Τα "Ρωμανάκια" μάς στρώνουν κρητικό τραπέζι-όνειρο στην Αγία Παρασκευή
Νομισματοκοπείο
Δέκα-δεκαπέντε λεπτά: κάπου τόσο θα σου πάρει για να… περπατήσεις ως την Κρήτη και να δοκιμάσεις κι εσύ τις υπέροχες νοστιμιές του νησιού. Πώς γίνεται αυτό; Μα φυσικά επειδή τα "Ρωμανάκια” στην Αγία Παρασκευή, σε μικρή απόσταση από το σταθμό του Νομισματοκοπείου, φέρνουν όλες τις αγαπημένες κρητικές νοστιμιές στο τραπέζι!
Τα Ρωμανάκια, με καταγωγή από το Ηράκλειο, πήραν το μικρόβιο της μαγειρικής από τον πατέρα τους, τον Γιώργη Ρωμανάκη, που διατηρούσε κι εκείνος εστιατόριο στην Κρήτη. Με την πείρα που είχαν αποκτήσει, και όντας μπολιασμένοι με τις αξίες του πατέρα τους για το τι σημαίνει καλό και ποιοτικό παραδοσιακό φαγητό, δημιούργησαν ένα εστιατόριο που έχει γίνει ήδη σήμα-κατατεθέν της περιοχής.
Ο χώρος του φέρνει στο νου ένα φιλόξενο και ζεστό σπίτι, όπου κυριαρχεί η υφή του ξύλου και ο λιτός χαρακτήρας των λευκών τραπεζοκαθισμάτων. Στους τοίχους, θα παρατηρήσετε εικόνες από τοπία και ανθρώπους του νησιού. Αυτό, όμως, που κλέβει την παράσταση οπτικά είναι η αντικριστιέρα στο πλάι του μαγαζιού όπου σιγοψήνεται λαχταριστά στο αρνί.
Το κρητικό τσιμπούσι στα "Ρωμανάκι” ανοίγει απαραιτήτως με ντάκο, όπου το ελαιόλαδο, παραγωγής της φαμίλιας κάνει τη διαφορά. Στη συνέχεια το πράγμα… "δυσκολεύει” καθώς κάθε επιλογή είναι πιο δελεαστική από την άλλη! Απάκι, στάκα σκέτη ή με αυγό, χοχλιοί μπουμπουριστοί ή γιαχνί και πατάτα τσικαλάτη θα συνοδεύσουν ιδανικά το γεύμα, από το οποίο δεν πρέπει να λείπουν τα σπιτικά πιταράκια (εμείς προτείνουμε αυτά με τα χόρτα) και οι αμανίτοι, τα μανιτάρια πλευρώτους στη σχάρα.
Στα κυρίως, η απόλαυση απογειώνεται με κρεατονοστιμιές όπως το οφτό "αντικριστό” αρνί, το γαμοπίλαφο με το ζυγούρι, ο κοκκινιστός πετεινός και το μαγειρευτό ριφάκι (κατσικάκι) με τα μελωμένα κρητικά του χόρτα. Ιδιαίτερη πρόταση στο πεδίο αυτό είναι τα μοσχαρίσια μάγουλα που μαγειρεύονται σιγά σιγά με σάλτσα πετιμέζι. Τέλος, άχαστα είναι το χοιρινό κότσι αλλά και τα ξακουστά σκιουφιχτά, τα μικρά στριφτά μακαρόνια που εδώ φτιάχνονται στο χέρι και σερβίρονται με φιλετάκια χοιρινού ή κοτόπουλου και ανθότυρο.
Κλείστε παραδοσιακά το γεύμα με σφακιανόπιτα ή σκαλτσούνια και τσουγκρίστε με γλυκόπιοτο μελόρακο ή κάποιο κρασί από την πλούσια λίστα του μαγαζιού.