Οκτώ σύγχρονες ποιήτριες και ποιητές γράφουν για την "πατρίδα"

Το "Με τα λόγια (γίνεται)" και η Ελληνοαμερικανική Ένωση συνεχίζουν την 11η περίοδό τους με μιαν εκδήλωση που επιμελείται η ποιήτρια και κριτικός Μαρία Τοπάλη.

Ποίηση

Το "Με τα λόγια (γίνεται)" και η Ελληνοαμερικανική Ένωση επανέρχονται με μιαν εκδήλωση με τίτλο "Η πατρίδα μου με τα λόγια (γίνεται)", σε επιμέλεια της ποιήτριας και κριτικού Μαρίας Τοπάλη. 

Ανάμεσα στην 200η επέτειο της Εθνεγερσίας και στην 100η της Μικρασιατικής Καταστροφής, είναι μια καλή αφορμή να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν, ποιητικώς, για την πατρίδα, οκτώ σύγχρονες ποιήτριες και ποιητές που ζουν εκτός Αθηνών. Η επιμελήτρια της εκδήλωσης της Πέμπτης 20 Ιανουαρίου 2022 προσκάλεσε τις/τους Ένο Αγγόλι, Βασίλη Αμανατίδη, Δήμητρα Κατιώνη, Μαίρη Κλιγκάτση, Δημήτρη Λεοντζάκο, Κωνσταντίνο Παπαχαράλαμπο, Γιώργο Χαντζή και Χάρη Ψαρρά να γράψουν ένα δικό τους ποίημα και να μεταφράσουν ένα ξένο ποίημα με θέμα την πατρίδα.

Η εκδήλωση, "Η πατρίδα μου με τα λόγια (γίνεται)", θα προβληθεί την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022 στις 7:30μ.μ., στα κανάλια YouTube τού "Με τα λόγια (γίνεται)" και της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, και στο Facebook της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Ποιά είναι η Μαρία Τοπάλη;

Η Μαρία Τοπάλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964 και σπούδασε νομικά στην Αθήνα και τη Φρανκφούρτη (υπότροφος Ιδρύματος Daimler Benz). Εργάστηκε ως διευθύντρια παραρτήματος Ελλάδας του γερμανικού πολιτικού Ιδρύματος Friedrich-Ebert (1998-2001) καθώς και ως διευθύντρια του think tank ΟΠΕΚ (2002-2003). Σήμερα εργάζεται στο ΕΚΚΕ (Τμήμα επιστημονικής πληροφόρησης και εκδόσεων).

Έχει δημοσιεύσει 4 ποιητικές συλλογές, ένα βιβλίο πρόζας από κοινού με τον Κ. Ματσούκα και την ανθολογία ελληνικής ποίησης του 21ου αιώνα Ποίηση με πείσμα (Αντίποδες, 2020· πρωτοεκδόθηκε σε γερμανική μετάφραση του Torsten Israel από τις Edition Romiosini στο Βερολίνο το 2018). Από το 2006, είναι τακτική συνεργάτης της εφημερίδας "Καθημερινή της Κυριακής" όπου, από το 2018, δημοσιεύει ένα μηνιαίο κριτικό άρθρο με αντικείμενο την ποίηση σε μόνιμη στήλη.

Είναι επίσης μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Ποιητική". Συμμετείχε στο πρόγραμμα του Αρχείου Καβάφη / Ιδρύματος Ωνάση "Ο Καβάφης πάει σχολείο" (2014-2018). Συνεργάζεται με την ΑΜΚΕ "art in art" και τη φωτογράφο Μαριλένα Σταφυλίδου σε προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης με αντικείμενο την ποίηση και τη φωτογραφία. Μαζί με την εικαστικό Μάρω Μιχαλακάκου επιμελήθηκε το εργαστήριο "Κολάζ και λογοτεχνία" του ΚΠΙΣΝ (Μάρτιος-Ιούνιος 2021).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

To κτίριο του ΣΙΛΟ στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παραχωρήθηκε για την ανέγερση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων

Το κτίριο του ΣΙΛΟ και οι όμοροι χώροι του, συνολικής έκτασης 13,761 τ.μ. παραχωρήθηκαν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από την ΟΛΠ. Α.Ε. σε ειδική εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

18/05/2022

"Καλοκαίρι στην πόλη μου 2022" από τον Δήμο Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη

Πρόγραμμα θερινής δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά που φοιτούν στην πρώτη έως και έκτη τάξη του δημοτικού σχολείου υλοποιεί ο Δήμος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη.

"Λάτιν Νουάρ" ταξίδι δια μέσου του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου

Σε μια σπάνια περιήγηση στον χώρο και τον χρόνο της λογοτεχνίας και της Λατινικής Αμερικής μάς προσκαλεί το βιβλίο "Λάτιν Νουάρ" στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου.

Παρουσίαση του graphic novel "Μανώλης" στο βιβλιοκαφέ "red n’ noir"

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Αλέν Γλυκός μας παρουσιάζει το οδοιπορικό του Μανώλη, του πρόσφυγα πατέρα του, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με τελικό προορισμό τη Γαλλία!

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης διάβασε το "Σχετικά με το τίποτα" του Γούντι Άλεν και το βρήκε "μια έκρηξη γενναιοδωρίας"!

Στο "Διάβασα" αυτής της εβδομάδας, ο Ρένος Χαραλαμπίδης μιλά για την δια ζώσης αλλά και λογοτεχνική συνάντησή του με τον Γούντι Άλεν.

Εθνικός Κήπος: Παραδόθηκε το πρώτο αναβαθμισμένο τμήμα του

Ένα από τα πιο όμορφα τοπόσημα για την Αθήνα και τους κατοίκους της ανακτά τη χαμένη του αίγλη.

Παρουσίαση του βιβλίου "Υπήρξα δασκάλα" από τις εκδόσεις "Καπόν"

Το βιβλίο "Υπήρξα και δασκάλα" της Αρετής Μαλάμη παρουσιάζεται στο δημοτικό σχολείο της Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών.