Ladytron: "Δεν σταματάμε μέχρι να φτιάξουμε ένα δίσκο καλύτερο από τον προηγούμενο"

Όσο οι Ladytron ετοιμάζουν βαλίτσες για να βρεθούν στην Ελλάδα, ως support act στη Siouxsie, στο πλαίσιο του Release Athens * SNF Nostos (Πλατεία Νερού, 23/6), μιλήσαμε με το ιδρυτικό μέλος της μπάντας Daniel Hunt.

Ladytron © Wendy Redfern

Το 2012 ανακοινώσατε ότι θα διακόψετε την μπάντα για μερικά χρόνια, αλλά έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το 2019 για ένα νέο δίσκο ("Ladytron"). Τι σας επανένωσε;
Ο καιρός που απείχαμε από την μπάντα δεν ήταν τόσο δραματικός όσο φαίνεται. Κάναμε ένα διάλειμμα χωρίς να έχουμε ορίσει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, αλλά άρχισαν να συμβαίνουν άλλα πράγματα στις ζωές μας και χρειαζόμασταν χρόνο μακριά. Έτσι, για μία τριετία από το 2012 μέχρι το 2014, δεν κάναμε τίποτα πέρα από το να γράφουμε. Το 2015 κάναμε τις πρώτες κινήσεις για να συνθέσουμε το άλμπουμ, αλλά τελικά καθυστέρησε περισσότερο απ’ όσο υπολογίζαμε.

Πλέον ζείτε όλοι σε διαφορετικές χώρες. Πώς καταφέρνετε να δουλεύετε ακόμα ως ομάδα; Οι διαφορετικοί τρόποι ζωής δίνουν περισσότερα στοιχεία στη μουσική σας;
Είναι περίεργο ότι μέχρι πρόσφατα δεν αντιλαμβανόμασταν την απόσταση, μιας και είχαμε συνηθίσει να ζούμε σε διαφορετικές πόλεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επομένως, μία διαφορετική χώρα δεν επηρεάζει και τόσο τη διαδικασία: εξακολουθείς να γράφεις και να δουλεύεις ανεξάρτητα και έπειτα βρισκόμαστε όλοι μαζί και δουλεύουμε παρέα, ακριβώς όπως κάναμε πάντα. Ωστόσο, οι διαφορετικές οπτικές που κερδίζουμε από το να είμαστε διασκορπισμένοι ανά τον κόσμο, σίγουρα επιδρούν με κάποιον τρόπο πάνω μας. Δεν είμαι σίγουρος πώς, αλλά οπωσδήποτε αυτό δεν είναι εμφανές μουσικά.

Επανήλθατε με ένα επώνυμο άλμπουμ. Είναι ο πιο "Ladytron" δίσκος σας μέχρι στιγμής;
Το να ονομάσουμε τον δίσκο με το όνομα της μπάντας ήταν μια ανάγκη. Είχαμε πατήσει reset και φτιάξαμε ένα άλμπουμ που εγκιβώτιζε όλα όσα ήμασταν εκείνη τη στιγμή. Νιώθω ότι για κάθε άλμπουμ μας κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι είναι αυτό που μας καθόρισε. Είναι εντελώς υποκειμενικό. Ωστόσο, από τη δική μας πλευρά, το "Ladytron" ή το "Time’s Arrow" είναι τα πιο καθοριστικά γιατί ήμασταν πάντα μια σύγχρονη μπάντα. Πάντα εξελισσόμασταν και ποτέ δεν επαναλαμβάναμε τους εαυτούς μας. Αν δεν νιώθουμε ότι έχουμε φτιάξει ένα δίσκο που να είναι καλύτερος από τους προηγούμενους, δεν σταματάμε να δουλεύουμε μέχρι να τα καταφέρουμε.

Αποκτήσατε ένα νέο κοινό, χάρη στο τραγούδι σας "Seventeen", από το δίσκο "Light & Magic", το οποίο έγινε viral στο TikTok. Γιατί πιστεύετε ότι συνομίλησε τόσο πολύ με τη νεότερη γενιά;
Δεν έχουμε ιδέα! Με κάποιον τρόπο, αυτό το τραγούδι χτύπησε φλέβα και μας εξέπληξε εντελώς. Η πορεία του ήταν έξω από τον έλεγχό μας.

Το TikTok μετασχηματίζει τη μουσική βιομηχανία και πολλοί καλλιτέχνες παραπονιούνται ότι οι δισκογραφικές τούς πιέζουν να παράγουν viral κομμάτια. Πώς το σχολιάζετε;
Η παρουσία μας στα social media γενικά είναι σχετικά περιορισμένη. Δεν πιστεύουμε ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να υποχρεώνονται να ξοδεύουν το χρόνο που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν για να δημιουργούν, προμοτάροντας τους εαυτούς τους, πόσο μάλλον με έναν τρόπο που τους φαίνεται αφύσικος.

Όπως μαρτυρά ο τίτλος του, το τελευταίο άλμπουμ σας ("Time’s Arrow") προσεγγίζει τα θέματα του χρόνου και της μνήμης. Όταν πρωτοξεκινήσατε τους Ladytron, φανταζόσασταν ότι θα συνεχίζατε μετά από σχεδόν εικοσιπέντε χρόνια;
Δεν φανταζόμασταν καν ότι θα συνεχίζαμε μετά το δεύτερο άλμπουμ! Πόσο μάλλον δεκαετίες αργότερα στο μέλλον.

Ποιες είναι οι αγαπημένες αναμνήσεις από την έως τώρα καριέρα σας;
Θυμάμαι με πολύ τρυφερότητα τα χρόνια πριν από το ντεμπούτο μας. Γενικά εκείνη την εποχή, όταν όλα ήταν ακόμα καινούργια και η σκηνή είχε μόλις ξεκινήσει να διαμορφώνεται. Ήμασταν ακόμα παιδιά.

Στο σημείωμά σας για το "Time’s Arrow" αναφέρετε ότι αφορά την "ομορφιά και την ευθραυστότητα της κουλτούρας που μας περιτριγυρίζει". Είναι απότοκο της καραντίνας αυτός ο τρόπος αντίληψης της ζωής;
Κάποιος μας σχολίασε ότι είναι μια τίμια περίληψη κάποιων νημάτων που διατρέχουν το δίσκο. Η καραντίνα σίγουρα επηρέασε το πώς βλέπουμε τη ζωή, αλλά ο δίσκος είχε ήδη γραφτεί. Η πανδημία απλώς καθυστέρησε τη διαδικασία και συνειδητά κρατήσαμε το άλμπουμ μακριά απ’ όσα συνέβαιναν. Ξέραμε ότι η τέχνη που δημιουργούνταν εκείνη την περίοδο θα αποδεικνυόταν ανούσια μακροπρόθεσμα, έτσι επιλέξαμε να προστατεύσουμε το δίσκο μας.

Τα τελευταία βίντεο-κλιπ σας είναι στην πραγματικότητα ταινίες μικρού μήκους. Πόσο εμπλέκεστε στη δημιουργική διαδικασία; Και αν μπορούσες να συνεργαστείς με οποιονδήποτε σκηνοθέτη, ποιον θα διάλεγες;
Για πολλά από τα βίντεο εμπλέκομαι στο βαθμό του να σκεφτώ μαζί με τον σκηνοθέτη το κόνσεπτ, αλλά τελευταία έχω αρχίσει να συν-σκηνοθετώ ή να αναλαμβάνω αυτό το ρόλο ακόμα και μόνος μου. Είναι κάτι που θα ήθελα να κάνω ακόμα περισσότερο. Επιπλέον, έχω γράψει μουσική για ταινίες. Αν διάλεγα πάντως ένα σκηνοθέτη, αυτός θα ήταν ο Ridley Scott.

Διαβάστε Επίσης

INFO

Οι Ladytron θα εμφανιστούν ως support act στη Siouxsie, την Παρασκευή 23/6, στο πλαίσιο του Release * SNF Nostos Festival. Μαζί τους στη σκηνή της Πλατείας Νερού θα δούμε τους κορυφαίους Echo & The Bunnymen, αλλά και τους εκπροσώπους της εγχώριας minimal synth σκηνής, In Trance 95. Παράλληλα, τη σκηνή στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ θα καταλάβουν οι ανερχόμενοι The Haunted Youth, οι πολυσυζητημένοι, ειδικά μετά το περσινό live τους, Viagra Boys και τελικά οι πολυαναμενόμενοι Interpol.

Περισσότερες πληροφορίες

Release Athens x SNF Nostos - Ημέρα 3η

  • Φεστιβάλ

Το Release Athens Festival και το SNF Nostos του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ενώνουν δυνάμεις και φέρνουν ακόμη πιο κοντά την Πλατεία Νερού και το Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με ένα τριήμερο line up-φωτιά.

Πλατεία Νερού

κτίριο πεζογέφυρας (δίπλα στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, στάση τραμ Δέλτα Φαλήρου), Νέο Φάληρο
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

26/04/2024

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".