Τέχνη και αυτισμός: Ειδικά σχεδιασμένα εργαστήρια για παιδιά στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Τα εργαστήρια είναι αυτοτελή και αντλούν έμπνευση από έργα της μόνιμης Συλλογής του Ιδρύματος, ενώ η είσοδος είναι δωρεάν με ηλεκτρονική προκράτηση.

Τέχνη και Αυτισμός

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, σε συνεργασία με το Κέντρο Λόγου, Ομιλίας και Μάθησης SPELL και την Ελισάβετ Κυριακοπούλου, υλοποιεί το πρόγραμμα "Τέχνη και Αυτισμός", τρία ειδικά σχεδιασμένα εργαστήρια για παιδιά στο φάσμα και για ΑμεΑ ηλικίας 7 έως 12 ετών που θα πραγματοποιηθούν τις Κυριακές 4 Οκτωβρίου, 8 Νοεμβρίου και 20 Δεκεμβρίου, από τις 16.00 έως τις 17.15.

Τα εργαστήρια έχουν στόχο να προσφέρουν στα παιδιά μια ευχάριστη και προσαρμοσμένη εμπειρία δημιουργίας, ενθαρρύνοντάς τα να εκφραστούν μέσα από την εικαστική τέχνη και να σχετιστούν θετικά με την υπόλοιπη ομάδα καθώς και με τον γονέα/συνοδό τους. Μέσα από την ελευθερία της έκφρασης, θα πειραματιστούν, θα δημιουργήσουν και κυρίως θα χαρούν τη διαδικασία της δημιουργίας.

Τα εργαστήρια είναι αυτοτελή και αντλούν έμπνευση από έργα της μόνιμης Συλλογής του Ιδρύματος. Με την καθοδήγηση των εξειδικευμένων παιδαγωγών Κατερίνας Ζερβού (Εικαστικός – Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής / Art Therapist) και Βάντας Παναγιώτου (Δασκάλα Ειδικής Αγωγής), τα παιδιά ανακαλύπτουν έναν διαφορετικό καλλιτέχνη κάθε φορά και πειραματίζονται με τη ζωγραφική, τον πηλό, το κολάζ, τις υφές και τα τυπώματα, που γίνονται εργαλεία για παιχνίδι και φαντασία. Δημιουργούν τα δικά τους έργα, τα οποία παίρνουν μαζί τους στο τέλος κάθε εργαστηρίου. Τα εργαστήρια υλοποιούνται στο Παιδικό Εργαστήριο του Ιδρύματος, με αριθμό συμμετοχών έως 16 άτομα (8 παιδιά και 8 γονείς/συνοδοί).

Η είσοδος είναι δωρεάν, με απαραίτητη ηλεκτρονική προκράτηση στο goulandris.gr.

  • 1ο Εργαστήριο Κυριακή 4 Οκτωβρίου – Pablo Picasso (16.00-17.15)

Με αφετηρία το έργο "Γοτθική κανάτα με φύλλα" του Pablo Picasso, γνωρίζουμε τον καλλιτέχνη μέσα από οπτικοακουστικό υλικό και παιχνίδια παρατήρησης, προσεγγίζοντας βασικά στοιχεία της δημιουργίας του. Παρατηρούμε τις χαρακτηριστικές φόρμες, τις γραμμές, τα χρώματα και τα μοτίβα της σύνθεσης και ανακαλύπτουμε τη σχέση του καλλιτέχνη με την κεραμική και τον πειραματισμό με διαφορετικά υλικά.

Χρησιμοποιώντας πηλό, αποτυπώματα φύλλων, τέμπερες και πινέλα, τα παιδιά ζωγραφίζουν σε διάφανο καμβά και δημιουργούν το δικό τους διακοσμητικό έργο.

Μέσα από τη διαδικασία ενθαρρύνεται η ελεύθερη έκφραση, η φαντασία και η ενεργή συμμετοχή σε ένα υποστηρικτικό και προσαρμοσμένο περιβάλλον.

  • 2ο εργαστήριο Κυριακή 8 Νοεμβρίου – Roy Lichtenstein (16.00-17.15)

Ξεκινώντας από το έργο του Roy Lichtenstein "Ανατολή", ταξιδεύουμε στον κόσμο της pop art. Έντονα χρώματα, καθαρές γραμμές και μοτίβα που θυμίζουν κόμικς μάς δίνουν έμπνευση για να δημιουργήσουμε δυναμικές εικόνες. Παρατηρούμε τα έντονα χρώματα, τις χαρακτηριστικές τελείες και τις δυναμικές γραμμές του καλλιτέχνη και ανακαλύπτουμε πώς δημιουργεί εικόνες γεμάτες κίνηση και ενέργεια.

Μέσα από παιχνίδια παρατήρησης, πειραματισμούς με χρώματα και δημιουργικές δραστηριότητες, τα παιδιά εξερευνούν την τεχνική των Ben-Day dots, δοκιμάζουν χρωματικούς συνδυασμούς και δημιουργούν το δικό τους pop art έργο εμπνευσμένο από την "Ανατολή".

  • 3ο εργαστήριο Κυριακή 20 Δεκεμβρίου – Henri Matisse (16.00-17.15)

Αυτή τη φορά ταξιδεύουμε στον πολύχρωμο κόσμο του Henri Matisse και ανακαλύπτουμε τη μαγεία του κολάζ, των σχημάτων και της σύνθεσης. Με αφετηρία τα έργα "Ο Καουμπόι" και "Ο εφιάλτης του λευκού ελέφαντα", παρατηρούμε τα έντονα χρώματα, τα ελεύθερα σχήματα και τις ιδιαίτερες συνθέσεις του καλλιτέχνη.

Μέσα από παιχνίδια, πειραματισμούς και ομαδικές δραστηριότητες, τα παιδιά εξερευνούν την τεχνική του κολάζ και των στένσιλς και δημιουργούν συνθέσεις με τον δικό τους τρόπο. Στη συνέχεια, κατασκευάζουν πρωτότυπα τρισδιάστατα στολίδια και sensory bottles, συνδυάζοντας χρώμα, λάμψη, κίνηση και φαντασία.

Ένα εργαστήριο γεμάτο χρώμα, λάμψη και χριστουγεννιάτικη μαγεία!
 

*Στα εργαστήρια είναι απαραίτητη η παρουσία γονέα/συνοδού.

Τα εργαστήρια υλοποιούνται με την πολύτιμη υποστήριξη του Κέντρου SPELL και της Ελισάβετ Κυριακοπούλου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Όλες οι πληροφορίες για τη φετινή παιδική και νεανική χορωδία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

Η χορωδία δεν είναι μόνο μουσική, αλλά ένας χώρος έκφρασης, επικοινωνίας, δημιουργικότητας και συνύπαρξης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/09/2026

Τι θα απολαύσουν οι μικροί φίλοι στο διήμερο Φεστιβάλ Επιστήμης What If

Η διάθεση των δωρεάν εισιτηρίων για τις δράσεις του φεστιβάλ του Ίδρυμα Ευγενίδου ξεκινά την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου.

15 Χρόνια Συντεχνία του Γέλιου: Η επαναστατική ματιά του Βασίλη Κουκαλάνι στο θέατρο για παιδιά

Ο Βασίλη Κουκαλάνι και η ομάδα του Συντεχνία του γέλιου συνεχίζουν με την ίδια "άγρια χαρά" και κοινωνική φαντασία, αποδεικνύοντας πως όταν τα παιδιά γελούν μαζί, ο κόσμος μας γίνεται λίγο πιο δίκαιος. Αυτές είναι οι παραστάσεις τους για τη νέα σεζόν.

Αυλαία στο Park your Cinema Kids με τη δωρεάν προβολή του "Λίλο & Στιτς"

Η Λίλο είναι μια μικρή Χαβανέζα που ψάχνει για έναν φίλο που δεν θα την εγκαταλείψει ποτέ. Ο Στιτς είναι ένα εξωγήινο πλάσμα, που κατέληξε στη Γη για να κρυφτεί!

To 4ο Cycladic Kids Festival δίνει ραντεβού στο Πάρκο Ελευθερίας με ελεύθερη είσοδο

Παιδιά και έφηβοι διαμόρφωσαν το πρόγραμμα του φετινού, πολυαναμενόμενου Φεστιβάλ.

"Μάγια η Μέλισσα": Τελευταία ευκαιρία στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά

Προλαβαίνετε να τη δείτε! Η αγαπημένη θεατρική παράσταση "Μάγια η Μέλισσα" ολοκληρώνει τις εμφανίσεις της στον Πειραιά την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου.

Όλα όσα φέρνει ο Σεπτέμβριος στο Μουσείο των Συναισθημάτων

Σεπτέμβριος και αρχή σχολικής χρονιάς με εργαστήρια και διαδραστικές εκθέσεις, που κάνουν τους μικρούς φίλους να εξερευνούν τα συναισθήματά τους.