Οnline λέσχη ανάγνωσης με θέμα την αστρονομία για γονείς και παιδιά

Μια δωρεάν πρόταση από τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου ξεκινάει την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου.

Οnline λέσχη ανάγνωσης με θέμα την αστρονομία για γονείς και παιδιά
  

Η online Λέσχη Ανάγνωσης για γονείς και παιδιά, που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, επανέρχεται ανανεωμένη με θέμα την Αστρονομία, και προσκαλεί παιδιά 9-12 ετών (Δ΄, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού) -μαζί με ένα ενήλικο μέλος της οικογένειάς τους- σε μια ξεχωριστή εμπειρία online ανάγνωσης! Το πρόγραμμα ξεκινάει την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, διαρκεί ως τις 30 Μαρτίου και περιλαμβάνει συνολικά έξι συναντήσεις, διάρκειας 60 λεπτών η κάθε μία, που οι συμμετέχοντες/ουσες παρακολουθούν μέσω του προγράμματος Teams. 

Τα επιλεγμένα βιβλία με τα οποία θα έρθουν σε επαφή οι συμμετέχοντες είναι: Μαρδούκ! (Λιάνα Δενεζάκη), Ο Τζορτζ και το μυστικό κλειδί για το σύμπαν (Λούσι και Στίβεν Χόκινγκ), Δέλτα Χι και ο μηχανισμός (Έρικα Αγγέλικα Γαρμπή). 

Η φιλοσοφία της Λέσχης Ανάγνωσης

Η Λέσχη που οργάνωνε η Βιβλιοθήκη του ιδρύματος στους χώρους της στο παρελθόν, μεταφέρθηκε από τα τέλη του 2020 εξ ολοκλήρου στο ηλεκτρονικό περιβάλλον, λόγω των έκτακτων συνθηκών εξάπλωσης του COVID-19, αλλά και για να καλύψει τους φίλους της από απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. 

Το πρόγραμμα είναι εμπνευσμένο από το Θέατρο αναγνωστών (Readers Theatre), το οποίο αποτελεί μία στρατηγική ανάγνωσης και ξεκίνησε ως ένας τρόπος παρουσίασης της λογοτεχνίας σε δραματική μορφή. Στην πορεία της εξέλιξής του, έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από διάφορες ηλικιακές ομάδες και σε διάφορες θεματικές περιοχές. Ιδιαιτέρως σε εφαρμογές που αξιοποιούν σενάρια με επιστημονικό περιεχόμενο, έχει διαπιστωθεί η ενίσχυση της κατανόησης επιστημονικών εννοιών. Σε αυτό το πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας, τα παιδιά μαζί με ένα ενήλικο μέλος της οικογένειάς τους, συνεργάζονται για να γνωρίσουν τη χαρά της από κοινού ανάγνωσης, να βελτιώσουν την αναγνωστική τους ευχέρεια και τη σχέση τους με τις Επιστήμες. Πιο συγκεκριμένα, έρχονται σε επαφή με επιλεγμένα βιβλία γνώσεων, λογοτεχνίας, μαθηματικής λογοτεχνίας κ.λπ., ζωντανεύουν τους ήρωες με τη φωνή τους και συμμετέχουν σε ποικιλία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που τους αποκαλύπτει τη διασκεδαστική πλευρά της Επιστήμης.

Κάθε κύκλος του προγράμματος περιλαμβάνει συνολικά έξι (6) συναντήσεις, δύο συναντήσεις για το κάθε επιλεγμένο βιβλίο, μέσω του προγράμματος Teams. 
Στην πρώτη συνάντηση για το κάθε βιβλίο (δηλαδή στην 1η, 3η και 5η συνάντηση) οι οικογένειες έρχονται σε επαφή και συζητούν για το επιλεγμένο βιβλίο, κατανοούν την στρατηγική ανάγνωσης που θα αξιοποιηθεί, προσεγγίζουν το κείμενο και εξοικειώνονται με το επιστημονικό του περιεχόμενο και τις επιστημονικές προκλήσεις και δραστηριότητες που πρέπει να ολοκληρώσουν.
Στη δεύτερη συνάντηση για το κάθε βιβλίο (δηλαδή στην 2η, 4η και 6η συνάντηση), κάθε οικογένεια μοιράζεται με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες τη δική της ανάγνωση του αποσπάσματος που έχει αναλάβει, μέσα από τους ρόλους των ηρώων (με την τεχνική του θεάτρου αναγνωστών), καθώς και την επίλυση των προκλήσεων και δραστηριοτήτων που υλοποίησε. 
Μεταξύ των δύο συναντήσεων, κάθε οικογένεια έχει πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με το επιστημονικό περιεχόμενο των βιβλίων. 

Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν, η κράτηση θέσης όμως είναι απαραίτητη στο τηλέφωνο 210 9469641 από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 9:30-16:30, καθώς και η συμπλήρωση της αίτησης και η αποστολή της στο logistics@eef.edu.gr.

Ημερομηνίες διεξαγωγής της Λέσχης Ανάγνωσης Αστρονομία:
Τετάρτη: 23/2, 2/3, 9/3, 16/3, 23/3, 30/3
Ώρες διεξαγωγής: 17:30-18:30
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Η "Πουπουλένια Πολιτεία" ξανά στη σκηνή του θεάτρου 104

Μια διαδραστική παράσταση εμπνευσμένη από τους "Όρνιθες" του Αριστοφάνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/01/2023

Τελευταίες παραστάσεις για το "Τριγωνοψαρούλης, The Musical" στο Θέατρο Αθηνά

Η φαντασμαγορική θεατρική παράσταση, που βασίζεται στη σειρά βιβλίων του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, συνεχίζεται για λίγες ακόμα μέρες.

Μη χάσετε τα διαδικτυακά εργαστήρια του Μουσείου Παιδικής Τέχνης

Κάθε εργαστήριο Σαββάτου είναι αυτοτελές αλλά υπάρχει ακόμη η δυνατότητα της εγγραφής σε κύκλο εργαστηρίων με μειωμένο συνολικό κόστος παρακολούθησης.

Τις Απόκριες φέρνουν οι Μορφές Έκφρασης

Η αγαπημένη αποκριάτικη παράσταση "Το γαϊτανάκι της αποκριάς" επιστρέφει από την ομάδα παιδικού και νεανικού θεάτρου που φέτος κλείνει 30 χρόνια παρουσίας.

Ο Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής κλείνει 10 χρόνια και το γιορτάζει

Τα έργα των παιδιών θα παρουσιαστούν σε έκθεση στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων τον Σεπτέμβριο.

Νέες δημιουργικές δράσεις στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Για πρώτη φορά, το Ίδρυμα πραγματοποιεί δράσεις και για παιδιά πολύ μικρής ηλικίας.

Η μάθηση γίνεται παιχνίδι στην παράσταση "Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα"

Το θεατρικό θα ανέβει για πέντε μόνο παραστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος".