανότητα του Φρέντρικ Μπάκμαν να περιγράφει με τρομερό χιούμορ ακόμα και τις πιο αλλόκοτες και δύσκολες καταστάσεις μπορεί να σε κάνει να γελάς και να κλαις την ίδια στιγμή.

Μάκης Παπαδημητρίου

Η υπόθεση 
Μια ληστής τραπέζης καταφεύγει σε ένα διαμέρισμα όπου βρίσκεται κόσμος που ενδιαφέρεται να το αγοράσει...

Ο συγγραφέας
Μπάκμαν Φρέντρικ. Σουηδός συγγραφέας γεννημένος το 1981, το πρώτο του βιβλίο, που εκδόθηκε το 2012, με τίτλο  "Ένας άντρας που τον λένε Ούβε", γυρίστηκε ταινία με μεγάλη επιτυχία. Έκτοτε έχει γράψει αρκετά best seller όπως "Η Μπρίτ Μαρί ήταν εδώ", "Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη" και άλλα.

Τι μου άρεσε
Αν και φαίνεται σαν θέμα αρκετά τετριμμένο (ληστεία), ο τρόπος που ο Μπάκμαν ξεδιπλώνει την πλοκή και δομεί σιγά σιγά τους χαρακτήρες είναι μοναδικός και αξιοθαύμαστος. Όπως και στα προηγούμενα βιβλία του, έπαθα κι εδώ το ίδιο πράγμα... Σχεδόν ταυτίστηκα και λάτρεψα τους  χαρακτήρες που αρχικά μίσησα! Η ικανότητα του Μπάκμαν να περιγράφει με τρομερό χιούμορ ακόμα και τις πιο αλλόκοτες και δύσκολες καταστάσεις μπορεί να σε κάνει να γελάς και να κλαις την ίδια στιγμή. Το μεγαλείο των χαρακτήρων και το βάθος στο οποίο διεισδύει κάνοντας φαινομενικά "επιφανειακές" παρατηρήσεις συμπεριφοράς ή... κινήσεων (!) είναι πράγματι κάτι εντυπωσιακό. 

Στο βιβλίο αυτό λοιπόν, μια ληστής καταφεύγει σε ένα διαμέρισμα που εκείνη την ώρα έχουν επισκεφτεί κάποιοι επίδοξοι αγοραστές. Το παρελθόν σμίγει με το παρόν στην ιστορία των δυο αστυνομικών που ερευνούν τη ληστεία και προσπαθούν να λύσουν ένα μυστήριο που αφορά τη ληστή (προφανώς!), δύο συνταξιούχους, ένα ζευγάρι δύο γυναικών που περιμένει παιδί, μια μεσίτριας, μια ηλικιωμένη κυρία, μια διευθύντρια τράπεζας που θέλει να αυτοκτονήσει (ο αγαπημένος μου χαρακτήρας) και ένα τύπο που για έναν απίθανο λόγο είναι ντυμένος κούνελος. 

Ποιος λέει ψέματα ποιος λέει αλήθεια, ποιος και γιατί δεν θέλει να μιλήσει, ποιος μιλάει χωρίς να τον ρωτήσουν; Πότε και γιατί έγιναν έτσι τα πράγματα, τι ρόλο έπαιξε η τύχη... και ισχύει άραγε αυτό που λένε, ότι κάτι που κάνεις τώρα ίσως επηρεάσει τη ζωή σου στο μέλλον κατά τρόπο που ούτε καν μπορείς να φανταστείς; Εγώ πια είμαι σίγουρος... 
Ένα απολαυστικό βιβλίο με σύγχρονη γλώσσα σε μια εξαιρετική μετάφραση του Γιώργου Μαθιόπουλου. Είναι τόσο ζωντανή η αφήγηση που σε ένα κομβικό σημείο της πλοκής έπιασα τον εαυτό μου σχεδόν αγανακτισμένο να φωνάζω... "όχιιι λέει ψέματααα"... θα το διαβάσετε και θα με θυμηθείτε!

Τι δεν μου άρεσε 
Το βιβλίο έγινε σειρά στο Netflix και παρόλο που είναι αρκετά ωραία και καλογυρισμένη, θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου που πρώτα διάβασα το βιβλίο. Αν δεις πρώτα τη σειρά όπως στο 99% των περιπτώσεων μεταφοράς βιβλίου στην τηλεόραση, χάνεις όλη τη μαγεία της αφήγησης και βλέπεις τα πράγματα όπως τα έχει φανταστεί κάποιος άλλος.

Θα το σύστηνες;
Χωρίς δεύτερη σκέψη.

Το "Άνθρωποι με άγχος" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".