Το Γαλλικό Ινστιτούτο φιλοξενεί τον νομπελίστα φυσικής Gérard Mourou

Ο διακεκριμένος καθηγητής θα μιλήσει για τη μελέτη του σχετικά με τις ακτίνες λέιζερ, για την οποία συνεργάστηκε με τη φοιτήτρια Donna Strickland.

Gérard Mourou

Ο διακεκριμένος καθηγητής και νομπελίστας Gérard Mourou έρχεται στην Αθήνα στις 17 Μαρτίου, στον χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου (7 μ.μ.) προκειμένου να παρουσιάσει τη διάλεξή του με τίτλο "Λέιζερ: το ακραίο φως και οι εφαρμογές του". Την ομιλία και την συζήτηση που θα ακολουθήσει με το κοινό θα συντονίσει ο Δημήτρης Χαραλαμπιδης, Ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενος ερευνητής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Η διοργάνωση γίνεται με τη συνεργασία της Ακαδημίας Αθηνών και θα μεταδοθεί ζωντανά στα κοινωνικά δίκτυα του Γαλλικού Ινστιτούτου και στην ιστοσελίδα του www.ifg.gr

Ο καθηγητής υπήρξε συντονιστής ενός συνεργατικού έργου στο πλαίσιο του προγράμματος-πλαισίου έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Extreme Light Infrastructure - ELI), το οποίο αποσκοπούσε στη δημιουργία μιας υποδομής στην Ευρώπη με τα πιο έντονα λέιζερ στον κόσμο. Οι υψηλής έντασης ακτίνες λέιζερ μας έχουν προσφέρει νέες δυνατότητες για την εμβάθυνση της γνώσης μας σχετικά με την δημιουργία του κόσμου και την κατανόηση της διαμόρφωσής του. Το 1985 ο Mourou και η φοιτήτριά του Donna Strickland κατάφεραν, χωρίς να καταστρέψουν το υλικό του ενισχυτή, να δημιουργήσουν υπερβραχείς και υψηλής έντασης παλμούς λέιζερ. Αυτή η πρωτοποριακή τεχνική χάρισε στον Mourou και τη Strickland το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2018.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης θα πραγματοποιείται ταυτόχρονη μετάφραση. Στο τέλος της εκδήλωσης θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Είσοδος ελεύθερη για όλους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΣΙΩΤΗ
25/04/2024

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.