Οκτώ σύγχρονες ποιήτριες και ποιητές γράφουν για την "πατρίδα"

Το "Με τα λόγια (γίνεται)" και η Ελληνοαμερικανική Ένωση συνεχίζουν την 11η περίοδό τους με μιαν εκδήλωση που επιμελείται η ποιήτρια και κριτικός Μαρία Τοπάλη.

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Το "Με τα λόγια (γίνεται)" και η Ελληνοαμερικανική Ένωση επανέρχονται με μιαν εκδήλωση με τίτλο "Η πατρίδα μου με τα λόγια (γίνεται)", σε επιμέλεια της ποιήτριας και κριτικού Μαρίας Τοπάλη. 

Ανάμεσα στην 200η επέτειο της Εθνεγερσίας και στην 100η της Μικρασιατικής Καταστροφής, είναι μια καλή αφορμή να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν, ποιητικώς, για την πατρίδα, οκτώ σύγχρονες ποιήτριες και ποιητές που ζουν εκτός Αθηνών. Η επιμελήτρια της εκδήλωσης της Πέμπτης 20 Ιανουαρίου 2022 προσκάλεσε τις/τους Ένο Αγγόλι, Βασίλη Αμανατίδη, Δήμητρα Κατιώνη, Μαίρη Κλιγκάτση, Δημήτρη Λεοντζάκο, Κωνσταντίνο Παπαχαράλαμπο, Γιώργο Χαντζή και Χάρη Ψαρρά να γράψουν ένα δικό τους ποίημα και να μεταφράσουν ένα ξένο ποίημα με θέμα την πατρίδα.

Η εκδήλωση, "Η πατρίδα μου με τα λόγια (γίνεται)", θα προβληθεί την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022 στις 7:30μ.μ., στα κανάλια YouTube τού "Με τα λόγια (γίνεται)" και της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, και στο Facebook της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Ποιά είναι η Μαρία Τοπάλη;

Η Μαρία Τοπάλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964 και σπούδασε νομικά στην Αθήνα και τη Φρανκφούρτη (υπότροφος Ιδρύματος Daimler Benz). Εργάστηκε ως διευθύντρια παραρτήματος Ελλάδας του γερμανικού πολιτικού Ιδρύματος Friedrich-Ebert (1998-2001) καθώς και ως διευθύντρια του think tank ΟΠΕΚ (2002-2003). Σήμερα εργάζεται στο ΕΚΚΕ (Τμήμα επιστημονικής πληροφόρησης και εκδόσεων).

Έχει δημοσιεύσει 4 ποιητικές συλλογές, ένα βιβλίο πρόζας από κοινού με τον Κ. Ματσούκα και την ανθολογία ελληνικής ποίησης του 21ου αιώνα Ποίηση με πείσμα (Αντίποδες, 2020· πρωτοεκδόθηκε σε γερμανική μετάφραση του Torsten Israel από τις Edition Romiosini στο Βερολίνο το 2018). Από το 2006, είναι τακτική συνεργάτης της εφημερίδας "Καθημερινή της Κυριακής" όπου, από το 2018, δημοσιεύει ένα μηνιαίο κριτικό άρθρο με αντικείμενο την ποίηση σε μόνιμη στήλη.

Είναι επίσης μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Ποιητική". Συμμετείχε στο πρόγραμμα του Αρχείου Καβάφη / Ιδρύματος Ωνάση "Ο Καβάφης πάει σχολείο" (2014-2018). Συνεργάζεται με την ΑΜΚΕ "art in art" και τη φωτογράφο Μαριλένα Σταφυλίδου σε προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης με αντικείμενο την ποίηση και τη φωτογραφία. Μαζί με την εικαστικό Μάρω Μιχαλακάκου επιμελήθηκε το εργαστήριο "Κολάζ και λογοτεχνία" του ΚΠΙΣΝ (Μάρτιος-Ιούνιος 2021).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περιφέρεια Αττικής: Ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο

Ο Περιφερειάρχης Αττικής ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση νέων έργων Πολιτισμού μέσα από την υλοποίηση μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) στην Αττική.

Άνθρωποι διαβάζουν στον ηλεκτρικό

Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν κοιτάζουν τα κινητά τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΥΠΠΟ: Στρατηγικό ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης

Στόχος η αξιολόγηση των μέχρι σήμερα εργασιών και η σύνταξη του οδικού χάρτη για την περαιτέρω εξέλιξη του έργου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Η instax mini Evo της FUJIFILM φέρνει το vintage στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή

Με την υβριδική κάμερα στιγμιαίας εκτύπωσης της FUJIFILM, εκφράζεις τον κόσμο όπως ακριβώς θέλεις.

Χάρης Δούκας για τη Διπλή Ανάπλαση: "Η συστηματική προσπάθεια που κάναμε αποδίδει καρπούς"

Σε συνέντευξη τύπου, ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στη γενικότερη αναβάθμισης της περιοχής προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών.

Μοναδικά πασχαλινά δώρα στο Cycladic Shop

Τα προϊόντα του Cycladic Shop είναι εμπνευσμένα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και τα νησιά του Αιγαίου.