Δράσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Σε τρεις άξονες θα διαμορφωθεί το επετειακό πρόγραμμα εκδηλώσεων και παραγωγών που διαμορφώνουν το ΥΠΠΟΑ, προσφυγικά σωματεία και οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς.

Σμύρνη

Στις δράσεις και τις εκδηλώσεις τις οποίες προγραμματίζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην ελληνική επικράτεια σχετικά με την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 2022, αναφέρθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμου Χαρακόπουλου. Το ΥΠΠΟΑ προετοιμάζεται από το 2021 για την επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή με στόχο τη διαμόρφωση ενός προγράμματος από το ΥΠΠΟΑ, τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις των προσφυγικών σωματείων και τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς.

Όπως είπε η Λίνα Μενδώνη: "Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι δράσεις, οι εκδηλώσεις και οι παραγωγές που θα λάβουν χώρα σε όλη την Επικράτεια, θα ανοίξουν αυτό που θέλουμε, μία γόνιμη συζήτηση όχι μόνο για τους ειδικούς επιστήμονες, αλλά για όλο τον κόσμο, διότι ο καθένας από εμάς έχει μνήμες είτε άμεσα είτε έμμεσα γι’ αυτό το ιστορικό γεγονός για το οποίο κανείς δεν διαφωνεί -δεν μπορεί να διαφωνήσει- ότι είχε τεράστιες επιπτώσεις στον λαό μας". Σημείωσε ότι "η ανάπτυξη του προγράμματος διαμορφώνεται σε τρεις άξονες. Ο πρώτος περιλαμβάνει τις εκδηλώσεις των φορέων που θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο, ο δεύτερος τις δράσεις που θα υλοποιήσουν οι υπηρεσίες και οι εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου, και ο τρίτος τις συνέργειες για την ίδρυση νέων μουσειακών χώρων αφιερωμένων στον προσφυγικό ελληνισμό, καθώς και έργα για την ανάδειξη μνημείων, που συνδέονται με το προσφυγικό στοιχείο.

Στην Πύλη Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ έχουν αναρτηθεί διαφορετικές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Στις 7 Ιανουαρίου 2021, εκδόθηκε ειδική πρόσκληση για την προσφυγιά και τη Μικρασιατική Καταστροφή, στην οποία υποβλήθηκαν 57 προτάσεις από συλλόγους και σωματεία. Από τις 20 Δεκεμβρίου 2021, στην Πύλη είναι αναρτημένη η πρόσκληση για την επιχορήγηση προγραμμάτων και δράσεων που αναδεικνύουν τη μνήμη και την ταυτότητα των Προσφυγικών Κοινοτήτων, η οποία απευθύνεται σε δευτεροβάθμια Προσφυγικά Σωματεία και Ομοσπονδίες Προσφυγικών Συλλόγων και Ενώσεων. Από τις 17 Ιανουαρίου και ως τις 17 Φεβρουαρίου 2022 είναι ανοιχτή η Πύλη για την κατάθεση προτάσεων στο πρόγραμμα του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022" με θεματικό άξονα "Επέτειος Μνήμης- 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή”.

Μέσω του προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν 70 νέες καλλιτεχνικές παραγωγές συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερες από 140 παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.

Προβλέπεται η δημιουργία Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στο Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη, όπως και η συντήρηση και αποκατάσταση του τοιχογραφικού διακόσμου - δια χειρός Φώτη Κόντογλου - στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Πεδίον του Άρεως.

Τα μουσεία, όπως το Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων και οι Υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων, καθώς και οι εποπτευόμενοι φορείς του ΥΠΠΟΑ προχωρούν στον προγραμματισμό εκδηλώσεων για την εκατονταετηρίδα από την Μικρασιατική Καταστροφή.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Γιορτάζουμε την ημέρα των ερωτευμένων "Τετ-α-τετ...μ' ένα βιβλίο!"

Μία βραδιά αποκλειστικά για εργένηδες και εργένισσες που αγαπούν το βιβλίο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

24ωρη λειτουργία θερμαινόμενου χώρου στον Δήμο Πειραιά

Στη δομή τηρείται αυστηρά το πρωτόκολλο των οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ. και εφαρμόζονται όλα τα μέτρα πρόληψης ενάντια στον covid - 19.

Πέθανε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΒΕ Φίλιππος Τσιμπόγλου

Ο θάνατός του πρόεκυψε λίγο πριν την επίσημη λήξη της θητείας του στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Μάριο Ντεσιάτι: Ο νικητής του λογοτεχνικού βραβείου Strega 2022 έρχεται στην Αθήνα

O συγγραφέας του μυθιστορήματος Ασυμβίβαστοι (πρωτ.τίτλος Spartiati), που τιμήθηκε με τη μεγαλύτερη λογοτεχνική διάκριση στην Ιταλία, θα επισκεφθεί την Αθήνα, για να παρουσιάσει το βιβλίο του.

Αναψυκτήρια σε 75 αρχαιολογικούς χώρους ενισχύουν την οικονομία των εμπειριών

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων

Ρεπορτάζ: Τι περιμένουμε στο μέλλον από τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης;

Έχοντας αναλάβει τη διαχείριση της ΔΑΚ, η Τεχνόπολη μας εξηγεί το όραμα και τους στόχους για το μέλλον της πρώτης, προκειμένου να συνεχίσει τη μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία της.

Η μικρασιατική μνήμη στα "Αόρατα Δεσμά" του Ευάγγελου Σαχπέρογλου

Το μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάττων.