"Τέλος στην αντικοινωνική στάθμευση" λέει ο Δήμος Αθηναίων: Τοποθετήθηκαν 830 αισθητήρες σε ράμπες και διαβάσεις

Μια νέα πρακτική ελέγχου, με σύμμαχο την τεχνολογία, τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αποτρεπτικής στάθμευσης, που έχει εφαρμοστεί ποτέ στη χώρα», δήλωσε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Δήμος Αθηναίων Παρκάρισμα

Μία από τις πιο σοβαρές και φαινομενικά "αθώες" παθογένειες της πόλης μας είναι το ασυνείδητο παρκάρισμα: δεν είναι λίγοι οι οδηγοί ακόμη και σήμερα, ειδικά στο πηγμένο κέντρο της Αθήνας, που αντί να ψάξουν τις νόμιμες θέσεις μισθωμένης στάθμευσης, θα προβάλλουν στον εαυτό τους -και στους γύρω τους– τη δικαιολογία της σύντομης στάσης, ώστε να αφήσουν το όχημά τους σε σημείο που καταφανώς εμποδίζει το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο και δη τις ευπαθείς ομάδες, πάνω σε ράμπες ΑμεΑ ή σε διαβάσεις. Τέλος σε αυτό το κοινό ατόπημα θέλει να βάλει ο Δήμος Αθηναίων, εφαρμόζοντας μια νέα πρακτική ελέγχου, με σύμμαχο την τεχνολογία.

Πάνω από οκτακόσιοι αισθητήρες τοποθετήθηκαν στα επίμαχα σημεία, στους δρόμους της πόλης (από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, το Κολωνάκι και την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα, το Κουκάκι και το Παγκράτι), ενημερώνοντας σε πραγματικό χρόνο τα κεντρικά της δημοτικής αστυνομίας εάν υπάρχει σταθμευμένο όχημα στο σημείο που εποπτεύουν. Το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα αποτρεπτικής στάθμευσης σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από την Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων του Δήμου Αθηναίων (ΔΑΕΜ Α.Ε.), ενώ πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή σταδιακά. 

Δήμος Αθηναίων Παρκάρισμα

"Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αποτρεπτικής στάθμευσης, που έχει εφαρμοστεί ποτέ στη χώρα, και για ένα πολύτιμο εργαλείο που ενισχύει τις προσπάθειές μας στη διασφάλιση της προσβασιμότητας και στον μετασχηματισμό της Αθήνας σε μία πόλη βιώσιμη και λειτουργική: Μία πόλη χωρίς εμπόδια και φραγμούς, που προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους", δήλωσε ο δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης.

Πώς λειτουργούν οι αισθητήρες;

Κάθε αισθητήρας εμφανίζεται στον ηλεκτρονικό χάρτη του Κεντρικού Συστήματος Διαχείρισης Παραβάσεων της Δημοτικής Αστυνομίας. Μέσω της πλατφόρμας λαμβάνονται δεδομένα, τα οποία ενημερώνουν για την κατάσταση των αισθητήρων, ουσιαστικά για την κατάληψη της διάβασης ή ράμπας από κάποιο όχημα.

Με αυτόν τον τρόπο, το κέντρο επιχειρήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο για τις παραβάσεις. Αυτόματα, μέσω φορητών συσκευών, ενημερώνονται και οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι βρίσκονται σε ακτίνα 500 μέτρων από το σημείο της παράβασης. Τα δεδομένα που συλλέγονται, δίνουν τη δυνατότητα στη Δημοτική Αστυνομία να οργανώσει αποτελεσματικά τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θέατρο στο Μουσείο: Διαγωνισμός συγγραφής και παράστασης θεατρικού έργου από την Τεχνόπολη και τον Δήμο Αθηναίων

Παράταση για τον διαγωνισμό με τίτλο "Ιστορίες Μετακίνησης" που πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή με πηγή έμπνευσης τις συλλογές και την ιστορία επιλεγμένων πολιτιστικών χώρων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/05/2022

Το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων μεταμορφώνεται σε ένα "φλογερό" εμβυθιστικό περιβάλλον

Η εικαστικός Δανάη Στράτου παρουσιάζει την καινούρια ατομική της έκθεση με τίτλο "Burning Issues - Merimbula".

Τις "Κυριακές στην Αθήνα" πάμε μουσείο!

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, τα μουσεία και οι πολιτιστικοί χώροι του Δήμου Αθηναίων προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε απίθανες δράσεις.

Εθνικός Κήπος: Παραδόθηκε το πρώτο αναβαθμισμένο τμήμα του

Ένα από τα πιο όμορφα τοπόσημα για την Αθήνα και τους κατοίκους της ανακτά τη χαμένη του αίγλη.

Υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας στο κέντρο της Αθήνας μαρτυρά τη φρίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Η έκθεση με τίτλο "Ο πόλεμος που δεν έπρεπε να είχε γίνει" καταδεικνύει μέσα από τα 57 στιγμιότυπα τις φρικαλεότητες του πολέμου, το δράμα των αμάχων που είδαν τη ζωή τους να ανατρέπεται, αλλά και τις γενναίες και αδιάκοπες προσπάθειές τους να αντισταθούν στην καταστροφή, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά του πολέμου.

Ξεκινά η υποβολή προτάσεων για το πρόγραμμα "Όλη η Πόλη μια Σκηνή"

Για την κατάρτιση του προγράμματος και προκειμένου να ενισχυθούν η καλλιτεχνική παραγωγή και οι άνθρωποι του πολιτισμού, ο Δήμος Αθηναίων θα εντάξει ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές προτάσεις στο πρόγραμμα του.