Παιδικές παραστάσεις που εμπνέονται από τη λογοτεχνία

Σε περιοδεία στα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας συναντάμε τέσσερις παραμυθένιες εκδοχές λογοτεχνικών κειμένων με την υπογραφή γνωστών θιάσων.

Παιδικές παραστάσεις που εμπνέονται από τη λογοτεχνία

Σε περιοδεία στα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας συναντάμε τέσσερις παραμυθένιες εκδοχές λογοτεχνικών κειμένων με την υπογραφή γνωστών θιάσων.

«Το καπλάνι της βιτρίνας»

Παιδικές παραστάσεις που εμπνέονται από τη λογοτεχνία - εικόνα 1

Η παράσταση που παρουσίασε σε δική της θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία η Ανδρομάχη Χρυσομάλη πριν από πέντε χρόνια στο θέατρο Βρετάνια επιστρέφει για να μας θυμίσει το έργο-σταθμός της ελληνικής λογοτεχνίας για παιδιά και το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε η Άλκη Ζέη, το 1963, ως πολιτική πρόσφυγας στη Μόσχα. Οι περιπέτειες της Μέλιας και της Μυρτώς, δυο κοριτσιών που μεγαλώνουν σε ένα νησί του Βόρειου Αιγαίου, το καλοκαίρι του 1936, που σημαδεύεται από την επικράτηση της Δικτατορίας Μεταξά. (Βεάκειο 13/9)

«Ραφτάκος των λέξεων»

Παιδικές παραστάσεις που εμπνέονται από τη λογοτεχνία - εικόνα 2

Η παράσταση της ομάδας Μικρός Νότος που ξεχώρισε το χειμώνα στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» συνεχίζει τη σύντομη περιοδεία της με δύο ακόμη σταθμούς (Αισθητικό Δάσος Υμηττού 12/9, Ανοιχτό Θέατρο Γκράβας 16/9). Ο «Ραφτάκος των λέξεων» είναι ένα τρυφερό παραμύθι του Αντώνη Παπαθεοδούλου για την αξία της ανθρώπινης επικοινωνίας, τη δύναμη των λέξεων και την παρηγοριά που αυτές μπορούν να προσφέρουν. Ζωντανεύει με αγνά υλικά -ζωντανή μουσική, διάδραση και παντομίμα– σε διασκευή της Τίνας Γιωτοπούλου, σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα και μουσική Νίκου Πλατύραχου.

«Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη»

Παιδικές παραστάσεις που εμπνέονται από τη λογοτεχνία - εικόνα 3

Το Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα και ο έμπειρος σκηνοθέτης Νίκος Δαφνής, συνεπής υπηρέτης του θεάτρου για παιδιά, παρουσιάζει εκ νέου το έργο του Δημήτρη Ποταμίτη, που συνθέτει σε μία τέσσερις κωμωδίες του Αριστοφάνη –«Ειρήνη», «Αχαρνής», «Πλούτος» και «Όρνιθες»–, με την πρωτότυπη μουσική σύνθεση και τα τραγούδια του Γιάννη Ζουγανέλη από την πρώτη εμβληματική παράσταση του 1978 σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα. Οι «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη» αναμένεται να παρουσιαστούν και το χειμώνα, ξεκινούν όμως την πορεία τους από τα ανοιχτά θέατρα της πόλης (Βεάκειο 17/9).

«Ο Ροβινσώνας και ο Κρούσος»

Παιδικές παραστάσεις που εμπνέονται από τη λογοτεχνία - εικόνα 4

Μετά τον «Οδυσσεβάχ», οι Φώτης Σπύρος και Νίκος Χρηστίδης ανεβάζουν ακόμη ένα θεατρικό έργο σε διασκευή της Ξένιας Καλογεροπούλου, που εμπνεύστηκαν από το κλασικό μυθιστόρημα του Ντάνιελ Ντεφόε οι Νίνο ντ’ Ίντρόνα και Τζάκομο Ραβέκιο. Η Παιδική Σκηνή του Φώτη Σπύρου επιστρέφει στην πόλη από την καλοκαιρινή της περιοδεία με τον «Ροβινσώνα και τον Κρούσο» (επόμενες στάσεις: Μενίδι 13/9, Δημοτικός Κιν/φος «Μίμης Φωτόπουλος» 12/9), τη συναρπαστική και γεμάτη σασπένς περιπέτεια δύο ναυαγών. Θα καταφέρουν άραγε να ξεπεράσουν το φράγμα της γλώσσας και να σωθούν;

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Ροβινσώνας και ο Κρούσος

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 75 '

Εμπνευσμένη από το κλασικό μυθιστόρημα, η παράσταση εξιστορεί την συναρπαστική περιπέτεια δύο ναυαγών και το πώς καταφέρνουν να επικοινωνήσουν, παρότι μιλούν διαφορετική γλώσσα.

O ραφτάκος των λέξεων

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 65 '

Ένα πρωτότυπο παραμύθι για τη δύναμη των λέξεων, την παρηγοριά που μπορούμε να προσφέρουμε με τα λόγια και την ανάγκη για ανθρώπινη επικοινωνία. Τα βασικά υλικά της παράστασης είναι η ζωντανή μουσική, η διάδραση, η κίνηση, η παντομίμα, η ευθύνη και ο σεβασμός με τα οποία η ομάδα Μικρός Νότος σχεδιάζει τις παραστάσεις της, καθώς και η εμπεριστατωμένη γνώση πάνω στο εκπαιδευτικό δράμα. Κεντρικός ήρωας του παραμυθιού είναι ένας ράφτης με μια ξεχωριστή ικανότητα. Έραβε τα ρούχα με λέξεις και τις διάλεγε προσεκτικά για να ταιριάζουν σε κάθε κάτοικο της πόλης. Έτσι, περνούσαν τους χειμώνες τους ζεστοί και τα καλοκαίρια πάντα δροσεροί. Όσο, όμως, η πόλη μεγάλωνε οι κάτοικοι ξέχασαν τον ραφτάκο. Όταν ήρθε ένας βαρύς χειμώνας και τα καινούργια ρούχα τους δεν μπορούσαν να τους ζεστάνουν, θυμήθηκαν τον ραφτάκο που έπλεκε τα ρούχα με πολύ αγάπη.

Το καπλάνι της βιτρίνας

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 120 '

Το έργο-σταθμός της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας καταγράφει την καθημερινότητα δύο κοριτσιών το καλοκαίρι που ξεκινά η δικτατορία του Μεταξά.

Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 80 '

Σύνθεση των τεσσάρων κωμωδιών του Αριστοφάνη «Ειρήνη», «Αχαρνής», «Πλούτος» και «Όρνιθες».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.

"Πες το ψέματα...": Το μουσικοθεατρικό παραμύθι των ContraTiempo φτάνει στο τέλος του

Το έργο σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου, που αφηγείται την προσπάθεια δύο παιδιών να σώσουν το πλανήτη από το ψέμα, ολοκληρώνει τον κύκλο του στο θέατρο Σταθμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον "Ελληνικό Κόσμο"

Αυτόν τον Μάιο, παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στα δημιουργικά προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου, παρέα με τους γονείς τους.

"Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ": Μαθαίνουμε πρώτοι τη νέα παιδική παράσταση του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου" για το 2024-25

Μετά το "Κοντά στις ράγιες", η παιδική σκηνή υποδέχεται τη μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου με τις περιπέτειες ενός αγοριού στον Αμερικάνικο Νότο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.

Μη χάσεις το πασχαλινό camp του Μουσείου Αλέκος Φασιανός

Το μουσείο διοργανώνει το δικό του χειροποίητο πασχαλινό καλάθι, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του Αλέκου Φασιανού.