Οκτώ σύγχρονες ποιήτριες και ποιητές γράφουν για την "πατρίδα"

Το "Με τα λόγια (γίνεται)" και η Ελληνοαμερικανική Ένωση συνεχίζουν την 11η περίοδό τους με μιαν εκδήλωση που επιμελείται η ποιήτρια και κριτικός Μαρία Τοπάλη.

Ποίηση

Το "Με τα λόγια (γίνεται)" και η Ελληνοαμερικανική Ένωση επανέρχονται με μιαν εκδήλωση με τίτλο "Η πατρίδα μου με τα λόγια (γίνεται)", σε επιμέλεια της ποιήτριας και κριτικού Μαρίας Τοπάλη. 

Ανάμεσα στην 200η επέτειο της Εθνεγερσίας και στην 100η της Μικρασιατικής Καταστροφής, είναι μια καλή αφορμή να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν, ποιητικώς, για την πατρίδα, οκτώ σύγχρονες ποιήτριες και ποιητές που ζουν εκτός Αθηνών. Η επιμελήτρια της εκδήλωσης της Πέμπτης 20 Ιανουαρίου 2022 προσκάλεσε τις/τους Ένο Αγγόλι, Βασίλη Αμανατίδη, Δήμητρα Κατιώνη, Μαίρη Κλιγκάτση, Δημήτρη Λεοντζάκο, Κωνσταντίνο Παπαχαράλαμπο, Γιώργο Χαντζή και Χάρη Ψαρρά να γράψουν ένα δικό τους ποίημα και να μεταφράσουν ένα ξένο ποίημα με θέμα την πατρίδα.

Η εκδήλωση, "Η πατρίδα μου με τα λόγια (γίνεται)", θα προβληθεί την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022 στις 7:30μ.μ., στα κανάλια YouTube τού "Με τα λόγια (γίνεται)" και της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, και στο Facebook της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Ποιά είναι η Μαρία Τοπάλη;

Η Μαρία Τοπάλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964 και σπούδασε νομικά στην Αθήνα και τη Φρανκφούρτη (υπότροφος Ιδρύματος Daimler Benz). Εργάστηκε ως διευθύντρια παραρτήματος Ελλάδας του γερμανικού πολιτικού Ιδρύματος Friedrich-Ebert (1998-2001) καθώς και ως διευθύντρια του think tank ΟΠΕΚ (2002-2003). Σήμερα εργάζεται στο ΕΚΚΕ (Τμήμα επιστημονικής πληροφόρησης και εκδόσεων).

Έχει δημοσιεύσει 4 ποιητικές συλλογές, ένα βιβλίο πρόζας από κοινού με τον Κ. Ματσούκα και την ανθολογία ελληνικής ποίησης του 21ου αιώνα Ποίηση με πείσμα (Αντίποδες, 2020· πρωτοεκδόθηκε σε γερμανική μετάφραση του Torsten Israel από τις Edition Romiosini στο Βερολίνο το 2018). Από το 2006, είναι τακτική συνεργάτης της εφημερίδας "Καθημερινή της Κυριακής" όπου, από το 2018, δημοσιεύει ένα μηνιαίο κριτικό άρθρο με αντικείμενο την ποίηση σε μόνιμη στήλη.

Είναι επίσης μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Ποιητική". Συμμετείχε στο πρόγραμμα του Αρχείου Καβάφη / Ιδρύματος Ωνάση "Ο Καβάφης πάει σχολείο" (2014-2018). Συνεργάζεται με την ΑΜΚΕ "art in art" και τη φωτογράφο Μαριλένα Σταφυλίδου σε προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης με αντικείμενο την ποίηση και τη φωτογραφία. Μαζί με την εικαστικό Μάρω Μιχαλακάκου επιμελήθηκε το εργαστήριο "Κολάζ και λογοτεχνία" του ΚΠΙΣΝ (Μάρτιος-Ιούνιος 2021).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τρέξε για καλό σκοπό στο 10ο Wings for Life World Run

Ο μοναδικός αγώνας δρόμου επιστρέφει για 10η χρονιά και καλεί άτομα όλων των ηλικιών να τρέξουν μαζί με χιλιάδες δρομείς, από όπου κι αν βρίσκονται.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/01/2023

Μη χάσετε το 29ο Καρναβάλι του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη

Μετά από 3 χρόνια απουσίας λόγω πανδημίας, το μεγαλύτερο καρναβάλι της Αττικής είναι έτοιμο να ξεσηκώσει μικρούς και μεγάλους.

Συζητήσεις για ισότητα, ιλλουμινισμό και την ιστορία του θεάτρου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Συνδυαστικά με τις διαλέξεις του ιδρύματος, θα πραγματοποιούνται "Απογεύματα Ποίησης" στο Café Merlin καθόλη τη διάρκεια του μήνα.

"Society Uncensored": Συζήτηση για τα προβλήματα και τις δυναμικές των Ρομά στη Στέγη

Πρόκειται για την πρώτη δια ζώσης παρουσίαση της σειράς "Society Uncensored".

DMΜOs: To Υπουργείου Τουρισμού συστήνει ένα νέο καινοτόμο εργαλείο για την τουριστική ανάπτυξη

Το DMΜOs (Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμών) θα συμβάλλει στην επίτευξη του οράματος η Ελλάδα να αποτελεί προορισμό και τις 365 ημέρες του έτους.

Εξερευνήστε τη βιοποικιλότητα του Εθνικού Κήπου

Διαδραστικοί χάρτες παρακινούν τους επισκέπτες να συμμετέχουν στη διερεύνηση του νερού ως φυσικού πόρου τόσο στην αστική περιοχή της Αθήνας όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Το μυθιστόρημα "Μια νύχτα του Αυγούστου" ζωντανεύει μέσα από την εκδήλωση "M’ ένα βιβλίο συζητώ"

Η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου παρουσιάζει τη διαδικτυακή εκδήλωση με εισηγήτρια την Πανωραία Καρανικολοπούλου.