12 παιδικά βιβλία για διάβασμα και μετά τις διακοπές

Μπορεί οι διακοπές των Χριστουγέννων να φτάνουν στο τέλος τους, αλλά οι μικροί βιβλιόφιλοι δεν σταματούν τις αναγνώσεις. Ξεφυλλίζουμε και προτείνουμε από τις νέες κυκλοφορίες.

12 παιδικά βιβλία για διάβασμα και μετά τις διακοπές

Μπορεί οι διακοπές των Χριστουγέννων να φτάνουν στο τέλος τους, αλλά οι μικροί βιβλιόφιλοι δεν σταματούν τις αναγνώσεις. Ξεφυλλίζουμε και προτείνουμε από τις νέες κυκλοφορίες.

#1 Η απίστευτη κούρσα της Φατίμα Μπραΐμι

12 παιδικά βιβλία για διάβασμα και μετά τις διακοπές - εικόνα 1

Το νέο βιβλίο του γνωστού μας από τον Ντετέκτιβ Κλουζ, Γίργκεν Μπάνσερους, αγγίζει το ευαίσθητο θέμα της μετανάστευσης περιγράφοντας την ιστορία μιας έφηβης από την Αλγερία που ζει στη Γερμανία και έχει ταλέντο στο τρέξιμο. Είναι απόμακρη και ο γυμναστής του σχολείου της δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά κάτι τέτοιο στο σχολείο. Ο Γιάκομπ όμως που είναι συμμαθητής της προσπαθεί να την προσεγγίσει καθώς βλέπει το ταλέντο της. Αργότερα αντιμετωπίζοντας ένα θέμα υγείας δεν παραιτείται από την προσπάθειά του να κάνει πρωταθλήτρια τη Φατίμα, προπονώντας την, πηγαίνοντας κόντρα στους συμμαθητές του που τον κοροϊδεύουν αλλά και στην ίδια τη ζωή. Ένα βιβλίο για τη δύναμη της θέλησης γραμμένο με άμεσο τρόπο και βασισμένο σε καθημερινά περιστατικά.

i Εκδόσεις Μεταίχμιο, €7,92, ηλικία 8+

#2 Η Έλλα στο περιθώριο

12 παιδικά βιβλία για διάβασμα και μετά τις διακοπές - εικόνα 2

Η Έλλα βρίσκεται σε μια καινούρια πόλη. Στο νέο της σχολείο, χωρίς να έχει την παιδική της φίλη Γκρέις, νιώθει πολύ μόνη με αποτέλεσμα να μην έχει εύκολη προσαρμογή. Έτσι προσπαθεί να μπει στην παρέα της Λίντια που είναι το πιο δημοφιλές κορίτσι στην τάξη. Ένα βιβλίο από την Καθ Χάου που δείχνει στους μικρούς αναγνώστες πώς μπορούν να αναπτύξουν τη δύναμη του χαρακτήρα τους ακόμα και όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

i Εκδόσεις Μεταίχμιο, €9,90, ηλικία 8+

#3 Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι

12 παιδικά βιβλία για διάβασμα και μετά τις διακοπές - εικόνα 3

Μια ξεχωριστή ιστορία για ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο στολίδι. Ένα αγόρι που ντύνεται στρατιώτης για να πάει να πολεμήσει σε έναν από τους πιο άγριους πολέμους. Μια ιστορία που πολλοί θα ήθελαν να αφήσουν να ξεχαστεί και που πολλοί δεν την πίστεψαν κι έλεγαν πως ήταν ένας θρύλος. Η Αγγελική Δαρλάση ταξιδεύει τους μικρούς αναγνώστες στα Χριστούγεννα του 1914, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όπου η χριστουγεννιάτικη μαγεία απλώνεται στο Δυτικό Μέτωπο και οι άνθρωποι κάνουν πράξη το μήνυμα για αδελφοσύνη και επί γης ειρήνη.

i Εκδόσεις Μεταίχμιο, €13,95

#4 Το όνειρο του Ιωάννη

12 παιδικά βιβλία για διάβασμα και μετά τις διακοπές - εικόνα 4

Ο Ιωάννης Καποδίστριας βρίσκεται από το οικογενειακό κτήμα στα Επισκοπιανά της Κέρκυρας να σταδιοδρομεί ως διπλωμάτης στην Ευρώπη του Ναπολέοντα. Οδηγήθηκε σε μια ζωή γεμάτη προκλήσεις, ταξιδεύοντας σε όλη την Ευρώπη, και υπηρετώντας μια τεράστια αυτοκρατορία, συγκρούεται με τις μεγαλύτερες πολιτικές φυσιογνωμίες της εποχής του. Τέλος εγκαταλείπει τη ζηλευτή σταδιοδρομία του για δικούς του λόγους και εκλέγεται κυβερνήτης της Ελλάδας. Μια πολύ ενδιαφέρουσα μύηση στη ζωή του Καποδίστρια από την Έλσα Μαυρογιάννη, συνοδευόμενη από εικονογραφημένο χρονολόγιο.

i Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, € 13,41, ηλικία 11+

#5 Η Αγγελίνα

12 παιδικά βιβλία για διάβασμα και μετά τις διακοπές - εικόνα 5

Η ακούραστη Ξένια Καλογεροπούλου επιστρέφει με ένα ακόμη ξεχωριστό βιβλίο δημιουργώντας την απτόητη Αγγελίνα, οι περιπέτειες της οποίας ζωντανεύουν μέσα από τις ονειρικές αλλά έντονες εικόνες του Σουηδού Daniel Egnéus. Όταν η αρχόντισσα Δεβόρα αντικρίζει τον Ζυμωτό, τον ερωτεύεται και αποφασίζει να τον πάρει μαζί της στο μακρινό Αλχαμερίδο. Η Αγγελίνα δεν χάνει ούτε στιγμή. Ξεκινάει αμέσως για ένα μεγάλο ταξίδι, προσπαθώντας να ξαναβρεί τον αγαπημένο της. Περπατάει νύχτα μέρα γιαλό γιαλό, κι ούτε ο καυτερός ήλιος, ούτε το χιόνι και η παγωνιά, ούτε οι τοίχοι που δεν έχουν πόρτες μπορούν να τη σταματήσουν.

i Εκδόσεις Μάρτης, € 15,90

#6 Μπανταουί – Ένα παιδί από την έρημο

12 παιδικά βιβλία για διάβασμα και μετά τις διακοπές - εικόνα 6

Ο Μαγιούφ είναι Μπανταουί, ένας Βεδουίνος της ερήμου. Με τόλμη και θέληση, εναντιώνεται στη μοίρα της φυλής του και πηγαίνει σχολείο όπου και θα διακριθεί. Μακριά από τα πάτρια εδάφη, σε μια ξένη χώρα εκπληρώνει με θάρρος το όνειρό του για μια άλλη ζωή. Κάπου εκεί οι μνήμες τον γυρίζουν πίσω. Βιβλίο του Μοχέντ Αλτράντ, βασισμένο στη ζωή του, ο οποίος γεννήθηκε σε μια σκηνή Βεδουίνων, το «Μπανταουί – Ένα παιδί στην έρημο» τιμήθηκε το 2003 με το βραβείο Plum’ Adely και προτείνεται ως ανάγνωσμα σε σχολεία Γαλλίας και Αγγλίας.

i Εκδόσεις Καλέντης, €10,80

#7 Ένας αρκούδος μια φορά

12 παιδικά βιβλία για διάβασμα και μετά τις διακοπές - εικόνα 7

Ο αρκούδος περιπλανιέται στην πόλη και ψάχνει το σπίτι του. Στη διαδρομή του συναντάει ένα ναύτη, έξι πάπιες, μία αλεπού, μια σκαντζοχοιρίνα, ένα θεατρικό θίασο κι ένα σκύλο που θέλουν να τον βοηθήσουν να βρει το σπίτι του. Θα τα καταφέρει τελικά; Το βιβλίο της Ελένης Γερουλιανού μέσα από ένα γλυκό παραμύθι ζωντανεύει περισσότερα από 240 παιχνίδια της συλλογής της Μαρίας Αργυριάδη που βρίσκονται στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο.

i Εκδόσεις Πατακη, € 9,81, ηλικία 1 +

#8 Προορισμός: Πλανήτης Γη

12 παιδικά βιβλία για διάβασμα και μετά τις διακοπές - εικόνα 8

Πώς ήταν ο πλανήτης μας 250 εκατομμύρια χρόνια πριν; Πώς αλλάζει ο καιρός στο πέρασμα του χρόνου και πώς δημιουργείται ένας σεισμός; Μπορεί ο σεισμός να δημιουργήσει τσουνάμι; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα έρχεται να απαντήσει το βιβλίο του Τζο Νέλσον και του εικονογράφου Τομ Κλοζι Κόουλ, ένα εύχρηστο και άμεσο εγχειρίδιο για μικρούς γεωγράφους σε μια νέα σειρά που περιλαμβάνει ακόμη το «Προορισμός: Διάστημα».

i Εκδόσεις Ίκαρος, €13,49

#9 Λούνα: Μου αρέσει πολύ να παίζω μπάλα!

12 παιδικά βιβλία για διάβασμα και μετά τις διακοπές - εικόνα 9

Η Λούνα είναι ευτυχισμένη στο καινούριο της σπίτι, αλλά σήμερα νιώθει λίγο λυπημένη γιατί δεν έχει ακόμα φίλους. Ξαφνικά ακούγονται φωνές και γέλια στον διπλανό κήπο. Τι γίνεται; Παίζουν μπάλα! Μια τρυφερή ιστορία για μικρά παιδιά της Λήδας Βαρβαρούση και της Βερμπόβεν Άγκνες με όμορφες εικόνες από την πρώτη.

i Εκδόσεις Παπαδόπουλος, €8,09

#10 Τομ Σόγερ ή το μεγαλύτερο παιδικό δωμάτιο του κόσμου

12 παιδικά βιβλία για διάβασμα και μετά τις διακοπές - εικόνα 10

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου γράφει μια ιστορία για το πιο σκανταλιάρικο, το πιο άτακτο και ατίθασο αλλά καλό παιδί που μεγαλώνει στις όχθες του ποταμού Μισισιπή. Φυσικά, για τον Τομ Σόγερ, με το γνωστό δημιουργικό ύφος του συγγραφέα και σε ευφάνταστη εικονογράφηση της επίσης καταξιωμένης Ίριδας Σαμαρτζή.

i Εκδόσεις Παπαδόπουλος, €10,79, ηλικία 6+

#11 Το περιστέρι δικαστής

12 παιδικά βιβλία για διάβασμα και μετά τις διακοπές - εικόνα 11

Τα ζώα του δάσους είχαν διαφορές. Έτσι για να τις λύσουν όρισαν αρχικά για δικαστή τους το άγριο γεράκι. Οι λύσεις όμως που έδινε δεν τα άφηναν ικανοποιημένα κι έτσι έβαλαν στη θέση του το περιστέρι που είναι σύμβολο ειρήνης και όχι μόνο καταφέρνει να λύσει τις διαφορές αλλά και να συμφιλιώσει όλα τα ζώα μεταξύ τους. Ένα παραμύθι της Ειρήνης Καμαράτου – Γιαλλούση που συνεπαίρνει τα παιδιά σε μια όμορφη ιστορία για τη συμφιλίωση.

i Εκδόσεις Άγκυρα, € 10,72, ηλικία 5-8

#12 Ιστορίες για Καληνύχτα Νο 1

12 παιδικά βιβλία για διάβασμα και μετά τις διακοπές - εικόνα 12

Το βιβλίο «Ιστορίες για Καλή Νύχτα» βοηθάει τα παιδιά να ανακαλύψουν τη δημιουργικότητά τους μέσα από εύκολες και διασκεδαστικές διαδικασίες διαλεκτικής σκέψης. Ιστορίες που η καθεμία ξεκινάει με το παιδί να παίρνει το μαγικό του φαναράκι και να περπατάει στο Μαγεμένο Μονοπάτι για να ανακαλύψει έναν ολόκληρο καινούριο κόσμο φαντασίας. Μέσα από τη διαλεκτική σκέψη το παιδί καλείται να αναπτύξει τη δημιουργικότητά του αλλά και στην αυτοπεποίθηση και την ηρεμία του.

i Εκδόσεις Άγκυρα, €14,31, ηλικία 5-8

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Εθνικό Θέατρο σε όλη την Ελλάδα μέσα από το πρόγραμμα "Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο"

Ολοκληρώθηκε για 4η χρονιά το πρόγραμμα "Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο", μεγαλώνοντας τον αριθμό των σχολείων και των μαθητών που έρχονται σε επαφή με την θεατρική τέχνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/07/2022

Μικρός Νότος: "Το θέατρο για παιδιά είναι μια μεγάλη αγκαλιά συνύπαρξης και αποδοχής"

Η καλλιτεχνική διευθύντρια και ηθοποιός του Μικρού Νότου, Χρύσα Διαμαντοπούλου, δίνει στο "α" μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με αφορμή την επέτειο 10 χρόνων από τη δημιουργία της αγαπημένης θεατρικής ομάδας.

Παιδικά βιβλία για να συνοδεύσουν τις καλοκαιρινές βουτιές

Ιστορίες μυστηρίου, βιβλία δραστηριοτήτων, μυθιστορήματα φαντασίας και εικονογραφημένες διηγήσεις για να πάρετε μαζί με το αντηλιακό σας.

"Είναι αυτό τέχνη;": Nέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Μέσα από μια βιωματική διαδικασία, οι συμμετέχοντες εξοικειώνονται με τη σύγχρονη τέχνη και αναπτύσσουν πολλαπλούς τρόπους προσέγγισης των έργων σύγχρονων καλλιτεχνών.

"Παίζουμε Κινηματογράφο;": Ένα παραμύθι μας συστήνει στον μαγικό κόσμο των ταινιών

Η Cinemathesis παρουσιάζει ένα από τα ελάχιστα παραμύθια για παιδιά που γράφτηκαν ποτέ στην Ελλάδα με επίκεντρο την τέχνη του κινηματογράφου.

Το "Αλαντίν The Show" περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα

Ένα από τα πιο αγαπημένα παραμύθια ζωντανεύει σε μια θεαματική θεατρική παράσταση.

3 σχολεία ανοίγει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής για άθληση και παιχνίδι

Αυλές και γήπεδα γυμνασίων και λυκείων στην περιοχή θα παραμείνουν ανοιχτά τα απογεύματα του Ιουλίου, προκειμένου τα παιδιά να έχουν περισσότερες επιλογές για παιχνίδι και απασχόληση τις ημέρες του καλοκαιριού.