Βραβεία Κρατικής Λογοτεχνίας 2021: Δείτε τους νικητές

Στον Δημήτρη Τζιόβα το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, ενώ ξεχώρισαν τα «Άντρες χωρίς άντρες» του Δαββέτα και το «Τα περσινά τους βάζουν για καλά» του Γούλα, μεταξύ άλλων.

κρατικά_βραβεία_λογοτεχνίας

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2021, τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2021  και τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου για το 2021. Όλες οι εκδόσεις αφορούν κυκλοφορίες του έτους 2020.

Δείτε τους νικητές

Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων: Δημήτρης Τζιόβας
Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος: Νίκος Δαββέτας για το έργο του Άντρες χωρίς άντρες (εκδόσεις Πατάκη,) & Λουίζα Παπαλοΐζου για το έργο της Το βουνί (εκδόσεις Το Ροδακιό).
Κρατικό Βραβείο Διηγήματος - Νουβέλας: Θανάσης Χατζόπουλος για το έργο του Ιστορικός ενεστώς (εκδόσεις Πόλις) & Χρήστος Χρηστίδης για το έργο του Γυμνός (εκδόσεις Εντευκτηρίου)
Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Διονύσης Καψάλης για το έργο του Σημειώσεις για τη μουσική του κόσμου (εκδόσεις Άγρα)
Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής: Χριστίνα Κουλούρη για το έργο της Φουστανέλες και χλαμύδες. Ιστορική μνήμη και εθνική ταυτότητα 1821-1930, )εκδόσεις Αλεξάνδρεια)
Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας - Bιογραφίας - Χρονικού - Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας: Στράτος Ν. Δορδανάς και Βάιος Καλογρηάς για το έργο τους Οι ζωές των άλλων, Η Στάζι και οι Ελληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Ανατολική Γερμανία (1949-1989), (εκδόσεις Επίκεντρο)
Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα: Σπύρος Γούλας για το έργο του Τα περσινά τους βάζουν για καλά (εκδόσεις Πόλις) & Φοίβος Οικονομίδης για το έργο του Βορράς (εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας)
Ειδικό Κρατικό Βραβείο: Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης για το έργο του Έξοδα νοσηλείας (εκδόσεις Ενύπνιο) & Δημήτρης Χριστόπουλος για το έργο του Τζίντιλι, (εκδόσεις Το Ροδακιό)

* Η Επιτροπή αποφάσισε ομοφώνως την απονομή τιμητικής διάκρισης στα
περιοδικά δε|κατα και Σημειώσεις.

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2021

Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ξένης Λογοτεχνίας στην Ελληνική Γλώσσα: Ευριπίδης Γαραντούδης για τη μετάφραση του έργου του Σάντρο Πέννα, Τα ποιήματα (εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα)
Κρατικό Βραβείο Απόδοσης Έργου Της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά: Θανάσης Βαλτινός για τη μετάφραση του έργου του Ευριπίδη Τρωάδες. Μήδεια (εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα)
Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ελληνικής Γλώσσας σε Ξένη Γλώσσα: Νικόλα Κροτσέτι (Nicola Crocetti) για τη μετάφραση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, Odissea (εκδόσεις Crocetti editore, Μιλάνο)

Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2021

Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου: Μιχάλης Μακρόπουλος, εικονογράφηση Κατερίνα Χαδουλού, Η μαλαματένια βελανιδιά (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο)
Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου: Ελένη Πριοβόλου, Φως σε μαύρο ουρανό (εκδόσεις Καστανιώτη)
Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου: Ίρις Σαμαρτζή, εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή: Τάτα;; (εκδόσεις Ίκαρος)
Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά: Στέλλα Κάσδαγλη, εικονογράφηση Φωτεινή Τίκκου: 30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πώς μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ, εκδόσεις Πατάκη)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".

"Caldera": Δοκιμάζοντας για το Πάσχα το κρασί της παλαιότερης Κάναβας της Σαντορίνης

Η ετικέτα "Caldera" ψιθυρίζει εκφραστικά την θηραϊκή οινική κουλτούρα με το πρώτο έτος κυκλοφορίας της να πραγματοποιήθηκε το 1974.