"Πόλεις και Τόποι στη Μικρά Ασία": Η νέα σειρά διαδικτυακών ομιλιών του Ιδρύματος Λασκαρίδη ξεκινά τις "ξεναγήσεις"

Πόσα γνωρίζουμε για την Μικρά Ασία πριν την καταστροφή και την αποπομπή των Ελλήνων; Οι ιστορικοί Ιόλη Βιγγοπούλου και Δημήτρης Λούπης επισκέπτονται εξ αποστάσεως τα παράλια, μαζί με όσους παρακολουθήσουν δωρεάν τις ομιλίες.

Σμύρνη 1922

Πόσα γνωρίζουμε για την Μικρά Ασία πριν την καταστροφή του 1919-1922 και την αποπομπή των Ελλήνων; Πώς εξελίχθηκαν πολιτισμικά οι περιοχές εκεί μετά τη βυζαντινή αυτοκρατορία, ποιες ήταν οι τέχνες που μεσουρανούσαν και ποιες οι νοοτροπίες που άνθισαν; Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη μικρασιατική εκστρατεία, διοργανώνει μια σειρά διαδικτυακών ομιλιών στα μέρη της Μικράς Ασίας, από την αρχαιότητα έως το 1922. 

Τόποι με ιστορία αιώνων, πολιτισμό με μοναδικά χαρακτηριστικά, τόποι ώσμωσης, συγκερασμού αλλά και επικών συγκρούσεων, θα ξεδιπλωθούν μέσα από τις εικόνες που μας παρέδωσαν οι περιηγητές, σε συνεργασία με την ιστοσελίδα Travelogues. Οδηγοί σε αυτό το ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο θα είναι οι ιστορικοί Ιόλη Βιγγοπούλου και Δημήτρης Λούπης. Η σειρά των ομιλιών θα διαρκέσει από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο και κάθε μήνα οι συμμετέχοντες θα επισκέπτονται διαδικτυακά κι από μία περιοχή σε δύο συναντήσεις. 

Στην πρώτη εκ των δύο πρόκειται να παρουσιάζονται επιλεγμένα κατάλοιπα της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας που επιβιώνουν έως σήμερα, ενώ στη δεύτερη συνάντηση το "ταξίδι" θα ξεκινά από τη βυζαντινή περίοδο έως το 1922, προσφέροντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αντιληφθούν την ιστορική και πολιτισμική εξέλιξη στον μικρασιατικό χώρο, με έμφαση στον ελληνισμό και την παρουσία ελληνικών κοινοτήτων στη Μικρά Ασία.

Ποιό είναι το πρόγραμμα της σειράς ομιλιών "Πόλεις και Τόποι στη Μικρά Ασία"

12 & 26 Ιανουαρίου: Θράκη – Προποντίδα – Μυσία – Βιθυνία
9 & 23 Φεβρουαρίου: Δυτική Μικρά Ασία
1 & 13 Απριλίου: Παράλιος και Έσω Πόντος
4 & 25 Μαΐου: Κεντρική Μικρά Ασία
8 & 22 Ιουνίου: Καππαδοκία

Πώς μπορώ να λάβω μέρος στις διαδικτυακές ομιλίες;

Η συμμετοχή και παρακολούθηση των ξεναγήσεων είναι δωρεάν και θα γίνεται μέσα από την πλατφόρμα Zoom. Κάντε έγκαιρα την εγγραφή σας εδώ.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το 4ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ κάνει τον Πειραιά... νοστιμότερο

Το "Piraeus Taste Festival, Sea Food and More" γεμίζει την πόλη με γεύσεις αλλά και προβολές, παιδικό εργαστήρι και κρητικό γλέντι.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/09/2025

4ο Φεστιβάλ Strong me: Μια γιορτή ενδυνάμωσης και πρόληψης κατά της έμφυλης βίας

Τρεις μέρες γιορτής ενδυνάμωσης, τέχνης και αθλητισμού, με κεντρικό μήνυμα την ισότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Ένας περίπατος σε μέρη της Αθήνας με βαριές μνήμες από τα ΑΣΚΙ

Ένας κυριακάτικος περίπατος σε Μεσολογγίου, Μπουμπουλίνας, Βικτώρια, Γλάδστωνος, σημεία όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατήθηκαν βάναυσα, με αφορμή τα 50 χρόνια του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Έρχεται το 2ο Φεστιβάλ Ρυζιού στην Παραλία Θεσσαλονίκης

Το 2ο Φεστιβάλ Ρυζιού επιστρέφει πιο πλούσιο και πιο δημιουργικό: από μαγειρικές επιδείξεις με τη Ντίνα Νικολάου και βραβευμένους σεφ, μέχρι πιάτα–έκπληξη από εστιατόρια της πόλης.

Απονομή του Βραβείου Ποίησης Κωνσταντίνος Γκράχαμ στο Παρίσι

Το βραβείο απονέμεται σε νέους στη μνήμη του Ελληνοαμερικανού ποιητή και ράπερ, γνωστού και ως Konstant, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 20 ετών.

Zuccherino: Το νέο must-visit gelato spot στην καρδιά της Αθήνας

Η Αθήνα μόλις απέκτησε έναν νέο γευστικό προορισμό για τους λάτρεις του παγωτού.

Πού θα ταξιδέψουμε με την "Ατραπό" ως το τέλος του 2025;

Η ομάδα που διοργανώνει πεζοπορικές περιηγήσεις θα μας "πάει" από Σαλαμίνα και Μεσολόγγι μέχρι Δυτικό Όλυμπο, Γκιώνα, Αρκαδία κ.ά.