
O ζωγράφος και επίκουρος καθηγητής της ΑΣΚΤ γράφει για τις ευθύνες που έχουν οι φορείς ως προς τη λογοκρισία με αφορμή την απόσυρση του έργου του Kris Verdonck.

Το έργο Asperges me (πότισέ με) του Βέλγου καλλιτέχνη Τιερύ Ντε Κορτιέ δημιούργησε μεγάλο σκάνδαλο στα μάτια ενός παπά, του τότε Επισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου, και του αρχηγού του μικρού ακροδεξιού κόμματος ΛΑΟΣ του Γ. Καρτζαφέρη.
Η διεθνής έκθεση OUTLOOK ήταν ενταγμένη στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα και επιχορηγήθηκε και διοργανώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού. Η αποκαθήλωση του έργου αποφασίστηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2003. Ήταν η λογοκρισία με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο από οποιαδήποτε άλλη λογοκρισία στην Ελλάδα.
Τις τελευταίες μέρες ένας άλλος Βέλγος καλλιτέχνης δέχτηκε την λογοκρισία πάνω σε έργο του με παρόμοιες αντιδράσεις. Ένας παπάς θίγεται, ένας αστυνομικός ή εισαγγελέας εφαρμόζει το «νόμο περί βλασφημίας», ένας φορέας υπακούει «πιστά», ένας καλλιτέχνης μαζί με τους άμεσα θιγόμενους ενδίδει στο νόμο της σιωπής και της υποταγής.
Αυτό που κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις είναι η εξαιρετική ευκολία, χωρίς καμιά αντίδραση, από τους επιμελητές και από τους καλλιτέχνες να κατεβάσουν τα έργα. Ό,τι αντίδραση υπήρξε ήταν κατόπιν εορτής. Είναι φανερή η αδυναμία για αντίσταση και η ανεπάρκεια τοποθέτησης απέναντι στο φαινόμενο.
Τον Γενάρη του 2004 η καλλιτεχνική ομάδα «Πλατφόρμες» απευθύνθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη με αφορμή την λογοκρισία στο OUTLOOK. Έχει σημασία να δούμε την πρώτη γνωμοδότηση του τον Μάρτη του 2004. Για τον ΣτΠ αυτό που τελικά παραβιάστηκε ήταν, η προβλεπόμενη από το σύνταγμα, κρατική υποχρέωση προς ανάπτυξη και παραγωγή της τέχνης, καθώς επίσης και η υποχρέωση του κράτους για την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος.
Όταν ένα έργο κατεβαίνει, αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ότι οι αρμόδιοι φορείς συναποφασίζουν και δίνουν συναρμοδιότητα των φορέων του κράτους και της πολιτείας με κοινωνικούς θύλακες μισαλλοδοξίας.*
*«Όψεις λογοκρισίας στην Ελλάδα», 2008, Εκδόσεις Νεφέλη, Πλατφόρμες