Ταινίες από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου στην ΕΡΤ2

Έναν μήνα πριν ανοίξει τους προβολείς του το φεστιβάλ συνεργάζεται με τη δημόσια τηλεόραση και παρουσιάζει τις προτάσεις του, κάθε Πέμπτη, στο πρόγραμμα «Μόνιτορ».

Ταινίες από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου στην ΕΡΤ2

Έναν μήνα πριν ανοίξει τους προβολείς του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (3-6/9) συνεργάζεται με τη δημόσια τηλεόραση και παρουσιάζει τις προτάσεις του στο πρόγραμμα «Μόνιτορ». Τις αυγουστιάτικες Πέμπτες, μισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα, η ΕΡΤ2 προβάλει οκτώ δυσεύρετες πειραματικές ταινίες και ντοκιμαντέρ που ακολουθούν το θέμα του φεστιβάλ «Εκτός εποχής», μερικές, μάλιστα σε ελληνική πρεμιέρα.

Ταινίες από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου στην ΕΡΤ2 - εικόνα 1
«Το Μεγάλο Αλλόκοτο»

Το έργο της Εύας Στεφανή «Μόνο Άνδρες», το οποίο παρουσιάστηκε στην 58η Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας, ανασύρει φαινομενικά ευτελείς ιστορίες ανθρώπων, μετέωρες στο σύνορο του ρεαλισμού και του παραδόξου. Το Μόνιτορ #1 (6/8) επιλέγει αυτή την ταινία για να συστήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου στο τηλεοπτικό κοινό, καθώς και την «Απάτη» του Ντιν Φλάισερ Καμπ, ένα ψηφιδωτό από υποτυπώδη vlogs που ανέβηκαν αρχικά στο YouTube και προσφέρουν μια εκ των έσω ματιά στην αμερικανική οικογένεια.

Ταινίες από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου στην ΕΡΤ2 - εικόνα 2
«Τζόγος, Θεοί και LSD»

Την σκυτάλη παίρνουν ταινίες που δεν έχουν προβληθεί ξανά σε κάποια διοργάνωση του φεστιβάλ και, για κάποιες από αυτές, η συγκεκριμένη προβολή στην ΕΡΤ2 θα αποτελεί την ελληνική τους πρεμιέρα. Στο Μόνιτορ #2 (13/8) ο Πίτερ Μέτλερ με το ψυχοτροπικό «Τζόγος, Θεοί και LSD», εξορμά σε ένα διαισθητικό οδοιπορικό, με αφετηρία μια σκηνή από τα παιδικά του χρόνια και προσανατολισμό την υπερβατικότητα. Τα «Ημερολόγια Ξενοδοχείου» του Τζον Σμιθ, είναι μικρού μήκους βίντεο γυρισμένα σε δωμάτια ξενοδοχείων έξι διαφορετικών χωρών, στη σκιά του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Το «Επεισόδιο B & B» θα προβληθεί στο Μόνιτορ #3 (20/8), μαζί με το «Σουλάτσο» του Άντριου Κέτινγκ, ένα γραφικό, εθνογραφικό ταξίδι κατά μήκος της ακτογραμμής της Γηραιάς Αλβιώνας, τυπικό δείγμα δείγμα σινεμά της ψυχογεωγραφίας, που δεν επαναπαύεται σε τεχνικά κλισέ. Τέλος, το Μόνιτορ #4 (27/8) δίνει ένα χορταστικό φινάλε με τρεις ταινίες: το κινηματογραφικό μυριόραμα «Ταξίδι στο Βουνό» (Ζίγκφριντ Φρούχαουφ), τα γκρο πλαν στα πρόσωπα των εργατών του «Εργοστασίου Ψεύτικων Φρούτων» (Τσικ Στραντ), καθώς και ο ποπ λίβελος στην καπιταλιστική τυποποίηση με τίτλο «Το Μεγάλο Αλλόκοτο» (Τζόντι Μακ).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Οι 4 σειρές που βλέπουμε στο ERTFLIX αυτόν τον μήνα

Η "βιβλιοθήκη" του ελληνικού streamer ανανεώνεται με τέσσερις προσθήκες στην κατηγορία των ξένων σειρών, αλλά και πολλές ταινίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/05/2024

To σκοτεινό τρέιλερ του νέου "House of the Dragon" είναι εδώ

Έμα Ντ'άρσι και Ολίβια Κουκ μονομαχούν για το θρόνο στη 2η σεζόν της πρωτότυπης σειράς του ΗΒΟ, η οποία θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα.

"Ελλήνων Δρώμενα": Η παράδοση συναντά το παρόν στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3

Η εβδομαδιαία εκπομπή της ΕΡΤ ταξιδεύει, καταγράφει και παρουσιάζει τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων. Αυτά είναι τα "Ελλήνων Δρώμενα".

Nova: Δυο εβδομάδες αφιερωμένες στο Φεστιβάλ Καννών

Η Nova γιορτάζει το 77ο Φεστιβάλ Καννών με καθημερινές ανταποκρίσεις και 8 ταινίες που διεκδίκησαν ή κέρδισαν τον Χρυσό Φοίνικα, από το 1960 μέχρι σήμερα.

Το νέο "The Office" είναι γεγονός

Το σύμπαν του αγαπημένου mockumentary με τον Στιβ Καρέλ επεκτείνεται με ένα reboot που στρέφει τις κάμερες σε μια μικρή εφημερίδα της μεσοδυτικής Αμερικής.

Eurovision 2024: Ρεκόρ τηλεθέασης για την ΕΡΤ

Σχεδόν πέντε εκατομμύρια πολίτες παρακολούθησαν τον τελικό της Eurovision.

Eurovision 2024: Τι κρατάμε από τον φετινό διαγωνισμό

Το 2024 θα καταγραφεί ως η χρονιά που έκανε την Ελλάδα να ασχοληθεί και πάλι με την Eurovision. Από τον παρασκηνιακό ντόρο, μέχρι την Μαρίνα Σάττι και τον μεγάλο τελικό, ανατρέχουμε σε όλα όσα μας τράβηξαν την προσοχή στον φετινό διαγωνισμό.