Εκθέσεις του ΔΕΣΤΕ: Τρίποντο... εγκαινίων στο Μουσείο Μπενάκη

Ροκ ιστορίες, συνειρμικούς «λαβυρίνθους» με απρόσμενες συγκατοικήσεις αλλά­ και οικογενειακά... άπλυτα στη φόρα βγάζει η φετινή καλοκαιρινή συνεργασία του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με το Μουσείο Μπενάκη.

Εκθέσεις του ΔΕΣΤΕ: Τρίποντο... εγκαινίων στο Μουσείο Μπενάκη

Ροκ ιστορίες, συνειρμικούς «λαβυρίνθους» με απρόσμενες συγκατοικήσεις αλλά­ και οικογενειακά... άπλυτα στη φόρα βγάζει η φετινή καλοκαιρινή συνεργασία του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με το Μουσείο Μπενάκη. Η αυλαία ανεβαίνει με δύο εκθέσεις σήμερα Πέμπτη 11/6 στην Πειραιώς, ενώ αύριο Παρασκευή 12/6 μας φέρνουν την Κιμ Γκόρντον στην οδό Κουμπάρη.

Εκθέσεις του ΔΕΣΤΕ: Τρίποντο... εγκαινίων στο Μουσείο Μπενάκη - εικόνα 1
Έργο της Κιμ Γκόρντον

Η «ameτρία» ως όχημα συνομιλίας Η τοτεμική φιγούρα ενός ηθοποιού στις Δελφικές Γιορτές από το φακό της Nelly’s σε διάλογο με τα ζωγραφικά υβριδικά σώματα­ του Γιάννη Βαρελά, το βιβλίο (του 1840) με τα σχέδια του Σίνκελ για το ανάκτορο του Όθωνα στην Ακρόπολη και τα κολάζ από αρχιτεκτονικά βιβλία των ’60s της Χάριτος Επαμεινώνδα, πολεοδομικά σχέδια του 19ου αιώνα αλλά και μεταβυζαντινά κολάρα φρενοβλαβών...

Με πάνω από 250 εκθέματα –αρχαία, βυζαντινά, ισλαμικά, λαογραφικά, χειρόγραφα, δημιουργίες σύγχρονης τέχνης–, η «ameτρία» (στο παράρτημα της Πειραιώς) φαντάζει πολλαπλά ιντριγκαδόρικη: ως θέμα, επιμελητικά αλλά και για το γεγονός ότι φέρνει στο φως αντικείμενα κι έργα από τα οποία ορισμένα δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά. Αφετηρία υπήρξε μια ιδέα του Ρομπέρτο Κουόγκι σχετικά με τη συγκεκριμένη έννοια, η οποία εξελίσσεται έξω από τις συμβατικές δομές της κοινωνίας και του μέτρου, το διονυσιακό, το υπερβατικό, το υπερβολικό.

Επιχειρώντας να συντάξει ένα χάρτη για την αμετρία με βάση το υλικό του μουσείου και του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, η πενταμελής επιμελητική ομάδα ανέπτυξε, όπως μας δήλωσαν η Πολύνα Κοσμαδάκη και ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης, «μια λαβυρινθώδη δομή με έργα σε τοίχους και βιτρίνες που δεν ακολουθεί καμία σύμβαση, δεν έχει λεζάντες, διαδρομές, κείμενα. Χάνεσαι σε αυτήν, αποπροσανατολίζεσαι και καλείσαι να επανακατασκευάσεις την πορεία σου και να αποκωδικοποιήσεις τα νοήματα. Ο βασικός τρόπος συσχετισμού είναι ο ελεύθερος συνειρμός, στο πρότυπο εκθέσεων των σουρεαλιστών και του Ντισάν».

Εκθέσεις του ΔΕΣΤΕ: Τρίποντο... εγκαινίων στο Μουσείο Μπενάκη - εικόνα 2

Τα οικογενειακά άπλυτα στη φόρα Επίσης στο ισόγειο του μουσείου, αλλά στην αντικρινή πλευρά, το βλέμμα μας θα διεκδικεί και το «Family business», το οποίο ιδρύθηκε το 2012 από τον καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν και τον επιμελητή Μασιμιλιάνο Τζιόνι ως ένας εναλλακτικός καλλιτεχνικός χώρος στη Νέα Υόρκη, ενώ πέρυσι βρήκε στέγη στο παρισινό Palais de Tokyo, σε ένα λυόμενο μίνιμαλ χώρο με αναφορά στην άναρχη δόμηση των αθηναϊκών προαστίων.

Από τον Οκτώβριο αυτή η υβριδική­ κατασκευή θα φιλοξενεί­ ένα πρόγραμμα εκθέσεων στο πωλητήριο, οι οποίες θα επιλεγούν κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης υποβολής προτάσεων. Ως προοίμιο, από τις 11/6 παρουσιάζεται το «Dirty linen», μια πρόταση της επιμελήτριας Myriam Ben Salah. Μέσα­ από έργα ιστορικών και σύγχρονων καλλιτεχνών η έκθεση εξετάζει την οικογένεια σαν ένα κουβάρι ατόμων και σχέσεων: πώς μετατρέπεται στην εποχή μας, πώς υφίσταται στις μεσογειακές χώρες και πώς γίνεται ξανά πυρήνας σταθερότητας στην κρίση.

Εκθέσεις του ΔΕΣΤΕ: Τρίποντο... εγκαινίων στο Μουσείο Μπενάκη - εικόνα 3

Η Κιμ Γκόρντον κάνει… θόρυβο Τα πιο... ροκ εγκαίνια, πάντως, μάλλον θα είναι αυτά της Παρασκευής­ 12/6 στο Μουσείο Μπενάκη στο Κολωνάκι. Η διάσημη περσόνα της εναλλακτικής ροκ και συνιδρύτρια των Sonic Youth έρχεται να μας συστήσει την εικαστική της πτυχή –έτσι άλλωστε ξεκίνησε την καλλιτεχνική της διαδρομή– με μια επιλογή από τα «Noise Paintings» και νέα της έργα.

Με βάση το μαύρο ακριλικό σε καμβά αλλά και το γύψο και το φάιμπεργκλας, στήνει μια έκθεση-μνημείο σε συγκροτήματα­ που δούλεψαν γύρω από τη δυσαρμονία και τις διάφορες πλευρές της noise music αποτυπώνοντας τα ονόματά τους σε τελάρα κι επιδαπέδια γλυπτά. Στα εγκαίνια, βέβαια (8 μ.μ.), θα σολάρει και μουσικά με τους Body/Head.

Περισσότερες πληροφορίες

ameτρια

  • Εικαστικά

Μια προσπάθεια προσέγγισης του άμετρου και του αντισυμβατικού μέσα από έργα σύγχρονης τέχνης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και ποικίλα αντικείμενα διαφόρων εποχών από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη

Gordon Kim

  • Εικαστικά

Ιδρυτικό μέλος των Sonic Youth, παρουσιάζει μια επιλογή από τα «Noise Paintings» και νέα της έργα, με αναφορές σε συγκροτήματα της noise μουσικής σκηνής

Family Business - Dirty linen

  • Εικαστικά

Η πρώτη έκθεση της πλατφόρμας Family Business στην Αθήνα, σε επιμέλεια Myriam Ben Salah, εξετάζει την οικογένεια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Χάρης Δούκας: "Η πόλη δεν αντέχει άλλο τσιμέντο και νέα μεγαθήρια"

Στον Δήμο Αθηναίων εφαρμόζεται αποκλειστικά το β.δ. του 1955, ως προς τα μέγιστα επιτρεπόμενα ύψη οικοδομών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/05/2024

Άνοιξη με ασφαλείς αγορές και έναν μεγάλο διαγωνισμό με χρηματικά έπαθλα έως και 1.000 ευρώ

Οι αγορές με Visa είναι κάθε φορά fun, αλλά τι θα έλεγες αν μπορούσες να κερδίσεις έως και 1.000€ για τις μικρές και μεγάλες σου συναλλαγές;

Γιορτή της Μητέρας: Ξεχωριστές προτάσεις για να περάσεις την ημέρα με τη μαμά σου

Απολαύστε θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις, ξεχωριστές εκδηλώσεις, κινηματογραφικές προβολές και εξατομικευμένα δώρα για μια αξέχαστη γιορτή με τη μαμά σας.

Οργανώνουμε Eurovision night με κεμπάπ, αϊβάρ, φοντί, και άλλα euro-ispired πιάτα!

Θα μαζευτούμε που θα μαζευτούμε μπροστά στην τηλεόραση για τον τελικό, λέμε να φτιάξουμε πιάτα από μερικές από τις χώρες που διαγωνίζονται απόψε και μας εμπνέουν και μαγειρικά.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Δύο φεστιβάλ για βιβλιοφάγους

Κόμικς και αστυνομικά σε πρώτο πλάνο, ξεχωριστές συναυλίες πιάνου και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 11 έως 17/5.

This is Athens City Festival 2024: Πάρτυ, ξεναγήσεις και ψυχαγωγικές δράσεις στη δεύτερη εβδομάδα του φεστιβάλ

Δείτε τις δωρεάν δράσεις που ετοιμάζει το μεγαλύτερο φεστιβάλ της πόλης τις επόμενες μέρες.

Σάμος: Θωρακίζεται ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου

Η μελέτη περιλαμβάνει μέτρα ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας τόσο για τον καθεαυτό αρχαιολογικό χώρο όσο και για τα συνολικά οκτώ κτίσματα που βρίσκονται στο εσωτερικό του περιφραγμένου χώρου.