Δήμος Αθηναίων: Πάνω από τετρακόσια νέα, ασφαλή και eco-friendly πεζοδρόμια θα είναι έτοιμα έως το τέλος του 2023

Ένα μεγάλο πρόγραμμα αποκατάστασης στο δίκτυο πεζοδρομίων της Αθήνα βρίσκεται σε εξέλιξη με προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας αλλαγές ίσου βεληνεκούς με αυτές που είχαν γίνει πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στα πεζοδρόμια της πρωτεύουσας.

Πεζοδρόμια Δήμος Αθηναίων


Παράλληλα με το μεγάλο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης στα συστήματα που επιχειρεί ο Δήμος Αθηναίων, αντικαθιστώντας τα φώτα παλιάς τεχνολογίας με 43.678 φωτιστικά σώματα νέας τεχνολογίας αισθητήρων και ελεγχόμενης έντασης (προϋπολογισμός έργου: 53,6 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης της τοποθέτησης το τέλος του 2023), ένα ακόμη πρόγραμμα εφάμιλλου μεγέθους και σημασίας βρίσκεται σε εξέλιξη για τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων: τα πεζοδρόμια τόσο στο εμπορικό κέντρο όσο και στις υπόλοιπες γειτονιές του Δήμου Αθηναίων αναβαθμίζονται σε σύγχρονα, eco-friendly και ασφαλή.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί πάνω από τετρακόσια πεζοδρόμια, γεγονός που κατατάσσει το έργο ανακατασκευής στα μεγαλύτερα που έχουν γίνει στον συγκεκριμένο τομέα. Συγκεκριμένου, τέτοιου βεληνεκούς παρέμβαση στο δίκτυο των πεζοδρομίων έχει να σημειωθεί από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως επισημαίνει το συνοδευτικό κείμενο.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 24 εκατ. ευρώ και το σημαντικότερο κέρδος που έχει να αποκομίσει η πρωτεύουσα, πέρα από το προφανές, δηλαδή την ασφάλεια των περιπατητών και την σύσταση ενός πιο συμπεριληπτικού προφίλ, ως προς τα άτομα με κινητικές δυσκολίες και της μητέρες με καρότσια, είναι ότι τα νέα πεζοδρόμια θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Πεζοδρόμια Δήμος Αθηναίων

Πεζοδρόμια Δήμος Αθηναίων

Αυτή την περίοδο, ανακατασκευάζονται τα πεζοδρόμια στις οδούς Πλαταιών και πλατείας Αγίας Μαρκέλλας (3ο δημοτικό διαμέρισμα), ενώ ήδη, από τον περασμένο Ιούλιο που εκτελούνται οι εργασίες στο πλαίσιο του έργου "Αποκατάσταση πεζοδρομίων και ενεργειακή αναβάθμιση από την 1η έως την 7η κοινότητα", έχουν ολοκληρωθεί τα πεζοδρόμια στους παρακάτω δρόμους: Σίνα, Βησσαρίωνος, Φαβιέρου, Ακομινάτου (1ο δημοτικό διαμέρισμα), Ηούς, Αμφιπόλεως (3ο δημοτικό διαμέρισμα), Κίου (5ο δημοτικό διαμέρισμα). Θα γίνουν επίσης παρεμβάσεις σε πλατείες και οδοστρώσεις.

"Η Αθήνα, μέρα με τη μέρα, αποκτά τα πεζοδρόμια που αξίζουν σε μία σύγχρονη μητρόπολη.", δήλωσε ο Κώστας Μπακογιάννης. "Μία πόλη που σέβεται τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, προσφέροντας ασφάλεια και άνεση στη μετακίνησή τους, αλλά και μία πόλη που σέβεται με πράξεις το περιβάλλον".

Τι σημαίνει eco-friendly πεζοδρόμια;

Κάθε νέο πεζοδρόμιο της Αθήνας είναι κατασκευασμένο από ψυχρά υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον(μάρμαρο, τσιμεντόπλακες, σκυρόδεμα με ψηφίδες στην επιφάνειά τους), συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Με τα σύγχρονα αυτά υλικά ελέγχεται το φαινόμενο της λεγόμενης "αστικής θερμικής νησίδας" και δεν επιβαρύνεται η περιοχή παρέμβασης από τις υψηλές θερμοκρασίες που συγκρατούνται στους δρόμους, στα πεζοδρόμια και στα κτίρια της πόλης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

2023 Ελευσίς: Οι καλλιτεχνικοί συντελεστές και το όραμα της τελετής έναρξης

Δέκα από τους βασικούς σχεδιαστές του πολυμεσικού προγράμματος για την τελετή έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας μας μιλούν για τις εμπνεύσεις και τα στοιχεία που ενσωμάτωσαν στα επιμέρους πρότζεκτ τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
30/01/2023

Η πρώην Βιοτεχνία Ελληνικών Μαντηλιών μεταμορφώνεται

Το ΥΠΠΟΑ δημιουργεί πολυδύναμο πολιτιστικό χώρο παραδοσιακής τυποβαφικής τέχνης στο ιστορικό κτήριο του τυποβαφικού εργαστηρίουκ, στο Μεταξουργείο.

Η ώρα της Ελευσίνας: Μιλήσαμε με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό και τον Chris Baldwin όσο η πόλη βρίσκεται σε δημιουργικό αναβρασμό

Λίγες μέρες έμειναν για την πολυαναμενόμενη αυλαία των εκδηλώσεων του 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Πριν κατηφορίσουμε για Ελευσίνα, όμως, μιλήσαμε με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, γενικό καλλιτεχνικό διευθυντή της διοργάνωσης, και τον διακεκριμένο σκηνοθέτη Chris Baldwin, για το όραμά τους αλλά και για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά το σχεδιασμό του καλλιτεχνικού προγράμματος και τη διοργάνωση της πλούσιας διήμερης τελετής έναρξης.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Μπαζάρ βινυλίων στην Τεχνόπολη

Δύο αγαπημένα μπαζάρ στο κέντρο της Αθήνας, μια νέα έκθεση στη Στέγη και ό,τι μπορείτε να κάνετε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 28/1 έως 3/2.

Σειρά εκδηλώσεων για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών με αφορμή την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων.

5+1 βιβλία που κρατούν ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος

Η πιο σκοτεινή πτυχή της ευρωπαϊκής ιστορίας μέσα από τις αφηγήσεις συγγραφέων που τα έζησαν αλλά και από άλλους διαφορετικής χρονικής απόστασης από τα γεγονότα.