Δήμος Αθηναίων: Πάνω από τετρακόσια νέα, ασφαλή και eco-friendly πεζοδρόμια θα είναι έτοιμα έως το τέλος του 2023

Ένα μεγάλο πρόγραμμα αποκατάστασης στο δίκτυο πεζοδρομίων της Αθήνα βρίσκεται σε εξέλιξη με προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας αλλαγές ίσου βεληνεκούς με αυτές που είχαν γίνει πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στα πεζοδρόμια της πρωτεύουσας.

Πεζοδρόμια Δήμος Αθηναίων


Παράλληλα με το μεγάλο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης στα συστήματα που επιχειρεί ο Δήμος Αθηναίων, αντικαθιστώντας τα φώτα παλιάς τεχνολογίας με 43.678 φωτιστικά σώματα νέας τεχνολογίας αισθητήρων και ελεγχόμενης έντασης (προϋπολογισμός έργου: 53,6 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης της τοποθέτησης το τέλος του 2023), ένα ακόμη πρόγραμμα εφάμιλλου μεγέθους και σημασίας βρίσκεται σε εξέλιξη για τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων: τα πεζοδρόμια τόσο στο εμπορικό κέντρο όσο και στις υπόλοιπες γειτονιές του Δήμου Αθηναίων αναβαθμίζονται σε σύγχρονα, eco-friendly και ασφαλή.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί πάνω από τετρακόσια πεζοδρόμια, γεγονός που κατατάσσει το έργο ανακατασκευής στα μεγαλύτερα που έχουν γίνει στον συγκεκριμένο τομέα. Συγκεκριμένου, τέτοιου βεληνεκούς παρέμβαση στο δίκτυο των πεζοδρομίων έχει να σημειωθεί από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως επισημαίνει το συνοδευτικό κείμενο.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 24 εκατ. ευρώ και το σημαντικότερο κέρδος που έχει να αποκομίσει η πρωτεύουσα, πέρα από το προφανές, δηλαδή την ασφάλεια των περιπατητών και την σύσταση ενός πιο συμπεριληπτικού προφίλ, ως προς τα άτομα με κινητικές δυσκολίες και της μητέρες με καρότσια, είναι ότι τα νέα πεζοδρόμια θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Πεζοδρόμια Δήμος Αθηναίων

Πεζοδρόμια Δήμος Αθηναίων

Αυτή την περίοδο, ανακατασκευάζονται τα πεζοδρόμια στις οδούς Πλαταιών και πλατείας Αγίας Μαρκέλλας (3ο δημοτικό διαμέρισμα), ενώ ήδη, από τον περασμένο Ιούλιο που εκτελούνται οι εργασίες στο πλαίσιο του έργου "Αποκατάσταση πεζοδρομίων και ενεργειακή αναβάθμιση από την 1η έως την 7η κοινότητα", έχουν ολοκληρωθεί τα πεζοδρόμια στους παρακάτω δρόμους: Σίνα, Βησσαρίωνος, Φαβιέρου, Ακομινάτου (1ο δημοτικό διαμέρισμα), Ηούς, Αμφιπόλεως (3ο δημοτικό διαμέρισμα), Κίου (5ο δημοτικό διαμέρισμα). Θα γίνουν επίσης παρεμβάσεις σε πλατείες και οδοστρώσεις.

"Η Αθήνα, μέρα με τη μέρα, αποκτά τα πεζοδρόμια που αξίζουν σε μία σύγχρονη μητρόπολη.", δήλωσε ο Κώστας Μπακογιάννης. "Μία πόλη που σέβεται τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, προσφέροντας ασφάλεια και άνεση στη μετακίνησή τους, αλλά και μία πόλη που σέβεται με πράξεις το περιβάλλον".

Τι σημαίνει eco-friendly πεζοδρόμια;

Κάθε νέο πεζοδρόμιο της Αθήνας είναι κατασκευασμένο από ψυχρά υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον(μάρμαρο, τσιμεντόπλακες, σκυρόδεμα με ψηφίδες στην επιφάνειά τους), συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Με τα σύγχρονα αυτά υλικά ελέγχεται το φαινόμενο της λεγόμενης "αστικής θερμικής νησίδας" και δεν επιβαρύνεται η περιοχή παρέμβασης από τις υψηλές θερμοκρασίες που συγκρατούνται στους δρόμους, στα πεζοδρόμια και στα κτίρια της πόλης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".