
Η Ιωάννα Γκομούζα βρέθηκε στην πρώτη ξενάγηση που έγινε για δημοσιογράφους στο Πάρκο «Σταύρος Νιάρχος» στο εργοτάξιο του Φαλήρου. Μεταφέρει τις εντυπώσεις της από το πιο αναμενόμενο project εν εξελίξει της πόλης και γράφει για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν εδώ στις 21-24/6.

Διατρέχοντας τη Συγγρού προς την παραλιακή, στο ύψος του παλιού ιππόδρομου, θα έχεις δει να ξεφυτρώνει ένα λιόφυτο ύψωμα. Ούτε φαντάζεσαι πόσο… φύση μπορεί να μυρίζει το εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» 10 μήνες πριν από την ολοκλήρωσή του. Περπατώντας πίσω από τα εργοταξιακά πετάσματα, με φόντο τα κελύφη της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, γέμισε το πλάνο μας φύση Μεσογείου.

Ελιές-ζωντανά γλυπτά από τη Φωκίδα και τη Φθιώτιδα, κυπαρίσσια από φυτώρια του Μαραθώνα και της Τραγάνας, κουκουναριές, πλατάνια και ροδιές έχουν ριζώσει στο λόφο. Και ανάμεσά τους ένα πολύχρωμο χαλί με λεβάντες και σάλβιες, ελίχρυσους και γαλατσίδες, γκάουρα, αρμπαρόριζες, δεντρολίβανα και λεμονοθύμαρα μοσχοβολούν τον τόπο έτσι όπως ανηφορίζουν προς την οροφή της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης και του κτιρίου στάθμευσης οχημάτων, για να οδηγούν στο μέλλον τα βήματά μας από το πράσινο προς τη γαλάζια θέα του Σαρωνικού.
«Έχουν τοποθετηθεί ήδη περίπου 600 δέντρα και 62.000 θάμνοι», μας προϊδέαζε λίγο νωρίτερα στη σχετική συνέντευξη Τύπου η διοικητική διευθύντρια του ΚΠΙΣΝ Έλλη Ανδριοπούλου. Μαζί με τις εργασίες που θα γίνουν στην Εσπλανάδα θα φυτευτούν συνολικά 1.400 δέντρα. Διόλου τυχαία, όσο υψώνεται το πάρκο στα φυτεμένα δώματα αραιώνουν τα δέντρα και χαμηλώνει η βλάστηση, ώστε να προσομοιάζει την εικόνα του αττικού λόφου.

Περιηγούμενοι το χώρο με την αρχιτέκτονα τοπίου Έλλη Παγκάλου και τους αρχιτέκτονες Θεόδωρο Μαραβέλια και Ασημίνα Κουτρουμπούση, ακούσαμε για τον περιμετρικό ποδηλατόδρομο και είδαμε τις περιοχές στη δυτική και τη βόρεια πλευρά, όπου μέχρι το τέλος του χρόνου θα εγκατασταθούν ο παιδότοπος, ο στίβος και υπαίθρια όργανα γυμναστικής.
Χαζέψαμε το κιόσκι με τη λευκή επίστεψη για να φανταστούμε (σε μικρογραφία) πώς θα μοιάζει όταν ολοκληρωθεί τον Αύγουστο το ενεργειακό στέγαστρο πάνω από το κτίριο της Όπερας. Είδαμε το λαχανόκηπο που θα μεγαλώνει… μικρούς κηπουρούς μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα. Ακολουθώντας τα καλογραμμένα μονοπάτια, αγγίξαμε το πατημένο κεραμικό δάπεδο που θα καλύπτει τις διαδρομές και φτάσαμε στο ξέφωτο με το φρεσκο-στρωμένο γκαζόν.

Εδώ, λοιπόν, θα γίνει η «Νύχτα μέρα» στις 21-24/6, όταν το Πάρκο «Σταύρος Νιάρχος» ανοίξει τις πόρτες του με ποικιλόμορφες εκδηλώσεις πάνω στις θεματικές τέχνες, άθληση, εκπαίδευση και βιωσιμότητα. «Το ότι οι δράσεις αυτές γίνονται μέσα σε ένα πάρκο-εργοτάξιο έχει ενδιαφέρον, καθώς εμπεριέχεται η ιδέα της ατέλειας, που με τη σειρά της εμπεριέχει το κομμάτι της συνεχούς εξέλιξης», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ Γιάννης Τροχόπουλος.
Εσύ θα πιάσεις… πράσινο εκείνο το τετραήμερο; Η αυλαία θα ανεβαίνει το απόγευμα με ξεναγήσεις κι εργαστήρια, κιναισθητικά παιχνίδια και αθλητικές δραστηριότητες για τα παιδιά. Θα φέρει στο πάρκο τον περίφημο σκακιστή Γκάρι Κασπάροφ για ένα παιχνίδι σιμουλτανέ εναντίον 15 νεαρών πρωταθλητών και τον σεφ Χριστόφορο Πέσκια για μαγειρέματα με βότανα.

Θα μας βάλει στο τριπάκι να δώσουμε ραντεβού στο ξέφωτο με τον Διονύση Σαββόπουλο και το The Wayne Escoffery Quartet, να απολαύσουμε εντυπωσιακές ακροβατικές αιωρήσεις και σχοινοβασίες «Από τη γη στον ουρανό» αλλά και ολονύχτιες προβολές έργων βιντεο-τέχνης διάσημων καλλιτεχνών (στις 24/6 έχει μαραθώνιο Cremaster Cycle).
Στις 23/6, πάλι, μπορείς να έρθεις «Τρέχοντας προς το μέλλον» κυριολεκτικά, αφού το ΚΠΙΣΝ προτείνει μια διαδρομή 6 χλμ. με αφετηρία το Παναθηναϊκό Στάδιο μόνο για… 2.016 συμμετέχοντες, για να θυμόμαστε και τη χρονιά που θα ολοκληρωθούν οι εργασίες.