Με ποια σειρά να διαβάσεις τα βιβλία του Haruki Murakami

Συνοπτικός οδηγός για το μαγικό σύμπαν του Ιάπωνα συγγραφέα.

Χαρούκι Μουρακαμι

Eκδοτικό φαινόμενο ή σπουδαίος συγγραφέας; Μάλλον και τα δύο, όσο σπάνιο κι αν είναι αυτό. Ο 73χρονος Ιάπωνας (γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 12 Ιανουαρίου 1949) Haruki Murakami εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη λογοτεχνία το 1979 με το Hear the Wind sing (ένα μυθιστόρημα που δεν έχει ακόμη μεταφραστεί στα ελληνικά) κι από τότε έχει καταφέρει να πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα (μόνο στις Η.Π.Α έχει ξεπεράσει τα 2,5 εκ.) όντας παράλληλα μόνιμος υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ.

Η αλήθεια είναι βέβαια πως η αδυναμία του να κερδίσει έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο λογοτεχνικό ανέκδοτο, ίσως όμως να μη φταίει αυτός· δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η εμπορική του επιτυχία ενοχλεί τους κριτικούς.

Ο Murakami κατασκευάζει μικρά, φανταστικά σύμπαντα που κυβερνώνται από μία σκληρή, τετράγωνη λογική

H αγάπη, ο έρωτας στην πιο έντονη και τραγική του μορφή, το βάρος της ιστορίας, η ικανότητα της τέχνης να μεταμορφώνεται αλλά και η αέναη αναζήτηση του ανθρώπου να βρει κάποιο νόημα είναι μερικά από τα επαναλαμβάνομένα θέματα του έργου του. Ο Murakami ξέρει να κατασκευάζει μικρά, φανταστικά (όπως λέμε μη αληθινά κι όχι εκπληκτικά) σύμπαντα, τα οποία όμως κυβερνώνται από μία σκληρή, τετράγωνη λογική.

Το ζήτημα είναι, τελικά, πώς θα βουτήξεις στον υπέροχο κόσμο του Ιάπωνα χωρίς να χαθείς. Για αυτό ακολουθεί ένας μικρός πλοηγός για την ιδανική σειρά που θα πρέπει να ακολουθήσεις αν θες να ευχαριστηθείς το γράψιμο του Murakami στο μάξιμουμ.

Νορβηγικό Δάσος (εκδ. Ψυχογιός)

Μία ρομαντική τραγωδία που εξελίσσεται σε κλασικό μυθιστόρημα ενηλικίωσης -όταν κλείσεις την τελευταία του σελίδα, θα νιώσεις ότι αυτό που συνέβη στον Toru Watanabe έχει συμβεί και σε σένα. Μυθιστόρημα εν ολίγοις που δεν απογοητεύει· είτε θα σου αρέσει είτε θα σου αρέσει πραγματικά πολύ, ιδανική εκκίνηση με άλλα λόγια.

Ο Κάφκα στην ακτή (εκδ. Ψυχογιός)

Σε περίπτωση που λατρεύεις τον μαγικό ρεαλισμό μπορείς να διαβάσεις αυτό πρώτο, διότι το συγκεκριμένο μυθιστόρημα ανήκει στο είδος -απλά ο μαγικός ρεαλισμός δεν είναι για όλους. Οι καταπληκτικές ιστορίες που διαπλέκονται μεταξύ τους σε αυτό το βιβλίο όμως είναι.

Νότια των συνόρων, δυτικά του ήλιου (εκδ. Ωκεανίδα)

 Μία γυναίκα εμφανίζεται 20 χρονιά μετά στη ζωή ενός επιτυχημένου ιδιοκτήτη jazz club. Οι αναμνήσεις, ο έρωτας, η αγάπη, το βάρος της ιστορίας, πολλά από τα κομβικά θέματα του Murakami είναι εδώ κι ο ήρωάς του είναι έτοιμος να τα τινάξει όλα στον αέρα για αυτά -όπως κάποτε ο ίδιος άφησε το jazz club του για να ασχοληθεί επαγγελματικά με το γράψιμο. Μεταξύ αστείου και σοβαρού κάποιος θα μπορούσε να πει πως αυτό είναι το Νορβηγικό Δάσος 20 χρόνια μετά.

Το κουρδιστό πουλί (εκδ. Ωκεανίδα)

Σε αυτό το ογκωδέστατο πόνημα (863 σελίδες) ο Τόρου Οκάντα είναι ένας τυπικός σύγχρονος Ιάπωνας: εργάζεται και ζει αποξενωμένος, πίνοντας μπύρα κι ακούγοντας jazz στην κουζίνα του σπιτιού του. Η γάτα της γυναίκας του θα χαθεί, εκείνη θα αποξενωθεί από τον άντρα της κι ο τελευταίος θα ξεκινήσει για ένα ονειρικό ταξίδι -όπου πραγματικότητα και φαντασία μπλέκονται- με οδηγούς διάφορους πρωτότυπους, περίεργους, αλλόκοτους χαρακτήρες. Όπως είπαμε είναι 863 σελίδες, οπότε καλό θα ήταν να είσαι σίγουρος για την αγάπη που τρέφεις στον συγγραφέα πριν επιχειρήσεις τον αναγνωστικό άθλο. 

Το κυνήγι του αγριοπρόβατου (εκδ. Καστανιώτη)

Το τρίτο μέρος μίας άτυπης τριλογίας που ξεκίνησε με το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα κι ολοκληρώνεται εδώ. Ένα εξωφρενικό σενάριο που φλερτάρει με την επιστημονική φαντασία, τον μαγικό ρεαλισμό και το μεταμοντέρνο στοιχείο, όπου ένας πρόσφατα χωρισμένος διαφημιστής μετατρέπεται σε ντετέκτιβ για να μην καταστραφεί η ζωή του από -τι άλλο;- ένα άγριο πρόβατο. Σίγουρα όχι μία τυπική ιστορία για όλα τα γούστα δηλαδή.

Για τι πράγμα μιλάω όταν μιλάω για το τρέξιμο (εκδ. Ωκεανίδα)

"Μια μέρα, έτσι στο άσχετο, μου ήρθε να γράψω ένα μυθιστόρημα. Και μια μέρα, έτσι στο άσχετο, άρχισα να τρέχω - επειδή απλώς το ήθελα" έχει πει χαρακτηριστικά ο 69χρονος Ιάπωνας που εκτός από συγγραφέας δηλώνει, όχι άδικα, και μαραθωνοδρόμος. Μία προσωπική μαρτυρία γεμάτη αναμνήσεις και εμπνεύσεις της στιγμής που του έχει χαρίσει το πιο δύσκολο χόμπι στον κόσμο· ναι, αυτό που απαιτεί 42 χλμ ασταμάτητου τζόκινγκ.

Ο ελέφαντας εξαφανίζεται (εκδ. ΚΟΑΝ)

Η ινδιάνικη εξέγερση του 1881. Η εισβολή του Χίτλερ στην Πολωνία και το Βασίλειο των Λυσσαλέων Ανέμων. Το ανακοινωθέν των καγκουρό κι άλλες 14 παράδοξες ιστορίες σε μία συλλογή διηγημάτων όπου ο Murakami αφήνει τον σουρεαλισμό να τρέξει αχαλίνωτος στις σελίδες της. Κατάλληλο μόνο για μπαρουτοκαπνισμένους αναγνώστες του κόσμου του.

IQ84 (εκδ. Ψυχογιός)

Ο ένας βρίσκεται χαμένος σε ένα παράλληλο σύμπαν, ο άλλος μπλεγμένος σε ένα περίεργο πρότζεκτ ghostwriting. Οι περιπέτειές τους, πίσω στο μακρινό πια 1984, γίνονται το αντικείμενο μίας αφήγησης 1000 και πλέον σελίδων. To magnum opus του συγγραφέα; Πολύ πιθανόν. Απαιτητικό αναγνωστικό εγχείρημα; Το μόνο σίγουρο. Καμιά φορά όμως η ανταμοιβή από ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι είναι πολύ, πολύ μεγαλύτερη.   

Πηγή: esquire.com.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".