Η Αρχαία Ολυμπία ξαναζωντανεύει με τη δεντροφύτευση 80.000 ελαιόδεντρων

Η πρωτοβουλία πραγματοποιείται με τη συμβολή του αμερικανικού οργανισμού Arete Fund, ο οποίος υποστηρίζει ένθερμα τον ελληνικό πολιτισμό.

Ολυμπία

Η πρωτοβουλία "Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας" παρουσιάστηκε χθες στο Ζάππειο Μέγαρο, ανακοινώνοντας τη δεντροφύτευση 150.000 συνολικά δενδρυλλίων στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, σε μια προσπάθεια αναβίωσης του φυσικού τοπίου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021. Οι 9 μέρες φωτιάς στον νομό Ηλείας αποδείχτηκαν καταστροφικότερες για το περιβάλλον από την πυρκαγιά του 2007, ακόμα κι αν αυτή τη φορά δεν κάηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας ούτε υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.

Περίπου 140 χιλιόμετρα εκτάσεων κάηκαν ολοσχερώς, από τις οποίες το 80% φαίνεται να ήταν ελαιώνες παραγωγής. Κατά δήλωση, 450.000 ελαιόδεντρα καταστράφηκαν όχι μόνο κλονίζοντας τον οικονομικό και παραγωγικό τομέα της περιοχής αλλά και προκαλώντας ένα σοβαρό πρόβλημα στις ήδη επιβαρυμένες οικολογικές συνθήκες. Έτσι, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης επικοινώνησε με τον Επίτιμο Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννο Γραμματίδη με σκοπό την παράδοση νέων ελαιόδεντρων στους πληγέντες αγρότες.

Η ανταπόκριση ήταν σχεδόν άμεση, όπως δήλωσε ο ιδρυτής του έργου Γιάννος Γραμματίδης. Χάρη στο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Arete Fund, ένα μεγάλο ποσοστό Αμερικανών δωρητών συνείσφερε στην εκστρατεία για τη δεντροφύτευση στην Ολυμπία. Έλληνες και φιλέλληνες του εξωτερικού έπαιξαν ρόλο στην διάδοση της πρωτοβουλίας και έτσι θα φυτευτούν 80.000 ελαιώνες στις καμένες εκτάσεις της περιοχής. Η κίνηση αυτή δεν συμβάλλει μόνο στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης που βιώνουμε τώρα, αλλά και στην αναζωογόνηση του οικονομικού και παραγωγικού τομέα της περιοχής.

Η συλλογή χρηματικών ποσών για την ενίσχυσης της Αρχαίας Ολυμπίας καταστεί το έργο ιδιαίτερο σημαντικό, καθώς πρόκειται για μία ιστορική πόλη της οποίας τα έθιμα έχουν επηρεάσει την ελληνική και παγκόσμια κουλτούρα. Ως γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και συνυφασμένη με το σύμβολο της ελιάς, η Ολυμπία αποτέλεσε προτεραιότητα στις κρατικές δράσεις επαναφοράς των πυρόπληκτων περιοχών. Το ποσό θα κατανεμηθεί ισότιμα στις αγροτικές επιχειρήσεις και μάλιστα τη δράση έχουν χορηγήσει σημαντικοί εγχώριοι φορείς όπως η ΔΕΗ και η Eurobank, με την τελευταία να χρηματοδοτεί ενημερωτικές καμπάνιες και τις γενικότερες ενέργειες αναβίωσης των τοπικών περιοχών.

Επισημάνθηκε ότι σε διάστημα 9-12 μηνών από τη δεντροφύτευση, ειδικευμένοι γεωπόνοι θα επιθεωρήσουν τις εκτάσεις προκειμένου να ελέγξουν τον βαθμό καταστροφής τους και τη γενικότερη πορεία άνθησης των δέντρων.

Όσον αφορά μελλοντικές δράσεις για την αναζωπύρωση του οικονομικού και πολιτιστικού τομέα της Ολυμπίας, ο δήμαρχος της πόλης Γεώργιος Γεωργιόπουλος ανακοίνωσε ότι αναμένονται σχετικές εκδηλώσεις τον Μάιο, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας. Υπό την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, θα φυτευτεί στην αυλή του δημαρχείου μία ελιά ως συμβολική ένδειξη της ιστορίας της Ολυμπίας. Ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί πριν από λίγο καιρό την περιοχή προκειμένου να παρουσιάσει το σχέδιο υλοποίησης επαναφύτευσης και ανασυγκρότησης του τόπου, δείχνοντας το εμφανές ενδιαφέρον της κυβέρνησης.

Η δράση "Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας" θα παραμείνει ενεργή για δωρεές επ’ αόριστον, καθώς η αποκατάσταση των γόνιμων εκτάσεων απαιτεί αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεισφορά στο πρόγραμμα επισκεφθείτε τον διαδικτυακό ιστότοπο της δεντροφύτευσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το Μουσείο Ακρόπολης αφηγείται ιστορίες για την εργασία στην αρχαία Αθήνα

Οι αρχαιολόγοι του Μουσείου περιμένουν τους επισκέπτες να απαντήσουν στα ερωτήματα και να ανακαλύψουν τον κόσμο της εργασίας στην αρχαία Αθήνα αλλά και τα πρόσωπα πίσω από τις αριστουργηματικές δημιουργίες που επιβίωσαν έως τις μέρες μας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/01/2023

2023 Ελευσίς: Οι καλλιτεχνικοί συντελεστές και το όραμα της τελετής έναρξης

Δέκα από τους βασικούς σχεδιαστές του πολυμεσικού προγράμματος για την τελετή έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας μας μιλούν για τις εμπνεύσεις και τα στοιχεία που ενσωμάτωσαν στα επιμέρους πρότζεκτ τους.

Η πρώην Βιοτεχνία Ελληνικών Μαντηλιών μεταμορφώνεται

Το ΥΠΠΟΑ δημιουργεί πολυδύναμο πολιτιστικό χώρο παραδοσιακής τυποβαφικής τέχνης στο ιστορικό κτήριο του τυποβαφικού εργαστηρίουκ, στο Μεταξουργείο.

Η ώρα της Ελευσίνας: Μιλήσαμε με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό και τον Chris Baldwin όσο η πόλη βρίσκεται σε δημιουργικό αναβρασμό

Λίγες μέρες έμειναν για την πολυαναμενόμενη αυλαία των εκδηλώσεων του 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Πριν κατηφορίσουμε για Ελευσίνα, όμως, μιλήσαμε με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, γενικό καλλιτεχνικό διευθυντή της διοργάνωσης, και τον διακεκριμένο σκηνοθέτη Chris Baldwin, για το όραμά τους αλλά και για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά το σχεδιασμό του καλλιτεχνικού προγράμματος και τη διοργάνωση της πλούσιας διήμερης τελετής έναρξης.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Μπαζάρ βινυλίων στην Τεχνόπολη

Δύο αγαπημένα μπαζάρ στο κέντρο της Αθήνας, μια νέα έκθεση στη Στέγη και ό,τι μπορείτε να κάνετε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 28/1 έως 3/2.

Σειρά εκδηλώσεων για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών με αφορμή την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων.