Παιδικές παραστάσεις που εμπνέονται από τη λογοτεχνία

Σε περιοδεία στα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας συναντάμε τέσσερις παραμυθένιες εκδοχές λογοτεχνικών κειμένων με την υπογραφή γνωστών θιάσων.

Παιδικές παραστάσεις που εμπνέονται από τη λογοτεχνία

Σε περιοδεία στα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας συναντάμε τέσσερις παραμυθένιες εκδοχές λογοτεχνικών κειμένων με την υπογραφή γνωστών θιάσων.

«Το καπλάνι της βιτρίνας»

Παιδικές παραστάσεις που εμπνέονται από τη λογοτεχνία - εικόνα 1

Η παράσταση που παρουσίασε σε δική της θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία η Ανδρομάχη Χρυσομάλη πριν από πέντε χρόνια στο θέατρο Βρετάνια επιστρέφει για να μας θυμίσει το έργο-σταθμός της ελληνικής λογοτεχνίας για παιδιά και το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε η Άλκη Ζέη, το 1963, ως πολιτική πρόσφυγας στη Μόσχα. Οι περιπέτειες της Μέλιας και της Μυρτώς, δυο κοριτσιών που μεγαλώνουν σε ένα νησί του Βόρειου Αιγαίου, το καλοκαίρι του 1936, που σημαδεύεται από την επικράτηση της Δικτατορίας Μεταξά. (Βεάκειο 13/9)

«Ραφτάκος των λέξεων»

Παιδικές παραστάσεις που εμπνέονται από τη λογοτεχνία - εικόνα 2

Η παράσταση της ομάδας Μικρός Νότος που ξεχώρισε το χειμώνα στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» συνεχίζει τη σύντομη περιοδεία της με δύο ακόμη σταθμούς (Αισθητικό Δάσος Υμηττού 12/9, Ανοιχτό Θέατρο Γκράβας 16/9). Ο «Ραφτάκος των λέξεων» είναι ένα τρυφερό παραμύθι του Αντώνη Παπαθεοδούλου για την αξία της ανθρώπινης επικοινωνίας, τη δύναμη των λέξεων και την παρηγοριά που αυτές μπορούν να προσφέρουν. Ζωντανεύει με αγνά υλικά -ζωντανή μουσική, διάδραση και παντομίμα– σε διασκευή της Τίνας Γιωτοπούλου, σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα και μουσική Νίκου Πλατύραχου.

«Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη»

Παιδικές παραστάσεις που εμπνέονται από τη λογοτεχνία - εικόνα 3

Το Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα και ο έμπειρος σκηνοθέτης Νίκος Δαφνής, συνεπής υπηρέτης του θεάτρου για παιδιά, παρουσιάζει εκ νέου το έργο του Δημήτρη Ποταμίτη, που συνθέτει σε μία τέσσερις κωμωδίες του Αριστοφάνη –«Ειρήνη», «Αχαρνής», «Πλούτος» και «Όρνιθες»–, με την πρωτότυπη μουσική σύνθεση και τα τραγούδια του Γιάννη Ζουγανέλη από την πρώτη εμβληματική παράσταση του 1978 σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα. Οι «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη» αναμένεται να παρουσιαστούν και το χειμώνα, ξεκινούν όμως την πορεία τους από τα ανοιχτά θέατρα της πόλης (Βεάκειο 17/9).

«Ο Ροβινσώνας και ο Κρούσος»

Παιδικές παραστάσεις που εμπνέονται από τη λογοτεχνία - εικόνα 4

Μετά τον «Οδυσσεβάχ», οι Φώτης Σπύρος και Νίκος Χρηστίδης ανεβάζουν ακόμη ένα θεατρικό έργο σε διασκευή της Ξένιας Καλογεροπούλου, που εμπνεύστηκαν από το κλασικό μυθιστόρημα του Ντάνιελ Ντεφόε οι Νίνο ντ’ Ίντρόνα και Τζάκομο Ραβέκιο. Η Παιδική Σκηνή του Φώτη Σπύρου επιστρέφει στην πόλη από την καλοκαιρινή της περιοδεία με τον «Ροβινσώνα και τον Κρούσο» (επόμενες στάσεις: Μενίδι 13/9, Δημοτικός Κιν/φος «Μίμης Φωτόπουλος» 12/9), τη συναρπαστική και γεμάτη σασπένς περιπέτεια δύο ναυαγών. Θα καταφέρουν άραγε να ξεπεράσουν το φράγμα της γλώσσας και να σωθούν;

Περισσότερες πληροφορίες

Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 80 '

Σύνθεση των τεσσάρων κωμωδιών του Αριστοφάνη «Ειρήνη», «Αχαρνής», «Πλούτος» και «Όρνιθες».

Το καπλάνι της βιτρίνας

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 120 '

Το έργο-σταθμός της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας καταγράφει την καθημερινότητα δύο κοριτσιών το καλοκαίρι που ξεκινά η δικτατορία του Μεταξά.

O ραφτάκος των λέξεων

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 65 '

Ένα πρωτότυπο παραμύθι για τη δύναμη των λέξεων και την ανάγκη για ανθρώπινη επικοινωνία, που ζωντανεύει μέσα από μουσική, κίνηση και παντομίμα.

Ο Ροβινσώνας και ο Κρούσος

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 75 '

Εμπνευσμένη από το κλασικό μυθιστόρημα, η παράσταση εξιστορεί την συναρπαστική περιπέτεια δύο ναυαγών και το πώς καταφέρνουν να επικοινωνήσουν, παρότι μιλούν διαφορετική γλώσσα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Η Χώρα των Πουλιών" έρχεται στο Κνωσός

Μια παράσταση εμπνευσμένη από τους "Όρνιθες" του Αριστοφάνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2022

Pet Partners of Hellas: "Η επαφή ενός ανθρώπου με έναν σκύλο είναι ευεργετική από μόνη της"

Ο ιδρυτής του Pet Partners of Hellas, Βασίλης Σούκος, μιλά για το φεστιβάλ, τις δράσεις, το έργο και τους στόχους του οργανισμού.

"Underwater": Μια χοροθεατρική παράσταση για όλες τις αισθήσεις

Η Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει μια μαγευτική παράσταση για βρέφη και γονείς.

Τα Σαββατοκύριακα…μικροί-μεγάλοι στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου περιλαμβάνουν παραμύθια, παιχνίδια, ξεναγήσεις και εικαστικά εργαστήρια.

"Ο Ραφτάκος των λέξεων" στο θέατρο της Ρεματιάς σε μια μοναδική παράσταση για καλό σκοπό

Η sold out παράσταση της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος ολοκληρώνει τις φθινοπωρινές παραστάσεις της με μία παράσταση για καλό σκοπό στο θέατρο της Ρεματιάς.

"Ταρτούφος" και "Ερωτόκριτος" στην Παιδική – Εφηβική Σκηνή του Τζένη Καρέζη

Ύστερα από συνεχόμενα sold out, οι δύο παραστάσεις επανέρχονται για να συναντήσουν όσους δεν πρόλαβαν κι ακόμη περισσότερους.

"Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι" από το Θέατρο Μαριονέτας "Γκότση"

Μία παράσταση γεμάτη περιπέτεια, άφθονο γέλιο και εξαιρετικά μηνύματα για την φιλία, την αγάπη και τον σεβασμό στα ιδανικά και τις αξίες της ζωής.