Preview 2022: Όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε και να ακούσουμε σε μια γεμάτη πολιτιστικά χρονιά

Σημαντικά ονόματα του διεθνούς καλλιτεχνικού στερεώματος, πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, ταινίες που θα διεκδικήσουν ή έχουν κερδίσει ήδη χρυσά αγαλματίδια και μεγάλα εικαστικά γεγονότα δίνουν το στίγμα μιας δυναμικής σεζόν.

preview 2022

Μπορεί ο Covid-19 να μπήκε στο νέο έτος με τη φόρα του "new year, new me", 
όμως εμείς δεν αφήνουμε καμία Omicron ή άλλη μετάλλαξη να μας πτοήσει: προφυλασσόμαστε, τηρούμε τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας και κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον, σχεδιάζοντας τις πολιτιστικές μας εξόδους για το πρώτο μισό του 2022. Σημαντικά ονόματα του διεθνούς καλλιτεχνικού στερεώματος, πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, ταινίες που θα διεκδικήσουν ή έχουν κερδίσει ήδη χρυσά αγαλματίδια και μεγάλα εικαστικά γεγονότα δίνουν το δυναμικό στίγμα μιας σεζόν, η οποία θα μας αποζημιώσει για τα καλά για τα προηγούμενα χρόνια ανομβρίας. 

"Moby Dick" ή ένα μουσικό και σκηνικό υπερθέαμα 

MOBY DICK

Η πολυδιάστατη –και πολυσέλιδη– ιστορία του Χέρμαν Μέλβιλ, "Moby Dick", παρουσιάζεται σε μορφή μιούζικαλ από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, που γράφει τη μουσική και το λιμπρέτο, και τον Γιάννη Κακλέα που σκηνοθετεί. Το υπερθέαμα, που θα δούμε από 9/2, ίσα που πρόλαβε ν’ ανέβει στο Παλλάς και σταμάτησε λόγω της πρώτης καραντίνας. Ήρθε όμως η στιγμή να επιστρέψει, αυτήν τη φορά στο City Theater, με πρωταγωνιστές τους Μπάμπη Βελισσάριο, Θοδωρή Βουτσικάκη, Αιμιλιανό Σταματάκη, Ιβάν Σβιτάιλο, Ορφέα Ζαφειρόπουλο κ.ά. Αν αναρωτιέστε πώς αποτυπώνεις τη φαλαινοθηρία στο θέατρο, την απάντηση δίνει η τεχνολογία: Στην παράσταση υπάρχουν ολογράμματα, ευρηματικά και εντυπωσιακά σκηνικά (Μανόλης Παντελιδάκης), ενώ το στοιχείο του ρεαλισμού δεν λείπει από τη θεατρική πράξη, χάρη στη σύγχρονη ματιά και προσέγγιση των δημιουργών.

Ο Ρόμπερτ Πάτινσον είναι ο νέος Batman

Batman

Τη σκυτάλη από τον Μπεν Άφλεκ παίρνει ο Ρόμπερτ Πάτινσον και φορά τη στολή του "Batman" (3/3). Αν κρίνουμε από τα τρέιλερ, όλα δείχνουν πως ο σκηνοθέτης Ματ Ριβς ("Cloverfield", "Άσε το Κακό να Μπει") έχει υιοθετήσει μια προσέγγιση που δανείζεται στοιχεία από πρότερες απεικονίσεις του υπερήρωα, με τον Πάτινσον να μοιάζει επιβλητικός, αλλά και να προσθέτει φρέσκες αποχρώσεις στην απόδοση του Σκοτεινού Ιππότη. Επιπλέον ενδιαφέρον στην περιπέτεια φέρνει η Ζόι Κράβιτζ, η οποία ακονίζει τα νύχια της ως Catwoman, την ώρα που δύο μοχθηροί και γνώριμοι κακοί κάνουν ξανά την εμφάνισή τους. Ο λόγος για τον Riddler (Πολ Ντάνο) και τον Penguin (Κόλιν Φάρελ), την ώρα που ο Άντι Σέρκις βάζει το κουστούμι του μπάτλερ για να υποδυθεί τον Άλφρεντ.

H Λετίσια Κάστα για πρώτη φορά στη χώρα μας

Λετίσια Κάστα

Η σούπερ σταρ Λετίσια Κάστα έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μαζί με τη διάσημη πιανίστρια Ισίλ Μπεντζί ξεδιπλώνουν στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής τις άγνωστες πτυχές της ζωής μιας μεγάλης μουσικού του προηγούμενου αιώνα. Θα ερμηνεύσει την Κλάρα Χάσκιλ, μια από τις μεγαλύτερες ερμηνεύτριες σπουδαίων κλασικών έργων για πιάνο, στην παράσταση "Laetitia Casta: Clara Haskil, Prelude and Fugue", σε κείμενο του Σερζ Κριμπούς (22-25/2). Η ρουμανικής καταγωγής Χάσκιλ διακρίθηκε για τη λεπτότητα και τη βιρτουοζιτέ στο παίξιμό της, ερμηνεύοντας κυρίως έργα των Μότσαρτ, Μπετόβεν, Σοπέν και Σούμαν.

Η avant-garde ιδιοφυΐα του Ιάννη Ξενάκη

Ιάννης Ξενάκης

Τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη δίνουν αφορμή στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής για να στήσει ένα πενθήμερο συναυλιακό αφιέρωμα (7, 8, 20, 22 και 26/5), λίαν ελκυστικό τόσο γι’ αυτούς που αγάπησαν την avant-garde του ματιά όσο και για εκείνους που έχουν την περιέργεια να εξερευνήσουν την παρακαταθήκη του. Μεταξύ άλλων, θα ακουστούν τα άπαντά του για πιάνο, αλλά και έργα όπως τα "Kraanerg", "Ψάπφα", "Ανακτορία" και "Ιχώρ", τα οποία τον οδήγησαν σε καινοτόμες αναζητήσεις γύρω από τα ηλεκτρονικά, την αρχαιότητα και τη σχέση της μουσικής με το τυχαίο, την αρχιτεκτονική και τις μαθηματικές εξισώσεις.

Ένα τρελό, τρελό σούπερ multiverse

Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Λίγο πριν τριανταρίσουν οι ταινίες του σύμπαντος της Marvel, ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς καλείται να… βγάλει άκρη με τις παράλληλες διαστάσεις αυτού του κόσμου. Στο "Doctor Strange in the Multiverse of Madness" (5/5), η πλοκή συνεχίζεται μετά το φινάλε της "Τελευταίας Πράξης", όπου ο παντοδύναμος ήρωας ναι μεν αποκατέστησε την τάξη στον κόσμο, το ξόρκι του όμως αποσταθεροποίησε την ισορροπία του σύμπαντος. Για να διορθωθεί το λάθος, ο Doctor Strange έχει στο πλευρό του τη Wanda (Ελίζαμπεθ Όλσεν) και τον αγαπημένο Σαμ Ράιμι (της αρχικής "Spider-Man" τριλογίας) στην καρέκλα του σκηνοθέτη.

Στη σφαίρα του μεγάλου Εγγονόπουλου

Εγγονόπουλος

Πρωταγωνιστής του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα στη ζωγραφική –και όχι μόνο–, ο Νίκος Εγγονόπουλος, ξεδιπλώνεται στην επικείμενη αναδρομική έκθεση που διοργανώνει το Ίδρυμα Θεοχαράκη από 10/2, τριάντα επτά χρόνια μετά το θάνατό του. Τόσο ζωντανό, ακμαίο και ποιητικό παραμένει μέχρι σήμερα το έργο του, που επιφυλάσσει αμέτρητες εκπλήξεις σε όποιον θελήσει να διαβεί τα όρια της πραγματικότητας και να αναμετρηθεί με τους κόσμους που συνέλαβε στον καμβά του: φανταστικοί ήρωες απ’ τη μυθολογία, τη λογοτεχνία ή/και την ιστορία, με άφυλα και αταξινόμητα χαρακτηριστικά, που υπερβαίνουν τις συμβάσεις. Άλλωστε, "η τέχνη είναι για να αντιμετωπίσεις την ασυναρτησία της ζωής", όπως αναφέρει σχετικά η κόρη του. Επιμέλεια: Τάκης Μαυρωτάς.

Τρία χορευτικά ραντεβού στη Στέγη

Larsen

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση αποτελεί σταθερό πόλο έλξης για τους καλλιτέχνες του σύγχρονου χορού, αλλά και για το κοινό του. Ειδικότερα για το επόμενο διάστημα, παρουσιάζει τρεις προσκεκλημένους που δεν θα χάσουμε. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος επανέρχεται στη Στέγη με τη νέα του χορογραφική δουλειά "Larsen C" (30/3-3/4/22, φωτό), ενώ ο Βραζιλιάνος Μπρούνο Μπελτράο και η ομάδα του Grupo de Rua καταγγέλλουν χορευτικά τις ακροδεξιές πολιτικές της κυβέρνησης Μπολσονάρο (29-30/4/22). Αδιαμφισβήτητα, όμως, το ενδιαφέρον στρέφεται στο Onassis New Choreographers Festival 9, όπου διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες του χορού και των πολυμέσων θα παρουσιάσουν το έργο τους ζωντανά αλλά και ψηφιακά (10-13/3).

Δύο παραστάσεις για το ’22

Την επέτειο των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή τιμούν δύο ξεχωριστά θεατρικά εγχειρήματα: ο (μεταφραστής) Γιώργος Μπλάνας προσεγγίζει το θέμα μέσα από το μουσικό είδος του ρεμπέτικου και υπογράφει το έργο "Παράξενη κοπέλα", ένα πρωτότυπο μιούζικαλ εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο της Μαρίκας Νίνου, που αναμένεται στο Θέατρο Τέχνης. Η μουσική είναι του Δημήτρη Παπαδημητρίου και η σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη. Επίσης, ο Γιώργος Παλούμπης θα αναλάβει το φιλόδοξο εγχείρημα να δώσει σκηνική ζωή στο εμβληματικό βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου "Ματωμένα χώματα" (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από 27/4).

Up the irons!

Iron Maiden

Ο τελευταίος ερχομός των Iron Maiden στην Αθήνα (2018) ήταν ένας θρίαμβος. Μαζεύοντας ένα ογκώδες πλήθος στη Μαλακάσα, σε μία από τις πιο επιτυχημένες συναυλίες στα εγχώρια χρονικά, οι Βρετανοί απέδειξαν ότι είναι ένα υπερηχητικό γκρουπ, που έχει ξεπεράσει πια τα σύνορα του metal, αναγορευόμενο σε κλασική αξία για το μουσικόφιλο κοινό. Η ίδια εικόνα αναμένεται και για τη φετινή τους επιστροφή στο Ολυμπιακό Στάδιο (Σάββατο 16 Ιουλίου), στο πλαίσιο της Legacy of the Beast τουρνέ – φέτος, μάλιστα, έρχονται με έναν άκρως επιτυχημένο δίσκο ("Senjutsu"), που δείχνει να αναθέρμανε τη σχέση τους ακόμα και με τα πιο "παραδοσιακά" ακροατήρια.

Η συλλογική μνήμη στα νερά της Αττικής 

Tavros

Κύρια δεξαμενή των τελευταίων χρόνων για την έρευνα και τα εικαστικά πρότζεκτ της καλλιτέχνιδος Jumana Emil Abboud –η οποία πρόσφατα ανακοινώθηκε ανάμεσα στα ονόματα που επιλέχθηκαν για την documenta 15– αποτελούν οι υδάτινες πηγές και η σύνδεση αυτών με το κοινωνικό φαντασιακό: Με έμπνευση από την προφορική ιστορία της Παλαιστίνης και δη της πόλης απ’ όπου κατάγεται, της Ιερουσαλήμ, αναζητά προφορικές αφηγήσεις και παραμύθια γύρω από πηγές, ποτάμια ή/και πηγάδια, εστιάζοντας στους μύθους που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Στο πλαίσιο της έκθεσης "The water from your eye", που ετοιμάζει για το χώρο Tavros στα τέλη Μαΐου, μεταφέρει την έρευνά της στα ύδατα της Αττικής.

Ένας ερμηνευτικός άσος για τον Γουίλ Σμιθ

Η Μέθοδος των Γουίλιαμς

Την πόρτα των οσκαρικών υποψηφιοτήτων χτυπάει ο Γουίλ Σμιθ, αφού ο ηθοποιός έχει προκαλέσει έντονο σούσουρο γύρω από την ερμηνεία του στην ταινία "Η Μέθοδος των Γουίλιαμς" (17/2). Στη βιογραφική ταινία του Ρεϊνάλντο Μάρκους Γκριν, ο Σμιθ ενσαρκώνει τον πατέρα των Βίνους και Σερένα Γουίλιαμς, δύο εκ των καλύτερων τενιστριών όλων των εποχών. Αφετηρία και πυρήνα της αφήγησης αποτελεί ο τρόπος ανατροφής, προπόνησης και επίπονης ανέλιξης των δύο κοριτσιών στην κορυφή του τένις. Κάτι που μάλλον δεν θα είχε επιτευχθεί δίχως το πλάνο (έκτασης 78 σελίδων!) που είχε ετοιμάσει ο μπαμπάς Γουίλιαμς για τις κόρες του. Η "Μέθοδος των Γουίλιαμς" διεκδίκησε πρόσφατα τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, με τον Σμιθ να κερδίζει εκείνη του α' αντρικού ρόλου.

Πρωτοκλασάτο "Έγκλημα στον Νείλο"

Έγκλημα στο Νείλο

Το εμπορικό σουξέ του "Εγκλήματος στο Οριάν Εξπρές" (2017) θέλει να επαναλάβει ο Κένεθ Μπράνα, στο δεύτερο φετινό σκηνοθετικό εγχείρημά του, μεταφέροντας ακόμα ένα κλασικό θρίλερ μυστηρίου της Αγκάθα Κρίστι. Στο "Έγκλημα στον Νείλο" (10/2), κατά τη διάρκεια μιας πολυτελούς κρουαζιέρας στον δημοφιλή ποταμό της Αιγύπτου, μια γοητευτική και εύπορη επιβάτισσα που βρισκόταν στο μήνα του μέλιτος δολοφονείται άγρια. Εκεί, όμως, βρίσκεται ο διεθνούς φήμης ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό, ο οποίος αναλαμβάνει να εξιχνιάσει μια υπόθεση με δεκάδες υπόπτους. Όπως και στο "Οριάν Εξπρές", ο Μπράνα επαναλαμβάνει το ρόλο του Πουαρό, ενώ το λουσάτο καστ συμπληρώνουν οι Γκαλ Γκαντότ, Άρμι Χάμερ, Ανέτ Μπένινγκ, Ρόουζ Λέσλι και Σόφι Οκονέντο.

Όσα στερηθήκαμε επιστρέφουν σε ένα φεστιβάλ  

Ο Iggy Pop συναντά τον Liam Gallagher στην Πλατεία Νερού

Θέλοντας να καθιερωθεί ως το μεγαλύτερο καλοκαιρινό φεστιβάλ της χώρας, το Release Athens ανακοίνωσε έναν υπερφιλόδοξο σχεδιασμό 12 ημερών, όλες για Ιούνιο και Ιούλιο, στην Πλατεία Νερού. Αυτή τη στιγμή έχουν γνωστοποιηθεί οι 11 από τους 12 headliners: πρώτοι σέρνουν τον χορό οι Bauhaus (8/6), με τη σκυτάλη να περνάει στον Nick Cave, ο οποίος καταφτάνει στις 15/6 με τους Bad Seeds. Στις 18/6 παίζει ο Parov Stelar, ενώ στις 22/6 έρχονται οι metal βασιλείς Manowar, υποσχόμενοι ένα από τα πιο φαντασμαγορικά σόου της καριέρας τους. Στις 27/6 θα δούμε τους London Grammar, ενώ ο μήνας κλείνει με τη διαχρονική ποπ φινέτσα των Pet Shop Boys (30/6). Ο Ιούλιος ξεκινάει πολύ δυναμικά, αφού στις 2/7 επιστρέφει ο Iggy Pop μαζί με τον Liam Gallagher. Ο επικεφαλής της Κυριακής 3/7 παραμένει άγνωστος, στις 15/7, πάντως, είναι βέβαιο ότι θα δούμε τους Judas Priest. Ακολουθούν οι Clutch (19/7), οι Sabaton με τους Blind Guardian (21/7), ενώ φινάλε θα κάνουν οι Slipknot (23/7). Ξεχωριστό ενδιαφέρον –όπως κάθε χρονιά– έχουν φυσικά και τα δεύτερα και τρίτα ονόματα, όπου δεν αποκλείεται να δούμε και κάποιες ταχέως ανερχόμενες εκπλήξεις.

Το σινεφίλ αριστούργημα της χρονιάς;

Όσοι το παρακολούθησαν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο ακόμα δεν το έχουν ξεπεράσει, ενώ, αφού βραβεύτηκε στην Κρουαζέτ για το σενάριό του, δεν είναι απίθανο να βρεθεί υποψήφιο για Όσκαρ. Ο λόγος για το "Drive my Car" (3/2) του ανερχόμενου σκηνοθέτη Ριουσούκε Χαμαγκούτσι ("Ιστορίες της Τύχης και της Φαντασίας"), ο οποίος υπογράφει ένα βραδύκαυστο φιλμ που εμπνέεται από μια ιστορία του Χαρούκι Μουρακάμι. Σε αυτήν, ένας ηθοποιός ζει σε έναν ευτυχισμένο γάμο με τη θεατρική συγγραφέα σύζυγό του, ώσπου εκείνη ανεξήγητα εξαφανίζεται.

Πενιές σύγχρονης τέχνης

Ρεμπέτικο

Η πρώτη μεγάλη έκθεση για το 2022 από τον ΟΠΑΝΔΑ, ο οποίος έχει αυξήσει τη δυναμική του απ’ όταν ανέλαβε τα ηνία ο Χριστόφορος Μαρίνος, αφιερώνεται στον κόσμο του ρεμπέτικου, αυτού του "μεγάλου νεοελληνικού πολιτιστικού γεγονός", όπως το έχει χαρακτηρίσει ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης. Καταξιωμένοι καλλιτέχνες (όπως οι Γιάννης Βαρελάς, Ανδρέας Λόλης, Ηλίας Παπαηλιάκης, Ρένα Παπασπύρου, Πάνος Χαραλάμπους) συμμετέχουν κυρίως με νέες παραγωγές και, συνοδεία ιστορικών έργων από Μόραλη, Τσαρούχη κ.ά., συνθέτουν μια εικονοποίηση αυτής της κουλτούρας. Από αρχές Φεβρουαρίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Διπλό λυρικό ραντεβού

Αντρέα Σενιέ

Δύο λαμπερές όπερες προγραμματίζει η Εθνική Λυρική Σκηνή για το δεύτερο μισό του 2022, ανεβάζοντας τον "Αντρέα Σενιέ" του Ουμπέρτο Τζορντάνο και τον "Οθέλλο" του Τζουζέπε Βέρντι. Με θεατρική ορμή σχεδόν παράφορη και με μελωδίες γεμάτες λυρισμό, ο "Αντρέα Σενιέ" (πρεμιέρα 20/1, για 7 παραστάσεις, φωτό) πραγματεύεται τη ζωή του Γάλλου ποιητή και τη δραματική του σχέση με τη Γαλλική Επανάσταση. Ο "Οθέλλος" αποτελεί συμπαραγωγή με το φημισμένο Φεστιβάλ του Μπάντεν-Μπάντεν (πρεμιέρα 20/2, για 5 παραστάσεις) και έρχεται στην Αθήνα με μοντέρνα, μινιμαλιστικά σκηνικά και ένα διακεκριμένο διεθνές καστ.

Από το "Μπέλφαστ" με ασπρόμαυρη αγάπη

Belfast

Με μια συνταγή για σίγουρη οσκαρική επιτυχία βρίσκεται ξανά πίσω από την κάμερα ο Κένεθ Μπράνα ("Σταχτοπούτα"), ο οποίος παραδίδει ένα ραφινάτο, ασπρόμαυρο και γεμάτο καρδιά δράμα με τίτλο "Μπέλφαστ" (27/1). Η αναφορά στην πρωτεύουσα της Βορείου Ιρλανδίας δεν είναι τυχαία, καθώς το φιλμ εκτυλίσσεται στην πόλη το 1969, δηλαδή την περίοδο που οι ταραχές μεταξύ των πιστών στο Στέμμα και των υπέρμαχων της ένωσης με την Ιρλανδία βρίσκονταν στο απόγειό τους. Σε αυτό το τεταμένο κλίμα και σε μια λαϊκή οικογένεια μεγαλώνει ο μικρός Μπάντι (Τζουντ Χιλ), ενώ ο μπαμπάς του (Τζέιμι Ντόρναν) προσπαθεί να τον προστατέψει.

Οι δύο κόσμοι του John Craxton

JOHN CRAXTON

Το ελληνικό τοπίο που λούζεται απλόχερα στο φως του ήλιου, η αρχαία ελληνική μυθολογία, αλλά και η ανοιχτόκαρδη κουλτούρα όσο και η λαϊκή παράδοση της χώρας μας αποδείχθηκαν ακατανίκητο δέλεαρ για τον John Craxton, τον περιβόητο Βρετανό ζωγράφο του 20ού αιώνα, που προτιμούσε να μείνει γνωστός ως "το παιδί της Αρκαδίας". Εξήντα έργα του, που στην πλειονότητά τους προέρχονται από το Craxton Estate, παρουσιάζονται στο κοινό με την επικείμενη πολυαναμενόμενη έκθεση του Μουσείου Μπενάκη στο κτίριο Ελληνικού Πολιτισμού (από αρχές Απριλίου), καταγράφοντας το ταξίδι του 
εικαστικού από το σκοτάδι στο φως κι από το βίωμα του πολέμου στη γαλήνη του Αιγαίου. 

Dead Can Dance ξανά και ξανά και ξανά

Dead Can Dance

Δημιουργημένοι από τις συγκλίνουσες ανησυχίες της Lisa Gerrard και του Brendan Perry, οι Dead Can Dance είναι ένα δίδυμο που μέσα στα χρόνια σφυρηλάτησε ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα. Τους οποίους και θα τιμήσουν έμπρακτα φέτος, με ακόμα μία εμφάνιση στην Αθήνα (19/5, στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος"), όπου αναμένεται να ξετυλίξουν το ολόδικό τους μουσικό "ξέφωτο" ανάμεσα στην goth πλευρά του post-punk, στο art rock, στην καθ' ημάς Ανατολή, στην κέλτικη κληρονομιά και στις αφρικανικές πολυρρυθμίες.

Τρόμος, Βίκινγκ, "Northman"

Northman

O ανερχόμενος Αμερικανός σκηνοθέτης Ρόμπερτ Έγκερς ("The Witch", "Ο Φάρος") επιστρέφει με μια πολλά υποσχόμενη επική ταινία τρόμου. Η υπόθεση του "Northman" τοποθετείται στην εποχή των Βίκινγκ, όταν ένας νεαρός πρίγκιπας, αφού γίνεται μάρτυρας της βίαιης δολοφονίας του πατέρα του, ορκίζεται εκδίκηση με απώτερο σκοπό να επανακτήσει το βασίλειο που του ανήκει. Την ενήλικη και απόλυτα επιβλητική βερσιόν του ήρωα ενσαρκώνει ο αγνώριστος στο τρέιλερ Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ. Τον πατέρα του και βασιλιά υποδύεται ο Ίθαν Χοκ, ενώ τη διανομή των ηθοποιών συμπληρώνουν οι Νικόλ Κίντμαν, Άνια Τέιλορ-Τζόι, Γουίλεμ Νταφόε και Μπιόρκ (28/4). 

Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο στο "Μονοπάτι των Χαμένων Ψυχών"

Nightmare Alley

Το νεο-νουάρ σμίγει με το ψυχολογικό θρίλερ στη νέα ταινία του οσκαρικού Γκιγιέρμο ντελ Τόρο ("Η Μορφή του Νερού", "Ο Λαβύρινθος του Πάνα"). Στο "Μονοπάτι των Χαμένων Ψυχών" (20/1), όπου πρωταγωνιστούν οι Μπράντλεϊ Κούπερ, Κέιτ Μπλάνσετ και Ρούνι Μάρα, μεταφερόμαστε στη δεκαετία του ’40. Ένας άντρας με πνευματιστικές ικανότητες, τις οποίες χρησιμοποιεί σε περίτεχνες απάτες, γνωρίζεται με μια μυστηριώδη ψυχολόγο, η οποία τον οδηγεί σε σκοτεινές, επικίνδυνες και αιματηρές περιπέτειες. Η ταινία αποτελεί διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Γουίλιαμ Λίντσεϊ Γκρέσαμ, το οποίο κάποιοι σινεφίλ ίσως θυμούνται πως έχει μεταφερθεί ξανά στο σινεμά το 1947 από τον Έντμουντ Γκόλντινγκ με τον Τάιρον Πάουερ, ρόλο που κρατά τώρα ο Κούπερ.

Έτοιμοι για Mayhem; 

Mayhem

Oι Mayhem θα είχαν θέση περιωπής στην ιστορία, ακόμα κι αν άφηναν ως κληρονομιά μόνο την πρωτοπόρα black metal κοσμογονία που αποτύπωσε το οριακό τους ντεμπούτο "De Mysteriis Dom Sathanas" (1994). Αλλά η αιματοβαμμένη τους πορεία –με την αυτοκτονία του Dead και τη δολοφονία του Euronymous από τον Burzum– δημιούργησε παράλληλα κι έναν σκοτεινό θρύλο, ο οποίος πυροδότησε μέχρι και μια κινηματογραφική ταινία ("Lords of Chaos", 2018). Βασικό τους ατού είναι πλέον ο εντυπωσιακός τραγουδιστής Attila Csihar, με τον οποίο και επιστρέφουν τώρα στην Αθήνα (Τετάρτη 4/5, "Fuzz"), επιθυμώντας να επαναλάβουν την πετυχημένη εμφάνιση του 2017 στο ίδιο μέρος.

Χορός αλά ολλανδικά

NDT Season Book 2021

Όσες φορές κι αν έχει έρθει στην Ελλάδα το Nederlands Dans Theater, πάντα σημειώνει απανωτά sold out. Κι όχι άδικα, αφού το κορυφαίο ολλανδικό χορευτικό συγκρότημα είναι ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, με γεμάτες δυναμισμό παραστάσεις και άψογα εκτελεσμένες χορογραφίες. Στο πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής τον Μάρτιο περιλαμβάνονται δύο νέες χορογραφίες της Μαρίνα Μασκαρέλ και του Μάρκο Γκέκε, καθώς και μια παλαιότερη χορογραφία, το "Toss of a Dice" του Γίρι Κίλιαν, του χορογράφου που κατάφερε να απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις των χορευτών του συγκροτήματος. Μπορεί να μην είναι πλέον επικεφαλής του Nederlands Dans Theater, η παρουσία του, όμως, ως βασικού χορογράφου και καλλιτεχνικού συμβούλου της ομάδας, είναι καταλυτική (αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη", 10-13/3).

Γυναικεία σκηνοθετική σφραγίδα στη Στέγη

Lena Kitsopoulou FRANKENSTEIN

Δύο πολυαναμενόμενες παραστάσεις έρχονται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση: η Αργυρώ Χιώτη, από τις πλέον ταλαντούχες εκπροσώπους του ερευνητικού θεάτρου, υπογράφει την παράσταση "Χαλεπάς", μια σύγχρονη μουσική τραγωδία για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου γλύπτη, σε λιμπρέτο του The Boy και μουσική του Jan Van Angelopoulos (από 10/2). Την άνοιξη, η αντι-σταρ του ελληνικού θεάτρου Λένα Κιτσοπούλου ετοιμάζει το "Φράνκενσταϊν - Ο χαμένος παράδεισος": Η ίδια εμπνέεται από τον βικτοριανό μύθο του δημιουργού που έπλασε το ανθρωπόμορφο κτήνος, για να μιλήσει για τα τέρατα της δικής μας καθημερινότητας και τη μοναξιά (από 14/5).

Ο χειρότερος άνθρωπος του κόσμου

The Worst Person in the World

Να ένας ευφάνταστος τρόπος να τιτλοφορήσει κανείς την ταινία του! Ο πολύπειρος Γιόακιμ Τρίερ ("Όσλο, 31 Αυγούστου") προσελκύει εκ νέου τη σινεφίλ προσοχή με το ρομαντικό arthouse δράμα "The Worst Person in the World" (27/1), το οποίο έρχεται στις αίθουσες με φεστιβαλική φόρα. Η βραβευμένη στις Κάννες Ρενάτε Ρέινσβε πρωταγωνιστεί στο ρόλο της Τζούλι, μιας γυναίκας η οποία στα τέσσερα χρόνια που απεικονίζονται στο φιλμ αναμετράται διαρκώς με τον εαυτό της – αρχικά εξαιτίας των περίπλοκων ερωτικών σχέσεών της και στη συνέχεια καθώς επιχειρεί να βάλει σε τάξη την καριέρα της. Οι υπαρξιακοί προβληματισμοί που γεννιούνται μέσα από αυτές τις εμπειρίες οδηγούν την Τζούλι σε ένα απροσδόκητο μονοπάτι αυτογνωσίας.

Η πιο εμβληματική μπάντα της Δυτικής Αφρικής

Orchestra Baobab

Κατά την τελευταία διετία, οι απανωτοί θάνατοι, του σαξοφωνίστα Issa Cissoko (2019), του τραγουδιστή Balla Sidibé (2020) και του κιθαρίστα Barthélémy Attisso (2021), έπληξαν την Orchestra Baobab. Στη θέση τους, άλλες μπάντες πιθανότατα θα είχαν διαλυθεί, εκείνοι όμως συνεχίζουν ακάθεκτοι. Διαθέτοντας άξιους διαδόχους, καθώς και μια κραταιά κληρονομιά, η οποία μετρά 50 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν να ανακατεύουν αφρικανικούς ήχους με κουβανέζικους ρυθμούς στο Ντακάρ της Σενεγάλης, παραμένουν ένα θρυλικό συγκρότημα, που όρισε πολλά από όσα εννοούμε σήμερα στη Δύση μιλώντας για "world" μουσική. Και με αυτό ακριβώς το στάτους επιστρέφουν φέτος στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής, 28/2). 

Καμπανέλλης σε μουσικοθεατρική εκδοχή

Αυλή των θαυμάτων

Έργο-σταθμός για το νεοελληνικό θέατρο, η "Αυλή των θαυμάτων" του Ιάκωβου Καμπανέλλη έβαλε σε νέα τροχιά την ελληνική δραματουργία στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και έκτοτε δεν έχει πάψει να εμπνέει. Η πρόταση που υπογράφει ο Χρήστος Σουγάρης το επιβεβαιώνει περίτρανα, καθώς πρόκειται να δούμε το έργο σε μουσική εκδοχή, με τις πρωτότυπες συνθέσεις που υπογράφει ο Στέφανος Κορκολής. Ένας all-star θίασος (Γιώργος Γάλλος, Κόρα Καρβούνη, Ρούλα Πατεράκη, Φιλαρέτη Κομνηνού κ.ά.) θα ενσαρκώσει τις ιστορίες των λαϊκών ανθρώπων που συγκεντρώνονται στην αυλή μιας αθηναϊκής συνοικίας, ήρωες μιας περασμένης εποχής που παραμένουν άνθρωποι της διπλανής πόρτας (Μέγαρο Μουσικής, από 10/2). 

Ηχηρή επιστροφή στο Ejekt

Οι Muse επιστρέφουν στην Αθήνα

Ξεκινώντας από τα "χαμηλά" της Βρετανίας στα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι Muse από την παραθαλάσσια κωμόπολη Teignmouth εκτοξεύτηκαν σε φήμη και δημοτικότητα στα μέσα των '00s, κατακτώντας ακόμα και τη "δύσκολη" Αμερική χάρη στο άλμπουμ "Black Holes And Revelations" (2006). Έκτοτε παρέμειναν super stars του εναλλακτικού ροκ ήχου, ενώ διακρίθηκαν και για τα εντυπωσιακά οπτικοακουστικά σόου με τα οποία συνόδευαν τις παγκόσμιες περιοδείες τους, επιδιώκοντας να θέσουν έναν νέο πήχη για το τι σημαίνει σύγχρονη live εμπειρία. Μια τέτοια παράσταση σχεδιάζουν λοιπόν και φέτος που θα έχουμε την ευκαιρία να τους δούμε και στην Αθήνα, μιας και τέθηκαν επικεφαλής του Ejekt Festival 2022 (Τετάρτη 29 Ιουνίου, στο ΟΑΚΑ). 

Κινητά σε λειτουργία πτήσης, το "Top Gun" απογειώνεται!

Top Gun

Ο Τομ Κρουζ είναι έτοιμος να σκίσει ξανά τους αιθέρες, επιστρέφοντας στο ρόλο του πιλότου Μάβερικ για τις ανάγκες–το μαντέψατε ήδη!– του "Top Gun: Maverick" (26/5). Ο ακούραστος στρατιώτης, έχοντας συμπληρώσει 30 χρόνια υπηρεσίας στο σώμα, πιέζει πλέον τους νεοσύλλεκτους να φτάσουν στο τέρμα των δυνατοτήτων τους. Παράλληλα, εκείνος κάνει ό,τι μπορεί για να μην πάρει την προαγωγή που θα τον καθηλώσει στο έδαφος. Μαζί με τον πάντα έτοιμο να υπηρετήσει την πατρίδα του Κρουζ πρωταγωνιστούν η Τζένιφερ Κόνελι ως ρομαντική παρτενέρ, ο Βαλ Κίλμερ ως Άισμαν και ο Μάιλς Τέλερ ("Χωρίς Μέτρο") στο ρόλο του γιου του Γκουζ (Άντονι Έντουαρντς). Στη σκηνοθετική καρέκλα του "Top Gun: Maverick" κάθεται ο δοκιμασμένος Τζόζεφ Κοζίνσκι ("Ριψοκίνδυνοι Άνδρες").

Παπασπηλιόπουλος καλεί Μότσαρτ!

Το επιτυχημένο έργο του Πίτερ Σάφερ "Αμαντέους" θα σκηνοθετήσει ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, συνεχίζοντας την ενασχόληση με έργα που εστιάζουν σε υπαρκτά πρόσωπα (Μαρία Κάλλας, Άλαν Τούρινγκ). Το έργο εμπνέεται από ένα μύθο του 19ου αιώνα, σύμφωνα με τον οποίο ο Μότσαρτ δολοφονήθηκε από τον αντίζηλό του Αντόνιο Σαλιέρι, και στην παράσταση θα πρωταγωνιστήσουν οι Νίκος Ψαρράς (Σαλιέρι), Γιάννης Νιάρρος (Β. Α. Μότσαρτ), Μαίρη Μηνά, κ.ά., ενώ τη μουσική του Μότσαρτ σε πρωτότυπες μεταγραφές θα ερμηνεύει ένα κουιντέτο εγχόρδων (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από 5/2). 

Μια κωμωδία για τον κόσμο του θεάτρου

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Με την απίθανη κωμωδία "Noises Off" του Μάικλ Φρέιν αποφάσισε να επιστρέψει στο θεατρικό σανίδι ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και ως ηθοποιός εκτός από σκηνοθέτης, δύο χρόνια μετά το "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ" (Έντουαρντ Άλμπι). Η εταιρεία Θεατρικές Σκηνές έχει αναλάβει την παραγωγή και η πρεμιέρα της παράστασης αναμένεται τον Μάρτιο στο Παλλάς. Το καστ δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, αλλά ανάμεσα στους συμπρωταγωνιστές του φαίνεται να είναι ο Οδ. Παπασπηλιόπουλος, η Σμ. Καρύδη, ο Γ. Χρυσοστόμου, η Λ. Παπαληγούρα και ο νεότερος σε ηλικία και ανερχόμενος Γ. Ζυγούρης.

Από τους Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλο, Άγγελο Κλάδη, Τώνια Καράογλου, Μαρία Κρύου, Χάρη Συμβουλίδη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".