Είδαμε τη γενική δοκιμή της παράστασης «Ο Μολυβένιος Στρατιώτης»

Βρεθήκαμε στην κλειστή γενική δοκιμή της νέας παιδικής παράστασης της Μαριάννας Τόλη και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Είδαμε τη γενική δοκιμή της παράστασης «Ο Μολυβένιος Στρατιώτης»

«Να παντρέψουμε την τελειότητα με τη διαφορετικότητα». «Να πιστέψουμε ο ένας στον άλλο». «Να δούμε πέρα από το προφανές». Με αυτές τις φράσεις, μα πάνω από όλα με τη φράση «Πες κάτι, μάθε με να σ’ αγαπώ» ο Μολυβένιος Στρατιώτης, η Μπαλαρίνα, η Λίζα, ο Χανς και η υπόλοιπη παρέα καλούν τους μικρούς μας φίλους στον μαγικό κόσμο του ονείρου και της φαντασίας. Παράλληλα, καταφέρνουν να περάσουν στα παιδιά μηνύματα μέσα από μια απολαυστική θεατρική παράσταση που δεν κουνά το δάχτυλο, αλλά διδάσκει και προετοιμάζει τους θεατές του αύριο.

Η Μαριάννα Τόλη παρουσιάζει τον «Μολυβένιο Στρατιώτη», το κλασικό αριστούργημα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, σε διασκευή, δραματοποίηση και σκηνοθεσία που φέρουν τη δική της υπογραφή. Η διασκευή της μάλιστα βραβεύτηκε ως η καλύτερη διασκευή Παιδικού Θεατρικού Έργου από την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας τον Νοέμβριο του 2012.
Η κυρία Τόλη έκανε μια μεγάλη αλλαγή στο πρωτότυπο κείμενο: άλλαξε το πικρό φινάλε «για χάρη των παιδιών», όπως δηλώνει και η ίδια. Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό καινοτόμο στοιχείο στη θεατρική μεταφορά. «Κακοί» ήρωες δεν υπάρχουν, αλλά παρουσιάζονται ως παιχνίδια παρατημένα στην αποθήκη. Ο «Τζακ-Ο Κακός» και το δεξί του χέρι, ο «Ροκάς», είναι δύο άπαιχτοι ροκάδες. Τον ρόλο του πρώτου ερμηνεύει ο βαρύτονος Νικόλαος Καραγκιαούρης, που οι άριές του είναι βάλσαμο στα αυτιά μικρών και μεγάλων, και τον βοηθό του ο Γιάννης Μανιατόπουλος με εντυπωσιακή σκηνική αμεσότητα και έξυπνο χιούμορ.

Επιπλέον, η Μαριάννα Τόλη χτίζει μια παράσταση που απευθύνεται σαφώς στα παιδιά, όμως κλείνει το μάτι και στους συνοδούς τους. Κωμικά στοιχεία, όπως μελωδίες από τραγούδια που γνωρίζουν οι μεγάλοι και παραφράζονται για τη δραματουργική εξέλιξη της υπόθεσης, ακούγονται πολύ συχνά ‒από το «We Will Rock You» των Queen μέχρι το «Without You» της Μαράια Κάρεϊ και από το «Σ’ αγαπώ» των Ρέμου-Πρωτοψάλτη και το «Σ’ αγαπώ-Σ’ αγαπώ» του Γιάννη Καλατζή‒ και δημιουργούν ευφορία και στο ενήλικο κοινό.

Είδαμε τη γενική δοκιμή της παράστασης «Ο Μολυβένιος Στρατιώτης» - εικόνα 1
Η Άννα Φιλιππάκη στον ρόλο της Μπαλαρίνας

Η σκηνοθεσία είναι συνυφασμένη με τις καλοδουλεμένες χορογραφίες (Αλέξανδρος Κουζίτσκιν) και τη ζωντανή μουσική (στο πιάνο ο Αλέκος Μπαζάνης). Ο δωδεκαμελής θίασος ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις. Η παράσταση απογειώνεται με τη βοήθεια της τεχνολογίας, καθώς είναι εμπλουτισμένη με 3D animation που συναρπάζουν μικρούς και μεγάλους, ενώ δένουν αρμονικά με τις live σκηνές.

To love story μεταξύ του Στρατιώτη και της Μπαλαρίνας φαίνεται πως άγγιξε τους μικρούς μας φίλους, που από την πρώτη συνάντηση των δύο εραστών αντιδρούσαν φωνάζοντας από την πλατεία «Φίλα τη, Φίλα τη!» Ο Ίαν Στρατής και η Άννα Φιλιππάκη έδεσαν εξαιρετικά στη σκηνή και εντυπωσίασαν τα παιδιά με τις φωνητικές και χορευτικές τους ικανότητες.
Η Άντεια Ολυμπίου και ο Σταύρος Βόλκος, τα δύο αδερφάκια που κινούσαν τα νήματα της ιστορίας, «μίλησαν» στο παιδικό κοινό για τη φιλία που «είναι ατελείωτη σαν το χάραμα και ζεστή σαν αγκαλιά», δίνοντας έμφαση στα εγκλωβισμένα συναισθήματα. «Φοβάμαι μη δεθώ, μην αγαπήσω» λέει ο Χανς στην αδερφή του και εκείνη τον καθησυχάζει μαθαίνοντάς του την ισχύ εν τη ενώσει ‒ «Θα πιστέψουμε ο ένας στον άλλο. Ό,τι σου λείπει θα σ’ το δώσω».

Ο Στέλλιος Κέλερης, ο Βαγγέλης Κρανιώτης, η Κέλλυ Γιακουμάκη, ο Γιάννης Πλιάκης και η Μαρία Κοσμάτου χόρεψαν, τραγούδησαν και ερμήνευσαν με επιτυχία πολλαπλούς ρόλους στην παράσταση.

Τα σκηνικά του Γιώργου Γαβαλά ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά, φωτισμένα αρμονικά από την Ελευθερία Ντεκώ και έτοιμα να υποδεχτούν τις 3D animation προβολές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.

"Πες το ψέματα...": Το μουσικοθεατρικό παραμύθι των ContraTiempo φτάνει στο τέλος του

Το έργο σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου, που αφηγείται την προσπάθεια δύο παιδιών να σώσουν το πλανήτη από το ψέμα, ολοκληρώνει τον κύκλο του στο θέατρο Σταθμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον "Ελληνικό Κόσμο"

Αυτόν τον Μάιο, παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στα δημιουργικά προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου, παρέα με τους γονείς τους.

"Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ": Μαθαίνουμε πρώτοι τη νέα παιδική παράσταση του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου" για το 2024-25

Μετά το "Κοντά στις ράγιες", η παιδική σκηνή υποδέχεται τη μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου με τις περιπέτειες ενός αγοριού στον Αμερικάνικο Νότο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.

Μη χάσεις το πασχαλινό camp του Μουσείου Αλέκος Φασιανός

Το μουσείο διοργανώνει το δικό του χειροποίητο πασχαλινό καλάθι, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του Αλέκου Φασιανού.