Η "Ειρήνη" του Αριστοφάνη στο Θέατρο Μπέλλος

Ένα από τα πιο αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών που το καθιστά σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ, παρουσιάζεται στο Θέατρο Μπέλλος σε συνέχεια της περιοδείας που πραγματοποίησε στην Ελλάδα το καλοκαίρι.

Ειρήνη © Ελίνα Γιουνανλή

Σε μια εκδοχή που μιλάει τη γλώσσα των παιδιών και των εφήβων του σήμερα μεταγράφει η ομάδα The Young Quill την "Ειρήνη”, την πιο επίκαιρη από ποτέ αριστοφανική κωμωδία-ύμνος στην ομόνοια, την αγάπη και τον αλτρουισμό. Η σκηνοθέτιδα Αικατερίνη Παπαγεωργίου και η ομάδα της παρουσιάζουν την παράσταση που είδαμε το περασμένο καλοκαίρι στο νέο τους θεατρικό σπίτι, το θέατρο Μπέλλος από 19 Νοεμβρίου. Το έργο που σατιρίζει και σχολιάζει την επικαιρότητα της εποχής του, πάντα με γνώμονα το υγιές πολιτικό σύστημα και το κοινωνικό σύνολο, στη νέα αυτή διασκευή μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο παραμύθι, που περιθωριοποιεί τη βία, την επιθετικότητα και το μίσος και συνδέεται άμεσα με την πραγματικότητα των σημερινών νέων παιδιών, την οποία καθορίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα βιντεοπαιχνίδια, η K-pop, ενώ παράλληλα η παράσταση θίγει θέματα όπως η υγεία, η εκπαίδευση, ο κοινωνικός αποκλεισμός.

Ειρήνη
© Ελίνα Γιουνανλή

Βρισκόμαστε στην εποχή του κορονοϊού, των δεκάδων εμπόλεμων ζωνών, της οικονομικής εξαθλίωσης και του ημι-διαλυμένου εκπαιδευτικού συστήματος μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Ο Τρυγαίος αποφασίζει να καβαλήσει ένα σκαθάρι και να ταξιδέψει ως τον Όλυμπο για να συναντήσει του θεούς και να ζητήσει τη βοήθεια τους για τα οικονομικά του προβλήματα. Φτάνοντας εκεί, με θλίψη διαπιστώνει ότι ο μοναδικός που έχει απομείνει εκεί από τους θεούς, είναι ο Ερμής. Οι υπόλοιποι θεοί έχουν εγκαταλείψει τον Όλυμπο επειδή έχουν θυμώσει με τους ανθρώπους. Η θέση του Δία έχει πλέον παραχωρηθεί στον κύριο Πόλεμο, ο οποίος έχει ήδη καταφέρει να φυλακίσει την Ειρήνη. Μοναδικό μέλημα του κυρίου Πολέμου είναι να κάνει τους ανθρώπους να δυστυχούν. Ο Τρυγαίος επιστρέφει στη γη και αναζητά συμμάχους, προκειμένου να συμπράξουν μαζί του για να απελευθερώσουν την Ειρήνη, αφού πρώτα ζητήσουνε τη βοήθεια της Δικαιοσύνης. Παρά τις πολλές και αλλεπάλληλες δυσκολίες που συναντούν, η απελευθέρωση της Ειρήνης στέφεται με επιτυχία. Όμως, οι περιπέτειες των ηρώων συνεχίζονται, καθώς καλούνται να διαχειριστούν τη νέα τάξη πραγμάτων από την οποία, αν και οι περισσότεροι επωφελούνται, υπάρχουν κάποιοι που διαφωνούν και ζημιώνονται. 

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Νίκος Γιαλελής, Απόστολος Καμιτσάκης, Χρήστος Καραβέβας, Κώστας Κουτρούλης, Χριστίνα Κωστέα. Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Έλλη Εμπεδοκλή, τις χορογραφίες η Χρυσηίς Λιατζιβίρη, τους φωτισμούς ο Κωστής Μουσικός και τις φωτογραφίες η Ελίνα Γιουνανλή.

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ειρήνη

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 75 '

Διασκευή της επίκαιρης αριστοφανικής κωμωδίας σε ένα σύγχρονο παραμύθι-ύμνο στην ομόνοια, την αγάπη και τον αλτρουισμό που εστιάζει στα πεδία ενδιαφέροντος των παιδιών και των εφήβων του σήμερα.

Θέατρο «Μπέλλος»

Κέκροπος 1

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Τα στενά παπούτσια" της Ζωρζ Σαρή επιστρέφουν στην Αττική για λίγες ακόμη παραστάσεις

Η αγαπημένη ιστορία της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας από τη Ζωρζ Σαρή συνεχίζει το ταξίδι της και συναντά ξανά το αθηναϊκό κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/08/2026

Η "Μωβ ομπρέλα" της Άλκης Ζέη πετάει ξανά: Η παράσταση που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Η αγαπημένη ιστορία της Άλκης Ζέη επιστρέφει στο θέατρο Πορεία ανανεωμένη τον Οκτώβριο, για ένα ταξίδι γεμάτο φαντασία, συγκίνηση και… λίγη μαγεία.

"Καλοκαίρι στην πόλη" με κατασκήνωση στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"

Σε αυτή τη γιορτή οι καλεσμένοι δεν είναι συνηθισμένοι: θεοί και ήρωες της ελληνικής μυθολογίας, επιστήμονες και καλλιτέχνες κάνουν την εμφάνιση τους.

Ένα δωρεάν κινηματογραφικό διήμερο παρέα με τον Δελφινομικρούλη

Είσοδος ελεύθερη, animation για μικρούς (και μεγάλους)... Τι άλλο να ζητήσει κανείς για να περάσει ένα ευχάριστο βράδυ;

Καλοκαίρι με τον θρυλικό "Οδυσσεβάχ" της Ξένιας Καλογεροπούλου

Η μουσική του Διονύση Σαββόπουλου συνοδεύει μελωδικά το ταξίδι του Οδυσσεβάχ, σε μία από τις πιο συναρπαστικές παιδικές θεατρικές παραστάσεις του καλοκαιριού.

Πού βλέπουμε το "Ψηλά στον Ουρανό" με δωρεάν είσοδο

Είσοδος ελεύθερη, animation για μικρούς και μεγάλους... Τι άλλο να ζητήσει κανείς για να περάσει ένα όμορφο βράδυ;

Τα παιδιά τραγουδούν στην Παιδική Χορωδία της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης

Μέσα από εβδομαδιαίες πρόβες τα παιδιά θα γνωρίσουν τον κόσμο του ομαδικού τραγουδιού σε ένα δημιουργικό και φιλικό περιβάλλον.