Εκδήλωση για τον σπουδαίο Μικρασιάτη Φώτη Κόντογλου στο Δημαρχιακό Μέγαρο

Με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου του «Ευλογημένο Καταφύγιο» αλλά και τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Αθήνα τιμά τον μεγάλο λογοτέχνη με ομιλίες και ξεναγήσεις στο μέγαρο.

Ευλογημένο Καταφύγιο

Ο Δήμος Αθηναίων και οι Εκδόσεις Ακρίτας διοργανώνουν ένα ξεχωριστό αφιέρωμα για τον Μικρασιάτη λογοτέχνη Φώτη Κόντογλου (1895-1965) , με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και την επανέκδοση του βιβλίου του "Ευλογημένο Καταφύγιο".

Μετά από απαίτηση θαυμαστών του, το έργο επανεκδίδεται προκειμένου να ξαναβιώσει το κοινό τον ονειρικό λόγο του συγγραφέα αλλά και το βάθος της σοφίας του. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου, ο λογοτέχνης μας ταξιδεύει σε πράγματα απλά και καθημερινά, μυώντας μας παράλληλα σε κρυμμένες ομορφιές. Στο δεύτερο μέρος κυριαρχεί η οδύνη για την αλλοίωση της ελληνορθόδοξης παράδοσης, αλλά αχνοφέγγει και το φως της ελπίδας. Το τελευταίο μέρος με τίτλο "Ανεξιχνίαστα μυστήρια" κυριαρχείται από τις μεταφυσικές αγωνίες του μεγάλου συγγραφέα.

Το Σάββατο 9 Απριλίου (12 μ.μ.) ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωσήφ Βιβιλάκης, ο αναπληρωτής καθηγητής της ΑΣΚΤ Δημοσθένης Αβραμίδης και ο εγγονός του λογοτέχνη Φώτης Μαρτίνος θα συνομιλήσουν για το έργο του σπουδαίου Φώτη Κόντογλου στο Δημαρχιακό Μέγαρο, στην πλατεία Κοτζιά. 

To πάνελ θα συντονίσει η ιστορικός τέχνης Κατερίνα Κοσκινά και ο ηθοποιός Γεράσιμος Μιχελής θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο. Μετά τη λήξη των ομιλιών θα ακολουθήσει ξενάγηση από την προϊστάμενη του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Αθηνών, Γεωργία Αντωνοπούλου σε μη επισκέψιμους χώρους του μεγάρου όπου κοσμούνται έργα του Κώντογλου.

Για κρατήσεις καλέστε στο 2130291224.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Προθεσμία μέχρι τις 10 Μαΐου για τον διαγωνισμό "Πρασινίζουμε το Γκρίζο"

Οι κάτοικοι καλούνται να μεταμορφώσουν τα μπαλκόνια, τις ταράτσες, τις αυλές και άλλους ανοιχτούς χώρους σε πράσινες γωνιές, να τις φωτογραφίσουν και να τις μοιραστούν στην ιστοσελίδα organizationearth.org.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/05/2024

Διήμερη εθελοντική αιμοδοσία για παιδιά με μεσογειακή αναιμία

Παράλληλα, ξεκινάει ομάδα συμβουλευτικής υποστήριξης ενηλίκων με θέμα το άγχος και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που συναντούν οι άνθρωποι στη διαχείριση της καθημερινότητας τους.

Πολ Όστερ: Ο καπνός εξαφανίζεται

Ο συγγραφέας Πολ Όστερ έφυγε από τη ζωή την τελευταία μέρα του Απρίλη. Ήταν εβδομήντα επτά χρονών.

London Wine Fair 2024: To ελληνικό κρασί σε μία από τις μεγαλύτερες οινικές εκθέσεις

Ετικέτες της χώρας μας θα δώσουν το παρών σε ένα από τα σημαντικότερα οινικά event του πλανήτη.

Το πρώτο σημαντικό βήμα για τον σχεδιασμό αξιοποίησης της ΟΧΕ από τον Δήμο Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων θα αξιοποιήσει το ποσό των 101 εκατ. ευρώ προκειμένου να υλοποιηθούν περισσότερα από 40 σημαντικά έργα και δράσεις τα οποία θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης.

Οι καλύτερες συνταγές για το πασχαλινό τραπέζι

Η Λαμπρή δεν είναι συνώνυμη του οβελία. Μένει ν' ανακαλύψουμε και άλλα υπέροχα πασχαλιάτικα φαγητά. Αν, λοιπόν, έχετε προγραμματίσει να σουβλίσετε αρνί, καλό κουράγιο και καλοφάγωτο, αλλά...

Τα παραδοσιακά γλυκά του Πάσχα, πέρα από τα καθιερωμένα!

Τα νηστίσιμα σκαλτσούνια θέλουν την ώρα τους αλλά είναι υπέροχα, τα πασχαλινά κουλούρια είναι εύκολα και μυρωδάτα, τα τσουρέκια με το κόκκινο αβγό απαραίτητα και γιατί να μη δοκιμάσουμε καλιτσουνάκια με ανθότυρο, τάρτα μελιτίνι ή τα "πουντζά" της Αστυπάλαιας...