Όλη η αλήθεια με ένα κλικ

Στο τρίτο του μυθιστόρημα (μετά τα «Οιδίπους Σέντερ μπακ» και «Πάρε το μηδέν») ο Καμάρας εισβάλει βαθιά στην ψυχοσύνθεση του άντρα, σκιαγραφώντας με ρεαλισμό και υπόγειο χιούμορ, δυο χαρακτήρες που τους ενώνει η φιλία και τους χωρίζουν εκατοντάδες μικροπράγματα.

Όλη η αλήθεια με ένα κλικ

Στο τρίτο του μυθιστόρημα (μετά τα «Οιδίπους Σέντερ μπακ» και «Πάρε το μηδέν») ο Καμάρας εισβάλει βαθιά στην ψυχοσύνθεση του άντρα, σκιαγραφώντας με ρεαλισμό και υπόγειο χιούμορ, δυο χαρακτήρες που τους ενώνει η φιλία και τους χωρίζουν εκατοντάδες μικροπράγματα.

Όλη η αλήθεια με ένα κλικ - εικόνα 1

Μπορεί η διαβόητη κρίση των 30 να είναι κατά βάση υπαρξιακή, λίγο πριν τα 40 όμως όταν τα πράγματα, υπό κανονικές συνθήκες, φαίνεται να βρίσκονται σε μια σειρά (με τα καλά και τα ανάποδα τους) φαίνεται ότι, ειδικά για τους άντρες, χτυπάει ένα άλλο καμπανάκι, που σηματοδοτεί μια ανάγκη απολογισμού και επαναδιαπραγμάτευσης με τα μέχρι τότε κεκτημένα και προσδοκώμενα. Σε αυτή ακριβώς τη φάση της ζωής τους, δυο φίλοι, ο Στέφανος και ο Πέτρος, ο ένας απόλυτα πετυχημένος μέχρι να αρχίσει η ελεύθερη πτώση του , ο άλλος σε μια «καθυστερημένη» αντίστροφη πορεία, προσπαθούν να ξεδιαλύνουν το εσωτερικό τους τοπίο ενώ στο φόντο αχνοφαίνεται μια Ελλάδα όπου «η αιμορραγία σταματά με αποκεφαλισμούς».
Αυτή που βιώνουμε όλοι μας δηλαδή. Στο τρίτο του μυθιστόρημα (μετά τα «Οιδίπους Σέντερ μπακ» και «Πάρε το μηδέν») ο Καμάρας εισβάλει βαθιά στην ψυχοσύνθεση του άντρα, σκιαγραφώντας με ρεαλισμό και υπόγειο χιούμορ, δυο χαρακτήρες που τους ενώνει η φιλία και τους χωρίζουν εκατοντάδες μικροπράγματα. Εναλλάσσοντας πρώτο και τρίτο πρόσωπο ο συγγραφέας αφήνει τους δυο ήρωες να επιδίδονται σε αμφίδρομες ψυχαναλύσεις, να συγκρούονται και να τα ξαναβρίσκουν, να ξελασπώνει ο ένας τον άλλον, να επιδίδονται σε κραιπάλες, να ξαναγυρίζουν – όσο γίνεται - στη νεανική τους ανεμελιά, να διερευνούν αν και κατά πόσο εξαρτώνται από τις γυναίκες της ζωής τους (ερωμένες, σύζυγοι, κόρες), να προσπαθούν να συνεργαστούν - με απρόβλεπτες συνέπειες - φτιάχνοντας ένα porn site.
Αλλά πάνω απ’ όλα να αναρωτιούνται αν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξαναρχίσουν, ενώ ο χρόνος κυλάει αδυσώπητα, Και όλα αυτά ενώ ενδόμυχα υπάρχει πάντα ο φόβος ότι χρειάζεται να συσσωρευτούν πολλά ψέματα για να ειπωθεί μια αλήθεια και ότι έρχεται μια στιγμή όπου ο «δημόσιος εαυτός σου γίνεται μια σκληρή κρούστα που όταν σπάσει, από μέσα δεν φανερώνεται τίποτα». Είναι εγγυημένο ότι οι γυναίκες έχουν να μάθουν πολλά από αυτούς τους δυο τύπους.

Εκδόσεις Ωκεανίδα, σελ. 240

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Ημερίδα στο Ίδρυμα Ευγενίδου για τους "Σύγχρονους Έλληνες Εφευρέτες"

Η μη κερδοσκοπική εταιρία Mind the Μinds προσκαλεί τους φίλους της καινοτομίας, να γνωρίσουν νέους πρωτοπόρους και να εμπνευστούν από το έργο τους.

14/01/2022

"Visions Croiseés": έρχεται η πρώτη ατομική έκθεση του Μιχάλη Κιούση

Μια έκθεση για τη βιωματική αντίληψη του διαφορετικού, την κατάρριψη εξωραϊστικών πολιτισμικών μύθων, και την ουσιαστικότερη κατανόηση του κόσμου.

Επετειακή έκθεση για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο Μέγαρο Μουσικής: Μαρτυρίες και Βλέμματα από 50 χρόνια ιστορίας

Από το 1971 και μια ομάδα Γάλλων γιατρών και δημοσιογράφων ξεκίνησε το έργο της η ανθρωπιστική οργάνωση, που έχει διακριθεί με Νόμπελ Ειρήνης. Μέσα απ’ το φακό του πρακτορείου Magnum Photos αποτυπώνονται οι σημαντικότεροι σταθμοί της πορείας της.

Επεκτείνεται στο 100% των εργαζομένων η αναστολή εργασίας για θέατρα, αίθουσες συναυλιών και άλλους χώρους πολιτισμού

Τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσαν νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων-επιχειρήσεων για την πανδημία.

Εάν διαγνωστείς με Covid, το πρώτο πράγμα είναι να καλέσεις το δίκτυο "γιατρών της γειτονιάς" που μόλις συστάθηκε

Στη πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας μπήκε το Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και το συγκρότησαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά.

Πώς να χτίσεις μια στιλάτη γκαρνταρόμπα στις εκπτώσεις

Ο πρακτικός οδηγός του Esquire για τη sui generis 'κυνηγετική περίοδο' του παίγνιου της μόδας, των ρούχων και του shopping.

Διαδικτυακός κύκλος σεμιναρίων για την Μικρασιατική Καταστροφή: Ηλίας Μαγκλίνης και Τάσος Σακελλαρόπουλος σε πρώτο πλάνο

Τι οδήγησε την Ελλάδα στην μεγάλη εκστρατεία και τι προηγήθηκε αυτής; Πώς ανετράπη η νικηφόρα πορεία και φτάσαμε στην πυρκαγιά της Σμύρνης; Τι ακολούθησε μετά την καταστροφή; Ένα ψύχραιμο βλέμμα στο παρελθόν με κύριο εργαλείο τις μαρτυρίες ανώνυμων πρωταγωνιστών, στις οθόνες σας.