Η Αρχαία Ολυμπία ξαναζωντανεύει με τη δεντροφύτευση 80.000 ελαιόδεντρων

Η πρωτοβουλία πραγματοποιείται με τη συμβολή του αμερικανικού οργανισμού Arete Fund, ο οποίος υποστηρίζει ένθερμα τον ελληνικό πολιτισμό.

Ολυμπία

Η πρωτοβουλία "Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας" παρουσιάστηκε χθες στο Ζάππειο Μέγαρο, ανακοινώνοντας τη δεντροφύτευση 150.000 συνολικά δενδρυλλίων στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, σε μια προσπάθεια αναβίωσης του φυσικού τοπίου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021. Οι 9 μέρες φωτιάς στον νομό Ηλείας αποδείχτηκαν καταστροφικότερες για το περιβάλλον από την πυρκαγιά του 2007, ακόμα κι αν αυτή τη φορά δεν κάηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας ούτε υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.

Περίπου 140 χιλιόμετρα εκτάσεων κάηκαν ολοσχερώς, από τις οποίες το 80% φαίνεται να ήταν ελαιώνες παραγωγής. Κατά δήλωση, 450.000 ελαιόδεντρα καταστράφηκαν όχι μόνο κλονίζοντας τον οικονομικό και παραγωγικό τομέα της περιοχής αλλά και προκαλώντας ένα σοβαρό πρόβλημα στις ήδη επιβαρυμένες οικολογικές συνθήκες. Έτσι, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης επικοινώνησε με τον Επίτιμο Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννο Γραμματίδη με σκοπό την παράδοση νέων ελαιόδεντρων στους πληγέντες αγρότες.

Η ανταπόκριση ήταν σχεδόν άμεση, όπως δήλωσε ο ιδρυτής του έργου Γιάννος Γραμματίδης. Χάρη στο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Arete Fund, ένα μεγάλο ποσοστό Αμερικανών δωρητών συνείσφερε στην εκστρατεία για τη δεντροφύτευση στην Ολυμπία. Έλληνες και φιλέλληνες του εξωτερικού έπαιξαν ρόλο στην διάδοση της πρωτοβουλίας και έτσι θα φυτευτούν 80.000 ελαιώνες στις καμένες εκτάσεις της περιοχής. Η κίνηση αυτή δεν συμβάλλει μόνο στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης που βιώνουμε τώρα, αλλά και στην αναζωογόνηση του οικονομικού και παραγωγικού τομέα της περιοχής.

Η συλλογή χρηματικών ποσών για την ενίσχυσης της Αρχαίας Ολυμπίας καταστεί το έργο ιδιαίτερο σημαντικό, καθώς πρόκειται για μία ιστορική πόλη της οποίας τα έθιμα έχουν επηρεάσει την ελληνική και παγκόσμια κουλτούρα. Ως γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και συνυφασμένη με το σύμβολο της ελιάς, η Ολυμπία αποτέλεσε προτεραιότητα στις κρατικές δράσεις επαναφοράς των πυρόπληκτων περιοχών. Το ποσό θα κατανεμηθεί ισότιμα στις αγροτικές επιχειρήσεις και μάλιστα τη δράση έχουν χορηγήσει σημαντικοί εγχώριοι φορείς όπως η ΔΕΗ και η Eurobank, με την τελευταία να χρηματοδοτεί ενημερωτικές καμπάνιες και τις γενικότερες ενέργειες αναβίωσης των τοπικών περιοχών.

Επισημάνθηκε ότι σε διάστημα 9-12 μηνών από τη δεντροφύτευση, ειδικευμένοι γεωπόνοι θα επιθεωρήσουν τις εκτάσεις προκειμένου να ελέγξουν τον βαθμό καταστροφής τους και τη γενικότερη πορεία άνθησης των δέντρων.

Όσον αφορά μελλοντικές δράσεις για την αναζωπύρωση του οικονομικού και πολιτιστικού τομέα της Ολυμπίας, ο δήμαρχος της πόλης Γεώργιος Γεωργιόπουλος ανακοίνωσε ότι αναμένονται σχετικές εκδηλώσεις τον Μάιο, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας. Υπό την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, θα φυτευτεί στην αυλή του δημαρχείου μία ελιά ως συμβολική ένδειξη της ιστορίας της Ολυμπίας. Ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί πριν από λίγο καιρό την περιοχή προκειμένου να παρουσιάσει το σχέδιο υλοποίησης επαναφύτευσης και ανασυγκρότησης του τόπου, δείχνοντας το εμφανές ενδιαφέρον της κυβέρνησης.

Η δράση "Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας" θα παραμείνει ενεργή για δωρεές επ’ αόριστον, καθώς η αποκατάσταση των γόνιμων εκτάσεων απαιτεί αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεισφορά στο πρόγραμμα επισκεφθείτε τον διαδικτυακό ιστότοπο της δεντροφύτευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φουγάρο Art Center: Ένα αφιέρωμα στη δύναμη του κόκκινου

Βρεθήκαμε στον πολυσύχναστο χώρο τέχνης του Ναύπλιου για μια ξενάγηση στο πολυσύνθετο πρότζεκτ της Φλωρίκας Κυριακοπούλου, "REDS", το οποίο φιλοξενήθηκε για τελευταία φορά στη γκαλερί του Φουγάρου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
23/05/2022

Εγκαίνια: Οι νέες εκθέσεις της εβδομάδας (23-29/5)

Αναδρομές στην καριέρα καταξιωμένων καλλιτεχνών, εξύμνηση της φύσης και πολλά άλλα θέματα μελετώνται αυτή την εβδομάδα στις γκαλερί και τα μουσεία της Αθήνας.

18ο Athens Digital Festival: Ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και η Έλλη-Άννα Περιστεράκη μας μιλούν για τις "FutuRetro" αναζητήσεις τους

Μιλήσαμε με τον ιδρυτή του φεστιβάλ Ηλία Χατζηχριστοδούλου και την καλλιτεχνική διευθύντρια Έλλη-Άννα Περιστεράκη για τη φετινή εκδοχή, τη ρετροφουτουριστική αισθητική που την πλαισιώνει και όλες τις δράσεις που φέρνουν κάθε χρόνο το κοινό ένα βήμα πιο κοντά στον θαυμαστό κόσμο των ψηφιακών τεχνών.

"Alpha Mission": Μια συναυλία στη Δήλο ευαισθητοποιεί για τη κλιματική αλλαγή

Μια σημαντική μουσική εκδήλωση διεξάγεται στο νησί των Κυκλάδων στο πλαίσιο της συλλογικής πρωτοβουλίας "Alpha Mission – Δelos", που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την κρίσιμη περιβαλλοντική κατάσταση που ο τόπος αντιμετωπίζει σήμερα.

Εγκαίνια: Οι νέες εκθέσεις της εβδομάδας (16-22/5)

Όλα όσα περιμένουμε να ανακαλύψουμε στις γκαλερί και τα μουσεία της Αθήνας αυτή την εβδομάδα.

Εγκαίνια: Οι νέες εκθέσεις της εβδομάδας (09-15/5)

Το ζήτημα του εγκλεισμού εξακολουθεί να εμπνέει καλλιτέχνες, με αρκετές από τις ανερχόμενες εκθέσεις να συνδέουν προσωπικά βιώματα και κοινωνικά ζητήματα με τη 2χρονη περίοδο της καραντίνας.