"Rebels News! with a cause..": Βιωματικά εργαστήρια στο Atraktos Camp 2022

Το Atraktos Camp συνθέτει ένα σύνολο εναλλακτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που στόχο έχουν την ποιοτική αναζήτηση της γνώσης απορρίπτοντας τις παραδοσιακές μεθόδους μάθησης.

Atraktos camp 2022

Το φετινό Atraktos Camp με τίτλο "Rebels News! with a cause.." είναι ένα πρότυπο και διεπιστημονικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού, ηλικίας 9-12 ετών.

Δημιουργώντας το σχολείο του μέλλοντος, το Atraktos Camp συνθέτει ένα σύνολο εναλλακτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που στόχο έχουν την ποιοτική αναζήτηση της γνώσης απορρίπτοντας τις παραδοσιακές μεθόδους μάθησης. Συνδυάζοντας την εφευρετικότητα, τη δημιουργία, την εξερεύνηση και με ένα διευρυμένο γνωστικό πεδίο, το project ξεπερνά κάθε προσδοκία, ξεφεύγει από την πεπατημένη και δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες μάθησης. Καλλιεργώντας την κριτική σκέψη των μαθητών, αλλά και με απόλυτο σεβασμό στη διαφορετικότητα τους, το Atraktos Camp καταφέρνει να μεταδώσει ένα θετικό μήνυμα ελπίδας για το μέλλον, βοηθώντας και καθοδηγώντας το κάθε παιδί ξεχωριστά να ανακαλύψει τη δική του θέση στον κόσμο.

Το φετινό πρόγραμμα χρησιμοποιεί τη βιωματική μάθηση και το παιχνίδι ως βασικά εκπαιδευτικά εργαλεία. Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με την έκδοση εφημερίδας, τόσο σε ψηφιακή όσο και σε έντυπη μορφή. Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές θα πάρουν συνεντεύξεις, θα πραγματοποιήσουν επιτόπου έρευνα σε διαφορετικά σημεία της πόλης και θα έρθουν σε επαφή με ειδήμονες διαφορετικών πεδίων.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα έχει ως κεντρικό στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν κριτική σκέψη, ώστε να αποκτήσουν την ικανότητα να διακρίνουν τα fake απο τα real news και να μάθουν πώς μπορούν να αποδώσουν και να επικοινωνήσουν ένα γεγονός μέσα από τη γραφή. Οι μαθητές κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες σε διαφορετικούς τομείς όπως η φωτογραφία, η γραφιστική, η σύνταξη κειμένων, το web development, η συλλογή και η επεξεργασία δεδομένων, η διαχείριση έργου (project management) και η καλλιτεχνική δημιουργία. Μέσα από τις παραπάνω διαδικασίες οι μαθητές θα διευρύνουν την κριτική τους σκέψη και θα μάθουν να τοποθετούνται σε θέματα της καθημερινότητας, αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία τους. 

Επιπλέον, με τα βοηθητικά μαθήματα web development, debate & επιχειρηματικότητας τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να "εκδώσουν" την δική τους εφημερίδα. Στόχος είναι τα θέματα που θα διαπραγματευτούμε να συνδεθούν με την σχολική διδακτέα ύλη, με τρόπο δημιουργικό. Παράλληλα, στόχος είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με όσα δεν διδάσκονται στο σχολείο, αλλά που όμως αποτελούν σημαντικές γνώσεις για τους πολίτες του μέλλοντος.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 4 ημέρες (09:00-15:00) και θα εκτελεστεί 3 φορές με διαφορετικές θεματικές για 3 διαφορετικές ομάδες παιδιών που θα αποτελούνται από 20 παιδιά

1) 22-25 Ιουνίου: Πολιτισμός και Κοινωνία ( 9-11 ετών )
2) 27-30 Ιουνίου: Αθλητισμός και Ιστορία ( 10-12 ετών )
3) 4-7 Ιουλίου: Περιβάλλον και Οικονομία ( 10 -12 ετών )

Σχεδιασμός και επιμέλεια εκπαιδευτικού προγράμματος: Πολύνα Ξηραδάκη

Οι μαθητές θα μάθουν να παρουσιάζουν ένα θέμα μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις και μέσα. Το πως παρουσιάζεται μια ιδέα είναι κάτι αρκετά απαιτητικό, πολυδιάστατο και απολύτως αναγκαίο στη σύγχρονη καθημερινότητα. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να συγκροτήσουν σταδιακά την ιδέα τους, ξεκινώντας από ένα γρήγορο brainstorming και φτάνοντας στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προιόντος, στη συγκεκριμένη περίπτωση τη δημιουργία ενός έντυπου μέσου.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος στη φόρμα (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και θα ενημερωθείτε για την έγκριση της συμμετοχής σας μέσω email στις παρακάτω ημερομηνίες:

για το πρώτο group που ξεκινάει 22/6 μέχρι τις 12/6/22
για το δεύτερο group που ξεκινάει 27/6 μέχρι τις 15/6/22
για το τρίτο group που ξεκινάει 4/7 μέχρι τις 20/6/22

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Μη χάσετε τα διαδικτυακά εργαστήρια του Μουσείου Παιδικής Τέχνης

Κάθε εργαστήριο Σαββάτου είναι αυτοτελές αλλά υπάρχει ακόμη η δυνατότητα της εγγραφής σε κύκλο εργαστηρίων με μειωμένο συνολικό κόστος παρακολούθησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/01/2023

Τις Απόκριες φέρνουν οι Μορφές Έκφρασης

Η αγαπημένη αποκριάτικη παράσταση "Το γαϊτανάκι της αποκριάς" επιστρέφει από την ομάδα παιδικού και νεανικού θεάτρου που φέτος κλείνει 30 χρόνια παρουσίας.

Ο Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής κλείνει 10 χρόνια και το γιορτάζει

Τα έργα των παιδιών θα παρουσιαστούν σε έκθεση στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων τον Σεπτέμβριο.

Νέες δημιουργικές δράσεις στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Για πρώτη φορά, το Ίδρυμα πραγματοποιεί δράσεις και για παιδιά πολύ μικρής ηλικίας.

Η μάθηση γίνεται παιχνίδι στην παράσταση "Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα"

Το θεατρικό θα ανέβει για πέντε μόνο παραστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος".

Τα λάθη μας γίνονται πηγή έμπνευσης στους "Πρωινούς Σελιδοδείκτες" του "σχεδία home"

Μια ενδιαφέρουσα δράση για παιδιά 5-10 ετών, που συνδυάζει την ανάγνωση με την δημιουργική απασχόληση και ένα λαχταριστό δεκατιανό, πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στο σχεδία home.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, εργαστήρια, περιήγηση στους χώρους του Μεγάρου, γνωριμία με τους συντελεστές των εκδηλώσεων του καλλιτεχνικού προγράμματος, είναι μεταξύ άλλων μερικές από τις δράσεις που θα δούμε προσεχώς.