Ελένη Τσαλιγοπούλου: «Θέλω να “κάψω” τον κόσμο και να “καώ” μαζί του»

Με αφορμή τις εμφανίσεις με τους Bogaz Musique στη «Σφίγγα», η Ελένη Τσαλιγοπούλου περιγράφει ως post μικρασιάτικο τον ήχο που έχει διαμορφώσει με την ορχήστρα και δηλώνει ότι θα πετάξει πάλι τα παπούτσια της για να «καεί» μαζί μας.

Ελένη Τσαλιγοπούλου: «Θέλω να “κάψω” τον κόσμο και να “καώ” μαζί του»

Με αφορμή τις εμφανίσεις με τους Bogaz Musique στη «Σφίγγα» από αύριο Παρασκευή 2/12, η Ελένη Τσαλιγοπούλου περιγράφει ως post μικρασιάτικο τον ήχο που έχει διαμορφώσει με την ορχήστρα, χαρακτηρίζει το τραγούδι «γιατρικό» και δηλώνει ότι θα πετάξει πάλι τα παπούτσια της για να «καεί» μαζί μας.

Ελένη Τσαλιγοπούλου: «Θέλω να “κάψω” τον κόσμο και να “καώ” μαζί του» - εικόνα 1

Πώς θα περιέγραφες­ τον ήχο που έχετε­ φτιάξει με τους Bogaz Musique;
Post μικρασιάτικο! Ακριβώς αυτό! Από το 2011 που πρωτοσυναντηθήκαμε μέχρι τώρα προσπαθούμε να φτιάξουμε σιγά σιγά έναν ήχο που να είναι κι ενδιαφέρων, και άκρως επικοινωνιακός σε ένα πρόγραμμα. Η παράδοση, το ρεμπέτικο, οι μουσικές της Σμύρνης και της Ιωνίας είναι η ρίζα μου. Αυτή η ορχήστρα δημιουργεί για μένα μια άλλου είδους φόρμα για να πατήσω επάνω της. Αυτό που χαίρομαι είναι ότι οι Bogaz Musique δεν είναι λαϊκοί μουσικοί. Έχουν πολλά διαφορετικά ακούσματα. Έτσι με έκαναν να αγαπήσω ακόμη πιο πολύ τις μουσικές ρίζες μου. Ένας λαϊκός μουσικός βλέπει το λαϊκό τραγούδι από μια συγκεκριμένη οπτική – κι εγώ με την ευρεία έννοια λαϊκή τραγουδίστρια θεωρούμαι και θα μπορούσα να παραμείνω σε αυτήν την οπτική. Με τους Bogaz Musique ανακαλύπτω και μιαν άλλη πλευρά. Διότι δεν έχει σημασία να παίξεις έτσι απλά ένα παλιό τραγούδι, αλλά να το μεταφράσεις για να το μεταφέρεις στο σήμερα.


Τι φτιάχνει μια ατμόσφαιρα μουσικής γιορτής όπως αυτή που υπόσχεστε στη «Σφίγγα»;

Η επικοινωνία που υπάρχει σε ένα χώρο αυτού του μεγέθους. Κι επικοινωνία για μένα σημαίνει να τον «κάψεις» τον άλλον με τη δύναμη του τραγουδιού. Τώρα είμαι κι εγώ σε αυτήν τη φάση, θέλω να «καώ» μαζί με τους θεατές. Θέλω να τους βάλω μέσα στην ιστορία που αφηγούμαι, να τους κάνω να δουν το πρόγραμμα σαν ένα δρώμενο, όπου θα καταλήξουμε να τραγουδάμε, να φωνάζουμε, να ουρλιάζουμε μαζί!

Άρα αυτό σημαίνει ότι θα ξανα­πετάξεις τα παπούτσια σου.
Το πιο αστείο είναι ότι επειδή ο κόσμος ξέρει ότι βγάζω τα παπούτσια μου, αν κάποια βραδιά δεν το κάνω ή αργήσω πάρα πολύ, θεωρούν ότι δεν περνάω καλά. Αν και ο ρόλος μου είναι να τους κάνω εγώ να περάσουν καλά, εκείνοι νοιάζονται αν περνάω εγώ καλά. Είναι φοβερό επίτευγμα αυτό.

Λύνεται, λοιπόν, ο κόσμος τις ­νύχτες;
Ασφαλώς! Διότι το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Δύο πράγματα έχουμε κερδίσει από την κρίση, όχι μόνο την τωρινή, αλλά από όσες έχουμε περάσει στην Ιστορία μας. Στο πεδίο της τέχνης, όσοι ασχολούνται με αυτή μέσα στην κρίση εξελίσσονται μοχθώντας περισσότερο. Στα μαγαζιά, από την άλλη, βλέπεις ότι ακόμη και συνοφρυωμένος να έρθει κάποιος, ακόμη κι αν κρατάει λίγα λεφτά στην τσέπη του, έρχεται για να ξεδώσει, για να ξεχάσει τα πάντα μέσα σε δύο τρεις ώρες. Το τραγούδι σε κάνει να φεύγεις από το σώμα σου, είναι κάτι σαν γιατρικό. Εγώ το θεωρώ κάτι ιερό.

Διακρίνεις ότι η κρίση έχει εξελίξει τους μουσικούς καλλιτέχνες;
Υπάρχουν κάποιοι που παραμένουν φοβισμένοι, που παραμένουν στην κυριολεξία, που δεν είναι πρόθυμοι να προσφέρουν αυτό το γιατρικό που σου ανέφερα... Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα απ’ ό,τι παλιά. Εντοπίζω ανθρώπους που σκέφτονται με την καρδιά και όχι με το ρεαλισμό του hit.

Περισσότερες πληροφορίες

Σφίγγα Music Theatre

Ακαδημίας & Ζωοδόχου Πηγής, κέντρο
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Nightlife

Ο Σπύρος Γραμμένος στο club του "Σταυρού του Νότου"

Μια διαφορετική παράσταση κάθε βδομάδα για καθένα από τα Σάββατα του Απριλίου.

01/04/2024

"Ο Σταύρος Ξαρχάκος προτείνει" στο θέατρο Άλσος

Μαζί με τους Βασίλη Δρογκάρη, Ηρακλή Ζάκκα, Αλέξανδρο Καψοκαβάδη και Νεοκλή Νεοφυτίδη.

Υποδεχόμαστε την άνοιξη στο "Caja de Musica"

Τη σκηνή θα μοιραστούν η Ελένη Κατσούλη με τη Μαρία Αλαμανή, η Πολυξένη Καράκογλου και η νέα female μπάντα της Αθήνας, Très Lalà.

Η αθηνοραματική πλευρά της Έλλης Πασπαλά

H ερμηνεύτρια, που επιστρέφει στο θέατρο Άλσος για έναν κύκλο εμφανίσεων με σύνθημα "Ανοιξιάτικα βράδια έρχονται", μιλάει στο "α" για τα δικά της αθηναϊκά hot spot.

Ο Δημήτρης Μυστακίδης έρχεται τα Σάββατα του Μαρτίου στον club του "Σταυρού του Νότου"

Ο κιθαρίστας μαζί με εκλεκτούς συνεργάτες του υποδέχεται την άνοιξη στη σκηνή.

Παράταση για τη Νατάσσα Μποφίλιου στο "Vox"

"Κάτι Καίγεται..." στη νέα παράσταση των Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμου Ευαγγελάτου.

Ο David Morales, ο κορυφαίος DJ και remixer έρχεται στο "Botoxe Athens"

Τη βραδιά θα ανοίξει ο DJ Akylla πριν αναλάβει τα ηνία στα decks ο σούπερ σταρ DJ.