Η «Αντιγόνη» γίνεται ψηφιακό παιχνίδι

Υπάρχει ένα εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό παιχνίδι επιλογών για παιδιά και εφήβους που συνδέει το μύθο της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή με την τεχνολογία. Αξίζει να το γνωρίσετε.

Η «Αντιγόνη» γίνεται ψηφιακό παιχνίδι

Τριάντα διακεκριμένοι επιστήμονες και καλλιτέχνες από τον χώρο της αρχαιολογίας, μουσειολογίας, θεατρολογίας και των παραστατικών τεχνών επιμελήθηκαν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος «Από το Μουσείο στο Θέατρο. Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας», το οποίο δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς & Νήσων, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πειραιά μέσω του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος δημιουργήθηκε ένα πολύ ενδιαφέρον εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό παιχνίδι επιλογών. Πρόκειται για μια ανεξάρτητη ψηφιακή διαδραστική εφαρμογή για φορητές συσκευές, εύκολη στη χρήση της, η οποία βασίζεται στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και είναι γεμάτη σασπέν.

Παίξε και μπες τη θέση της Αντιγόνης

Η «Αντιγόνη» γίνεται ψηφιακό παιχνίδι - εικόνα 1

Ο νόμο της ηθικής συγκρούεται με το νόμο της πολιτείας στην τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη», ένα από τα αρτιότερα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, που παρουσιάστηκε πιθανότατα στα Μεγάλα Διονύσια του 441 π.Χ. Όλα συμβαίνουν στη Θήβα που μαστίζεται από πολιτική κρίση. Ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης, οι δύο γιοί του Οιδίποδα πέφτουν νεκροί στη μάχη λόγω της μεταξύ τους διαμάχης για τη διαδοχή και την επικράτηση. Οι αδελφές τους, Αντιγόνη και Ισμήνη μένουν πίσω αντιμετωπίζοντας την σκληρότητα του θείου τους Κρέοντα που καταλαμβάνει την εξουσία και διατάζει να μείνει άταφος και ατιμασμένος ο Πολυνείκης ως προδότης της πόλης του με την απειλή θανατικής ποινής σε όποιον τον παρακούσει. Η ανυπόταχτη Αντιγόνη επαναστατεί εναντίον στη σκληρή προσταγή του βασιλιά Κρέοντα να θάψει τον αδελφό της. Σε αυτή την αποστολή, «η Αντιγόνη είσαι εσύ και κρατάς την ιστορία στα χέρια σου. Θα το αφήσεις εκεί υπακούοντας το νόμο ή θα προσπαθήσεις να τον θάψεις; Η επιλογή είναι δική σου! Περιηγήσου στην πόλη της Θήβας χρησιμοποιώντας τα κουμπιά ελέγχου και φτιάξε με τις αποφάσεις σου τη δική σου εκδοχή της ιστορίας. Ο Χορός σχολιάζει κάθε σου κίνηση, δίνοντάς σου χρήσιμες πληροφορίες και κρυμμένα στοιχεία για το πώς θα αλληλεπιδράσεις με τον κόσμο του παιχνιδιού. Πρόσεξε όμως. Κάθε επιλογή σου μπορεί να σε οδηγήσει σε ένα πολύ διαφορετικό μονοπάτι…Γιατί ο παίχτης Αντιγόνη έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει διαφορετικά μονοπάτια με διαφορετικό τέλος αλλά και γρίφους πως επίλυση».

Το παιχνίδι είναι απλό

Η «Αντιγόνη» γίνεται ψηφιακό παιχνίδι - εικόνα 2

Μια εξαιρετική ομάδα καλλιτεχνών μας οδηγεί στη δράση. Ο Δημήτρης Λάλος σκηνοθετεί και τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Θανάσης Δόβρης, Δημήτρης Ήμελλος, Ελένη Μπούκλη, Νεφέλη Κουρή, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Πάνος Καμμένος, Ουσίκ Χανικιάν, Μαριάμ Ρουχάτζε, Εύα Φρακτοπούλου, Τάσος Δέδες. Αν θέλετε να παίξετε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μπείτε στην Ιστοσελίδα του παιχνιδιού εδώ ((links για κατέβασμα σε android και iOS) παίρνετε το ρόλο της Αντιγόνης και ξεκινάτε την περιπλάνησή σας σε έναν τρισδιάστατο χώρο σε πραγματικό χρόνο. Καλή διασκέδαση!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων": Το Εθνικό Θέατρο μάς προσκαλεί μέσα στην κουνελότρυπα

Η Παιδική Σκηνή θα παρουσιάσει στο θέατρο Ολύμπια την κλασική ιστορία του Λιούις Κάρολ, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη και με την πρωτότυπη μουσική και ποίηση της Λένας Πλάτωνος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/10/2025

Η Ξένια Καλογεροπούλου εμπιστεύεται πρώτη φορά έργο της στο κουκλοθέατρο

Με μια μεγάλη έκπληξη ο πολυχώρος πολιτισμού PARAGA ανακοινώνει το πρόγραμμα της νέας σεζόν 2025-2026.

Βλέπουμε παιδικό θέατρο στη νοηματική γλώσσα στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Νέες δράσεις προσβασιμότητας παρουσιάζει το μουσείο.

Η παράσταση "Ντενεκεδούπολη ξανά! Το μεγάλο ταξίδι του Μελένιου" επιστρέφει με early bird προσφορά

Η θεατρική διασκευή του κειμένου της Ευγενίας Φακίνου επιστρέφει για δεύτερη χρονιά από την ομάδα Μικρός Νότος στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης".

Τα νέα παιδικά βιβλία των εκδόσεων Ίκαρος

Πέντε νέες εκδόσεις απόλυτα αφιερωμένες στους λιλιπούτειους αναγνώστες θα κυκλοφορήσουν προσεχώς.

Ο 6ος μαθητικός διαγωνισμός δημιουργίας εκπαιδευτικού επιτραπέζιου και ψηφιακού παιχνιδιού ξεκινά

Μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από Ελλάδα, Ομογένεια και Κύπρο καλούνται να δημιουργήσουν –με τη στήριξη των εκπαιδευτικών τους– ένα παιχνίδι με θέμα τις ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση.

10 βιβλία για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Δέκα προτάσεις για τους μικρούς αναγνώστες, ιστορίες για την αποδοχή, τη διαφορετικότητα, την αγάπη και την οικολογία με πρωταγωνιστές τους φίλους μας, τα ζώα.