Δράσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Σε τρεις άξονες θα διαμορφωθεί το επετειακό πρόγραμμα εκδηλώσεων και παραγωγών που διαμορφώνουν το ΥΠΠΟΑ, προσφυγικά σωματεία και οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς.

Σμύρνη

Στις δράσεις και τις εκδηλώσεις τις οποίες προγραμματίζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην ελληνική επικράτεια σχετικά με την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 2022, αναφέρθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμου Χαρακόπουλου. Το ΥΠΠΟΑ προετοιμάζεται από το 2021 για την επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή με στόχο τη διαμόρφωση ενός προγράμματος από το ΥΠΠΟΑ, τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις των προσφυγικών σωματείων και τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς.

Όπως είπε η Λίνα Μενδώνη: "Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι δράσεις, οι εκδηλώσεις και οι παραγωγές που θα λάβουν χώρα σε όλη την Επικράτεια, θα ανοίξουν αυτό που θέλουμε, μία γόνιμη συζήτηση όχι μόνο για τους ειδικούς επιστήμονες, αλλά για όλο τον κόσμο, διότι ο καθένας από εμάς έχει μνήμες είτε άμεσα είτε έμμεσα γι’ αυτό το ιστορικό γεγονός για το οποίο κανείς δεν διαφωνεί -δεν μπορεί να διαφωνήσει- ότι είχε τεράστιες επιπτώσεις στον λαό μας". Σημείωσε ότι "η ανάπτυξη του προγράμματος διαμορφώνεται σε τρεις άξονες. Ο πρώτος περιλαμβάνει τις εκδηλώσεις των φορέων που θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο, ο δεύτερος τις δράσεις που θα υλοποιήσουν οι υπηρεσίες και οι εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου, και ο τρίτος τις συνέργειες για την ίδρυση νέων μουσειακών χώρων αφιερωμένων στον προσφυγικό ελληνισμό, καθώς και έργα για την ανάδειξη μνημείων, που συνδέονται με το προσφυγικό στοιχείο.

Στην Πύλη Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ έχουν αναρτηθεί διαφορετικές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Στις 7 Ιανουαρίου 2021, εκδόθηκε ειδική πρόσκληση για την προσφυγιά και τη Μικρασιατική Καταστροφή, στην οποία υποβλήθηκαν 57 προτάσεις από συλλόγους και σωματεία. Από τις 20 Δεκεμβρίου 2021, στην Πύλη είναι αναρτημένη η πρόσκληση για την επιχορήγηση προγραμμάτων και δράσεων που αναδεικνύουν τη μνήμη και την ταυτότητα των Προσφυγικών Κοινοτήτων, η οποία απευθύνεται σε δευτεροβάθμια Προσφυγικά Σωματεία και Ομοσπονδίες Προσφυγικών Συλλόγων και Ενώσεων. Από τις 17 Ιανουαρίου και ως τις 17 Φεβρουαρίου 2022 είναι ανοιχτή η Πύλη για την κατάθεση προτάσεων στο πρόγραμμα του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022" με θεματικό άξονα "Επέτειος Μνήμης- 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή”.

Μέσω του προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν 70 νέες καλλιτεχνικές παραγωγές συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερες από 140 παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.

Προβλέπεται η δημιουργία Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στο Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη, όπως και η συντήρηση και αποκατάσταση του τοιχογραφικού διακόσμου - δια χειρός Φώτη Κόντογλου - στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Πεδίον του Άρεως.

Τα μουσεία, όπως το Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων και οι Υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων, καθώς και οι εποπτευόμενοι φορείς του ΥΠΠΟΑ προχωρούν στον προγραμματισμό εκδηλώσεων για την εκατονταετηρίδα από την Μικρασιατική Καταστροφή.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Σε καλοκαιρινή περιοδεία το έργο του Μηνά Βιντιάδη "Στου Μποχώρη"

Η Βάνα Πεφάνη σκηνοθετεί και οι Κώστας Αρζόγλου, Πέμη Ζούνη και Βασίλης Ευταξόπουλος πρωταγωνιστούν σε μια παράσταση που αφορά στη μεγάλη επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/05/2022

Κρατικά Βραβεία Συγγραφής Θεατρικού Έργου: Ανακοινώθηκε η προκήρυξη από το ΥΠΠΟΑ

Τρία βραβεία με χρηματικό έπαθλο περιλαμβάνει ο διαγωνισμός που στόχο έχει την ενίσχυση και προαγωγή του ελληνικού θεατρικού έργου.

Εκθεσιακό αφιέρωμα για τη Μικρασιατική Καταστροφή στη Τεχνόπολη

Η έκθεση εγκαινιάζεται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Δήμου Αθηναίων "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία" και του project ερμηνείας μαρτυριών προσφύγων από τη Μικρά Ασία από μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Δύο παραστάσεις που εμπνέονται από την ελληνική Ιστορία

Μαθαίνουμε περισσότερα για τον Όθωνα και την Αμαλία στον Πύργο Βασιλίσσης, ενώ μαρτυρίες προσφύγων από τη Μικρά Ασία μας περιμένουν στο θέατρο 104.

"Άφιξη και εγκατάσταση των προσφύγων στην Αθήνα": Ο συγγραφέας Νίκος Ανδριώτης μιλάει για τα επακόλουθα της Μικρασιατικής Καταστροφής

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία", συνεχίζει τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή δίνοντας έμφαση στην άφιξη των προσφύγων το φθινόπωρο του 1922 στον Πειραιά.

Εγκαίνια της έκθεσης "Ανοιχτοί Ορίζοντες - Αρχαία Ελληνικά Ταξίδια και Επαφές" στο Μουσείο της Μελβούρνης από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη παραβρέθηκε στη Μελβούρνη για τα εγκαίνια της έκθεσης "Ανοιχτοί Ορίζοντες - Αρχαία Ελληνικά Ταξίδια και Επαφές" στο Μουσείο της πόλης.

Τον Φώτη Κόντογλου "επισκέπτεται" το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία τιμά έναν από τους σημαντικότερους και επιδραστικότερους δημιουργούς του 20ού αιώνα.