Η Αρχαία Ολυμπία ξαναζωντανεύει με τη δεντροφύτευση 80.000 ελαιόδεντρων

Η πρωτοβουλία πραγματοποιείται με τη συμβολή του αμερικανικού οργανισμού Arete Fund, ο οποίος υποστηρίζει ένθερμα τον ελληνικό πολιτισμό.

Ολυμπία

Η πρωτοβουλία "Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας" παρουσιάστηκε χθες στο Ζάππειο Μέγαρο, ανακοινώνοντας τη δεντροφύτευση 150.000 συνολικά δενδρυλλίων στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, σε μια προσπάθεια αναβίωσης του φυσικού τοπίου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021. Οι 9 μέρες φωτιάς στον νομό Ηλείας αποδείχτηκαν καταστροφικότερες για το περιβάλλον από την πυρκαγιά του 2007, ακόμα κι αν αυτή τη φορά δεν κάηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας ούτε υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.

Περίπου 140 χιλιόμετρα εκτάσεων κάηκαν ολοσχερώς, από τις οποίες το 80% φαίνεται να ήταν ελαιώνες παραγωγής. Κατά δήλωση, 450.000 ελαιόδεντρα καταστράφηκαν όχι μόνο κλονίζοντας τον οικονομικό και παραγωγικό τομέα της περιοχής αλλά και προκαλώντας ένα σοβαρό πρόβλημα στις ήδη επιβαρυμένες οικολογικές συνθήκες. Έτσι, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης επικοινώνησε με τον Επίτιμο Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννο Γραμματίδη με σκοπό την παράδοση νέων ελαιόδεντρων στους πληγέντες αγρότες.

Η ανταπόκριση ήταν σχεδόν άμεση, όπως δήλωσε ο ιδρυτής του έργου Γιάννος Γραμματίδης. Χάρη στο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Arete Fund, ένα μεγάλο ποσοστό Αμερικανών δωρητών συνείσφερε στην εκστρατεία για τη δεντροφύτευση στην Ολυμπία. Έλληνες και φιλέλληνες του εξωτερικού έπαιξαν ρόλο στην διάδοση της πρωτοβουλίας και έτσι θα φυτευτούν 80.000 ελαιώνες στις καμένες εκτάσεις της περιοχής. Η κίνηση αυτή δεν συμβάλλει μόνο στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης που βιώνουμε τώρα, αλλά και στην αναζωογόνηση του οικονομικού και παραγωγικού τομέα της περιοχής.

Η συλλογή χρηματικών ποσών για την ενίσχυσης της Αρχαίας Ολυμπίας καταστεί το έργο ιδιαίτερο σημαντικό, καθώς πρόκειται για μία ιστορική πόλη της οποίας τα έθιμα έχουν επηρεάσει την ελληνική και παγκόσμια κουλτούρα. Ως γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και συνυφασμένη με το σύμβολο της ελιάς, η Ολυμπία αποτέλεσε προτεραιότητα στις κρατικές δράσεις επαναφοράς των πυρόπληκτων περιοχών. Το ποσό θα κατανεμηθεί ισότιμα στις αγροτικές επιχειρήσεις και μάλιστα τη δράση έχουν χορηγήσει σημαντικοί εγχώριοι φορείς όπως η ΔΕΗ και η Eurobank, με την τελευταία να χρηματοδοτεί ενημερωτικές καμπάνιες και τις γενικότερες ενέργειες αναβίωσης των τοπικών περιοχών.

Επισημάνθηκε ότι σε διάστημα 9-12 μηνών από τη δεντροφύτευση, ειδικευμένοι γεωπόνοι θα επιθεωρήσουν τις εκτάσεις προκειμένου να ελέγξουν τον βαθμό καταστροφής τους και τη γενικότερη πορεία άνθησης των δέντρων.

Όσον αφορά μελλοντικές δράσεις για την αναζωπύρωση του οικονομικού και πολιτιστικού τομέα της Ολυμπίας, ο δήμαρχος της πόλης Γεώργιος Γεωργιόπουλος ανακοίνωσε ότι αναμένονται σχετικές εκδηλώσεις τον Μάιο, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας. Υπό την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, θα φυτευτεί στην αυλή του δημαρχείου μία ελιά ως συμβολική ένδειξη της ιστορίας της Ολυμπίας. Ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί πριν από λίγο καιρό την περιοχή προκειμένου να παρουσιάσει το σχέδιο υλοποίησης επαναφύτευσης και ανασυγκρότησης του τόπου, δείχνοντας το εμφανές ενδιαφέρον της κυβέρνησης.

Η δράση "Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας" θα παραμείνει ενεργή για δωρεές επ’ αόριστον, καθώς η αποκατάσταση των γόνιμων εκτάσεων απαιτεί αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεισφορά στο πρόγραμμα επισκεφθείτε τον διαδικτυακό ιστότοπο της δεντροφύτευσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Χάρης Δούκας: "‘Όποιοι έχουν πολύ μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα στην πόλη"

Ο Δήμαρχος της Αθήνας μίλησε, στην Ανδριάνα Παρασκευοπούλου, Δημοσιογράφο-Παρουσιάστρια της ΕΡΤ, για τις θετικές και αρνητικές προοπτικές που ανοίγονται για την πόλη της Αθήνας τα επόμενα χρόνια, με φόντο την αυξημένη τουριστική δραστηριότητα και την ανάγκη για περισσότερο πράσινο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

Πασχαλινές προτάσεις δώρων στο Μουσείο Ακρόπολης

Φέτος το Πάσχα γιορτάστε με ξεχωριστά δώρα εμπνευσμένα από τις πλούσιες συλλογές του Μουσείου.

Η ιδρύτρια του The Meet Market εξηγεί πώς δημιούργησε μία από τις δημοφιλέστερες ελληνικές αγορές

Ενόψει του πασχαλινού Meet Market στην Τεχνόπολη, η εμπνεύστριά του Alison Δαμιανού, μιλά για τους στόχους και τις προκλήσεις της αγοράς που έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο αγαπημένα events του ελληνικού κοινού, αλλά και όσα θα δούμε στο easter edition της αγοράς στις 27 και 28 Απριλίου.

Το Meet Market έρχεται με πασχαλινή διάθεση στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Το #EasterEdition του The Meet Market καλεί το αθηναϊκό κοινό να ανακαλύψει πάνω από 150 εκθέτες με μοναδικά προϊόντα, στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή.

Ιστορίες βιοεπιστήμης στο Athens Science Festival 2024

Ομιλίες, διαδραστικά workshops και εκθέματα για όλες τις ηλικίες, συνθέτουν "Ιστορίες αλλαγής" με επίκεντρο τις Επιστήμες (της) Ζωής, στο επετειακό ASF.

"Ξέρεις από ίντερνετ; 60+": Το επιτυχημένο workshop επιστρέφει με νέο κύκλο μαθημάτων στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Το επιτυχημένο εργαστήριο ψηφιακής ενδυνάμωσης δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους άνω των 60 ετών να ανακαλύψουν τον ψηφιακό κόσμο και να αναπτύξουν νέες, απόλυτα χρήσιμες δεξιότητες.

Το Μέγαρο Μουσικής συμμετέχει στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης του Υπουργείου Πολιτισμού

Στόχος του Προγράμματος είναι η προώθηση και η αξιοποίηση της πολιτιστικής δραστηριότητας ως μέσου ενδυνάμωσης και διατήρησης της ψυχικής υγείας.