"Πόλεις και Τόποι στη Μικρά Ασία": Η νέα σειρά διαδικτυακών ομιλιών του Ιδρύματος Λασκαρίδη ξεκινά τις "ξεναγήσεις"

Πόσα γνωρίζουμε για την Μικρά Ασία πριν την καταστροφή και την αποπομπή των Ελλήνων; Οι ιστορικοί Ιόλη Βιγγοπούλου και Δημήτρης Λούπης επισκέπτονται εξ αποστάσεως τα παράλια, μαζί με όσους παρακολουθήσουν δωρεάν τις ομιλίες.

Σμύρνη 1922

Πόσα γνωρίζουμε για την Μικρά Ασία πριν την καταστροφή του 1919-1922 και την αποπομπή των Ελλήνων; Πώς εξελίχθηκαν πολιτισμικά οι περιοχές εκεί μετά τη βυζαντινή αυτοκρατορία, ποιες ήταν οι τέχνες που μεσουρανούσαν και ποιες οι νοοτροπίες που άνθισαν; Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη μικρασιατική εκστρατεία, διοργανώνει μια σειρά διαδικτυακών ομιλιών στα μέρη της Μικράς Ασίας, από την αρχαιότητα έως το 1922. 

Τόποι με ιστορία αιώνων, πολιτισμό με μοναδικά χαρακτηριστικά, τόποι ώσμωσης, συγκερασμού αλλά και επικών συγκρούσεων, θα ξεδιπλωθούν μέσα από τις εικόνες που μας παρέδωσαν οι περιηγητές, σε συνεργασία με την ιστοσελίδα Travelogues. Οδηγοί σε αυτό το ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο θα είναι οι ιστορικοί Ιόλη Βιγγοπούλου και Δημήτρης Λούπης. Η σειρά των ομιλιών θα διαρκέσει από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο και κάθε μήνα οι συμμετέχοντες θα επισκέπτονται διαδικτυακά κι από μία περιοχή σε δύο συναντήσεις. 

Στην πρώτη εκ των δύο πρόκειται να παρουσιάζονται επιλεγμένα κατάλοιπα της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας που επιβιώνουν έως σήμερα, ενώ στη δεύτερη συνάντηση το "ταξίδι" θα ξεκινά από τη βυζαντινή περίοδο έως το 1922, προσφέροντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αντιληφθούν την ιστορική και πολιτισμική εξέλιξη στον μικρασιατικό χώρο, με έμφαση στον ελληνισμό και την παρουσία ελληνικών κοινοτήτων στη Μικρά Ασία.

Ποιό είναι το πρόγραμμα της σειράς ομιλιών "Πόλεις και Τόποι στη Μικρά Ασία"

12 & 26 Ιανουαρίου: Θράκη – Προποντίδα – Μυσία – Βιθυνία
9 & 23 Φεβρουαρίου: Δυτική Μικρά Ασία
1 & 13 Απριλίου: Παράλιος και Έσω Πόντος
4 & 25 Μαΐου: Κεντρική Μικρά Ασία
8 & 22 Ιουνίου: Καππαδοκία

Πώς μπορώ να λάβω μέρος στις διαδικτυακές ομιλίες;

Η συμμετοχή και παρακολούθηση των ξεναγήσεων είναι δωρεάν και θα γίνεται μέσα από την πλατφόρμα Zoom. Κάντε έγκαιρα την εγγραφή σας εδώ.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η Μαρία Παπαγεωργίου ανεβαίνει στα Πανοραμικά Σκαλιά για ένα πλούσιο σε συγκινήσεις πρόγραμμα

Ο κύκλος συναυλιών "Music Escapades" επιστρέφουν στο ΚΠΙΣΝ με ελεύθερη είσοδο.

11/05/2022

"Συχνότητες και μετασχηματισμοί": Μία συζήτηση με αφορμή την έκθεση στο Radio Athènes και τον χώρο τέχνης Μελάς Μαρτίνος

Το σημαντικό έργο των Μπία Ντάβου, Παντελή Ξαγοράρη και Peter Roehr, αλλά και τη σχέση τους με σύγχρονους/ες καλλιτέχνες/ιδες όπως η Tauba Auerbach παρουσίαστηκε στην έκθεση "Συχνότητες Ι ". Τέσσερις ιστορικοί μιλούν για τη συμβολή αυτών των δημιουργών και τη εντατική μελέτη των έργων τους.

14 πολιτιστικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στη γειτονιά της Κυψέλης

Ο Δήμος Αθηναίων φέρνει τον "Πολιτισμό στις Γειτονιές" μέσα από έναν πολλά υποσχόμενο κύκλο εκδηλώσεων.

"Ηχοτοπίο Άσκοπης Μετακίνησης σε 8 μέρη": Μια ελεγεία πάνω στις "άσκοπες" μετακινήσεις.

H ηχητική περιπατητική εμπειρία που προτείνει η Μελίσσα Κωτσάκη ισορροπεί ανάμεσα στο audio book, στην ραδιοφωνική εκπομπή, στο μιξτέιπ, στο podcast και στην performance.

Δωρεάν προβολή του πολυβραβευμένου "Αγαπητοί Σύντροφοι!" του Αντρέι Κοντσαλόφσκι

Ο θερινός κινηματογράφος "Στέλλα" ανοίγει τη θερινή σεζόν με μια σημαντική προβολή εκτός προγράμματος.

Παράταση για την έκθεση "Ίππος: Το Άλογο στην Αρχαία Αθήνα"

Μετά τη μεγάλη ζήτηση και την αυξημένη προσέλευση επισκεπτών η έκθεση τέχνης και επιστήμης που διοργανώνει η Αμερικανική Σχολή Κλασικών παρατείνεται έως την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022.

Δωρεάν προβολές των ταινιών που διεκδικούν βραβείο LUX

Δύο από τις υποψήφιες ταινίες για το αγαλματίδιο του Ευρωκοινοβουλίου και των Ευρωπαίων πολιτών προβάλλονται για δύο μέρες στην Αθήνα.