Τα Μέγαρα όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί

Τα Μέγαρα όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί

Στο πλαίσιο του 16ου Αγροφεστιβάλ Μεγάρων Γη, ο Δήμος Μεγαρέων υλοποίησε τριήμερο δημοσιογραφικό ταξίδι εξοικείωσης από τις 19 έως τις 21 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου δημοσιογράφοι επιλεγμένων μέσων πανελλαδικής εμβέλειας είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις διαδρομές και τα μυστικά της μεγαρικής γης, και να ανακαλύψουν όλα όσα έχει να προσφέρει ο προορισμός στον σύγχρονο ταξιδιώτη.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι συμμετέχοντες γνώρισαν από κοντά την αυθεντική φιλοξενία των Μεγάρων: Ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης, επισκέφθηκαν τοπικούς παραγωγούς που τους μύησαν στη διαδικασία της καλλιέργειας του φιστικιού και της αμπελουργίας, δοκίμασαν εκλεκτά προϊόντα απευθείας από τη γη των Μεγάρων και ταξίδεψαν στην ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μέσα από μοναδικές εμπειρίες, όπως η πρωτότυπη δραστηριότητα του railbiking.

Τα Μέγαρα όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί

Ξενάγηση στον Πύργο Κανιάρη

Το ταξίδι ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής 19 Σεπτεμβρίου, με ξενάγηση από τον Γιώργο Κανιάρη στο οινοποιείο του. Ο κ. Κανιάρης μίλησε για την οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 2006 με την αγορά έκτασης 350 στρεμμάτων στον Πευκενέα Μεγάρων, όπου σήμερα απλώνεται ο αμπελώνας που αγκαλιάζει το Chateau Kaniaris. Κατά τη διάρκεια της βόλτας, είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την αναβίωση του Κανελάτου, ιστορικής γηγενούς ποικιλίας λευκού σταφυλιού με ιδιαίτερα αρώματα κανέλας, και για το επίσης γηγενές Μούχταρο που καλλιεργείται σε αυτά τα εδάφη, και αποτελεί μία από τις συνολικά 14 ετικέτες του οινοποιείου.

Τα Μέγαρα όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί

Βραδινή βόλτα στο λιμανάκι της Πάχης

Ύστερα από μια σύντομη βόλτα στο γραφικό λιμάνι της Πάχης, η πρώτη μέρα του ταξιδιού έκλεισε με δείπνο στο Beeraki & Μεζεδάκι. Το τραπέζι περιλάμβανε μεγαρίτη κόκορα με χυλοπιτάκι, ένα λαχταριστό πιάτο φτιαγμένο ειδικά για τις ημέρες της 16ης Μεγάρων Γης, και άλλες ενδιαφέρουσες γεύσεις, όπως τα γεμιστά μανιτάρια με καπνιστό μπέικον, τυριά και ψίχα καρυδιού, και η τηγανιά κοτόπουλο με μανιτάρια και σάλτσα κάρι. 

Τα Μέγαρα όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί

Πρωινό στο Αρχαιολογικό Μουσείο και την Κρήνη του Θεαγένη

Από τα ξενοδοχεία Cokkinis Hotel και Kineta Beach Resort & Spa ξεκίνησε η δημοσιογραφική ομάδα το πρωί του Σαββάτου για το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων, όπου ξεναγήθηκε από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Χριστίνα Καζαζάκη. 

Η κ. Καζαζάκη μίλησε για τη μακραίωνη ιστορία της πόλης, καθώς και για το ίδιο το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων, που στεγάζεται σε ένα διατηρητέο νεοκλασικό του 1873 στο κέντρο της πόλης, και φιλοξενεί πληθώρα ευρημάτων από τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν οι αρχαίοι δίαυλοι, αυλοί που διαφοροποιούνταν ανάλογα με το φύλο του παίκτη τους, το σείστρο, ο πρόδρομος του σημερινού ντεφιού, αλλά και ο χαρώνειος οβολός, όπως βρέθηκε σε μια ταφή του 4ου αιώνα π.Χ.

Στη συνέχεια η ομάδα ξεναγήθηκε στην Κρήνη του Θεαγένη, το αρχαίο υδραγωγείο που τροφοδοτούσε με νερό την πόλη από τον 5ο αιώνα π.Χ. έως και τον 5ο αιώνα μ.Χ., τα απομεινάρια του οποίου επιβιώνουν μέχρι σήμερα, πολύ κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Ο χώρος είναι επισκέψιμος για το κοινό, κατόπιν συνεννόησης με ένα τηλεφώνημα στο μουσείο.

Τα Μέγαρα όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί

Μεσημέρι ανάμεσα στις φιστικιές της Megaris Goods

Ο παραγωγός Στέλιος Καρβέλας, αγρότης τέταρτης γενιάς, ξενάγησε τους καλεσμένους και τις καλεσμένες στις καλλιέργειες και τις εγκαταστάσεις της οικογενειακής επιχείρησης που παράγει, επεξεργάζεται, τυποποιεί και διανέμει το εκλεκτό φιστίκι Μεγάρων, προϊόν ΠΟΠ. Ο κ. Καρβέλας στάθηκε στο σημαντικό ρόλο που παίζουν το κλίμα και η σύσταση του εδάφους για να αποκτήσει το μεγαρικό κελυφωτό φιστίκι την ευχάριστη αψάδα και αλμυρότητα που το χαρακτηρίζει. Στο πλαίσιο της επίσκεψης η ομάδα των δημοσιογράφων δοκίμασε τα ιδιαίτερα προϊόντα της Megaris Goods, με το χειροποίητο παγωτό από τη δική τους πάστα φιστικιού να κλέβει την παράσταση. Ανάρπαστα έγιναν και τα γλυκά που ετοίμασε ειδικά για την περίσταση το τοπικό ζαχαροπλαστείο Floca χρησιμοποιώντας την εξαιρετική πρώτη ύλης της οικογένειας Καρβέλα.

Πριν την επιστροφή στο κέντρο της πόλης, πραγματοποιήθηκε μια σύντομη στάση στον πανέμορφο Ελαιώνα των Μεγάρων και τα ιστορικά πέτρινα πατητήρια.

Τα Μέγαρα όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί

Περπατώντας στον λόφο του Αγίου Δημητρίου

Οι δημοσιογράφοι συνοδευόμενοι από μέλη της Δημοτικής Αρχής συμμετείχαν ακόμη σε έναν ευχάριστο περίπατο στην πιο παραδοσιακή πλευρά των Μεγάρων ανηφορίζοντας τα σοκάκια στον λόφο του Αγίου Δημητρίου, και κάνοντας στάση σε μικρές πέτρινες εκκλησίες, όπως ο Άγιος Αντώνιος, η Υπαπαντή, και ο ναός Αγίου Γεωργίου και Ιερόθεου. Η βόλτα κατέληξε στο γραφικό τσιπουράδικο Η Μουριά με το ψηλό, βαθύσκιωτο δέντρο που του χάρισε το όνομα, κάτω από το οποίο το τραπέζι στρώθηκε με καλοφροντισμένα πιάτα παραδοσιακής κουζίνας: γίδα κοκκινιστή με τηγανητές πατάτες, χειροποίητη μελιτζανοσαλάτα, λουκάνικο γεμιστό, προβατίνα και μπριζολάκια μαύρου χοίρου.

Τα Μέγαρα όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί

Στάση στο 16ο Αγροφεστιβάλ Μεγάρων Γη

Το απόγευμα και βράδυ του Σαββάτου οι δημοσιογράφοι επισκέφτηκαν το κατάφυτο Πάρκο Θεόγνιδος, όπου πραγματοποιήθηκε, από τις 19 έως τις 21 Σεπτεμβρίου, για 16η χρονιά το Αγροφεστιβάλ Μεγάρων Γη -ένα φεστιβάλ πλούσιο και σε παράλληλες δράσεις, όπως τα βιωματικά εργαστήρια καλλιεργειών και οικολογίας με τις ΜΚΟ Open Farm και Inspira, καθώς και οι προβολές του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ "Μέγαρα 1974", για το οποίο μάλιστα βραβεύτηκαν οι παραγωγοί  του, Σάκης Μανιάτης και Γιώργος Τσεμπερόπουλος, στα πλαίσια της δράσης "Πράσινος Κινηματογράφος". Οι καλεσμένοι δοκίμασαν τοπικά προϊόντα, ανάμεσά τους μέλι και κρέμες μελιού Καστρινάκη, κρασί, κελυφωτά φιστίκια, ελαιόλαδο από τη Nikolaou Family, μπίρα από τους Megara Brewers, παραδοσιακές συνταγές, όπως οι λειψόπιτες, όλα από ντόπιους παραγωγούς και από τους αγροτικούς συλλόγους της πόλης. 

Στην απογευματινή Οινογνωσία γεύτηκαν τα κρασιά των οινοποιείων Γκίνης, Gerania Wines, The Knack Project, Margetis Wines και Chateau Kaniaris. Λίγες ώρες αργότερα στον ίδιο χώρο το βιωματικό μαγείρεμα των Γιάννη Μπρατσολιά και Παναγιώτη Τζίμα, που συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, στηρίχτηκε σε προϊόντα της μεγαρικής γης τα οποία οι βραβευμένοι σεφ αξιοποίησαν με φρέσκια ματιά φτιάχνοντας λαχταριστά τάκος με ντόπια αρνίσια σπάλα μαριναρισμένη με εστραγκόν, κύμινο και κόλιανδρο, σιγομαγειρμένη μέχρι να λιώνει στο στόμα, αλλά και λεμονάτο κοτόπουλο με μεγαρίτικο σταφύλι και μυρωδάτο αυγολέμονο. Για επιδόρπιο δημιούργησαν δελεαστικά γλυκίσματα στηριγμένα στο τοπικό γιαούρτι και τα ΠΟΠ κελυφωτά φιστίκια των Μεγάρων.

Στο κλείσιμο της δεύτερης μέρας του φεστιβάλ, μια ακόμα γαστρονομική εμπειρία περίμενε τους καλεσμένους, αυτή την φορά στην καρδιά της πόλης των Μεγάρων και στα τραπέζια του Ελαιόλαδου. Ο σεφ και ιδιοκτήτης Γιώργος Σαμούρης είχε δημιουργήσει ειδικά για τις ημέρες του φεστιβάλ μια τριλογία πιάτων, που παρουσίασε στο τραπέζι μαζί με τα σταθερά στο μενού του μπριζολάκια καπνιστά σε ξύλο οξιάς, την ελληνική σαλάτα με τραγανές πίτες και μους φέτας, το χαλούμι με ντομάτα σχάρας και πέστο βασιλικού, το μπιφτέκι κοτόπουλο και τα χοιρινά μπριζολάκια μαριναρισμένα με μαύρο σκόρδο. 

Το Βουρκάρι, η Λιμνοθάλασσα των Μεγάρων

Το πρωί της Κυριακής στην όχθη του υγρότοπου Βουρκάρι ξεκίνησε γλυκά με παραδοσιακό μπουμπάρι από τον φούρνο Βαρελά. Η τοπική συνταγή των Μεγάρων, μια νηστίσιμη γλυκιά πίτα, με σπανάκι, σταφίδα, ελαιόλαδο και ρύζι ενθουσίασε όσους τη δοκίμασαν. Η περιήγηση στην όχθη του υγρότοπου, που ανά καιρούς φιλοξενεί σπάνια είδη πουλιών μεταξύ των οποίων φλαμίνγκο, συνεχίστηκε με βόλτα στο εντυπωσιακό Τείχος της Αγίας Τριάδας των Μεγάρων, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στις μάχες της Επανάστασης του 1821 και σώζεται σε καλή κατάσταση στην όχθη της λιμνοθάλασσας.

Τα Μέγαρα όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί

Επίσκεψη στη Μονή Αγίας Παρασκευής στο Μάζι

Διασχίζοντας μία σπάνιας ομορφιάς διαδρομή στα βουνά της περιοχής, και σταματώντας στην περιοχή Χάνι όπου ο τρύγος του Σαββατιανού συνεχιζόταν, η ομάδα των δημοσιογράφων έφτασε στην Μονή της Αγίας Παρασκευής στο Μάζι Μεγάρων. Η υποδοχή από τον ηγούμενο και τους πατέρες ήταν θερμή. Αφιέρωσαν γενναιόδωρα το χρόνο τους για να αφηγηθούν την ιστορία της μονής και να πραγματοποιήσουν την ξενάγηση στο εκπληκτικό λαογραφικό μουσείο που έφτιαξαν οι ίδιοι. Το μουσείο άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 2021 και φιλοξενεί πληθώρα ιστορικών κειμηλίων και αντικειμένων καθημερινής χρήσης αλλοτινών εποχών, καθώς και μια μικρή συλλογή έργων του σκηνοθέτη και ζωγράφου Βασίλη Φωτόπουλου. 

Το μεσημέρι βρήκε τους καλεσμένους για φαγητό στο Μελτέμι, όπου δοκιμάσαν νόστιμα θαλασσινά, ανάμεσα στα οποία σπαγγέτι με γαρίδες, καλαμάρι ψητό, γαύρο τηγανητό και γαρίδες σαγανάκι. 

Τα Μέγαρα όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί

Η μοναδική εμπειρία του railbiking

Το απόγευμα της Κυριακής, το ταξίδι έκλεισε με τον πιο συναρπαστικό τρόπο: Ποδηλατώντας στις σιδηροδρομικές γραμμές με την Railbiking Greece, και ακούγοντας τον Αρτέμιο Φιλάτοβ να μιλά με ενθουσιασμό τόσο για την δραστηριότητα που υλοποιεί εδώ και τέσσερα χρόνια με τον συνεργάτη του, Γιώργο Τσάκα, όσο και για την περιοχή των Μεγάρων, για την αρχαία και βιομηχανική κληρονομιά της. Το ελληνικό Railbiking, που ξεκινά από το κέντρο των Μεγάρων και διασχίζει μια διαδρομή 7 χιλιομέτρων ως την Κακιά Σκάλα, είναι μέχρι στιγμής μοναδικό στην Ελλάδα, ενώ έχει βραβευτεί, σύμφωνα με τον Αρτέμιο, ως το καλύτερο στον κόσμο. Για τη συνολικότερη εμπειρία της επίσκεψης και της φιλοξενίας οι δημοσιογράφοι ευχαρίστησαν τον Δήμο Μεγαρέων συμπυκνώνοντας το βίωμά τους στη φράση: "Μας δείξατε τα Μέγαρα όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί"!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Marketnews