Ντεζαβού (déjà vu)

O ζωγράφος και επίκουρος καθηγητής της ΑΣΚΤ γράφει για τις ευθύνες που έχουν οι φορείς ως προς τη λογοκρισία με αφορμή την απόσυρση του έργου του Kris Verdonck.

Ντεζαβού (déjà vu)

O ζωγράφος και επίκουρος καθηγητής της ΑΣΚΤ γράφει για τις ευθύνες που έχουν οι φορείς ως προς τη λογοκρισία με αφορμή την απόσυρση του έργου του Kris Verdonck.

Ντεζαβού (déjà vu) - εικόνα 1

Το έργο Asperges me (πότισέ με) του Βέλγου καλλιτέχνη Τιερύ Ντε Κορτιέ δημιούργησε μεγάλο σκάνδαλο στα μάτια ενός παπά, του τότε Επισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου, και του αρχηγού του μικρού ακροδεξιού κόμματος ΛΑΟΣ του Γ. Καρτζαφέρη.

Η διεθνής έκθεση OUTLOOK ήταν ενταγμένη στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα και επιχορηγήθηκε και διοργανώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού. Η αποκαθήλωση του έργου αποφασίστηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2003. Ήταν η λογοκρισία με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο από οποιαδήποτε άλλη λογοκρισία στην Ελλάδα.

Τις τελευταίες μέρες ένας άλλος Βέλγος καλλιτέχνης δέχτηκε την λογοκρισία πάνω σε έργο του με παρόμοιες αντιδράσεις. Ένας παπάς θίγεται, ένας αστυνομικός ή εισαγγελέας εφαρμόζει το «νόμο περί βλασφημίας», ένας φορέας υπακούει «πιστά», ένας καλλιτέχνης μαζί με τους άμεσα θιγόμενους ενδίδει στο νόμο της σιωπής και της υποταγής.

Αυτό που κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις είναι η εξαιρετική ευκολία, χωρίς καμιά αντίδραση, από τους επιμελητές και από τους καλλιτέχνες να κατεβάσουν τα έργα. Ό,τι αντίδραση υπήρξε ήταν κατόπιν εορτής. Είναι φανερή η αδυναμία για αντίσταση και η ανεπάρκεια τοποθέτησης απέναντι στο φαινόμενο.

Τον Γενάρη του 2004 η καλλιτεχνική ομάδα «Πλατφόρμες» απευθύνθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη με αφορμή την λογοκρισία στο OUTLOOK. Έχει σημασία να δούμε την πρώτη γνωμοδότηση του τον Μάρτη του 2004. Για τον ΣτΠ αυτό που τελικά παραβιάστηκε ήταν, η προβλεπόμενη από το σύνταγμα, κρατική υποχρέωση προς ανάπτυξη και παραγωγή της τέχνης, καθώς επίσης και η υποχρέωση του κράτους για την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Όταν ένα έργο κατεβαίνει, αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ότι οι αρμόδιοι φορείς συναποφασίζουν και δίνουν συναρμοδιότητα των φορέων του κράτους και της πολιτείας με κοινωνικούς θύλακες μισαλλοδοξίας.*

*«Όψεις λογοκρισίας στην Ελλάδα», 2008, Εκδόσεις Νεφέλη, Πλατφόρμες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Χάρης Δούκας: "Η πόλη δεν αντέχει άλλο τσιμέντο και νέα μεγαθήρια"

Στον Δήμο Αθηναίων εφαρμόζεται αποκλειστικά το β.δ. του 1955, ως προς τα μέγιστα επιτρεπόμενα ύψη οικοδομών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/05/2024

Άνοιξη με ασφαλείς αγορές και έναν μεγάλο διαγωνισμό με χρηματικά έπαθλα έως και 1.000 ευρώ

Οι αγορές με Visa είναι κάθε φορά fun, αλλά τι θα έλεγες αν μπορούσες να κερδίσεις έως και 1.000€ για τις μικρές και μεγάλες σου συναλλαγές;

Γιορτή της Μητέρας: Ξεχωριστές προτάσεις για να περάσεις την ημέρα με τη μαμά σου

Απολαύστε θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις, ξεχωριστές εκδηλώσεις, κινηματογραφικές προβολές και εξατομικευμένα δώρα για μια αξέχαστη γιορτή με τη μαμά σας.

Οργανώνουμε Eurovision night με κεμπάπ, αϊβάρ, φοντί, και άλλα euro-ispired πιάτα!

Θα μαζευτούμε που θα μαζευτούμε μπροστά στην τηλεόραση για τον τελικό, λέμε να φτιάξουμε πιάτα από μερικές από τις χώρες που διαγωνίζονται απόψε και μας εμπνέουν και μαγειρικά.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Δύο φεστιβάλ για βιβλιοφάγους

Κόμικς και αστυνομικά σε πρώτο πλάνο, ξεχωριστές συναυλίες πιάνου και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 11 έως 17/5.

This is Athens City Festival 2024: Πάρτυ, ξεναγήσεις και ψυχαγωγικές δράσεις στη δεύτερη εβδομάδα του φεστιβάλ

Δείτε τις δωρεάν δράσεις που ετοιμάζει το μεγαλύτερο φεστιβάλ της πόλης τις επόμενες μέρες.

Σάμος: Θωρακίζεται ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου

Η μελέτη περιλαμβάνει μέτρα ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας τόσο για τον καθεαυτό αρχαιολογικό χώρο όσο και για τα συνολικά οκτώ κτίσματα που βρίσκονται στο εσωτερικό του περιφραγμένου χώρου.