"Πόλεις και Τόποι στη Μικρά Ασία": Η νέα σειρά διαδικτυακών ομιλιών του Ιδρύματος Λασκαρίδη ξεκινά τις "ξεναγήσεις"

Πόσα γνωρίζουμε για την Μικρά Ασία πριν την καταστροφή και την αποπομπή των Ελλήνων; Οι ιστορικοί Ιόλη Βιγγοπούλου και Δημήτρης Λούπης επισκέπτονται εξ αποστάσεως τα παράλια, μαζί με όσους παρακολουθήσουν δωρεάν τις ομιλίες.

Σμύρνη 1922

Πόσα γνωρίζουμε για την Μικρά Ασία πριν την καταστροφή του 1919-1922 και την αποπομπή των Ελλήνων; Πώς εξελίχθηκαν πολιτισμικά οι περιοχές εκεί μετά τη βυζαντινή αυτοκρατορία, ποιες ήταν οι τέχνες που μεσουρανούσαν και ποιες οι νοοτροπίες που άνθισαν; Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη μικρασιατική εκστρατεία, διοργανώνει μια σειρά διαδικτυακών ομιλιών στα μέρη της Μικράς Ασίας, από την αρχαιότητα έως το 1922. 

Τόποι με ιστορία αιώνων, πολιτισμό με μοναδικά χαρακτηριστικά, τόποι ώσμωσης, συγκερασμού αλλά και επικών συγκρούσεων, θα ξεδιπλωθούν μέσα από τις εικόνες που μας παρέδωσαν οι περιηγητές, σε συνεργασία με την ιστοσελίδα Travelogues. Οδηγοί σε αυτό το ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο θα είναι οι ιστορικοί Ιόλη Βιγγοπούλου και Δημήτρης Λούπης. Η σειρά των ομιλιών θα διαρκέσει από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο και κάθε μήνα οι συμμετέχοντες θα επισκέπτονται διαδικτυακά κι από μία περιοχή σε δύο συναντήσεις. 

Στην πρώτη εκ των δύο πρόκειται να παρουσιάζονται επιλεγμένα κατάλοιπα της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας που επιβιώνουν έως σήμερα, ενώ στη δεύτερη συνάντηση το "ταξίδι" θα ξεκινά από τη βυζαντινή περίοδο έως το 1922, προσφέροντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αντιληφθούν την ιστορική και πολιτισμική εξέλιξη στον μικρασιατικό χώρο, με έμφαση στον ελληνισμό και την παρουσία ελληνικών κοινοτήτων στη Μικρά Ασία.

Ποιό είναι το πρόγραμμα της σειράς ομιλιών "Πόλεις και Τόποι στη Μικρά Ασία"

12 & 26 Ιανουαρίου: Θράκη – Προποντίδα – Μυσία – Βιθυνία
9 & 23 Φεβρουαρίου: Δυτική Μικρά Ασία
1 & 13 Απριλίου: Παράλιος και Έσω Πόντος
4 & 25 Μαΐου: Κεντρική Μικρά Ασία
8 & 22 Ιουνίου: Καππαδοκία

Πώς μπορώ να λάβω μέρος στις διαδικτυακές ομιλίες;

Η συμμετοχή και παρακολούθηση των ξεναγήσεων είναι δωρεάν και θα γίνεται μέσα από την πλατφόρμα Zoom. Κάντε έγκαιρα την εγγραφή σας εδώ.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Χάρης Δούκας: "‘Όποιοι έχουν πολύ μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα στην πόλη"

Ο Δήμαρχος της Αθήνας μίλησε, στην Ανδριάνα Παρασκευοπούλου, Δημοσιογράφο-Παρουσιάστρια της ΕΡΤ, για τις θετικές και αρνητικές προοπτικές που ανοίγονται για την πόλη της Αθήνας τα επόμενα χρόνια, με φόντο την αυξημένη τουριστική δραστηριότητα και την ανάγκη για περισσότερο πράσινο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

Πασχαλινές προτάσεις δώρων στο Μουσείο Ακρόπολης

Φέτος το Πάσχα γιορτάστε με ξεχωριστά δώρα εμπνευσμένα από τις πλούσιες συλλογές του Μουσείου.

Η ιδρύτρια του The Meet Market εξηγεί πώς δημιούργησε μία από τις δημοφιλέστερες ελληνικές αγορές

Ενόψει του πασχαλινού Meet Market στην Τεχνόπολη, η εμπνεύστριά του Alison Δαμιανού, μιλά για τους στόχους και τις προκλήσεις της αγοράς που έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο αγαπημένα events του ελληνικού κοινού, αλλά και όσα θα δούμε στο easter edition της αγοράς στις 27 και 28 Απριλίου.

Το Meet Market έρχεται με πασχαλινή διάθεση στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Το #EasterEdition του The Meet Market καλεί το αθηναϊκό κοινό να ανακαλύψει πάνω από 150 εκθέτες με μοναδικά προϊόντα, στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή.

Ιστορίες βιοεπιστήμης στο Athens Science Festival 2024

Ομιλίες, διαδραστικά workshops και εκθέματα για όλες τις ηλικίες, συνθέτουν "Ιστορίες αλλαγής" με επίκεντρο τις Επιστήμες (της) Ζωής, στο επετειακό ASF.

"Ξέρεις από ίντερνετ; 60+": Το επιτυχημένο workshop επιστρέφει με νέο κύκλο μαθημάτων στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Το επιτυχημένο εργαστήριο ψηφιακής ενδυνάμωσης δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους άνω των 60 ετών να ανακαλύψουν τον ψηφιακό κόσμο και να αναπτύξουν νέες, απόλυτα χρήσιμες δεξιότητες.

Το Μέγαρο Μουσικής συμμετέχει στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης του Υπουργείου Πολιτισμού

Στόχος του Προγράμματος είναι η προώθηση και η αξιοποίηση της πολιτιστικής δραστηριότητας ως μέσου ενδυνάμωσης και διατήρησης της ψυχικής υγείας.