Προσωπογραφίες μεγάλων μορφών του 1821 από τον διπλωμάτη Benjamin Mary σε μια συλλεκτική έκδοση

125 σχέδια από το λεύκωμα του Βέλγου διπλωμάτη ζωντανεύουν φημισμένους Έλληνες και ρίχνουν φως σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας του έθνους.

«Η Ιστορία έχει πρόσωπο – Μορφές του 1821 στην Ελλάδα του Όθωνα»

Η νέα έκδοση "Η Ιστορία έχει πρόσωπο – Μορφές του 1821 στην Ελλάδα του Όθωνα" φέρνει στο προσκήνιο γνωστά και άγνωστα πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης, μαζί με μια αποκαλυπτική ματιά στην Εθνική Συνέλευση του 1843-1844. Όλα αυτά περιέχονται στην κοινή έκδοση του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος.

Το βιβλίο του Βέλγου διπλωμάτη Benjamin Mary περιλαμβάνει 125 άγνωστα και ανέκδοτα μέχρι σήμερα σχέδια με 320 μοναδικά πρόσωπα από το λεύκωμά του. Προσωπογραφίες αγωνιστών, πολιτικών, ιερωμένων, λογίων και καθημερινών ανθρώπων των μέσων του 19ου αιώνα, καθώς μορφές άγνωστες στην εικονογραφία αναδύονται, εμπλουτίζοντας την τοπική ιστορία. Η διεισδυτική ματιά του Mary λειτούργησε σαν φωτογραφικός φακός στην Εθνική Συνέλευση του 1843-1844, αποτυπώνοντας ξεχωριστά στιγμιότυπα με τους πληρεξουσίους και τους θεατές. Πολλά από τα σχέδιά του περιέχουν την υπογραφή των εικονιζόμενων, στοιχείο που αποτελεί μία επίσης σημαντική ιστορική μαρτυρία.

Πορτραίτα των Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Λάζαρου Κουντουριώτη, Ιωάννη Μακρυγιάννη, Νικήτα Σταματελόπουλου ή Νικηταρά, Κωνσταντίνου Οικονόμου εξ Οικονόμων και πολλών άλλων παρουσιάζονται στην έκδοση σε σχεδόν ίδιο μέγεθος με τα αυθεντικά και στην ίδια σειρά που απαντούν στο τεκμήριο. Ακόμη, περιλαμβάνονται εισαγωγικά σημειώματα που περιγράφουν το τεκμήριο, την εποχή και τη ζωή του διπλωμάτη-ζωγράφου, τα ιστορικά γεγονότα και βιογραφικά σημειώματα των προσώπων.

Το βιβλίο κυκλοφορεί και στα αγγλικά, σε μετάφραση του Geoffrey Cox.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Άνθρωποι διαβάζουν στον ηλεκτρικό

Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν κοιτάζουν τα κινητά τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
22/04/2024

ΥΠΠΟ: Στρατηγικό ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης

Στόχος η αξιολόγηση των μέχρι σήμερα εργασιών και η σύνταξη του οδικού χάρτη για την περαιτέρω εξέλιξη του έργου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Η instax mini Evo της FUJIFILM φέρνει το vintage στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή

Με την υβριδική κάμερα στιγμιαίας εκτύπωσης της FUJIFILM, εκφράζεις τον κόσμο όπως ακριβώς θέλεις.

Χάρης Δούκας για τη Διπλή Ανάπλαση: "Η συστηματική προσπάθεια που κάναμε αποδίδει καρπούς"

Σε συνέντευξη τύπου, ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στη γενικότερη αναβάθμισης της περιοχής προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών.

Μοναδικά πασχαλινά δώρα στο Cycladic Shop

Τα προϊόντα του Cycladic Shop είναι εμπνευσμένα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και τα νησιά του Αιγαίου.