Η πόλη της Αθήνας γιορτάζει την Ημέρα της Γυναίκας

Ο Δήμος Αθηνών ετοιμάζει πλήθος εορταστικών δράσεων με ομιλίες, κινηματογραφικές προβολές και ξεχωριστά αφιερώματα.

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Ο Δήμος Αθηνών τιμάει τη γυναίκα διοργανώνοντας πλήθος δράσεων αφιερωμένες σε σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες που, μέσω του έργου τους, αγωνίστηκαν για την απόκτηση ισάξιων κοινωνικών δικαιωμάτων. Με επίκεντρο τις δυσμενείς συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην Ουκρανία, οι οποίες πρέπει να προστατεύσουν τα παιδιά τους ή αναγκάζονται να διαφύγουν σε μία ξένη χώρα, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα αποκτά συμβολική διάσταση και προβάλλει τον πολυδιάστατο ρόλο μιας γυναίκας στην διαρκώς μεταβαλλόμενη σύγχρονη εποχή.

Έναν χρόνο πριν, ο Δήμαρχος Αθηνών Κώστας Μπακογιάννης ανακοίνωσε την ίδρυση του πρώτου Κέντρου Καταπολέμησης της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων, του οποίου η λειτουργία είναι αφενός να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θύματα έμφυλης βίας και πολλαπλών διακρίσεων και αφετέρου να προωθεί τη συμπερίληψη του φύλου στις κοινωνικοπολιτικές δράσεις του δήμου. Παράλληλα, πραγματοποιούνται ευρύτερες πρωτοβουλίες για τη γενικότερη υποστήριξη των γυναικών όλο τον χρόνο. Ο δήμος της πόλης παρέχει προστασία σε θύματα βίας και των παιδιών με τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών που λειτουργεί όλο το 24ωρο. Περαιτέρω, το Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων διεξάγει την Τρίτη το μεσημέρι ένα διαδραστικό event στο Σεράφειο, όπου θα συμμετέχουν γυναίκες εργαζόμενες στις δημόσιες υπηρεσίες. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις για τους ηγετικούς ρόλους της γυναίκας και τις σχετικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει. Οι συζητήσεις θα προβληθούν ζωντανά και στο Youtube, υπό την παρουσία του Δημάρχου Αθηνών καθώς και του ψυχολόγου και υπεύθυνου επιστημονικού έργου της Συμμαχίας των Φύλων Βαγγέλη Κοσμάτο. Ο Κόσματος θα αναλύσει τη θεματική "Γυναικεία Ηγεσία: Προοπτική ειρήνης και ευημερίας για τον κόσμο μας".

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν φυσικά και δωρέαν κινηματογραφικές προβολές σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων και το Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων. Ο χώρος της Ταινιοθήκης στον Κεραμεικό θα προβάλλει τέσσερις ταινίες που αφηγούνται ιστορίες γυναικών και μιλούν για επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα σχετικά με το φύλο. Στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηνών θα παρουσιαστεί επίσης το ντοκιμαντέρ ΤΗς Βίλμας Μενίκη "Οι Κατίνες μου" στις 7.30 μ.μ. . Ακόμη, ο ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα 9.84 συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμά του διακεκριμένες καλεσμένες από τον χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού, προκειμένου να διηγηθούν στο κοινό τις δικές τους ιστορίες. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί το αφιέρωμα "8 podcast για τις 8 Μαρτίου" από τον ραδιοφωνικό σταθμό, με αφηγήσεις γυναικών που μοιράζονται τις εμπειρίες τους μέσα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο που περιθωριοποιεί και διακρίνει.

Αναλυτικά οι προβολές στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Αίθουσα Α:

"Τα Μαύρα Τετράδια: Βιβιάν" στις 7 μ.μ. (2008). Σκηνοθεσία: Σλόμι Ελκαμπέτς
"Τα Μαύρα Τετράδια: Ρονίτ" στις 9 μ.μ. (2008). Σκηνοθεσία: Σλόμι Ελκαμπέτς

Αίθουσα Β:

"Το διαζύγιο. Η δίκη της Βιβιάν Αμσαλέμ" στις 7 μ.μ. (2014). Σκηνοθεσία: Ρονίτ Ελκαμπέτς & Σλόμι Ελκαμπέτς
"Στο σπίτι" στις 9.15 μ.μ. (2014). Σκηνοθεσία: Αθανάσιος Καρανικόλας

Τέλος, το φετινό Athens Technopolis Jazz Festival (23-29/05) τιμάει τη γυναίκα με συμμετοχές φημισμένων Ελληνίδων και ξένων συνθετριών και ερμηνευτριών. Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ αφιερώνεται στην ελληνική τζαζ, με μουσικές εκδηλώσεις όπου το κοινό θα απολαύσει γνωστά γυναικεία σχήματα της ελληνικής σκηνής. Η προθεσμία για συμμετοχές στο φεστιβάλ λήγει στις 13 Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".

"Caldera": Δοκιμάζοντας για το Πάσχα το κρασί της παλαιότερης Κάναβας της Σαντορίνης

Η ετικέτα "Caldera" ψιθυρίζει εκφραστικά την θηραϊκή οινική κουλτούρα με το πρώτο έτος κυκλοφορίας της να πραγματοποιήθηκε το 1974.

Πάσχα στο χωριό και Μάιος στη Βαμβακού Λακωνίας

Πεζοπορία, ρομποτική, αστροπαρατήρηση, massage, dj sets, μαγειρική και προγράμματα που φέρνουν όλη την οικογένεια κοντά, συμπληρώνουν ένα πλήρες ανοιξιάτικο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που προτείνει η Vamvakou Revival.