Λουλουδιασμένη Πρωτομαγιά

Η πόλη «πιάνει» τον Μάη με λουλούδια κι εκδηλώσεις, στην Αθήνα, στη Νέα Σμύρνη, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στην Κηφισιά, στο Ψυχικό.

Λουλουδιασμένη Πρωτομαγιά

Βγαίνουν τα λουλούδια σε… πορεία; Την Πρωτομαγιά είναι παράδοση στην Κηφισιά, στο πλαίσιο της Ανθοκομικής Έκθεσης, αυτοκίνητα-αντίκες να σεργιανίζουν στην πόλη ανθοστολισμένα!

Ανοιξιάτικη όμως θα είναι η Παρασκευή 1/5 και στην πλατεία Αμερικής. Εδώ, στην πάλαι ποτέ Πλατεία Ανθεστηρίων, ο δήμος Αθηναίων καλεί τα πιτσιρίκια να φτιάξουν μαγιάτικα στεφάνια και όλους ν’ ακούσουμε τραγούδια του Μάη και της άνοιξης. Στην ίδια περιοχή, μια ημέρα νωρίτερα (30/4), μας έρχεται λουλουδιασμένο κάλεσμα και από την Ένωση Πολιτών της Πλατείας Καλλιγά. Επιδιώκοντας να ζωντανέψουν την αύρα παλιότερων καιρών, όταν οι Αθηναίοι «έπιαναν» στον Μάη στα Πατήσια με μαγιάτικα στεφάνια αγορασμένα από τους πάγκους που στήνονταν στην οδό Πατησίων ή αυτοσχέδια και γλέντια με χορό και φαγητό, οργανώνουν για δεύτερη χρονιά μια ολοήμερη γιορτή για μικρούς και μεγάλους. Από το πρωί (10 π.μ.-1 μ.μ.) τα πιτσιρίκια θα μπορούν να φτιάξουν εδώ μαγιάτικα στεφάνια, να ζωγραφίσουν, να φτιάξουν χειροτεχνίες, να μεταμορφωθούν με face painting, να παίξουν, να χορέψουν και να τραγουδήσουν, ενώ το απόγευμα (5-6.30 μ.μ.) ξυλοπόδαροι, κλόουν και ακροβάτες της Circus Dayz θα τα περιμένουν για να τους φανερώσουν τα μυστικά τους. Η γιορτή θα κλείσει μουσικά με τραγούδια από όλο τον κόσμο για την άνοιξη, από την παιδική διαπολιτισμική χορωδία Polyphonica Voices (στις 6.30 μ.μ.), νησιώτικα (στις 7 μ.μ.) και ρεμπέτικα από τους Rebetiko Enfant Gate (στις 8 μ.μ.).

Γιορτή Πρωτομαγιάς διοργανώνει στις 30/4 (7.30-11 μ.μ.) και ο δήμος Ψυχικού στο τοπικό άλσος με συναυλία του Γιάννη Σαββιδάκη, σουβλάκια και γλυκίσματα. Θα μοιραστούν μάλιστα γλαστράκια με μυρωδικά φυτά, ενώ τα πιτσιρίκια μπορούν να ζωγραφίσουν το δικό τους μαγιάτικο στεφάνι στο σχετικό εργαστήρι. Κλασικά είναι βέβαια τα ραντεβού τέτοιες μέρες και στη Νέα Φιλαδέλφεια (όπου διοργανώνεται το καθιερωμένο πανηγύρι στη λεωφόρο Δεκελείας και συναυλίες γνωστών ερμηνευτών στην κεντρική πλατεία) και στη Νέα Σμύρνη (στην κεντρική πλατεία λειτουργούν εκθέσεις εικαστικών, βιβλίου και παραδοσιακών προϊόντων από τοπικούς συλλόγους, ενώ στις 2/5 θα φιλοξενηθεί η πολυσυζητημένη συναυλία του «Άξιον εστί» με τον Σάκη Ρουβά). Για λουλουδιασμένες προμήθειες πάντως, μην ξεχνάτε, ανθοκομική έκθεση λειτουργεί έως τις 3/5 και στην πλατεία Κοτζιά στην Αθήνα.

Λουλουδιασμένη Πρωτομαγιά - εικόνα 1

Περισσότερες πληροφορίες

Πρωτομαγιά στην Αθήνα

  • Εκδηλώσεις

Το ξέρατε ότι η Πλατεία Αμερικής λεγόταν αρχικά ανεπίσημα και Πλατεία Ανθεστηρίων; Εδώ γιορτάζει ο δήμος την Πρωτομαγιά. Στις 11 π.μ. τα παιδιά θα κατασκευάσουν μαγιάτικα στεφάνια, ενώ στις 8 μ.μ. οι Φ. Νικολάου, Κλ. Δενάρδου και Ν. Καραγιάννη ερμηνεύουν «Τραγούδια του Μάη και της άνοιξης»

Γιορτή Πρωτομαγιάς στο Ψυχικό

  • Εκδηλώσεις

Ο Γ. Σαββιδάκης θα ερμηνεύσει δικά του τραγούδια και αγαπημένες ξένες επιτυχίες, ενώ τα πιτσιρίκια θα έχουν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν το δικό τους μαγιάτικο στεφάνι. Θα μοιραστούν γλαστράκια με μυρωδικά φυτά. Στο χώρο θα μπορείτε να βρείτε γλυκά, και όχι μόνο, εδέσματα

61η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς

  • Εκδηλώσεις

Το καθιερωμένο λουλουδιασμένο ραντεβού είναι αφιερωμένο φέτος στην ευζωία και φιλοξενεί χιλιάδες είδη φυτών και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις (ομιλίες, συναυλίες, θέατρο, μαγειρέματα)

Ανοιξιάτικη ανθοκομική έκθεση στην Αθήνα

  • Εκδηλώσεις

Φυτά από Έλληνες παραγωγούς σε προσιτές τιμές. Στο χώρο λειτουργεί περίπτερο αστικής πανίδας με στόχο την ευαισθητοποίηση στην υιοθεσία αδέσποτων ζώων

Πρωτομαγιά 2015 στη Νέα Σμύρνη

  • Εκδηλώσεις

Στην κεντρική πλατεία θα βρείτε έκθεση βιβλίου, παραδοσιακών προϊόντων από τοπικούς συλλόγους και φωτογραφικό υλικό από την ιστορία της εργατικής πρωτομαγιάς («Από τον Καλλέργη στη Μεταπολίτευση»). Καθημερινά, στις 6-10 μ.μ., o street artist Simple G θα δημιουργεί ένα γκράφιτι στον εξωτερικό χώρο του πολυχώρου Γαλαξίας. Το Σάβ. 2/5, στις 9 μ.μ., συναυλία του «Άξιον εστί» των Μ. Θεοδωράκη και Οδ. Ελύτη, με τον Σ. Ρουβά και την Οrchestra Mobile. Διευθύνει ο Θ. Ορφανίδης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Πάρτυ, συναυλίες και χορός λίγο πριν από το φετινό φινάλε του This is Athens City Festival

Προτάσεις για ψυχαγωγία, εκθέσεις και πρωτότυπο κουκλοθέατρο την τελευταία εβδομάδα του φεστιβάλ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/05/2024

Το Athens Book Space γεμίζει τέχνη την Αθήνα και τον Ιούνιο

Δείτε τις δωρεάν δράσεις που περιμένουν τους επισκέπτες του Πάρκου Ελευθερίας.

Ξεκινά το 3ο φεστιβάλ Refugee Week Greece

Το φετινό φεστιβάλ αγκαλιάζει το θέμα "Το Σπίτι Μας", με μία πρόσκληση προς όλους να αναλογιστούν το τι σημαίνει η λέξη "Σπίτι".

Ανησυχία της ΕΛΛΕΤ για την κατασκευή ξενοδοχείου πολυτελείας στον αρχαιολογικό χώρο του Καστελίου στα Χανιά

Η ΕΛΛΕΤ καλεί την Υπουργό Πολιτισμού, τον Δήμαρχο Χανίων και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να μην δεχθούν την μετατροπή των τριών ιστορικών κτιρίων στο λόφο Καστέλι σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Live A Legacy: Η πρωτοβουλία της Mastercard και του Women On Top προσφέρει έμπνευση και καθοδήγηση σε όλες τις γυναίκες

Αν το Live A Legacy μας μαθαίνει κάτι, είναι ότι οι γυναίκες μπορούν να φτάσουν όσο ψηλά ονειρεύονται, αρκεί να θέσουν τους κατάλληλους στόχους και να αδράξουν τις σωστές ευκαιρίες, ξεπερνώντας όσα εμπόδια προκύψουν στο δρόμο τους.