
Κοιτάμε, πια, προς την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οπότε η σεζόν αλλάζει υποχρεωτικά ακόμα και για τους αμετανόητους λάτρεις του καλοκαιριού –όσους αρνούνται να κατεβάσουν πλήρως τα χειμερινά, ελπίζοντας σε αντοχή των λιακάδων. Πολλά σπίτια έστρωσαν χαλιά, μερικά άρχισαν τους στολισμούς ήδη από τον Νοέμβρη, ενώ σε ανάλογη τροχιά έχει μπει και η νυχτερινή διασκέδαση της Αθήνας.
Όσον αφορά το μουσικόφιλο κοινό, η πρώτη φάση του χειμώνα φαίνεται να μονοπωλήθηκε από τις μεγάλες πίστες, οι οποίες, ακόμα κι αν καθυστέρησαν λίγο στο άνοιγμα, έσπευσαν να λανσάρουν τα νέα τους προγράμματα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις στο επίπεδο της δημοσιότητας. Πλέον, όμως, βλέπουμε τη δράση να μοιράζεται, αφού στο παιχνίδι μπαίνουν ενεργά και οι μικρότεροι χώροι της πόλης, προτείνοντας τις δικές τους βραδιές με αγαπημένες φωνές ή με ανερχόμενα ονόματα.

Ο "Σταυρός του Νότου" κλείνει τα 30
Η σεζόν βρίσκει τον "Σταυρό του Νότου" –από τα πιο ιστορικά λαϊβάδικα της πρωτεύουσας– να γιορτάζει 30 χρόνια πορείας, φιλοξενώντας ένα πλούσιο πρόγραμμα, για το οποίο αξιοποιούνται και οι τρεις χώροι του. Στην κεντρική σκηνή, οι Παρασκευές εξακολουθούν να έχουν ως απόλυτο σημείο αναφοράς την Ιουλία Καραπατάκη, η οποία επιβεβαιώνει εμφατικά την αυξανόμενη δημοφιλία της, με διαρκή sold out ως και τις 3/1 του Νέου Έτους. Αντίστοιχα, οι Κυριακές ανήκουν στη Μαρίνα Σπανού (έως και 15/12), ενώ υπάρχουν και δύο ξεχωριστές Δευτέρες (2 & 9/12), τις οποίες αναλαμβάνει ο Κ.ΒΗΤΑ. Τον προγραμματισμό συμπληρώνουν τα Σάββατα του Μπάμπη Στόκα, που θα βρεθεί πίσω από τα μικρόφωνα στις 14, 21 & 28/12.

Στο "Club", πάλι, θα λάβει χώρα μια συναυλία από τις Σκιαδαρέσες (Τετάρτη 4/12), με την υπόλοιπη δράση να ξετυλίγεται προς το τέλος της εβδομάδας: τις Παρασκευές του Δεκέμβρη πρωταγωνιστεί το δίδυμο Γιώργος & Νίκος Στρατάκης, ενώ τα Σάββατα καταφτάνει ο Λεωνίδας Μπαλάφας. Αρκετές επιλογές, όμως, έχει και το "Σταυρός Του Νότου Plus", με την Παυλίνα Βουλγαράκη να μονοπωλεί τις Παρασκευές ως και το τέλος του χρόνου και τη συνεργασία των Μπλε με την Ευρυδίκη να δίνει pop/rock τόνο στα Σάββατα. Την Τετάρτη 18/12, επίσης, θα εμφανιστούν τα αδέρφια Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης, ενώ τις Κυριακές τρέχει το "Αν Ακούσεις τα Παιδιά" των Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου & Λευτέρη Ελευθερίου –μία μουσική παράσταση στηριγμένη σε παιδικά τραγούδια.

Δοκιμασμένες προτάσεις και φρέσκιες συνεργασίες
Όπως και σε προηγούμενες σεζόν, η εικόνα που επικρατεί στις υπόλοιπες σκηνές στηρίζεται τόσο σε δοκιμασμένες προτάσεις, όσο και σε φρέσκιες συνεργασίες. Κάποιοι χώροι, μάλιστα, επιλέγουν να ποντάρουν και στις δύο αυτές μεθόδους, προκειμένου να προσελκύσουν τον κόσμο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι λ.χ. το "Άλσος", το οποίο αφιερώνει τις Παρασκευές στο "Ημερολόγιο" του Χρήστου Θηβαίου, τα Σάββατα στην παράσταση "Αχ Σάββατα" που στήνουν φέτος οι Κώστας Τουρνάς & Γιάννης Ζουγανέλης και τις Κυριακές στην ολοκαίνουρια σύμπραξη της Μαργαρίτας Ζορμπαλά με τη Μαρία Παπαγεωργίου (έως και 15/12). Οι Δευτέρες, κατόπιν, δίνονται στις ξεναγήσεις της Έλλης Πασπαλά στη Νέα Υόρκη ("In a New York State of Mind"), ενώ δύο Τρίτες του Δεκέμβρη (3 & 10/12) θα φιλοξενηθεί και η Βερόνικα Δαβάκη, με το πρόγραμμα "Προσοχή Παρεμβολές" να φέρνει δίπλα-δίπλα το λαϊκό τραγούδι και τις φιγούρες σκιών του Σπύρου Αγγελόπουλου.

Στο "Vox", τώρα, ακόμα αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις για τις συνεργασίες της σεζόν. Κάθε Σάββατο και Κυριακή, πάντως, παίζουν εκεί οι Γιάννης Κότσιρας & Μίλτος Πασχαλίδης (έως και 15/12), ενώ κάθε Τετάρτη έως τις 11/12 θα εξακολουθήσουν ν' ανεβαίνουν στη σκηνή του οι Άγαμοι Θύται του Ιεροκλή Μιχαηλίδη, με το "Best Ωχ..." να ανατρέχει στις σημαντικότερες στιγμές της πορείας τους. Από 5/12, επίσης, είναι επιβεβαιωμένο ότι ξεκινούν παραστάσεις ο Γιώργος Νταλάρας με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, συνοδεία του Οδυσσέα Ιωάννου: θα βρίσκονται εκεί κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, ικανοποιώντας ένα αίτημα δεκαετιών των φίλων τους, οι οποίοι δεν έχουν ξεχάσει τις ιστορικές τους εμφανίσεις στο "Αττικόν" –τότε που στάθηκαν "στο ίδιο έργο θεατές".

Το "Γυάλινο Μουσικό Θέατρο", από την άλλη, επενδύει σε βραδιές με χαρακτήρα πάρτι, οι οποίες αναπολούν κεφάτα τις εγχώριες ποπ δόξες των δεκαετιών του 1980 και 1990. Τις Παρασκευές, λοιπόν, στην κεντρική του σκηνή παρατάσσονται ο Κώστας Μπίγαλης με την Πωλίνα, τη Σοφία Βόσσου και τη Μαντώ, δίνοντας έπειτα τη σκυτάλη των Σαββάτων στον Μιχάλη Ρακιντζή και τον Κώστα Χαριτοδιπλωμένο. Παράλληλα, κάθε Σάββατο ενεργοποιείται και η σκηνή "Up Stage" του χώρου, όπου επίσης στήνεται ένα μεγάλο ποπ πάρτι με νοσταλγική χροιά, έχοντας ως πρωταγωνιστή τον Πασχάλη.

Κάμποσα αναγνωρίσιμα ονόματα, όμως, καταφτάνουν και στη "Σφίγγα", από τα τέλη Νοέμβρη και μετά. Τις Παρασκευές, λ.χ., έρχεται η Ελένη Δήμου με το αφιέρωμά της στην παρακαταθήκη του Γιάννη Σπανού και του Άκη Πάνου: φέρει τον τίτλο "Η Νύχτα στα Μικρόφωνα" και είναι σε καλλιτεχνική επιμέλεια Λίνας Νικολακοπούλου. Επιπλέον, τα Σάββατα 7 & 14/12 θα φιλοξενηθούν οι κοινές εμφανίσεις της Ρίτας Αντωνοπούλου με τον Σταύρο Σιόλα, ενώ τις Κυριακές 1 & 29/12 θα παίξει εκεί και ο Tenorman με την Ιωάννα Καβρουλάκη. Τέλος, την Τρίτη 17/12 θα δώσουν συναυλία οι En Chor, ενώ η βραδιά της Κυριακής 22/12 ανήκει σε μία ακόμα καινούρια σύμπραξη της φετινής σεζόν –αυτήν του Βαγγέλη Γερμανού με τη Σαλίνα Γαβαλά.

Το παζλ συμπληρώνεται από τον νέο χώρο του "Green Park", όπου ήδη τρέχει η παράσταση "Πάμε, στη Μελίνα" (κάθε Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο), με τη Μελίνα Ασλανίδου στα ηνία και τους Δημήτρη Μπάκουλη & Γιώργο Καλαμπούκη στη συντροφιά της. Επιπλέον, υπάρχει και η "Caja de Musica", όπου κάθε Σάββατο και Κυριακή θα εμφανίζεται ο Βασίλης Λέκκας (έως τις 21/12, παρέα με την Ιωάννα Εμμανουήλ), παρουσιάζοντας ένα απρόσμενο μουσικό πορτρέτο του Τόλη Βοσκόπουλου, αλλά και το "Gustav". Εκεί, μένει ακόμα ένα Σάββατο για το σόου "...Σιγά Το Θέαμα" του τραγουδοποιού Παντελή Αμπαζή και του ηθοποιού Γεράσιμου Γεννατά και μένει να δούμε εάν θα προστεθούν εξτρά ημερομηνίες για τον Δεκέμβρη.

Μεταξύ σκηνής και μεγάλου νυχτερινού κέντρου
Μερικά μαγαζιά επιμένουν να κρατούν πιο ρευστή την ταυτότητά τους, διατηρώντας κάποια χαρακτηριστικά μουσικής σκηνής, τα οποία παντρεύουν με στοιχεία και τιμές που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε μεγάλα νυχτερινά κέντρα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το "Hotel Ermou", το οποίο ξεκινά 6/12 (κάθε Παρασκευή & Σάββατο), έχοντας την Άννα Βίσση στο επίκεντρο, για 9η συνεχόμενη χρονιά. Από κοντά, ακολουθεί και το φρεσκαρισμένο πρόγραμμα του Χρήστου Νικολόπουλου στο "Περιβόλι Του Ουρανού", που βρίσκεται εκεί για 8η σερί σεζόν (Παρασκευές, Σάββατα και Κυριακές μεσημέρι), πλαισιωμένος από την Πίτσα Παπαδοπούλου, τον Στέλιο Διονυσίου και την Ελεάννα Παπαϊωάννου.

Ανάλογη λογική κρατά και η "Ακτή Πειραιώς", όπου πρωταγωνιστεί και φέτος η Νατάσα Θεοδωρίδου, έχοντας μαζί την Αναστασία και τους Alcatrash (κάθε Παρασκευή & Σάββατο). Χαρακτηριστικό των εμφανίσεών της, ότι επιμένουν να ξεκινούν νωρίς, τηρώντας ωράριο αισθητά διαφοροποιημένο από τα μπουζούκια. Στο "Baraonda", πάλι, έχουμε τη συνάντηση του Γιώργου Χατζηνάσιου με τον Στέφανο Κορκολή, τους οποίους συντροφεύει η Σοφία Μανουσάκη (Παρασκευές & Σάββατα), ενώ η κατηγορία συμπληρώνεται από χώρους με club λογική σαν το ανανεωμένο "Cabaret Athens" και το "Voodoo": στο πρώτο βρίσκεται ο Σάκης Ρουβάς, παρέα με τη Χριστίνα Μηλιού, τον McDaddy και την ΚΙΑΝΝΑ· στο δεύτερο, οι Παρασκευές ανήκουν στον Νικηφόρο και οι Κυριακές στον Ηλία Καμπακάκη.

Τα λαϊκά πάλκα
Το πορτρέτο των μουσικών σκηνών ολοκληρώνεται, φυσικά, με τα λαϊκά πάλκα της Αθήνας, που, ως συνήθως, παραμένουν ανθηρά. Η "Κρύπτη" της Καισαριανής, ας πούμε, εξακολουθεί ν' αποτελεί σταθερό σημείο συνάντησης όσων αρέσκονται σε τέτοιες εξόδους (πρόκειται, άλλωστε, για την πρώην "Μαγιοπούλα"). Πρωταγωνιστεί, όπως πάντα, ο Βαγγέλης Κορακάκης, πλαισιωμένος από την Ανατολή Μαργιόλα και τον γιο του, Βασίλη Κορακάκη. Οικεία πρόσωπα, όμως, στελεχώνουν και τις "Μουσικές Διαδρομές" της Κυψέλης, όπου βρίσκουμε τους Θοδωρή & Αντώνη Ξηντάρη, μαζί με την Κατερίνα Τσιρίδου και τη Μαριάνθη Λιουδάκη, ενώ στις "1002 Νύχτες", στου Ψυρρή, τα μεσημέρια των Κυριακών του Δεκέμβρη ανήκουν στον Γιώργο Τζώρτζη, τον οποίον πλαισιώνουν η Γεωργία Δρακάκη, ο Παναγιώτης Μπουζέας και ο Φώτης Τσορανίδης.
Στην Καλλιθέα, ο "Δρόμος Του Μεταξιού" εστιάζει στα ρεμπέτικα του Γιάννη Λεμπέση, ενώ στο "Πέραν Το Καφέ Αμάν", στη Νέα Χαλκηδόνα, τραγουδά ο Μιχάλης Δημητριάδης (κάθε Σάββατο) συνοδεία του δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Μανώλη Μιχαλάκη –οι Τετάρτες, πάλι, είναι αφιερωμένες στα απαγορευμένα ρεμπέτικα, στα οποία μας μυούν οι Αντώνης Αινίτης, Γιώργος Κουτουλάκης & Θανάσης Ζερλεντές. Τέλος, στο "Ποντίκι", στο Πεδίον του Άρεως, οι Λίνα Αλατζίδου, Ηλίας Δόσκορης, Κώστας Μήτσιος, Χρήστος Πρώιος & Δημήτρης Στεφόπουλος προτείνουν ένα πρόγραμμα στηριγμένο σε λαϊκά, ρεμπέτικα και παραδοσιακά.