Βραβεία Κρατικής Λογοτεχνίας 2021: Δείτε τους νικητές

Στον Δημήτρη Τζιόβα το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, ενώ ξεχώρισαν τα «Άντρες χωρίς άντρες» του Δαββέτα και το «Τα περσινά τους βάζουν για καλά» του Γούλα, μεταξύ άλλων.

κρατικά βραβεία λογοτεχνίας

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2021, τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2021  και τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου για το 2021. Όλες οι εκδόσεις αφορούν κυκλοφορίες του έτους 2020.

Δείτε τους νικητές

Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων: Δημήτρης Τζιόβας
Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος: Νίκος Δαββέτας για το έργο του Άντρες χωρίς άντρες (εκδόσεις Πατάκη,) & Λουίζα Παπαλοΐζου για το έργο της Το βουνί (εκδόσεις Το Ροδακιό).
Κρατικό Βραβείο Διηγήματος - Νουβέλας: Θανάσης Χατζόπουλος για το έργο του Ιστορικός ενεστώς (εκδόσεις Πόλις) & Χρήστος Χρηστίδης για το έργο του Γυμνός (εκδόσεις Εντευκτηρίου)
Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Διονύσης Καψάλης για το έργο του Σημειώσεις για τη μουσική του κόσμου (εκδόσεις Άγρα)
Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής: Χριστίνα Κουλούρη για το έργο της Φουστανέλες και χλαμύδες. Ιστορική μνήμη και εθνική ταυτότητα 1821-1930, )εκδόσεις Αλεξάνδρεια)
Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας - Bιογραφίας - Χρονικού - Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας: Στράτος Ν. Δορδανάς και Βάιος Καλογρηάς για το έργο τους Οι ζωές των άλλων, Η Στάζι και οι Ελληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Ανατολική Γερμανία (1949-1989), (εκδόσεις Επίκεντρο)
Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα: Σπύρος Γούλας για το έργο του Τα περσινά τους βάζουν για καλά (εκδόσεις Πόλις) & Φοίβος Οικονομίδης για το έργο του Βορράς (εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας)
Ειδικό Κρατικό Βραβείο: Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης για το έργο του Έξοδα νοσηλείας (εκδόσεις Ενύπνιο) & Δημήτρης Χριστόπουλος για το έργο του Τζίντιλι, (εκδόσεις Το Ροδακιό)

* Η Επιτροπή αποφάσισε ομοφώνως την απονομή τιμητικής διάκρισης στα
περιοδικά δε|κατα και Σημειώσεις.

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2021

Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ξένης Λογοτεχνίας στην Ελληνική Γλώσσα: Ευριπίδης Γαραντούδης για τη μετάφραση του έργου του Σάντρο Πέννα, Τα ποιήματα (εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα)
Κρατικό Βραβείο Απόδοσης Έργου Της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά: Θανάσης Βαλτινός για τη μετάφραση του έργου του Ευριπίδη Τρωάδες. Μήδεια (εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα)
Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ελληνικής Γλώσσας σε Ξένη Γλώσσα: Νικόλα Κροτσέτι (Nicola Crocetti) για τη μετάφραση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, Odissea (εκδόσεις Crocetti editore, Μιλάνο)

Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2021

Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου: Μιχάλης Μακρόπουλος, εικονογράφηση Κατερίνα Χαδουλού, Η μαλαματένια βελανιδιά (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο)
Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου: Ελένη Πριοβόλου, Φως σε μαύρο ουρανό (εκδόσεις Καστανιώτη)
Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου: Ίρις Σαμαρτζή, εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή: Τάτα;; (εκδόσεις Ίκαρος)
Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά: Στέλλα Κάσδαγλη, εικονογράφηση Φωτεινή Τίκκου: 30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πώς μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ, εκδόσεις Πατάκη)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

"Αναβιώνοντας το Μέλλον" με την Καλλιόπη Κοντζόγλου

Παράλληληλα με την παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέα και αρχιτέκτονα, θα πραγματοποιηθεί σχετική ξενάγηση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/09/2022

"Culture is Athens": Μάθε με ένα "κλικ" όλα όσα συμβαίνουν στην πόλη

Στις σελίδες της πρωτότυπης νέας εφαρμογής περιλαμβάνονται τα εμβληματικά κτίρια και οι χώροι πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων

Η άγνωστη ιστορία των "χάρτινων μπικίνι" στο ATOPOS cvc

Ένα υβριδικό συνέδριο από τον φορέα Association of Dress Historians.

"TOKEI MARU": Μια υβριδική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από το ταξίδι ενός ιαπωνικού πλοίου στη Σμύρνη

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συμβολή του Μουσείου Μπενάκη, της Πρεσβείας της Ιαπωνίας και του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.

H Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Η Κύπρος λαμβάνει και φέτος μέρος στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα.

Συνεργασία Ελλάδας-Αμερικής για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς

Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και των παράνομων διακινήσεων στον τομέα του πολιτισμού αποτέλεσαν τα θέματα συζήτησης από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα, George Tsunis.

Γιορτάστε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2022 στο Πάρκο Ελευθερίας

To δίκτυο EUNIC στην Αθήνα σε συνεργασία με το Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνουν μια γιορτή για την ειρήνη και με ένα πρόγραμμα για όλη την οικογένεια.