Ένα podcast ειδικά για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Ιστορίες από την παγκόσμια προφορική παράδοση και λογοτεχνία που μεταφέρουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο τους συμβολισμούς της Μεγάλης Εβδομάδας θα ακούγονται μέσω των podcast «Πες μου μία ιστορία» από την ομάδα «Παραμυθοκαμώματα»,

Podcast μεγάλη Εβδομάδα

Τη Μεγάλη εβδομάδα, η σειρά ιστοριών "Στα βήματα της Μεγάλης Εβδομάδας" που είναι διαθέσιμες να τις ακούσετε σε podcast από την ομάδα Παραμυθοκαμώματα, ξεδιπλώνει το μήνυμα της θυσίας του Ιησού. Αγάπη. Ελευθερία. Πίστη. Ελπίδα. Πρόκειται για ιστορίες από την παγκόσμια προφορική παράδοση και λογοτεχνία που μεταφέρουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο τους συμβολισμούς της Μεγάλης Εβδομάδας. Έτσι κάθε μέρα, ξεκινώντας από την Κυριακή των Βαΐων και μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, ακούμε και από μία ιστορία ακολουθώντας τον δρόμο για την Ανάσταση.

Την Κυριακή των Βαΐων και τη Μεγάλη Δευτέρα ακούστηκαν οι ιστορίες "Το Πουλί το Αηδόνι", και "Η πόλη των Πηγαδιών". Σήμερα σειρά έχει "Ο άνθρωπος που έσπαγε πέτρες". Ο άνθρωπος που πόθησε κάτι πέρα από αυτό που ήταν για να κατανοήσει στο τέλος ότι μόνο όταν είμαστε ο εαυτός μας, είμαστε ευτυχισμένοι. Η ταπεινότητα και η μετάνοια που φέρνουν την πραγματική ευτυχία στην ανθρώπινη ψυχή. Όμοια με την "εν πολλαίς αμαρτίας περιπεσούσα γυνή" που ψέλνεται τη Μ. Τρίτη στην εκκλησία. (Παραδοσιακό παραμύθι από την Ιαπωνία)

Αύριο Μεγάλη Τετάρτη, ακολουθεί η ιστορία "Παράδεισος και Κόλαση". Τι σημαίνει αλήθεια παράδεισος και τι κόλαση; Άνθρωποι γύρω από ένα τραπέζι μαζεμένοι διδάσκουν έμπρακτα τι είναι το ένα και τι το άλλο. Όμοια με το άλλο τραπέζι γύρω από το οποίο έκατσαν ο Χριστός και οι μαθητές του. Οι δύο όψεις της αγάπης, η χαρά και η λύπη, το φως και το σκοτάδι. Η αγάπη του Χριστού προς τους μαθητές του και τον άνθρωπο φέρνει τη λύτρωση από τα πάθη. Η αγάπη όμως του Ιούδα προς τα τριάκοντα αργύρια είναι καταστροφική και τον οδηγεί από το φως στο σκοτάδι. Ο παράδεισος και η κόλαση της ψυχής. (Πηγή: Παραδοσιακό παραμύθι από την Κίνα όπως το άκουσε και κατέγραψε σε μια όμορφη συντροφιά η Βιργινία Κοκκίνου από τα "Παραμυθοκαμώματα")

Τη Μεγάλη Πέμπτη θα ακούσουμε τη "Φλογερή Καρδιά του Ντάνκο". Ο Ντάνκο είχε μια καρδιά γεμάτη αγάπη για τον άνθρωπο. Θέλησε να τον σώσει οδηγώντας τον στο φως. Όμως η αγνωμοσύνη των ανθρώπων είναι κακό μεγάλο. Ο Ντάνκο, σαν ένας άλλος Ιησούς, θυσιάστηκε από αγάπη για τον άνθρωπο. Μεγάλη Πέμπτη. Η Σταύρωση του Ιησού. Ο Ντάνκο και η φλογερή καρδιά του. (Πηγή: Η φλογερή καρδιά του Ντάνκο – Μαξίμ Γκόργκι – εκδ. Σύγχρονη Εποχή)

Τη Μεγάλη Παρασκευή "Ο άνθρωπος που περιπλανιόταν", ακολουθεί μια ιστορία για έναν άνθρωπο ελεύθερο, που σπίτι του ήταν ολόκληρη η γη. Ο λόγος, για τον Ιησού... (Πηγή: παραμύθι από την Περσία όπως το άκουσε η Βιργινία Κοκκίνου από τα "Παραμυθοκαμώματα" από τον Ιταλό αφηγητή Davide Bardi) και το Μεγάλο Σάββατο, οι ιστορίες ολοκληρώνονται με τον "κυνηγό Ογκαλούσα". Ο κυνηγός Ογκαλούσα εξαφανίζεται. Χρόνια μετά ο μικρός του γιος θα αναρωτηθεί για τον πατέρα του. Και ο Ογκαλούσα θα επιστρέψει από τους νεκρούς. Η Ανάσταση. Η νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο. Όμοια με τον Χριστό. Άλλωστε κανείς δεν πεθαίνει όσο υπάρχει έστω κι ένας πάνω στη γη που τον θυμάται. (Πηγή:  Παραμύθια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς - Δημήτρης Προύσαλης – εκδ. Εύμαρος)

Μπορείτε να ακούσετε τις ιστορίες αναζητώντας το "Πες μου μια ιστορία" ή στον ιστότοπό  www.paramithokamomata.gr στην ομώνυμη ενότητα ή στις πλατφόρμες "Anchor", "Google podcasts", "Spotify", "Breaker" και "YouTube.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Η "Νικολίνα μαθαίνει σκι" στο νέο βιβλίο των εκδόσεων Αγγελάκη

Ένα καλοκαιρινό παραμύθι για την αξία του να μην τα παρατάς από τη Μαρία-Γκεράλντα Ζύκα Νίκιτς σε εικονογράφηση Ιωάννας Καλοστεφάνου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/07/2025

"Η Παναγία των Παρισίων" ζωντανεύει στο "Θέατρον" του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"

Τη νέα σεζόν 2025-26 η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη παρουσιάζει με 20μελή θίασο το κορυφαίο έργο του Βίκτορος Ουγκό.

Νέα παιδικά βιβλία από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Τέσσερις νέοι τίτλοι για μικρούς και πολύ μικρούς αναγνώστες μόλις κυκλοφόρησαν.

Sleepover στο Μουσείο Κοτσανά!

Το μουσείο αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας καλεί τους μικρούς φίλους από 6 έως 12 ετών να συμμετάσχουν σε μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και να κοιμηθούν εκεί.

Χριστίνα Κουλουμπή: "Πιστεύω στην ομορφιά του θεάτρου για παιδιά που απευθύνεται και στους μεγαλύτερους"

Η ηθοποιός και σκηνοθέτης μιλά στο "α" για τις παραστάσεις που λαξεύει με αγάπη και για την επικείμενη περιοδεία της παράστασης "Μότσαρτ, Ο Μαγικός Αυλός".

Στη Σαντορίνη μαθαίνουμε να κάνουμε σινεμά μαζί

Το εκπαιδευτικό εργαστήριο του 8ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης εμβαθύνει στις έννοιες της συνεργασίας και της κινηματογράφηση.