Η Κοκό Σανέλ, η Θεσσαλονίκη αλλά και οι κλασικοί ήρωες των Χριστουγέννων μέσα από 12 νέα παιδικά βιβλία

Με αφορμή τις γιορτές που έρχονται, επιλέξαμε από τις νέες κυκλοφορίες τα παρακάτω συναρπαστικά βιβλία για τους μικρούς μας φίλους.

Η Κοκό Σανέλ, η Θεσσαλονίκη αλλά και οι κλασικοί ήρωες των Χριστουγέννων μέσα από 12 νέα παιδικά βιβλία

Από την Αγγελική Μπάλτα

Οι γιορτές πλησιάζουν και δεν υπάρχει καλύτερο δώρο για τους μικρούς μας φίλους από ένα βιβλίο. Από τις νέες κυκλοφορίες επιλέξαμε βιβλία που οι ήρωές τους έχουν να μάθουν κάτι στα παιδιά και ταυτόχρονα να τα ψυχαγωγήσουν μέσα από συναρπαστικές αφηγήσεις και εικόνες.

Μικρά κορίτσια με Μεγάλες Ιδέες

Η Κοκό Σανέλ, η Θεσσαλονίκη αλλά και οι κλασικοί ήρωες των Χριστουγέννων μέσα από 12 νέα παιδικά βιβλία - εικόνα 1

Στα πολύ ενδιαφέροντα πρόσφατα δείγματα παιδικών βιβλίων που εμπνέονται από σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες έρχεται να προστεθεί η νέα σειρά βιβλίων με τίτλο «Μικρά Κορίτσια με Μεγάλες Ιδέες» της Maria Isabel Sánchez Vegara. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος με τους τρεις πρώτους τίτλους: Μαρί Κιουρί (εικονογράφηση: Frau Isa), Κοκό Σανέλ (εικονογράφηση: Ana Albero) και Αγκάθα Κρίστι (εικονογράφηση: Elisa Munsó). Πρόκειται για μια διεθνή σειρά με μεγάλη επιτυχία, έχοντας πουλήσει περισσότερα από 1.000.000 αντίτυπα και έχοντας μεταφραστεί σε 17 γλώσσες. Σκοπός; Να δείξει στις μικρές αναγνώστριες πως τα καλά κόποις κτώνται, αλλά κτώνται αν υπάρχει υπομονή. Η κομψή και μοντέρνα εικονογράφηση προσδίδει ζωντάνια στα χαριτωμένα μικρά στιχάκια που αποδίδουν μια μικρή βιογραφία της εκάστοτε πρωταγωνίστριας η οποία – όπως και τα σημερινά παιδιά- είχε όνειρα και τα έκανε πραγματικότητα!

i Εκδόσεις Παπαδόπουλος, €10,99, ηλικία 5+

Μικρές Νυχτερινές Ιστορίες

Η Κοκό Σανέλ, η Θεσσαλονίκη αλλά και οι κλασικοί ήρωες των Χριστουγέννων μέσα από 12 νέα παιδικά βιβλία - εικόνα 2

«Μαμά, πες μου τρεις ιστορίες», λέει το αρκουδάκι. «Τρεις ιστορίες!» ξαφνιάζεται η μαμά αρκούδα... Η Kitty Crowther, βραβευμένη με το Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) γράφει και εικονογραφεί τρεις μικρές νυχτερινές ιστορίες μεταφρασμένες με ευαισθησία από την Ξένια Καλογεροπούλου, γεμάτες μαγεία και έντονο το παραμυθένιο στοιχείο. Το κείμενο είναι λιτό και συνάμα συναρπαστικό. Στην εικονογράφηση κυριαρχεί το ροζ χρώμα που άλλοτε δίνει έμφαση και άλλοτε έχει πιο ήπιους τόνους.

i Εκδόσεις Μάρτης, €13,99

Θεσσαλονίκη Πόλη στο σταυροδρόμι δύο κόσμων

Η Κοκό Σανέλ, η Θεσσαλονίκη αλλά και οι κλασικοί ήρωες των Χριστουγέννων μέσα από 12 νέα παιδικά βιβλία - εικόνα 3

Η ιστορία της Θεσσαλονίκης από τα χρόνια της αδερφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από την οποία πήρε και το όνομά της μέχρι και σήμερα σε ένα συναρπαστικό βιβλίο που έρχεται να συμπληρώσει την αξιόλογη σειρά «Η πρώτη μου ιστορία». Η λιτή ομοιοκατάληκτη αφήγηση του Φίλιππου Μανδηλαρά σε συνδυασμό με την άμεση και στοχευμένη εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια, βοηθάει τους μικρούς αναγνώστες να μάθουν πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για την πόλη, κάνοντας στάση σε σημαντικά γεγονότα, από την αρχαιότητα ως την οθωμανική αλλά και εβραϊκή ιστορία, αλλά και αξιοθέατα – από το Αλατζά Ιμαρέτ ως τις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου.

i Εκδόσεις Παπαδόπουλος, €7,99, ηλικία 5+

Ο μικρός Κοπέρνικος και το Πάρκο των Δεινοσαύρων

Η Κοκό Σανέλ, η Θεσσαλονίκη αλλά και οι κλασικοί ήρωες των Χριστουγέννων μέσα από 12 νέα παιδικά βιβλία - εικόνα 4

Μια νέα περιπέτεια με δράση, ευτράπελα και πολλές ανατροπές δημιούργησε το συγγραφικό δίδυμο Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη στο δεύτερο βιβλίο της σειράς «Οι περιπέτειες του μικρού Κοπέρνικου» όπου ο ήρωας και οι φίλοι του αναζητούν απολιθώματα δεινοσαύρων στο πάρκο της γειτονιάς τους. Την ίδια αναζήτηση όμως αποφάσισε να κάνει η αντίπαλη συμμορία των Πιλάφηδων κοντά στο πάρκο. Τη στιγμή που ο πρωταγωνιστής με την παρέα του είναι μπροστά σε μια μεγάλη ανακάλυψη αποφασίζουν να δράσουν! Οι Πιλάφηδες όμως σαν αντίπαλη ομάδα, βρίσκουν την ευκαιρία να καταστρέψουν τα σχέδια της παρέας του Κοπέρνικου. Πρόκειται για ένα καλογραμμένο βιβλίο, με πλούσια και χιουμοριστική εικονογράφηση από τη Λίλα Καλογέρη.

i Εκδόσεις Παπαδόπουλος, €9,99, ηλικία 5+

Ο Κουραμπιές Γιεσγιές

Η Κοκό Σανέλ, η Θεσσαλονίκη αλλά και οι κλασικοί ήρωες των Χριστουγέννων μέσα από 12 νέα παιδικά βιβλία - εικόνα 5

Ο Κουραμπιές Γιεσγιές λέει πάντα yes και περιμένει να στολιστεί με πολλές και διαφορετικές γαρνιτούρες γιατί δεν καταφέρνει να είναι ο εαυτός του. Έτσι κανένας δεν τον αγοράζει. Μια μέρα τα άλλα γλυκά - φίλοι του αποφάσισαν να τον βοηθήσουν και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Πως τα κατάφεραν, και μέσα σε μια νύχτα, τον έφτιαξαν απ’ την αρχή και τον έκαναν καινούργιο; Μια γλυκιά Χριστουγεννιάτικη ιστορία της Αυγής Βάγια, για να μάθουν τα παιδιά να αγαπούν τον εαυτό τους όπως είναι και να μην αλλάζουν ανάλογα με τα σημεία των καιρών, καθώς πολλές φορές στα μικρά πράγματα κρύβονται οι μεγαλύτερες αξίες.

i Εκδόσεις Διόπτρα, €9,90, ηλικία 3+

Ο νάνος και η αλεπού

Η Κοκό Σανέλ, η Θεσσαλονίκη αλλά και οι κλασικοί ήρωες των Χριστουγέννων μέσα από 12 νέα παιδικά βιβλία - εικόνα 6

Ένας νάνος που έχει αναλάβει τη φροντίδα των ζώων ενός αγροκτήματος, πιάνει μια αλεπού η οποία είναι έτοιμη να φάει μια κότα εμποδίζοντάς την. Επειδή όμως καταλαβαίνει και την ανάγκη της αλεπούς για φαγητό, δεν την αφήνει έτσι. Μια ιστορία που διδάσκει τη φροντίδα, την ενσυναίσθηση, την αγάπη και την αλληλεγγύη. Η συγγραφέας του βιβλίου, Astrid Lindgren είναι η δημιουργός της Πίπης Φακιδομύτης. Μια από τις πιο γνωστές συγγραφείς παιδικών βιβλίων παγκοσμίως, με έργα της να έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από ενενήντα πέντε γλώσσες. Μέσα από τις εκδόσεις Μάρτη που ειδικεύονται στη Σουηδική λογοτεχνία, γνωρίζουμε μια άλλη πλευρά της συγγραφέα, μέσα από τις σύντομες αλλά ξεχωριστές ιστορίες ενός νάνου.

i Εκδόσεις Μάρτης, €10,71

Τι τρέχει με τον Αϊ-Βασίλη;

Η Κοκό Σανέλ, η Θεσσαλονίκη αλλά και οι κλασικοί ήρωες των Χριστουγέννων μέσα από 12 νέα παιδικά βιβλία - εικόνα 7

Υπάρχει ή δεν υπάρχει ο Αϊ-Βασίλης τελικά; Ο Φάνης ο Μπούφος έχει πεισμώσει να λύσει το μεγαλύτερο μυστήριο των παιδικών χρόνων, και όλες τις απορίες των μικρών μας φίλων σχετικά με τον Αϊ-Βασίλη. Πως ξέρει ποιος είναι καλός και ποιος κακός; Πως προλαβαίνει να γυρίσει μόνος του τον κόσμο μέσα σε μια νύχτα μοιράζοντας δώρα, έστω και με ιπτάμενους ταράνδους; Η νύχτα των Χριστουγέννων είναι προ των πυλών και ο Φάνης είναι έτοιμος να αναλάβει δράση!

i Εκδόσεις Διόπτρα, €9,90, ηλικία 4+

Η Βασίλισσα του Χιονιού

Η Κοκό Σανέλ, η Θεσσαλονίκη αλλά και οι κλασικοί ήρωες των Χριστουγέννων μέσα από 12 νέα παιδικά βιβλία - εικόνα 8

Το μεγαλύτερο σε έκταση παραμύθι από τον πασίγνωστο κλασσικό παραμυθά, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν,αφηγείται τις περιπέτειες που πέρασε η Γκέρτα στην προσπάθειά της να βρει τον φίλο της τον Κάι που έκλεψε η Βασίλισσα του Χιονιού σε μια χειμωνιάτικη ιστορία. Η εικονογράφηση του Vladyslav Yerko, γνωστού και βραβευμένου σε διεθνείς εκθέσεις εικονογράφου (βραβείο καλύτερου καλλιτέχνη της χρονιάς από το περιοδικό Moscow Book Review το 2002, βραβείο Grand Prix στο διαγωνισμό για το Βιβλίο της Χρονιάς το 2000) παραπέμπει σε μια μακρινή φανταστική εποχή, καθώς αποτυπώνει τα συναισθήματα της αφήγησης.

i Εκδόσεις Άγκυρα, € 12,17, ηλικία 5+

Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικών

Η Κοκό Σανέλ, η Θεσσαλονίκη αλλά και οι κλασικοί ήρωες των Χριστουγέννων μέσα από 12 νέα παιδικά βιβλία - εικόνα 9

Η παραμονή των Χριστουγέννων έφτασε και ο νονός Ντρόσελμάγερ εμφανίζεται με πανέμορφα δώρα για τα μικρά βαφτιστήρια του. Ανάμεσα στα μαγικά του δώρα υπάρχει και μια όμορφη κούκλα καρυοθραύστη. Η Μαίρη ερωτεύεται τον καρυοθραύστη και αναλαμβάνει τη φροντίδα του. Η έκπληξη που την περιμένει τα μεσάνυχτα που έρχονται είναι μαγική! Ο καρυοθραύστης μαζί με άλλες κούκλες ζωντανεύει και η Μαίρη παρασύρεται μαζί του σε ένα μαγευτικό ταξίδι στην ιστορία του Ε.Τ.Α Χόφμαν. Με πρωτότυπη, λεπτομερή εικονογράφηση, η βραβευμένη καλλιτέχνης Gail De Marcken, αποδίδει με γλυκό τρόπο το πνεύμα του παραμυθιού.

i Εκδόσεις Άγκυρα, € 13,11, ηλικία 5+

Ο αγαπημένος παππούς

Η Κοκό Σανέλ, η Θεσσαλονίκη αλλά και οι κλασικοί ήρωες των Χριστουγέννων μέσα από 12 νέα παιδικά βιβλία - εικόνα 10

«Ο αγαπημένος παππούς» της Φαίης Μπαρμπαλιά – Μάνεση, που παρουσιάστηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι ένα βιβλίο αφιερωμένο στη μνήμη του πατέρα της. Πιάνοντας ένα δύσκολο και ευαίσθητο θέμα, την απώλεια, ξετυλίγεται μία ιστορία με μια οικογένεια ρινόκερων, όπου ο παππούς είναι βαριά άρρωστος με αποτέλεσμα να φύγει από τη ζωή. Απορίες, θυμός, λύπη είναι κάποια από τα συναισθήματα που βιώνονται όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο «φεύγει». Μέσα από αυτή την ιστορία, τα παιδιά μαθαίνουν με απλό και κατανοητό τρόπο να αντιμετωπίζουν τον θάνατο ενός κοντινού προσώπου. Η εικονογράφηση είναι της Κλημεντίνης Βασιλοπούλου – Ταλούμη. Όλα τα έσοδα των πωλήσεων διατίθενται μέσω της μη κερδοσκοπικής εταιρείας « Η Τέχνη της Ζωής» στο Νοσοκομείο Λήμνου, για την διαμόρφωση και τον ιατρικό εξοπλισμό του χώρου για τις θεραπείες των καρκινοπαθών.

i Εκδόσεις Φερενίκη, €15, ηλικία 5+

Η Οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα

Η Κοκό Σανέλ, η Θεσσαλονίκη αλλά και οι κλασικοί ήρωες των Χριστουγέννων μέσα από 12 νέα παιδικά βιβλία - εικόνα 11

Ο Οδυσσέας, είναι ένα ατίθασο και καλομαθημένο παιδάκι που έχει ότι ζητήσει από τους γονείς του. Ένα πρωινό που πηγαίνει στο σχολείο συμβαίνει κάτι, που τον βάζει σε μία «Οδύσσεια», καθώς θα συνειδητοποιήσει πως αυτά που έχει εκείνος δεν τα έχουν κάποια άλλα παιδάκια. Μια ιδιαίτερα διδακτική ιστορία, της Έφης Αργυροπούλου με εικονογράφηση της Ευτυχίας Στυλιανέα που μαθαίνει στα παιδιά να εκτιμούν αυτά που τους προσφέρονται με αγάπη και κόπο από τους γονείς τους καθώς στη ζωή τίποτα δεν είναι δεδομένο.

i €10, ηλικία 4-10, πληροφορίες έκδοσης εδώ.

Ο καλός ψεύτης

Η Κοκό Σανέλ, η Θεσσαλονίκη αλλά και οι κλασικοί ήρωες των Χριστουγέννων μέσα από 12 νέα παιδικά βιβλία - εικόνα 12

Ο µικρός Μαρσέλ και τα δυο του αδέλφια µεγαλώνουν σε ένα χωριό της Γαλλίας την εποχή της γερµανικής κατοχής και συναγωνίζονται ποιος θα πει τα µεγαλύτερα ψέµατα. Με ευαισθησία αλλά και χιούμορ ο Maguire Gregory (μετάφραση: Λασκαράτου Μαντώ) διηγείται μια ιστορία για το ναζισμό και την αλληλεγγύη μέσα από την αθωότητα και την ανθρωπιά της παιδικής ηλικίας με φόντο τη γαλλική ύπαιθρο.

i Εκδόσεις Πατάκη, €6,93, ηλικία: +9

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Η Χώρα των Πουλιών" έρχεται στο Κνωσός

Μια παράσταση εμπνευσμένη από τους "Όρνιθες" του Αριστοφάνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2022

Pet Partners of Hellas: "Η επαφή ενός ανθρώπου με έναν σκύλο είναι ευεργετική από μόνη της"

Ο ιδρυτής του Pet Partners of Hellas, Βασίλης Σούκος, μιλά για το φεστιβάλ, τις δράσεις, το έργο και τους στόχους του οργανισμού.

"Underwater": Μια χοροθεατρική παράσταση για όλες τις αισθήσεις

Η Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει μια μαγευτική παράσταση για βρέφη και γονείς.

Τα Σαββατοκύριακα…μικροί-μεγάλοι στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου περιλαμβάνουν παραμύθια, παιχνίδια, ξεναγήσεις και εικαστικά εργαστήρια.

"Ο Ραφτάκος των λέξεων" στο θέατρο της Ρεματιάς σε μια μοναδική παράσταση για καλό σκοπό

Η sold out παράσταση της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος ολοκληρώνει τις φθινοπωρινές παραστάσεις της με μία παράσταση για καλό σκοπό στο θέατρο της Ρεματιάς.

"Ταρτούφος" και "Ερωτόκριτος" στην Παιδική – Εφηβική Σκηνή του Τζένη Καρέζη

Ύστερα από συνεχόμενα sold out, οι δύο παραστάσεις επανέρχονται για να συναντήσουν όσους δεν πρόλαβαν κι ακόμη περισσότερους.

"Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι" από το Θέατρο Μαριονέτας "Γκότση"

Μία παράσταση γεμάτη περιπέτεια, άφθονο γέλιο και εξαιρετικά μηνύματα για την φιλία, την αγάπη και τον σεβασμό στα ιδανικά και τις αξίες της ζωής.