Τα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου δίνουμε ραντεβού στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Δείτε όλα τα παιδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που ετοιμάζει το μουσείο.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εκπαιδευτικά προγράμματα ©Paris Tavitian

Φέτος, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης εμπνέεται από αρχαία και σύγχρονα ομαδικά παιχνίδια, πειραματίζεται, μαθαίνει και δημιουργεί μαζί με τα παιδιά. Μπορούν τα έργα τέχνης να είναι κάτι περισσότερο από την έκφραση της υποκειμενικής αλήθειας των δημιουργών τους; Ποιον επιπλέον ρόλο επιτελούν πέρα από την έκφραση των προσωπικών ιδεών, προσδοκιών και συναισθημάτων τους; Τα εργαστήρια της φετινής χρονιάς απαντούν δημιουργικά σε αυτά τα ερωτήματα διερευνώντας τη σύνδεση της τέχνης με την κοινωνία. 

Στα εργαστήρια, τα παιδιά γίνονται εξερευνητές της τέχνης. Ταξιδεύουν στον χρόνο, ανακαλύπτουν τους μαγικούς θησαυρούς σπουδαίων καλλιτεχνών, παρατηρούν σπουδαία έργα τέχνης και εξερευνούν τις βασικές περιόδους της σύγχρονης τέχνης. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα Σαββατοκύριακου υλοποιούνται με την υποστήριξη της Eurolife FFH, Στρατηγικού Συνεργάτη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και της Raycap, Υποστηρικτή των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εκπαιδευτικά προγράμματα

Πρόγραμμα Νοεμβρίου 2023

Για γονείς και παιδιά 2-4 ετών | Γύρω γύρω όλοι... "Μουσικές καρέκλες!" 

4/11 | 11 π.μ.-1 μ.μ.
5/11, 19,11 | 11.30 π.μ.-1.30 μ.μ.

Οι αγαπημένες μας μουσικές καρέκλες και τα αγαλματάκια είναι μερικά από τα παιχνίδια που θα παίξουν τα παιδιά. Στη συνέχεια θα χαλαρώσουν παίζοντας με πηλό, τον οποίο θα μεταμορφώσουν σε μουσικά ζώα. Γονείς και παιδιά θα δημιουργήσουν τα δικά τους μοναδικά μουσικά όργανα με τη μορφή ζώων.

Με την Αναπτυξιακή Ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου
Μέγιστος αριθμός παιδιών: 12

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εκπαιδευτικά προγράμματα
©Paris Tavitian

Για παιδιά 4-6 ετών | Εξερευνώντας σπουδαίους σύγχρονους καλλιτέχνες. "Αφηρημένος εξπρεσιονισμός – Jackson Pollok. Τεράστια γλυπτά στο χορό των χρωμάτων"

4/11 | 2-4 μ.μ.
19/11 | 2.30-4.30 μ.μ.
25/11 | 11 π.μ.-1 μ.μ.
26/11 | 11.30 π.μ.-1.30 μ.μ.

Σε αυτό το εργαστήρι τα παιδιά θα εμπνευστούν από το πάρκο του μουσείου Louisiana στη Κοπεγχάγη. Η γλυπτική συναντά τα βασικά στοιχεία ζωγραφικής του αφηρημένου εξπρεσιονισμού και του βασικού εκπροσώπου του, Jackson Pollock. Χρησιμοποιώντας ποικίλα ανακυκλώσιμα υλικά, τα παιδιά θα δημιουργήσουν τρισδιάστατα γλυπτά, τα οποία στη συνέχεια θα στολίσουν παίζοντας με τα χρώματα. Το εργαστήριο προορίζεται για παιδιά χωρίς συνοδό. Οι γονείς/συνοδοί μπορούν να μπουν στο εργαστήριο μόνο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στο τέλος της ώρας.

Με  τις Παιδαγωγούς-Μουσειοπαιδαγωγούς Φωτεινή Γκουντοπούλου και Χρυσαυγή Γεώργαρη
Μέγιστος αριθμός παιδιών: 15

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εκπαιδευτικά προγράμματα
©Paris Tavitian

Για παιδιά 7-10 ετών | Η Τέχνη καθρεφτίζει τον κόσμο μας "Γιάννης Γαΐτης. Ριγέ Ανθρωπάκια"

4/11 | 11 π.μ.-1 μ.μ.
5/11 | 11.30 π.μ.-1.30 μ.μ.
18/11 | 11 π.μ.-1 μ.μ.

Η ανθρώπινη ταυτότητα και η μοναδικότητα του ατόμου απασχολούσαν τον Γαΐτη, όταν εμπνεύστηκε τα διάσημα ριγέ ανθρωπάκια του. Ομοιόμορφα, σαν να βγήκαν από εργοστάσιο και χωρίς να αποτυπώνουν συναισθήματα και εκφράσεις, μάς κάνουν να αναρωτιόμαστε για τη μοναδικότητα μας σε μια εποχή που κατακλύζεται από μηχανές, ψηφία και αριθμούς. Σε αυτό το εργαστήριο, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ανακατασκευάσουν τα ανθρωπάκια του καλλιτέχνη με μια σημαντική διαφορά: αυτή τη φορά, θα φροντίσουν ώστε κάθε ένα από αυτά να είναι μοναδικό.

Με την Εικαστικό – Μουσειοπαιδαγωγό Βίβιαν Εμμανουηλίδου και την Παιδαγωγό Μάγδα Αθανασίου

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εκπαιδευτικά προγράμματα

Για παιδιά 7-10 ετών | Η Τέχνη καθρεφτίζει τον κόσμο μας "Rick Lowe. Παράξενοι Χάρτες"

19/11 | 11.30 π.μ.-1.30 μ.μ.
25/11 | 11 π.μ.-1 μ.μ.
26/11 | 11.30 π.μ.-1.30 μ.μ.

Ο Rick Lowe είναι ένας καλλιτέχνης με βαθιές κοινωνικές ανησυχίες και γι’αυτό, ο ίδιος χαρακτηρίζει την τέχνη του ως "κοινωνική γλυπτική". Τα πιο πρόσφατα έργα του μοιάζουν με παράξενους χάρτες που, εκτός από μέρη, αποτυπώνουν και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Τα πολυεπίπεδα αυτά έργα είναι κολάζ φτιαγμένα από μια πληθώρα υλικών, πάνω στα οποία τοποθετούνται πολλαπλά στρώματα άλλων υλικών θυμίζοντας έτσι, τουβλάκια Ντόμινο ή ψηφίδες. Σε αυτό το εργαστήριο, τα παιδιά θα ανακαλύψουν ποιες ιστορίες κρύβονται πίσω από τις χαρτογραφήσεις του Rick Lowe και θα διασκεδάσουν φτιάχνοντας τα δικά τους παλίμψηστα, δηλαδή τους δικούς τους μυστήριους χάρτες σε περγαμηνή.

Με την Εικαστικό – Μουσειοπαιδαγωγό Βίβιαν Εμμανουηλίδου

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και ενήλικες στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και τον Ιούνιο

Το ίδρυμα υποδέχεται το καλοκαίρι με ένα πλούσιο πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/05/2024

"Pie in the sky": Γονείς και παιδιά χορεύουν στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Στη νέα παράσταση χορού που συνδυάζεται με εργαστήριο κίνησης εκ χειρός μιας μητέρας και μιας κόρης, "το σώμα γίνεται φωνή κι όλοι οι προορισμοί φαντάζουν πιθανοί".

"Ο ραφτάκος των λέξεων" και οι "Αισωπομαχίες" της ομάδας Μικρός Νότος επανέρχονται

Η θεατρική ομάδα επιστρέφει κι αυτό το καλοκαίρι με δροσερές παραστάσεις, σε φιλόξενους υπαίθριους χώρους, για να ζωντανέψει τις δυο αγαπημένες ιστορίες.

Τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Θεοχαράκη για παιδιά και ενήλικες

Δημιουργικά εργαστήρια και ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και για ενήλικες και τον Μάιο.

"Ο Θαρροφύλακας" του Διονύση Σταθακόπουλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δεσύλλας

Εικονογραφημένο αριστουργηματικά από τον βραβευμένο Πέτρο Μπουλούμπαση, το βιβλίο αποτελεί μια περιπέτεια που μιλά για το πώς φόβος και γενναιότητα βαδίζουν χέρι-χέρι.

"Ο Πέτρος και ο λύκος" για δύο ακόμα παραστάσεις στην Paraga

Μετά τις sold out παραστάσεις, το μουσικό παραμύθι για παιδιά άνω των 3 που ανέβασε το Κουκλοθέατρο της Αλεξίας Αλεξίου, συνεχίζει στο Paraga για δύο ακόμη εμφανίσεις.

"Η Λυγερή και ο δράκος": Ένα παραμύθι φόρος τιμής στις μητέρες που έχουν χάσει τα παιδιά τους

Οι αφηγήτριες Ειρήνη Νικολακοπούλου και Βιργινία Κοκκίνου ηχογραφούν και μας παρουσιάζουν ένα παραμύθι με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας.