Η λαϊκή γλύκα των ’80s

Η Έφη Οικονομάκη επιμελείται και παρουσιάζει στο «Χαμάμ» ένα μουσικό πρόγραμμα που αποτίνει φόρο τιμής στη δεκαετία που σημάδεψε την εγχώρια pop κουλτούρα.

Η λαϊκή γλύκα των ’80s

Όσοι έχουμε ζήσει στα ’80s θα προτιμούσαμε να ξεχάσουμε τα ρούχα που φορούσαμε και, βέβαια, τον τρόπο που χτενιζόμασταν. Μπορεί τις φωτογραφίες από τότε να τις έχουμε καταχωνιάσει βαθιά στα συρτάρια για να μη δει ποτέ κανείς ότι μοιάζαμε με χαρντ ροκ τραγουδιστές ή τις πρωταγωνίστριες της «Δυναστείας» και τους ηθοποιούς των βιντεοταινιών, όμως τις μουσικές που ακούγαμε θα τις κουβαλάμε πάντα. Γιατί εκείνη η δεκαετία ήταν ανάλαφρη και ανέμελη. Κιτς και ευτελής κάποιες φορές, αλλά διασκεδαστική τώρα που το σκεφτόμαστε καλύτερα και δεν μπορούμε να φανταστούμε κεφάτο party χωρίς τραγούδια από εκείνη την εποχή.

Η λαϊκή γλύκα των ’80s - εικόνα 1

Αυτή την προσέγγιση αναπόλησης των ’80s επιλέγει η Έφη Οικονομάκη στο μουσικό πρόγραμμα «Βασικά… ευτυχές το 1980» που παρουσιάζει στο «Χαμάμ» σε σκηνοθεσία του Νίκου Σούλη. Δεν τα κανιβαλίζει καταργώντας την προσφορά τους στην pop κουλτούρα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραβλέπει την αμφισβητήσιμης αισθητικής έως και εξωφρενική πλευρά τους. Τα θυμάται γλυκά ως τη δεκαετία που μας κληροδότησε τον Φλωρινιώτη (μας υποδέχεται σ’ ένα αστείο βίντεο γυρισμένο ειδικά γι’ αυτό το μουσικό πρόγραμμα) και την Πρωτοψάλτη (φιγουράρει σ’ ένα άλλο βίντεο με ονόματα που καθιερώθηκαν στα ’80s)^ το «Δίχτυ» (το λέει ντυμένη με καμπαρτίνα και καπέλο σαν μια ταξιδιώτισσα του παλιού καιρού) και το «Εσύ τι λες» (ένα από τα τραγούδια του τσαχπίνικου «διαλόγου» ανάμεσα στην Οικονομάκη και τον Γιώργο Χριστοδούλου)^ τα νησιώτικα του Πάριου (επιλέγει δύο από εκείνον το δίσκο με τις πωλήσεις ρεκόρ) και το «Απαγορεύεται να σ’ αγαπάω» (το λέει κυκλοφορώντας ανάμεσα στον κόσμο κατά τη συνήθεια των λαϊκών τραγουδιστών εκείνης της εποχής).

Η λαϊκή γλύκα των ’80s - εικόνα 2

Όπως σε όλα τα μουσικά προγράμματα που έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα, η Οικονομάκη το ’χει ψάξει καλά το θέμα. Κι εδώ η φροντίδα της για το ρεπερτόριο είναι περισσότερο εμφανής, γιατί επικεντρώνοντας στο λαϊκό και ανακατεύοντας τη βαριά με την ελαφριά διάστασή του (απ’ το «Τα πήρες όλα κι έφυγες» που μας είπε ότι θεωρεί το καλύτερο τραγούδι της δεκαετίας ως τον «Παπαγάλο») αναδεικνύει τη διαχρονικότητα και των δύο ειδών χωρίς να τα ακυρώνει. Τα βίντεο με τις διαφημίσεις (θυμάστε ότι ο Τσιβιλίκας διαφήμιζε μακαρόνια και ο Γκάλης γάλα;) ή οι φανταχτερές τουαλέτες της Οικονομάκη και τα αστραφτερά αξεσουάρ της μπάντας συμπληρώνουν ένα πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται εξίσου σε ανθρώπους που διασκέδασαν με την ψυχή τους (και δεν θέλουν να ξεχάσουν) εκείνη την εποχή αλλά και σε καλοπροαίρετους cult lovers.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Nightlife

15 50 και Νικολέττα Καρρά υποδέχονται τους Γιάννη Σαββιδάκη και Λάκη Παπαδόπουλο

Με ροκ διάθεση και θετική ενέργεια συνεχίζονται οι μουσικές βραδιές "Καλοκαίρι αλλιώς" στην Ταράτσα Λαμπέτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/06/2025

Τα μπουζούκια του καλοκαιριού

Το τέλος της άνοιξης και οι πρώτες ζέστες εξακολουθούν να οριοθετούν ένα φινάλε σεζόν για τους μεγάλους κλειστούς χώρους και για τα προγράμματα του χειμώνα. Αλλά κάποια ονόματα της νυχτερινής διασκέδασης διαλέγουν να συνεχίσουν, κομίζοντας νέες προτάσεις στο κοινό της πόλης.

Τι ετοιμάζει το Gustav για τον Ιούνιο;

Το Gustav Athens καλωσορίζει το καλοκαίρι με ένα πλούσιο πρόγραμμα που μεταμορφώνει τα Παρασκευοσάββατά μας.

Τι μεγαλοπρεπές ετοιμάζει γι' αυτό το καλοκαίρι ο Νίκος Βέρτης

Ο δημοφιλής σταρ θα βρεθεί δίπλα στη θάλασσα, με ένα σπέσιαλ πρόγραμμα στηριγμένο στα πιο αγαπητά του τραγούδια.

Ωδή στο αττικό καλοκαίρι: Η "Ταράτσα του Φοίβου" ξαναπιάνει δουλειά

Με πρώτους προσκεκλημένους τη Μαρίνα Σπανού, τον Σπήλιο Φλώρο και τον Φώτη Λάμαρη.

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός και η Josephine δίνουν ρυθμό στο αθηναϊκό καλοκαίρι

Μετά από τις χειμερινές του εμφανίσεις, ο Κωνσταντίνος Αργυρός συνεχίζει με μια συνεργασία φαινόμενο.

O Πάνος Κιάμος συναντά τον Γιώργο Κακοσαίο στο "Fantasia"

Το φετινό καλοκαίρι στην Αθήνα ξεκινά με τον πιο δυναμικό τρόπο, καθώς δύο γενιές του ελληνικού τραγουδιού συναντιούνται για να προσφέρουν νύχτες γεμάτες μελωδία και αυθεντική διασκέδαση.