Πήγαμε στο λουσμένο από φως και χρώμα Experience Park του Ελληνικού: Είναι τελικά ένα πάρκο-εμπειρία;

Μωβ και πορτοκαλί στα δέντρα, φωτεινές εγκαταστάσεις, κινούμενοι προβολείς, σιντριβάνια που «χορεύουν» μέσα στο χρώμα – όντως, στο Ελληνικό ξεφύτρωσε μια λαμπερή υπερπαραγωγή. Αναμεταδίδουμε τις εντυπώσεις μας απ’ τον νέο πνεύμονα πρασίνου, συνομιλώντας με την εκπρόσωπο της Lamda Devlopment.

The Ellinikon Experience Park

"Η αλήθεια είναι ότι χρειαζόταν κάτι τέτοιο το Ελληνικό", λέει ένας πατέρας με αέρα σιγουριάς στη γυναίκα του, σπρώχνοντας το καροτσάκι του μωρού του στην έξοδο του Experience Park, μετά την πρώτη τους βόλτα στο μεγάλο πάρκο που άνοιξε τις πόρτες του –σαν κεραυνός εν αιθρία– μέσα στις γιορτές. Για του λόγου το αληθές, ένας ισχυρός προβολέας φωτός είχε εδώ και μέρες ανάψει, σκίζοντας κάθετα τον ουρανό και μεταφέροντας χιλιόμετρα μακριά το μήνυμα των εγκαινίων, σαν το bat-signal του γνωστού υπερήρωα πάνω απ’ την Gotham City. Μπορεί να μην υπάρχει φίλτρο νυχτερίδας στη φωτεινή εγκατάσταση του πάρκου, αλλά το νόημα ήταν εξίσου ξεκάθαρο: ένας καινούργιος πρωταγωνιστής λάμπει στα νότια της Αθήνας, θέλγοντας μόλις πέσει ο ήλιος για επίσκεψη.

Είναι μια έκταση άνω των εβδομήντα στρεμμάτων, που ουσιαστικά αποτελεί μονάχα ένα μικρό τμήμα –το νοτιανατολικό κομμάτι– από το Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού, το οποίο θα αποδίδεται τμηματικά στους πολίτες, έως ότου ολοκληρωθεί το όραμα της Lamda Development με την γιγαντιαία επένδυση στην έκταση του πρώην αεροδρομίου που εκτελεί. Πρόκειται για την οικοδόμηση μιας περίοπτης παράκτιας πόλης-μέσα-στην-πόλη, με 70% αναλογία πρασίνου και καινοτόμες πρακτικές βιωσιμότητας, όπου το πάρκο θα είναι η καρδιά του έργου, τόσο από άποψη φιλοσοφίας όσο και χωρητικής υπεροχής: 2.2 εκατ. τ.μ. θα είναι το τελικό μέγεθος του πνεύμονα πρασίνου που θα αποδοθεί στους πολίτες, περιλαμβάνοντας κήπους, πάρκα, λίμνες αλλά και 50 χλμ περιπατητικών διαδρομών.

Η πρώτη γεύση δίνεται αυτές τις μέρες, έως τις 9 Ιανουαρίου. Το μωβ και το χρυσαφί στα δέντρα, τα λευκά σποτάκια που ακολουθούν τις βασικές διαδρομές, οι φωτεινές εγκαταστάσεις, οι κινούμενοι προβολείς, τα σιντριβάνια που "χορεύουν" μέσα στο χρώμα – όντως, στο Ελληνικό ξεφύτρωσε μια λαμπερή υπερπαραγωγή, σε βαθμό που να προσομοιάζει με θεματικό πάρκο, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, που αποκαλύφθηκε στολισμένο στο κοινό λόγω Χριστουγέννων. Βέβαια, δεν είναι λίγοι –αλλά χιλιάδες– όσοι έχουν βάλει το πάρκο στην καθημερινότητά τους.

The Ellinikon Experience Park

The Ellinikon Experience Park

Παρά το short mention πριν τα εγκαίνια και την αστραπιαία παράδοση του πρώτου μέρους του έργου, σε σχέση με όσα είχαν ανακοινωθεί, αλλά και με όσα έχουμε συνηθίσει από παρόμοια μεγάλα πρότζεκτ ανάπλασης, ο κόσμος άνοιξε απευθείας την αγκαλιά του στον νέο πνεύμονα πρασίνου: 5.000 άτομα καταμετρήθηκαν την πρώτη ημέρα λειτουργίας κι έκτοτε οι αριθμοί αυξάνονται γεωμετρικά, καθώς όλο και περισσότεροι μαθαίνουν για τα shuttle bus που έχει δεσμεύσει η εταιρία να πραγματοποιεί καθημερινά δωρεάν δρομολόγια (ανά δέκα λεπτά) από και προς τη στάση Μετρό του Ελληνικού. Επίσης, ο δρόμος μέχρι το πάρκο έχει σημανθεί με διαφημιστικά banner και φώτα, βοηθώντας τους οδηγούς.

"Θέλαμε να είναι έκπληξη για τον κόσμο", αναφέρει η Μελίνα Παΐζη από την Lamda Development, που εκτελεί χρέη chief development officer για το πρότζεκτ στο Ελληνικό. "Πήραμε την άδεια δύο μήνες πριν ανοίξουμε, αλλά τη μελέτη τη δουλεύαμε καιρό πριν και τελικά βάλαμε τα δυνατά μας ώστε να είναι όλα έτοιμα στις γιορτές". Το σχεδιασμό τοπίου στο πάρκο έχει αναλάβει το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο doxiadis+, με κύριο στόχο την επίτευξη μιας νέας μορφής συμβίωσης μεταξύ ανθρώπου και φύσης.

"Πρόκειται για μια όαση πρασίνου δίπλα στην Αθήνα και στόχος μας είναι να γίνει τόπος συνάντησης για όλους, μικρούς και μεγάλους, γι’ αυτό και θα διοργανώνουμε ποικίλες δωρεάν δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπως εκθέσεις καλλιτεχνών, εργαστήρια κ.ά.", εξηγεί η κυρία Παΐζη.

The Ellinikon Experience Park

The Ellinikon Experience Park

Σε αυτή την πρώτη φάση, το πάρκο είναι ανοιχτό μετά το απόγευμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να απολαύσεις το πράσινο του τοπίου, παρά μόνο αν πας από νωρίς: έχουν φυτευτεί 500 δέντρα και 55.000 φυτά μεσογειακής χλωρίδας, υπάρχει ένας κήπος με λιόδεντρα, διαδρομές και ανοίγματα με χορτάρια να χαρείς ξαπλώνοντας, αλλά αυτό θα είναι ουσιαστικά εφικτό από τις 10 Ιανουαρίου κι έπειτα, όταν το πάρκο θα ανοίγει απ’ το πρωί κι ο ήλιος θα μαλακώνει το πιρούνιασμα της υγρασίας – αυτές τις μέρες θέλει χοντρά ρούχα το βράδυ. Προς το παρόν, το όλο ενδιαφέρον του πάρκου είναι οι φωτεινές εγκαταστάσεις και τα λοιπά παιχνίδια που τσιγκλάνε την περιέργεια των παιδιών, όπως και τις κάμερες των μεγάλων για μια ανάρτηση με χάσταγκ #ExperiencePark.

Υπάρχει το επιβλητικό "Stalactite" των καλλιτεχνών Christopher Bauder και Boris Divider, μια υπερυψωμένη LED εγκατάσταση σε σχήμα ανάποδης πυραμίδας που συγχρονίζεται με τα μπάσα της μουσικής, διαμορφώνοντας ένα εμβυθιστικό ambient περιβάλλον, όπως και το εντυπωσιακό "Helios" με 7.500 LED σφαίρες στο δάπεδο, σχεδιασμένο απ’ την ομάδα Algorithm και τοποθετημένο in situ στον λεγόμενο "Κήπο Zen" του πάρκου – ένα περιβάλλον με υδάτινο στοιχείο που μέλλει να προσελκύσει όσους θέλουν ηρεμία, γιόγκα και διαλογισμό.

Αλλά μακρά το πιο αγαπητό και ζωντανό από κόσμο σημείο του πάρκου είναι τα σιντριβάνια: κάθε μισή ώρα, ένα ολιγόλεπτο σόου από μουσική και χρώμα συγχρονίζει τους εκατοντάδες πίδακες νερού σε γιορτινό χορό, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να εισέλθουν ανάμεσά τους, να περπατήσουν και να παίξουν χωρίς να βραχούν.

Από άποψη αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, ξεχωρίζει η πρωτότυπη παιδική χαρά –το λεγόμενο "Παιδικό δάσος" του πάρκου– με τα ξύλινα παιχνίδια και το αντικραδασμικό υλικό στο έδαφος, που αξιοποίησε στοιχεία από το υπάρχον περιβάλλον, τόσο από άποψη υλικών όσο και θεματολογίας, αφού έμπνευση αποτέλεσε η πολεμική αεροπορία, της οποίας τα τρία ιστορικά υπόστεγα δεσπόζουν στο πάρκο, έχοντας χαρακτηριστεί ως νεότερα μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού. Όλα τους θα ανακαινιστούν, διατηρώντας αυτούσια τα στοιχεία τους αλλά με νέα χρήση, πχ το ένα εξ αυτών θα διαμορφωθεί ως visitor center με όλες τις πληροφορίες για την μεγάλη ανάπλαση στο Ελληνικό και την τελική εικόνα του έργου.

Οι διαδρομές του πάρκου καταλήξουν πίσω απ’ το αριστερά υπόστεγο της πολεμικής αεροπορίας, σε ένα μεγάλο άνοιγμα, όπου έχει εγκατασταθεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο του πάρκου –μια αρκετά διαφορετική και eco-friendly εγκατάσταση, η οποία ουσιαστικά αποτελείται από 180 μικρά έλατα, που μετά το πέρας των γιορτών θα διατεθούν για αναδάσωση–, καθώς και ένα food court για να γεμίσετε τις μπαταρίες σας με γλυκά και αλμυρά εδέσματα από γνωστά χέρια, όπως το Kitchen Lab του Άκη Πετρετζίκη και τον Ηλία Σκουλά. Βέβαια, το φινάλε αισθητικά δεν είναι αντάξιο μιας κορύφωσης για το αφήγημα του πάρκου, αλλά έτσι κι αλλιώς μελλοντικά θα επεκταθεί η ανάπλαση στα όμορα οικόπεδα, διαμορφώνοντας εκ νέου το χάρτη και τη διάθεσή μας να επιστρέψουμε στο πάρκο του Ελληνικού.

The Ellinikon Experience Park

The Ellinikon Experience Park

 

Πώς μπορώ να επισκεφθώ το The Ellinikon Experience Park;

Έως τις 9 Ιανουαρίου, το πάρκο θα είναι ανοιχτό από τα 5-10 μ.μ., ενώ μετά το πέρας της χριστουγεννιάτικης περιόδου θα είναι ανοιχτό απ’ το πρωί, χωρίς τις φωτεινές εγκαταστάσεις που εκτίθενται στα εγκαίνια. Η είσοδος είναι δωρεάν και η πρόσβαση γίνεται από τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, πολύ κοντά στη στάση Μετρό Ελληνικού. Για την διευκόλυνση των επισκεπτών έχει δημιουργηθεί χώρος ελεύθερης στάθμευσης στο πάρκο. Επιπλέον, παρέχεται δωρεάν μετακίνηση μέσω shuttle bus από το Μετρό Ελληνικού.  

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το: experiencepark.theellinikon.com.gr
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το "Έτος Μαρίας Κάλλας" στον επετειακό κατάλογο της UNESCO για τον εορτασμό των 100 ετών από τη γέννησή της

Στον ετήσιο κατάλογο περιλαμβάνονται προσωπικότητες, τις οποίες η UNESCO τιμά για τη συμβολή στην ανάπτυξη της επιστήμης, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της επικοινωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/12/2022

Δείτε φωτογραφίες από τη χριστουγεννιάτικη φωταγώγηση στο Σύνταγμα

Το κέντρο της Αθήνας μπαίνει και πάλι σε χριστουγεννιάτικο mood και μάς μεταφέρει μηνύματα αισιοδοξίας, ειρήνης, αλληλεγγύης και αγάπης.

Ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου σε δύο περιοχές της Βορείου Ελλάδας εντάχθηκε στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Την εγγραφή ενέκρινε η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) στη 17η ετήσια συνεδρίασή της.

Το γιορτινό περιοδικό Taste & Travel κυκλοφορεί την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου μαζί με το αθηνόραμα

Πάρτε μια πρώτη γεύση και ετοιμαστείτε για τα πιο νόστιμα ταξίδια του χειμώνα

Είδαμε τις εντυπωσιακές φωτιστικές εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ λίγο πριν ανάψουν τα φώτα

Μια πομπή με 117 φωτιστικές στήλες, μια μουσική σύνθεση με λούπες, ένα πιάνο που αλλάζει χρώμα, ένα ιπτάμενο φωτοστέφανο και χιλιάδες λαμπιόνια συνθέτουν τον φετινό στολισμό του ΚΠΙΣΝ, συνδυάζοντας το εκθεσιακό με τον αστικό παιδότοπο.

Δείτε το "Ι’m Positive" 2022" στο Οnassis Channel στο YouTube

Αληθινές ιστορίες για τη διαφορετικότητα, την ορατότητα και την αποδοχή διδάσκουν ότι "η αγάπη κάνει την οικογένεια".

Η Αθήνα βάζει τα γιορτινά της

Η Αθήνα μπαίνει επισήμως σε κλίμα Χριστουγέννων με όλη την πόλη σιγά σιγά να στολίζεται, σκορπώντας χαρά και αισιοδοξία σε μικρούς και μεγάλους.