"Πόλεις και Τόποι στη Μικρά Ασία": Η νέα σειρά διαδικτυακών ομιλιών του Ιδρύματος Λασκαρίδη ξεκινά τις "ξεναγήσεις"

Πόσα γνωρίζουμε για την Μικρά Ασία πριν την καταστροφή και την αποπομπή των Ελλήνων; Οι ιστορικοί Ιόλη Βιγγοπούλου και Δημήτρης Λούπης επισκέπτονται εξ αποστάσεως τα παράλια, μαζί με όσους παρακολουθήσουν δωρεάν τις ομιλίες.

Σμύρνη 1922

Πόσα γνωρίζουμε για την Μικρά Ασία πριν την καταστροφή του 1919-1922 και την αποπομπή των Ελλήνων; Πώς εξελίχθηκαν πολιτισμικά οι περιοχές εκεί μετά τη βυζαντινή αυτοκρατορία, ποιες ήταν οι τέχνες που μεσουρανούσαν και ποιες οι νοοτροπίες που άνθισαν; Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη μικρασιατική εκστρατεία, διοργανώνει μια σειρά διαδικτυακών ομιλιών στα μέρη της Μικράς Ασίας, από την αρχαιότητα έως το 1922. 

Τόποι με ιστορία αιώνων, πολιτισμό με μοναδικά χαρακτηριστικά, τόποι ώσμωσης, συγκερασμού αλλά και επικών συγκρούσεων, θα ξεδιπλωθούν μέσα από τις εικόνες που μας παρέδωσαν οι περιηγητές, σε συνεργασία με την ιστοσελίδα Travelogues. Οδηγοί σε αυτό το ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο θα είναι οι ιστορικοί Ιόλη Βιγγοπούλου και Δημήτρης Λούπης. Η σειρά των ομιλιών θα διαρκέσει από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο και κάθε μήνα οι συμμετέχοντες θα επισκέπτονται διαδικτυακά κι από μία περιοχή σε δύο συναντήσεις. 

Στην πρώτη εκ των δύο πρόκειται να παρουσιάζονται επιλεγμένα κατάλοιπα της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας που επιβιώνουν έως σήμερα, ενώ στη δεύτερη συνάντηση το "ταξίδι" θα ξεκινά από τη βυζαντινή περίοδο έως το 1922, προσφέροντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αντιληφθούν την ιστορική και πολιτισμική εξέλιξη στον μικρασιατικό χώρο, με έμφαση στον ελληνισμό και την παρουσία ελληνικών κοινοτήτων στη Μικρά Ασία.

Ποιό είναι το πρόγραμμα της σειράς ομιλιών "Πόλεις και Τόποι στη Μικρά Ασία"

12 & 26 Ιανουαρίου: Θράκη – Προποντίδα – Μυσία – Βιθυνία
9 & 23 Φεβρουαρίου: Δυτική Μικρά Ασία
1 & 13 Απριλίου: Παράλιος και Έσω Πόντος
4 & 25 Μαΐου: Κεντρική Μικρά Ασία
8 & 22 Ιουνίου: Καππαδοκία

Πώς μπορώ να λάβω μέρος στις διαδικτυακές ομιλίες;

Η συμμετοχή και παρακολούθηση των ξεναγήσεων είναι δωρεάν και θα γίνεται μέσα από την πλατφόρμα Zoom. Κάντε έγκαιρα την εγγραφή σας εδώ.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Μη χάσετε το πληθωρικό 26ο Παζάρι Βιβλίου

Στο κέντρο της Αθήνας θα διοργανωθεί και φέτος το καθιερωμένο παζάρι του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/01/2023

Τα μηνύματα της Δήλου για την ανθρωπότητα, στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι

Το Alpha Mission - Δelos ταξιδεύει στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι και γίνεται αφορμή για την εκκίνηση μιας μεγάλης συζήτησης σχετικά με την κλιματική κρίση, τον πολιτισμό και το μέλλον της ανθρωπότητας.

Δέκα ερωτησεις στην Αμάντα Μιχαλοπούλου

Η συγγραφέας δηλώνει, μεταξύ άλλων, πως η φροϋδική ψυχανάλυση σήμερα μοιάζει σχεδόν με ανέκδοτο και πως η εξουσία αυτοϊκανοποιείται ασκώντας εξουσία.

"25+1 ερωτήσεις για την Ενεργειακή Κρίση": Παρουσίαση του βιβλίου του Ορέστη Ομράν

Ο συγγραφέας ανέφερε ότι στόχος του ήταν το βιβλίο να μην είναι ένα απρόσωπο ακαδημαϊκό σύγγραμμα, αλλά ένας οδηγός κατανόησης της ενεργειακής κρίσης.

Η HotelBrain διοργανώνει Ημέρα Καριέρας

Η Ημέρα Καριέρας θα δώσει τη δυνατότητα σε σπουδαστές και επαγγελματίες του κλάδου που αναζητούν εργασία, να συνομιλήσουν απευθείας με στελέχη της εταιρίας και να συζητήσουν ευκαιρίες σταδιοδρομίας στον Όμιλο της HotelBrain.

Εργαστήριο κεντητικής με έμπνευση την "Πολυκατοικία"

Τη δράση σχεδίασαν και παρουσιάζουν η Ίρις Κρητικού και η Δήμητρα Κωνσταντινίδη, συμμετέχουσα εικαστικός στην έκθεση "Πολυκατοικία" στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Ενας εορταστικός "περίπατος" και μια πρωτότυπη προσέγγιση συμμετοχικότητας στην αστική ανάπτυξη

Οι Περιπατητές Νερού μάς προσκαλούν σε μια τελευταία -προς το παρόν- στάση του ταξιδιού τους, στο χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για να μοιραστούν και να συζητήσουν στιγμιότυπα της εμπειρίας τους.