Νέα βιβλία για τις επόμενες εβδομάδες

Το -ίσως- σημαντικότερο αστυνομικό μυθιστόρημα που γράφτηκε ποτέ στην Ελλάδα, τα 'Αγρια Αγόρια' του William S. Burroughs και η αληθινή μαρτυρία του 'τελευταίου σκλάβου'.

Νέα βιβλία

Νέα χρονιά, νέα βιβλία. Από τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, ξεχωρίσαμε και σου προτείνουμε τις πέντε που μας κίνησαν πιο πολύ το ενδιαφέρον: Την επανέκδοση του -ίσως- πιο σημαντικού αστυνομικού μυθιστορήματος που γράφτηκε ποτέ στην Ελλάδα (Η Εξαφάνιση του Τζων Αυλακιώτη), το συλλογικό έργο Υγεία, Καύλα & Επανάσταση, το νέο μυθιστόρημα της Μαρίας Μήτσορα, τα 'cult' Άγρια Αγόρια του William S. Burroughs και την αληθινή μαρτυρία του τελευταίου σκλάβου που μεταφέρθηκε από την Αφρική στις ΗΠΑ, έτσι όπως την κατέγραψε πριν από 90 χρόνια η Αμερικανίδα ανθρωπολόγος Zora Neale Hurston.

Υγεία, καύλα & επανάσταση – Συλλογικό Έργο / Επιμέλεια: Δήμητρα Τζανάκη (Εκδόσεις Ασίνη)

Το σύνθημα 'Υγεία, Καύλα & Επανάσταση' που γράφτηκε στους τοίχους της Αθήνας το 2008 έγινε τίτλος σε αυτόν τον συλλογικό τόμο που αποτελεί μία προσπάθεια δημιουργίας ρωγμών στις ρατσιστικές, σεξιστικές, αποικιοκρατικές, ταξικές και ευγονικές ερμηνείες, τις οποίες η εξουσία έχει μετατρέψει εδώ και δύο αιώνες σε καθεστώς αλήθειας. Μίας αλήθειας που επαναλαμβάνει, μέσα από τον αστικό βιοϊατρικό λόγο, ότι για την 'κρίση' ευθύνεται η καύλα και όχι ο καπιταλισμός. Εξάλλου, όπως σημειώνεται στην περίληψη του βιβλίου, δεν είναι τυχαίο το ότι η καύλα ταυτίστηκε με τον βίο των 'πρωτόγονων', των άγριων παιδιών, των ιερόδουλων, των 'μπάσταρδων' και με τον υποτιθέμενο ανήθικο, λιβιδινικό βίο των λαϊκών στρωμάτων.

Η εξαφάνιση του Τζων Αυλακιώτη – Γιάννης Μαρής (Εκδόσεις Άγρα)

Ο Γιάννης Μαρής, ο θεμελιωτής του εγχώριου αστυνομικού μυθιστορήματος, σε ένα από τα καλύτερα βιβλία της πορείας του που, πλέον, κυκλοφορεί με νέο εξώφυλλο και εισαγωγή του Ανδρέα Αποστολίδη. Η δράση αρχίζει το πρωινό της 4ης Αυγούστου 1938, στην επέτειο της επιβολής της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά. Στην Αθήνα κυριαρχεί ο περιβόητος Μανιαδάκης και η μυστική αστυνομία του. Ο Τύπος και το ραδιόφωνο ελέγχονται. Ο ήρωας, ένας ανερχόμενος δημοσιογράφος, δέχεται ένα πρωινό τηλεφώνημα από την κοπέλα που είχε ερωτευθεί πολλά χρόνια πριν, όταν ήταν ακόμη φοιτητής. Εκείνη είναι πλέον η σύζυγος του διάσημου Τζων Αυλακιώτη, ο οποίος έχει εξαφανιστεί χωρίς να αφήσει ίχνη. Έτσι αρχίζει η αναζήτηση μαζί με την έρευνα για έναν άνθρωπο πασίγνωστο στο παρόν αλλά με ανεξιχνίαστο παρελθόν.

Η κυρία Τασία και ο Γουλιέλμος ΚαταΒάθος – Μαρία Μήτσορα (Εκδόσεις Πατάκη)

Στο νέο βιβλίο της ξεχωριστής Μαρίας Μήτσορα, η ηρωίδα της έχει μόλις μετακομίσει. Ενώ προσπαθεί να ανταποκριθεί στην αγχωτική αυτή συνθήκη, ξαφνικά συναντάει την κυρία Τασία, αγαπημένη της μοδίστρα από μία παλιότερη περίοδο της ζωής της, και τον αγαπημένο της γάτο Γουλιέλμο ΚαταΒάθος. Αυτό δεν θα ήταν τόσο παράξενο αν δεν είχαν εν τω μεταξύ περάσει χρόνια από τότε που η κυρία Τασία είχε πεθάνει. Μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, φυσικού και υπερφυσικού, θα προετοιμαστεί για να συναντήσει πρόσωπα του παρελθόντος της, και να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα της ζωής της, παραθέτοντάς τους το 'δείπνο της Εκάτης'.

Τα άγρια αγόρια – William S. Burroughs (Εκδόσεις Tόπος)

Σε αυτό το αντισυμβατικό, εφιαλτικό έργο ακραίας φαντασίας, γκροτέσκοι ήρωες αναμετρώνται βίαια για την ανάδειξη του πιο ισχυρού, ανεξάντλητα πλούτη σπαράσσουν μία γωνιά στην Αφρική ως βακχική ουτοπία, ενώ τεχνολογία, σάρκα και βία διαχέονται η μία στην άλλη και αλληλοεξουδετερώνονται. Πρόκειται για ένα θραυσματικό, αιρετικό μυθιστόρημα που παρακολουθεί άγρια αγόρια να παίρνουν μέρος σε οργιώδεις τελετουργίες σεξ και ψυχότροπων ουσιών, καθώς και να συμπλέκονται σε παρωδίες ανταρτοπόλεμου και μάχες κανονικές με στρατούς θολωμένους και ανέτοιμους. 

Barracoon: Η ιστορία του τελευταίου σκλάβου – Zora Neale Hurston (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Μεταξύ 1927 και 1931 η ανθρωπολόγος Zora Neale Hurston ταξίδεψε στην Αλαμπάμα για να μιλήσει εκ βαθέων με τον 90χρονο Cudjo Lewis, τον τελευταίο εν ζωή πρώην σκλάβο που μεταφέρθηκε από την Αφρική στις ΗΠΑ. Εκείνος μοιράστηκε μαζί της τις αναμνήσεις του από την τραγωδία της αιχμαλώτισής του -πενήντα ολόκληρα χρόνια μετά την απαγόρευση του διατλαντικού εμπορίου σκλάβων- και από την παραμονή του στα barracoon, τους ειδικούς στρατώνες όπου οι δουλέμποροι φυλάκιζαν τους μαύρους σκλάβους πριν τους στοιβάξουν σαν άψυχα τσουβάλια στα αμπάρια των πλοίων τους. Το βιβλίο της Hurston αποτελεί μία μοναδική ιστορική κατάθεση, μία ανεκτίμητη συμβολή στην ιστορία και την αλήθεια. 

Πηγή: esquire.com.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".