Είδαμε το "Παραμύθι χωρίς όνομα" από την Κάρμεν Ρουγγέρη και την Χριστίνα Κουλουμπή

Το συνώνυμο με την ελπίδα έργο παραμένει επίκαιρο 113 χρόνια μετά τη συγγραφή του, εξηγώντας με απλό και κατανοητό τρόπο πώς αναπτύσσονται οι σχέσεις ανάμεσα στην κοινωνία και την εξουσία, μιλώντας παράλληλα για τις μεγαλύτερες αξίες της ζωής, ενώ δίνει πολύτιμη τροφή για σκέψη και αφορμή για συζήτηση στα παιδιά και τους γονείς.

Παραμύθι χωρίς όνομα Πέτρος Γάλλιας©

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κάρμεν Ρουγγέρη μεταφέρει στη σκηνή το αγαπημένο μυθιστόρημα για παιδιά της Πηνελόπης Δέλτα "Παραμύθι χωρίς όνομα", φέτος στο θέατρο Κιβωτός σε συνσκηνοθεσία με την Χριστίνα Κουλουμπή (η οποία υπογράφει τα παραμυθένια σκηνικά και κοστούμια). Το γεμάτο θησαυρούς, συνώνυμο με την ελπίδα, έργο, που παραμένει ιδιαιτέρως επίκαιρο 113 χρόνια μετά τη συγγραφή του, εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο πώς αναπτύσσονται οι σχέσεις ανάμεσα στην κοινωνία και την εξουσία, μιλώντας παράλληλα για τις μεγαλύτερες αξίες στη ζωή, όπως η συνεργασία, η συλλογικότητα, η δικαιοσύνη, η προσπάθεια, η ανδρεία, η εκπαίδευση και η παιδεία ("Δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο από το να μαθαίνεις" ακούμε στην παράσταση). Παράλληλα, όπως διαπιστώνουμε και μέσα από την παράσταση, δίνει πολύτιμη τροφή για σκέψη και αφορμή για συζήτηση τόσο στους μικρούς θεατές όσο και στους γονείς τους

Παραμύθι χωρίς όνομα

Ρυθμοί από γνωστά παιδικά τραγούδια πλαισιώνουν την διαχρονική ιστορία που διαδραματίζεται στην φανταστική Χώρα των Μοιρολατρών (σε μουσική Αντώνη Δελαπόρτα και στίχους Ανδρέα Κουλουμπή) δίνοντας μια ξεχωριστή νότα στην παράσταση. Ο Νεκτάριος Φαρμάκης ξεχωρίζει στο ρόλο του βασιλόπουλου Συνετού που καταφέρνει να σώσει τη χώρα του, που τα έχει χάσει πια όλα και κινδυνεύει να πέσει στα χέρια του γειτονικού βασιλείου, και να την ξαναχτίσει από την αρχή. Με σύμμαχο τη μικρή αδερφή του Ρηνούλα (Μελίνα Σπετσιέρη), ξεκινά μια πορεία γεμάτη περιπέτειες και δυσκολίες και καταφέρνει να σώσει την πατρίδα του εμπνέοντας πίστη και εμπιστοσύνη στον λαό του και δίνοντας μεγάλη έμφαση στην ομαδική δουλειά, μετά την απερίσκεπτη βασιλεία των γονιών του, του Αστόχαστου (Αυγουστίνος Ρεμούνδος) και της Παλάβως (Χριστίνα Κουλουμπή). Όπως φαίνεται τα ονόματα των ηρώων δεν είναι τυχαία καθώς αποκαλύπτουν με πολύ έξυπνο και παιχνιδιάρικο τρόπο την ποιότητα του κάθε χαρακτήρα. Πρωταγωνιστούν επίσης οι ηθοποιοί Γιάννης Νικολάου, Ιωάννα Καλλιτσάντση και Μαριαλένα Ροζάκη.

Παραμύθι χωρίς όνομα

Όπως έχει δηλώσει για το "Παραμύθι χωρίς όνομα" της Πηνελόπης Δέλτα σε συνέντευξη που έδωσε στο "α” η Κάρμεν Ρουγγέρη: "Η Πηνελόπη Δέλτα, αγαπημένη μου συγγραφέας, έχει βάλει ανεξίτηλα τη σφραγίδα της στην ελληνική παιδική λογοτεχνία. Το "Παραμύθι χωρίς όνομα" είναι ένα αριστουργηματικό έργο, γεμάτο θησαυρούς – μηνύματα, που από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε είχε τεράστια απήχηση. Η πλοκή του σε συναρπάζει και μπορεί να κρατήσει το ενδιαφέρον, μικρών και μεγάλων. Απορείς, μάλιστα, πώς ένα έργο που γράφτηκε πριν εκατό χρόνια, μπορεί να είναι τόσο σύγχρονο, τόσο επίκαιρο. Η Πηνελόπη Δέλτα είναι μια συγγραφέας που κάθε ελληνόπουλο πρέπει να γνωρίσει. Το θέατρο μπορεί να κάνει εύκολη αυτή τη γνωριμία”.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Παραμύθι χωρίς όνομα

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 100 '

Στο βασίλειο των Μοιρολάτρων, ο Αστόχαστος γιος του βασιλιά Συνετού, διαδέχεται τον πατέρα του στον θρόνο. Ο νέος βασιλιάς ενδιαφέρεται μόνο για διασκέδαση και καλοπέραση. Όπως είναι φυσικό σε λίγο καιρό το βασίλειο καταρρέει. Το θησαυροφυλάκιο αδειάζει. Η χώρα δανείζεται συνέχεια και ο τόπος ερημώνει. Μην αντέχοντας αυτή την κατάσταση, ο γιος του βασιλιά αποφασίζει να δράσει. Με βοηθό την μικρή του αδερφή και μετά από πολλές περιπέτειες θα κατορθώσει να εμπνεύσει πίστη και εμπιστοσύνη στον λαό του ώστε όλοι μαζί να βοηθήσουν να ανορθωθεί η χώρα. Το έργο πρόκειται να διασκεδάσει τα παιδιά αλλά και να τους δείξει την αξία της συλλογικότητας.

Κιβωτός

Πειραιώς 115

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.

"Πες το ψέματα...": Το μουσικοθεατρικό παραμύθι των ContraTiempo φτάνει στο τέλος του

Το έργο σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου, που αφηγείται την προσπάθεια δύο παιδιών να σώσουν το πλανήτη από το ψέμα, ολοκληρώνει τον κύκλο του στο θέατρο Σταθμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον "Ελληνικό Κόσμο"

Αυτόν τον Μάιο, παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στα δημιουργικά προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου, παρέα με τους γονείς τους.

"Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ": Μαθαίνουμε πρώτοι τη νέα παιδική παράσταση του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου" για το 2024-25

Μετά το "Κοντά στις ράγιες", η παιδική σκηνή υποδέχεται τη μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου με τις περιπέτειες ενός αγοριού στον Αμερικάνικο Νότο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.

Μη χάσεις το πασχαλινό camp του Μουσείου Αλέκος Φασιανός

Το μουσείο διοργανώνει το δικό του χειροποίητο πασχαλινό καλάθι, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του Αλέκου Φασιανού.

Ο Απρίλιος μήνας βιβλίου για τον ΟΣΔΕΛ

Καμπάνια ενημέρωσης για την έρευνα "Παιδί και ανάγνωση" και ανοιχτή εκδήλωση στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας".