Ένα podcast ειδικά για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Ιστορίες από την παγκόσμια προφορική παράδοση και λογοτεχνία που μεταφέρουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο τους συμβολισμούς της Μεγάλης Εβδομάδας θα ακούγονται μέσω των podcast «Πες μου μία ιστορία» από την ομάδα «Παραμυθοκαμώματα»,

Podcast μεγάλη Εβδομάδα

Τη Μεγάλη εβδομάδα, η σειρά ιστοριών "Στα βήματα της Μεγάλης Εβδομάδας" που είναι διαθέσιμες να τις ακούσετε σε podcast από την ομάδα Παραμυθοκαμώματα, ξεδιπλώνει το μήνυμα της θυσίας του Ιησού. Αγάπη. Ελευθερία. Πίστη. Ελπίδα. Πρόκειται για ιστορίες από την παγκόσμια προφορική παράδοση και λογοτεχνία που μεταφέρουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο τους συμβολισμούς της Μεγάλης Εβδομάδας. Έτσι κάθε μέρα, ξεκινώντας από την Κυριακή των Βαΐων και μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, ακούμε και από μία ιστορία ακολουθώντας τον δρόμο για την Ανάσταση.

Την Κυριακή των Βαΐων και τη Μεγάλη Δευτέρα ακούστηκαν οι ιστορίες "Το Πουλί το Αηδόνι", και "Η πόλη των Πηγαδιών". Σήμερα σειρά έχει "Ο άνθρωπος που έσπαγε πέτρες". Ο άνθρωπος που πόθησε κάτι πέρα από αυτό που ήταν για να κατανοήσει στο τέλος ότι μόνο όταν είμαστε ο εαυτός μας, είμαστε ευτυχισμένοι. Η ταπεινότητα και η μετάνοια που φέρνουν την πραγματική ευτυχία στην ανθρώπινη ψυχή. Όμοια με την "εν πολλαίς αμαρτίας περιπεσούσα γυνή" που ψέλνεται τη Μ. Τρίτη στην εκκλησία. (Παραδοσιακό παραμύθι από την Ιαπωνία)

Αύριο Μεγάλη Τετάρτη, ακολουθεί η ιστορία "Παράδεισος και Κόλαση". Τι σημαίνει αλήθεια παράδεισος και τι κόλαση; Άνθρωποι γύρω από ένα τραπέζι μαζεμένοι διδάσκουν έμπρακτα τι είναι το ένα και τι το άλλο. Όμοια με το άλλο τραπέζι γύρω από το οποίο έκατσαν ο Χριστός και οι μαθητές του. Οι δύο όψεις της αγάπης, η χαρά και η λύπη, το φως και το σκοτάδι. Η αγάπη του Χριστού προς τους μαθητές του και τον άνθρωπο φέρνει τη λύτρωση από τα πάθη. Η αγάπη όμως του Ιούδα προς τα τριάκοντα αργύρια είναι καταστροφική και τον οδηγεί από το φως στο σκοτάδι. Ο παράδεισος και η κόλαση της ψυχής. (Πηγή: Παραδοσιακό παραμύθι από την Κίνα όπως το άκουσε και κατέγραψε σε μια όμορφη συντροφιά η Βιργινία Κοκκίνου από τα "Παραμυθοκαμώματα")

Τη Μεγάλη Πέμπτη θα ακούσουμε τη "Φλογερή Καρδιά του Ντάνκο". Ο Ντάνκο είχε μια καρδιά γεμάτη αγάπη για τον άνθρωπο. Θέλησε να τον σώσει οδηγώντας τον στο φως. Όμως η αγνωμοσύνη των ανθρώπων είναι κακό μεγάλο. Ο Ντάνκο, σαν ένας άλλος Ιησούς, θυσιάστηκε από αγάπη για τον άνθρωπο. Μεγάλη Πέμπτη. Η Σταύρωση του Ιησού. Ο Ντάνκο και η φλογερή καρδιά του. (Πηγή: Η φλογερή καρδιά του Ντάνκο – Μαξίμ Γκόργκι – εκδ. Σύγχρονη Εποχή)

Τη Μεγάλη Παρασκευή "Ο άνθρωπος που περιπλανιόταν", ακολουθεί μια ιστορία για έναν άνθρωπο ελεύθερο, που σπίτι του ήταν ολόκληρη η γη. Ο λόγος, για τον Ιησού... (Πηγή: παραμύθι από την Περσία όπως το άκουσε η Βιργινία Κοκκίνου από τα "Παραμυθοκαμώματα" από τον Ιταλό αφηγητή Davide Bardi) και το Μεγάλο Σάββατο, οι ιστορίες ολοκληρώνονται με τον "κυνηγό Ογκαλούσα". Ο κυνηγός Ογκαλούσα εξαφανίζεται. Χρόνια μετά ο μικρός του γιος θα αναρωτηθεί για τον πατέρα του. Και ο Ογκαλούσα θα επιστρέψει από τους νεκρούς. Η Ανάσταση. Η νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο. Όμοια με τον Χριστό. Άλλωστε κανείς δεν πεθαίνει όσο υπάρχει έστω κι ένας πάνω στη γη που τον θυμάται. (Πηγή:  Παραμύθια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς - Δημήτρης Προύσαλης – εκδ. Εύμαρος)

Μπορείτε να ακούσετε τις ιστορίες αναζητώντας το "Πες μου μια ιστορία" ή στον ιστότοπό  www.paramithokamomata.gr στην ομώνυμη ενότητα ή στις πλατφόρμες "Anchor", "Google podcasts", "Spotify", "Breaker" και "YouTube.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Summer Camp 2024: Καλοκαιρινή απόδραση για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, πάντοτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.