Δήμος Αθηναίων: Πάνω από τετρακόσια νέα, ασφαλή και eco-friendly πεζοδρόμια θα είναι έτοιμα έως το τέλος του 2023

Ένα μεγάλο πρόγραμμα αποκατάστασης στο δίκτυο πεζοδρομίων της Αθήνα βρίσκεται σε εξέλιξη με προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας αλλαγές ίσου βεληνεκούς με αυτές που είχαν γίνει πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στα πεζοδρόμια της πρωτεύουσας.

Πεζοδρόμια Δήμος Αθηναίων


Παράλληλα με το μεγάλο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης στα συστήματα που επιχειρεί ο Δήμος Αθηναίων, αντικαθιστώντας τα φώτα παλιάς τεχνολογίας με 43.678 φωτιστικά σώματα νέας τεχνολογίας αισθητήρων και ελεγχόμενης έντασης (προϋπολογισμός έργου: 53,6 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης της τοποθέτησης το τέλος του 2023), ένα ακόμη πρόγραμμα εφάμιλλου μεγέθους και σημασίας βρίσκεται σε εξέλιξη για τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων: τα πεζοδρόμια τόσο στο εμπορικό κέντρο όσο και στις υπόλοιπες γειτονιές του Δήμου Αθηναίων αναβαθμίζονται σε σύγχρονα, eco-friendly και ασφαλή.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί πάνω από τετρακόσια πεζοδρόμια, γεγονός που κατατάσσει το έργο ανακατασκευής στα μεγαλύτερα που έχουν γίνει στον συγκεκριμένο τομέα. Συγκεκριμένου, τέτοιου βεληνεκούς παρέμβαση στο δίκτυο των πεζοδρομίων έχει να σημειωθεί από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως επισημαίνει το συνοδευτικό κείμενο.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 24 εκατ. ευρώ και το σημαντικότερο κέρδος που έχει να αποκομίσει η πρωτεύουσα, πέρα από το προφανές, δηλαδή την ασφάλεια των περιπατητών και την σύσταση ενός πιο συμπεριληπτικού προφίλ, ως προς τα άτομα με κινητικές δυσκολίες και της μητέρες με καρότσια, είναι ότι τα νέα πεζοδρόμια θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Πεζοδρόμια Δήμος Αθηναίων

Πεζοδρόμια Δήμος Αθηναίων

Αυτή την περίοδο, ανακατασκευάζονται τα πεζοδρόμια στις οδούς Πλαταιών και πλατείας Αγίας Μαρκέλλας (3ο δημοτικό διαμέρισμα), ενώ ήδη, από τον περασμένο Ιούλιο που εκτελούνται οι εργασίες στο πλαίσιο του έργου "Αποκατάσταση πεζοδρομίων και ενεργειακή αναβάθμιση από την 1η έως την 7η κοινότητα", έχουν ολοκληρωθεί τα πεζοδρόμια στους παρακάτω δρόμους: Σίνα, Βησσαρίωνος, Φαβιέρου, Ακομινάτου (1ο δημοτικό διαμέρισμα), Ηούς, Αμφιπόλεως (3ο δημοτικό διαμέρισμα), Κίου (5ο δημοτικό διαμέρισμα). Θα γίνουν επίσης παρεμβάσεις σε πλατείες και οδοστρώσεις.

"Η Αθήνα, μέρα με τη μέρα, αποκτά τα πεζοδρόμια που αξίζουν σε μία σύγχρονη μητρόπολη.", δήλωσε ο Κώστας Μπακογιάννης. "Μία πόλη που σέβεται τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, προσφέροντας ασφάλεια και άνεση στη μετακίνησή τους, αλλά και μία πόλη που σέβεται με πράξεις το περιβάλλον".

Τι σημαίνει eco-friendly πεζοδρόμια;

Κάθε νέο πεζοδρόμιο της Αθήνας είναι κατασκευασμένο από ψυχρά υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον(μάρμαρο, τσιμεντόπλακες, σκυρόδεμα με ψηφίδες στην επιφάνειά τους), συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Με τα σύγχρονα αυτά υλικά ελέγχεται το φαινόμενο της λεγόμενης "αστικής θερμικής νησίδας" και δεν επιβαρύνεται η περιοχή παρέμβασης από τις υψηλές θερμοκρασίες που συγκρατούνται στους δρόμους, στα πεζοδρόμια και στα κτίρια της πόλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θέατρο στο Μουσείο: Διαγωνισμός συγγραφής και παράστασης θεατρικού έργου από την Τεχνόπολη και τον Δήμο Αθηναίων

Παράταση για τον διαγωνισμό με τίτλο "Ιστορίες Μετακίνησης" που πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή με πηγή έμπνευσης τις συλλογές και την ιστορία επιλεγμένων πολιτιστικών χώρων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/05/2022

Το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων μεταμορφώνεται σε ένα "φλογερό" εμβυθιστικό περιβάλλον

Η εικαστικός Δανάη Στράτου παρουσιάζει την καινούρια ατομική της έκθεση με τίτλο "Burning Issues - Merimbula".

Τις "Κυριακές στην Αθήνα" πάμε μουσείο!

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, τα μουσεία και οι πολιτιστικοί χώροι του Δήμου Αθηναίων προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε απίθανες δράσεις.

Εθνικός Κήπος: Παραδόθηκε το πρώτο αναβαθμισμένο τμήμα του

Ένα από τα πιο όμορφα τοπόσημα για την Αθήνα και τους κατοίκους της ανακτά τη χαμένη του αίγλη.

Υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας στο κέντρο της Αθήνας μαρτυρά τη φρίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Η έκθεση με τίτλο "Ο πόλεμος που δεν έπρεπε να είχε γίνει" καταδεικνύει μέσα από τα 57 στιγμιότυπα τις φρικαλεότητες του πολέμου, το δράμα των αμάχων που είδαν τη ζωή τους να ανατρέπεται, αλλά και τις γενναίες και αδιάκοπες προσπάθειές τους να αντισταθούν στην καταστροφή, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά του πολέμου.

Ξεκινά η υποβολή προτάσεων για το πρόγραμμα "Όλη η Πόλη μια Σκηνή"

Για την κατάρτιση του προγράμματος και προκειμένου να ενισχυθούν η καλλιτεχνική παραγωγή και οι άνθρωποι του πολιτισμού, ο Δήμος Αθηναίων θα εντάξει ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές προτάσεις στο πρόγραμμα του.