"Πόλεις και Τόποι στη Μικρά Ασία": Η νέα σειρά διαδικτυακών ομιλιών του Ιδρύματος Λασκαρίδη ξεκινά τις "ξεναγήσεις"

Πόσα γνωρίζουμε για την Μικρά Ασία πριν την καταστροφή και την αποπομπή των Ελλήνων; Οι ιστορικοί Ιόλη Βιγγοπούλου και Δημήτρης Λούπης επισκέπτονται εξ αποστάσεως τα παράλια, μαζί με όσους παρακολουθήσουν δωρεάν τις ομιλίες.

Σμύρνη 1922

Πόσα γνωρίζουμε για την Μικρά Ασία πριν την καταστροφή του 1919-1922 και την αποπομπή των Ελλήνων; Πώς εξελίχθηκαν πολιτισμικά οι περιοχές εκεί μετά τη βυζαντινή αυτοκρατορία, ποιες ήταν οι τέχνες που μεσουρανούσαν και ποιες οι νοοτροπίες που άνθισαν; Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη μικρασιατική εκστρατεία, διοργανώνει μια σειρά διαδικτυακών ομιλιών στα μέρη της Μικράς Ασίας, από την αρχαιότητα έως το 1922. 

Τόποι με ιστορία αιώνων, πολιτισμό με μοναδικά χαρακτηριστικά, τόποι ώσμωσης, συγκερασμού αλλά και επικών συγκρούσεων, θα ξεδιπλωθούν μέσα από τις εικόνες που μας παρέδωσαν οι περιηγητές, σε συνεργασία με την ιστοσελίδα Travelogues. Οδηγοί σε αυτό το ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο θα είναι οι ιστορικοί Ιόλη Βιγγοπούλου και Δημήτρης Λούπης. Η σειρά των ομιλιών θα διαρκέσει από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο και κάθε μήνα οι συμμετέχοντες θα επισκέπτονται διαδικτυακά κι από μία περιοχή σε δύο συναντήσεις. 

Στην πρώτη εκ των δύο πρόκειται να παρουσιάζονται επιλεγμένα κατάλοιπα της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας που επιβιώνουν έως σήμερα, ενώ στη δεύτερη συνάντηση το "ταξίδι" θα ξεκινά από τη βυζαντινή περίοδο έως το 1922, προσφέροντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αντιληφθούν την ιστορική και πολιτισμική εξέλιξη στον μικρασιατικό χώρο, με έμφαση στον ελληνισμό και την παρουσία ελληνικών κοινοτήτων στη Μικρά Ασία.

Ποιό είναι το πρόγραμμα της σειράς ομιλιών "Πόλεις και Τόποι στη Μικρά Ασία"

12 & 26 Ιανουαρίου: Θράκη – Προποντίδα – Μυσία – Βιθυνία
9 & 23 Φεβρουαρίου: Δυτική Μικρά Ασία
1 & 13 Απριλίου: Παράλιος και Έσω Πόντος
4 & 25 Μαΐου: Κεντρική Μικρά Ασία
8 & 22 Ιουνίου: Καππαδοκία

Πώς μπορώ να λάβω μέρος στις διαδικτυακές ομιλίες;

Η συμμετοχή και παρακολούθηση των ξεναγήσεων είναι δωρεάν και θα γίνεται μέσα από την πλατφόρμα Zoom. Κάντε έγκαιρα την εγγραφή σας εδώ.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

20 πράγματα που δεν ήξερες για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Μερικές λιγότερο γνωστές πλευρές της ιστορίας της κορυφαίας έκθεσης της χώρας, εκατό χρόνια μετά την ίδρυσή της.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
06/09/2025

Μεγάλες Μέρες Νεμέας: 11+1 εμπειρίες γι' αυτό το Σαββατοκύριακο

Οι Μεγάλες Μέρες Νεμέας ξεκινούν "πληθωρικά" καθιστώντας αυτό το Σαββατοκύριακο πιο εκδρομικό από ποτέ. Για αυτό εμείς ετοιμάσαμε την δική σου "λίστα" με όσα αξίζει να κάνεις αν "βρεθείς" στη καρδιά της μεγαλύτερης αμπελουργικής ζώνης.

"Επαναγοητεύοντας τον Κόσμο" το θέμα του 3ο Διεθνούς Συμποσίου για μια Νέα Ελευσίνα

Ένα τριήμερο αναστοχασμού, εμπνευσμένου διαλόγου και οραματικής δράσης έρχεται στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, μαζί με ομιλίες και καλλιτεχνικές δράσεις.

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Φεστιβάλ, σινεμά και όσα δεν πρέπει να χάσεις στην πόλη τις επόμενες μέρες.

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

Το Greece Race for the Cure επιστρέφει με σύνθημα "Μαζί πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού"

Το Greece Race for the Cure® μάς φέρνει για 17η χρονιά κοντά για καλό σκοπό, με έναν αγώνα τρεξίματος 5χλμ κι έναν περπατήματος 2 χλμ.