"Τέλος στην αντικοινωνική στάθμευση" λέει ο Δήμος Αθηναίων: Τοποθετήθηκαν 830 αισθητήρες σε ράμπες και διαβάσεις

Μια νέα πρακτική ελέγχου, με σύμμαχο την τεχνολογία, τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αποτρεπτικής στάθμευσης, που έχει εφαρμοστεί ποτέ στη χώρα», δήλωσε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Δήμος Αθηναίων Παρκάρισμα

Μία από τις πιο σοβαρές και φαινομενικά "αθώες" παθογένειες της πόλης μας είναι το ασυνείδητο παρκάρισμα: δεν είναι λίγοι οι οδηγοί ακόμη και σήμερα, ειδικά στο πηγμένο κέντρο της Αθήνας, που αντί να ψάξουν τις νόμιμες θέσεις μισθωμένης στάθμευσης, θα προβάλλουν στον εαυτό τους -και στους γύρω τους– τη δικαιολογία της σύντομης στάσης, ώστε να αφήσουν το όχημά τους σε σημείο που καταφανώς εμποδίζει το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο και δη τις ευπαθείς ομάδες, πάνω σε ράμπες ΑμεΑ ή σε διαβάσεις. Τέλος σε αυτό το κοινό ατόπημα θέλει να βάλει ο Δήμος Αθηναίων, εφαρμόζοντας μια νέα πρακτική ελέγχου, με σύμμαχο την τεχνολογία.

Πάνω από οκτακόσιοι αισθητήρες τοποθετήθηκαν στα επίμαχα σημεία, στους δρόμους της πόλης (από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, το Κολωνάκι και την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα, το Κουκάκι και το Παγκράτι), ενημερώνοντας σε πραγματικό χρόνο τα κεντρικά της δημοτικής αστυνομίας εάν υπάρχει σταθμευμένο όχημα στο σημείο που εποπτεύουν. Το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα αποτρεπτικής στάθμευσης σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από την Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων του Δήμου Αθηναίων (ΔΑΕΜ Α.Ε.), ενώ πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή σταδιακά. 

Δήμος Αθηναίων Παρκάρισμα

"Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αποτρεπτικής στάθμευσης, που έχει εφαρμοστεί ποτέ στη χώρα, και για ένα πολύτιμο εργαλείο που ενισχύει τις προσπάθειές μας στη διασφάλιση της προσβασιμότητας και στον μετασχηματισμό της Αθήνας σε μία πόλη βιώσιμη και λειτουργική: Μία πόλη χωρίς εμπόδια και φραγμούς, που προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους", δήλωσε ο δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης.

Πώς λειτουργούν οι αισθητήρες;

Κάθε αισθητήρας εμφανίζεται στον ηλεκτρονικό χάρτη του Κεντρικού Συστήματος Διαχείρισης Παραβάσεων της Δημοτικής Αστυνομίας. Μέσω της πλατφόρμας λαμβάνονται δεδομένα, τα οποία ενημερώνουν για την κατάσταση των αισθητήρων, ουσιαστικά για την κατάληψη της διάβασης ή ράμπας από κάποιο όχημα.

Με αυτόν τον τρόπο, το κέντρο επιχειρήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο για τις παραβάσεις. Αυτόματα, μέσω φορητών συσκευών, ενημερώνονται και οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι βρίσκονται σε ακτίνα 500 μέτρων από το σημείο της παράβασης. Τα δεδομένα που συλλέγονται, δίνουν τη δυνατότητα στη Δημοτική Αστυνομία να οργανώσει αποτελεσματικά τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Η Όλγα Μαλέα διάβασε "Tα Παιδιά της Μεγάλης Σιωπής" της Μάιρας Παπαθανασοπούλου, που θα μπορούσαν να γίνουν μια "πραγματικά Ευρωπαϊκή τηλεοπτική σειρά"

Η γνωστή σκηνοθέτρια της τηλεόρασης και του κινηματογράφου προτείνει το βιβλίο για τον έρωτα δύο νέων υπό το βλέμμα των ανατολικογερμανικών μυστικών υπηρεσιών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΥΛΟς ΜΕΘΕΝΙΤΗς
06/02/2023

Παράταση της 9ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ στο MEC Παιανίας

Η ΕΞΠΟΤΡΟΦ θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια όλων των εργαζομένων, εκθετών και επισκεπτών της, προχώρησε στην αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα τρίτης ημέρας της διοργάνωσης.

2023 Ελευσίς: Όλα όσα έγιναν στην τελετή έναρξης για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (φωτό)

Με μια λιτή εκδήλωση, όπου πρωτοστατούσε το τοπίο, θαλάσσιο και αστικό, και το ανθρώπινο δυναμικό της πόλης, η Ελευσίνα άνοιξε τις εκδηλώσεις της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Μιχαήλ Μαρμαρινός: "Θέλουμε η επίσκεψη στην Ελευσίνα να γίνει μια ιερή και ελκυστική υποχρέωση"

Ο Μαρμαρινός μιλά στο "α" για τις δυσκολίες και τις ευθύνες που ακολουθούν την γενική καλλιτεχνική διεύθυνση του 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, αλλά και τα στοιχεία που καθιστούν την Ελευσίνα αντάξια μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πόλεων.

Για τον Chris Baldwin, η μαγεία των "Ελευσίνιων Μυστηρίων" είναι η ανάδυση πολλαπλών δημιουργικών φωνών

Με την τελετή έναρξης του 2023 Ελευσίς να πλησιάζει, ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Chris Baldwin, ένας από τους βασικούς συντελεστές που βοήθησε στον σχεδιασμό των διήμερων εκδηλώσεων (4 & 5/2), μας μιλά για τα μυστήρια της Ελευσίνας που τον ενέπνευσαν και την εμπειρία του δουλεύοντας σε πρότζεκτ από προηγούμενες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Ένα φεστιβάλ για το… ραβασάκι;

Πρωτότυπες δράσεις στο Tag Project Space, μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στη Στέγη και ό,τι μπορείτε να κάνετε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 4 έως 10/2.

Γιορτάζουμε την ημέρα των ερωτευμένων "Τετ-α-τετ...μ' ένα βιβλίο!"

Μία βραδιά αποκλειστικά για εργένηδες και εργένισσες που αγαπούν το βιβλίο.