Οnline λέσχη ανάγνωσης με θέμα την αστρονομία για γονείς και παιδιά

Μια δωρεάν πρόταση από τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου ξεκινάει την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου.

Οnline λέσχη ανάγνωσης με θέμα την αστρονομία για γονείς και παιδιά
  

Η online Λέσχη Ανάγνωσης για γονείς και παιδιά, που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, επανέρχεται ανανεωμένη με θέμα την Αστρονομία, και προσκαλεί παιδιά 9-12 ετών (Δ΄, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού) -μαζί με ένα ενήλικο μέλος της οικογένειάς τους- σε μια ξεχωριστή εμπειρία online ανάγνωσης! Το πρόγραμμα ξεκινάει την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, διαρκεί ως τις 30 Μαρτίου και περιλαμβάνει συνολικά έξι συναντήσεις, διάρκειας 60 λεπτών η κάθε μία, που οι συμμετέχοντες/ουσες παρακολουθούν μέσω του προγράμματος Teams. 

Τα επιλεγμένα βιβλία με τα οποία θα έρθουν σε επαφή οι συμμετέχοντες είναι: Μαρδούκ! (Λιάνα Δενεζάκη), Ο Τζορτζ και το μυστικό κλειδί για το σύμπαν (Λούσι και Στίβεν Χόκινγκ), Δέλτα Χι και ο μηχανισμός (Έρικα Αγγέλικα Γαρμπή). 

Η φιλοσοφία της Λέσχης Ανάγνωσης

Η Λέσχη που οργάνωνε η Βιβλιοθήκη του ιδρύματος στους χώρους της στο παρελθόν, μεταφέρθηκε από τα τέλη του 2020 εξ ολοκλήρου στο ηλεκτρονικό περιβάλλον, λόγω των έκτακτων συνθηκών εξάπλωσης του COVID-19, αλλά και για να καλύψει τους φίλους της από απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. 

Το πρόγραμμα είναι εμπνευσμένο από το Θέατρο αναγνωστών (Readers Theatre), το οποίο αποτελεί μία στρατηγική ανάγνωσης και ξεκίνησε ως ένας τρόπος παρουσίασης της λογοτεχνίας σε δραματική μορφή. Στην πορεία της εξέλιξής του, έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από διάφορες ηλικιακές ομάδες και σε διάφορες θεματικές περιοχές. Ιδιαιτέρως σε εφαρμογές που αξιοποιούν σενάρια με επιστημονικό περιεχόμενο, έχει διαπιστωθεί η ενίσχυση της κατανόησης επιστημονικών εννοιών. Σε αυτό το πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας, τα παιδιά μαζί με ένα ενήλικο μέλος της οικογένειάς τους, συνεργάζονται για να γνωρίσουν τη χαρά της από κοινού ανάγνωσης, να βελτιώσουν την αναγνωστική τους ευχέρεια και τη σχέση τους με τις Επιστήμες. Πιο συγκεκριμένα, έρχονται σε επαφή με επιλεγμένα βιβλία γνώσεων, λογοτεχνίας, μαθηματικής λογοτεχνίας κ.λπ., ζωντανεύουν τους ήρωες με τη φωνή τους και συμμετέχουν σε ποικιλία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που τους αποκαλύπτει τη διασκεδαστική πλευρά της Επιστήμης.

Κάθε κύκλος του προγράμματος περιλαμβάνει συνολικά έξι (6) συναντήσεις, δύο συναντήσεις για το κάθε επιλεγμένο βιβλίο, μέσω του προγράμματος Teams. 
Στην πρώτη συνάντηση για το κάθε βιβλίο (δηλαδή στην 1η, 3η και 5η συνάντηση) οι οικογένειες έρχονται σε επαφή και συζητούν για το επιλεγμένο βιβλίο, κατανοούν την στρατηγική ανάγνωσης που θα αξιοποιηθεί, προσεγγίζουν το κείμενο και εξοικειώνονται με το επιστημονικό του περιεχόμενο και τις επιστημονικές προκλήσεις και δραστηριότητες που πρέπει να ολοκληρώσουν.
Στη δεύτερη συνάντηση για το κάθε βιβλίο (δηλαδή στην 2η, 4η και 6η συνάντηση), κάθε οικογένεια μοιράζεται με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες τη δική της ανάγνωση του αποσπάσματος που έχει αναλάβει, μέσα από τους ρόλους των ηρώων (με την τεχνική του θεάτρου αναγνωστών), καθώς και την επίλυση των προκλήσεων και δραστηριοτήτων που υλοποίησε. 
Μεταξύ των δύο συναντήσεων, κάθε οικογένεια έχει πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με το επιστημονικό περιεχόμενο των βιβλίων. 

Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν, η κράτηση θέσης όμως είναι απαραίτητη στο τηλέφωνο 210 9469641 από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 9:30-16:30, καθώς και η συμπλήρωση της αίτησης και η αποστολή της στο logistics@eef.edu.gr.

Ημερομηνίες διεξαγωγής της Λέσχης Ανάγνωσης Αστρονομία:
Τετάρτη: 23/2, 2/3, 9/3, 16/3, 23/3, 30/3
Ώρες διεξαγωγής: 17:30-18:30
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.