Το Γαλλικό Ινστιτούτο φιλοξενεί τον νομπελίστα φυσικής Gérard Mourou

Ο διακεκριμένος καθηγητής θα μιλήσει για τη μελέτη του σχετικά με τις ακτίνες λέιζερ, για την οποία συνεργάστηκε με τη φοιτήτρια Donna Strickland.

Gérard Mourou

Ο διακεκριμένος καθηγητής και νομπελίστας Gérard Mourou έρχεται στην Αθήνα στις 17 Μαρτίου, στον χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου (7 μ.μ.) προκειμένου να παρουσιάσει τη διάλεξή του με τίτλο "Λέιζερ: το ακραίο φως και οι εφαρμογές του". Την ομιλία και την συζήτηση που θα ακολουθήσει με το κοινό θα συντονίσει ο Δημήτρης Χαραλαμπιδης, Ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενος ερευνητής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Η διοργάνωση γίνεται με τη συνεργασία της Ακαδημίας Αθηνών και θα μεταδοθεί ζωντανά στα κοινωνικά δίκτυα του Γαλλικού Ινστιτούτου και στην ιστοσελίδα του www.ifg.gr

Ο καθηγητής υπήρξε συντονιστής ενός συνεργατικού έργου στο πλαίσιο του προγράμματος-πλαισίου έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Extreme Light Infrastructure - ELI), το οποίο αποσκοπούσε στη δημιουργία μιας υποδομής στην Ευρώπη με τα πιο έντονα λέιζερ στον κόσμο. Οι υψηλής έντασης ακτίνες λέιζερ μας έχουν προσφέρει νέες δυνατότητες για την εμβάθυνση της γνώσης μας σχετικά με την δημιουργία του κόσμου και την κατανόηση της διαμόρφωσής του. Το 1985 ο Mourou και η φοιτήτριά του Donna Strickland κατάφεραν, χωρίς να καταστρέψουν το υλικό του ενισχυτή, να δημιουργήσουν υπερβραχείς και υψηλής έντασης παλμούς λέιζερ. Αυτή η πρωτοποριακή τεχνική χάρισε στον Mourou και τη Strickland το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2018.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης θα πραγματοποιείται ταυτόχρονη μετάφραση. Στο τέλος της εκδήλωσης θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Είσοδος ελεύθερη για όλους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Οι υποψήφιοι για το 2ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Φεστιβάλ ΛΕΑ

Η απονομή του βραβείου θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/09/2022

12 Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης ανοίγουν στην Αθήνα τον Οκτώβριο

Μαθήματα εικαστικών, χορού, θεάτρου, κινηματογράφου, δημιουργικής γραφής και ξένων γλωσσών για παιδιά και ενήλικες.

Αλέξης Σταμάτης: "θα ήθελα να είμαι ο εγγονός του γιου μου"

Ο βραβευμένος συγγραφέας στο τελευταίο του μυθιστόρημα, "Το Λευκό Δωμάτιο", μιλά για τους ήρωες των βιβλίων του, για το φόβο του θανάτου και το σύμπλοκο του σύμπαντος.

"Αναβιώνοντας το Μέλλον" με την Καλλιόπη Κοντζόγλου

Παράλληληλα με την παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέα και αρχιτέκτονα, θα πραγματοποιηθεί σχετική ξενάγηση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

"Culture is Athens": Μάθε με ένα "κλικ" όλα όσα συμβαίνουν στην πόλη

Στις σελίδες της πρωτότυπης νέας εφαρμογής περιλαμβάνονται τα εμβληματικά κτίρια και οι χώροι πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων

Η άγνωστη ιστορία των "χάρτινων μπικίνι" στο ATOPOS cvc

Ένα υβριδικό συνέδριο από τον φορέα Association of Dress Historians.

"TOKEI MARU": Μια υβριδική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από το ταξίδι ενός ιαπωνικού πλοίου στη Σμύρνη

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συμβολή του Μουσείου Μπενάκη, της Πρεσβείας της Ιαπωνίας και του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.