Ένας μήνας για όλους στο Ίδρυμα Ωνάση

Τον Μάρτιο, η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη ανοίγει τις πόρτες της σε παιδιά, ενήλικες, φοιτητές και ερευνητές και διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις, αλλά και ερευνητικά σεμινάρια αφιερωμένα στον Καβάφη.

Ένας μήνας για όλους στο Ίδρυμα Ωνάση

Τον Μάρτιο, η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη ανοίγει τις πόρτες της σε παιδιά, ενήλικες, φοιτητές και ερευνητές και διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις, αλλά και ερευνητικά σεμινάρια αφιερωμένα στον Καβάφη.

«Ζωγραφήγηση», για παιδιά 6-9 ετών

Ένας μήνας για όλους στο Ίδρυμα Ωνάση - εικόνα 1

Ένα οπτικοακουστικό ταξίδι, που μοιάζει με ζωντανό κινηματογράφο. Μια διαδραστική αφήγηση παραμυθιού με ταυτόχρονη απεικόνιση στο χαρτί ή στον τοίχο. Η Ζωγραφήγηση δημιουργεί και ταυτόχρονα διηγείται μια ιστορία μπροστά στα μάτια των παιδιών. Εικόνες από τη Μυθολογία και φιγούρες από την Ιστορία παρελαύνουν στο χαρτί και ταξιδεύουν στο μυαλό και την καρδιά των παιδιών.

«Ζωγραφήγηση: Μια βόλτα στην αρχαία Αθήνα»
Σάββατο 11 Μαρτίου, 11:00-14:00

«Ζωγραφήγηση: Μύθοι του Αισώπου»
Σάββατο 18 Μαρτίου, 11:00-14:00

Συντελεστής: Λήδα Βαρβαρούση (συγγραφέας – εικονογράφος)

«Transform the book: Εργαστήριο Βιβλιοδεσίας», για κωφούς και βαρήκοους

Ένας μήνας για όλους στο Ίδρυμα Ωνάση - εικόνα 2

Μέσα από την ξενάγηση στους χώρους της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και κυρίως στην εισαγωγή για το ρόλο του βιβλίου στη διαιώνιση της ιστορικής μνήμης, θα ακουστεί η «φωνή» δύο διαφορετικών ομάδων νέων, με & χωρίς αναπηρία. Εν συνεχεία, με τη βοήθεια ενός παραδοσιακού βιβλιοδέτη, οι συμμετέχοντες θα μεταμορφώσουν βιβλιοδεσίες εμπνευσμένες από τη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Φεραίου, σε πρωτότυπα σημειωματάρια.

Πέμπτη 16 Μαρτίου, 09:30-12:30

Συντελεστές: Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (Σ.Κ.Ε.Π.), Μπάμπης Λέγγας (βιβλιοδέτης - εκδότης), Ιωάννα Ραϊσάκη (βιβλιοδέτρια - συντηρήτρια).

24 Μαρτίου: ανοιχτή ημέρα για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

Ένας μήνας για όλους στο Ίδρυμα Ωνάση - εικόνα 3

«3 Ξεναγήσεις στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη», για ενήλικες και παιδιά άνω των 7 ετών

Γνωρίστε τα σημαντικότερα κείμενα και τεκμήρια του Νεοελληνικού Διαφωτισμού που οδήγησαν στην επανάσταση του 1821 μέσα από τις ξεναγήσεις στο φυσικό και ψηφιακό αρχείο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης.

Παρασκευή 24 Μαρτίου, 9:00-9:30 | 9:45-10:15 | 10:30-11:00

Συντελεστές: Κωνσταντίνος Στάικος (ιστορικός του βιβλίου – αρχιτέκτονας), Βίκυ Γεροντοπούλου (ιστορικός επιστήμης & τεχνολογίας, υπεύθυνη Ωνασείου Βιβλιοθήκης & ψηφιακών προγραμμάτων).

«Διάλεξη: Ελληνική Νομαρχία, Ήτοι Λόγος περί Ελευθερίας. Παρά Ανονίμου του Έλληνος. Εν Ιταλία 1806», για ενήλικες

Η Ελληνική Νομαρχία είναι ένα καθαρά ελληνοκεντρικό έργο, γεμάτο μνήμες από την αρχαιότητα και από τη ζωή των Ελλήνων στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας. Ως προς τη δομή του, το έργο αναπτύσσεται σε μορφή επιστολής, αποτελούμενη από 256 πυκνοτυπωμένες σελίδες. Το έργο αυτό διατηρεί την επικαιρότητά του με άμεσες προεκτάσεις στα κοινωνικοπολιτικά δεδομένα της σημερινής εποχής.

Παρασκευή 24 Μαρτίου, 11:30-13:30

Ομιλήτρια: Ελένη Κουρμαντζή (επισκέπτρια καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο "Άγ. Κύριλλος & Αγ. Μεθόδιος", Veliko Tarnovo, Βουλγαρία) Αφηγητής: Στέλιος Μάινας (ηθοποιός)

«Transform the book: Εργαστήριο Βιβλιοδεσίας», για παιδιά άνω των 7 ετών και γονείς

Παιδιά και γονείς με τη βοήθεια ενός παραδοσιακού βιβλιοδέτη μεταμορφώνουν βιβλιοδεσίες εμπνευσμένες από τη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Φεραίου σε μοντέρνες θήκες για τάμπλετ ή σε πρωτότυπα σημειωματάρια. Ένα εργαστήριο για την ιστορική εξέλιξη του βιβλίου και για το ρόλο που έπαιξε στην Επανάσταση του 1821.

Παρασκευή 24 Μαρτίου, 15:00-18:00

Συντελεστές: Μπάμπης Λέγγας (βιβλιοδέτης – εκδότης), Ιωάννα Ραϊσάκη (βιβλιοδέτρια – συντηρήτρια).

«Κύκλος Ερευνητικών Σεμιναρίων Αρχείου Καβάφη», για φοιτητές και ερευνητές

Ένας μήνας για όλους στο Ίδρυμα Ωνάση - εικόνα 4

«Αυτοσχόλια και αναγνωστικές σημειώσεις. Αποτυπώσεις της καβαφικής αφηγηματικής συνείδησης»: Κορυφαίοι ερευνητές και ακαδημαϊκοί μοιράζονται με το κοινό την έρευνά τους γύρω από τον Αλεξανδρινό ποιητή. Τον κύκλο σεμιναρίων επιμελείται ομάδα ερευνητών από τα πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Αθηνών, Οξφόρδης και από το Αρχείο Καβάφη. Στόχος των σεμιναρίων είναι να αποτελέσουν μια ανοιχτή πλατφόρμα παρουσίασης νέας έρευνας που συνδέεται με τον Αλεξανδρινό ποιητή και να στοχεύσουν στη μελέτη και συζήτηση των αρχειακών τεκμηρίων που συνδέονται με το έργο του. Μετά από κάθε παρουσίαση ακολουθεί εκτενής συζήτηση και ανάλυση από τα μέλη του σεμιναρίου.

Πέμπτη 30 Μαρτίου, 18:30-20:30

Ομιλήτρια: Κατερίνα Καρατάσου (αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Frederick, Λευκωσία)

«Ο Καβάφης στον κόσμο», ανοιχτό κάλεσμα για φοιτητές και ερευνητές

Ένας μήνας για όλους στο Ίδρυμα Ωνάση - εικόνα 5

Το International Cavafy Summer School 2017 προσκαλεί νέους ερευνητές, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές συγκριτικής και ελληνικής φιλολογίας να συμμετέχουν στο πρώτο summer school αποκλειστικά αφιερωμένο στο έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού. Οι ενδιαφερόμενοι θα συναντηθούν με διακεκριμένους πανεπιστημιακούς και ερευνητές για μία εβδομάδα εντατικών σεμιναρίων στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη. Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο Onassis.org.

Υποβολής αιτήσεων μέχρι Δευτέρα 20 Μαρτίου.


Ωνάσειος Βιβλιοθήκη , Αμαλίας 56, Αθήνα, 2103713000

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Τελευταίες παραστάσεις για το "Τριγωνοψαρούλης, The Musical" στο Θέατρο Αθηνά

Η φαντασμαγορική θεατρική παράσταση, που βασίζεται στη σειρά βιβλίων του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, συνεχίζεται για λίγες ακόμα μέρες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/01/2023

Μη χάσετε τα διαδικτυακά εργαστήρια του Μουσείου Παιδικής Τέχνης

Κάθε εργαστήριο Σαββάτου είναι αυτοτελές αλλά υπάρχει ακόμη η δυνατότητα της εγγραφής σε κύκλο εργαστηρίων με μειωμένο συνολικό κόστος παρακολούθησης.

Τις Απόκριες φέρνουν οι Μορφές Έκφρασης

Η αγαπημένη αποκριάτικη παράσταση "Το γαϊτανάκι της αποκριάς" επιστρέφει από την ομάδα παιδικού και νεανικού θεάτρου που φέτος κλείνει 30 χρόνια παρουσίας.

Ο Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής κλείνει 10 χρόνια και το γιορτάζει

Τα έργα των παιδιών θα παρουσιαστούν σε έκθεση στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων τον Σεπτέμβριο.

Νέες δημιουργικές δράσεις στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Για πρώτη φορά, το Ίδρυμα πραγματοποιεί δράσεις και για παιδιά πολύ μικρής ηλικίας.

Η μάθηση γίνεται παιχνίδι στην παράσταση "Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα"

Το θεατρικό θα ανέβει για πέντε μόνο παραστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος".

Τα λάθη μας γίνονται πηγή έμπνευσης στους "Πρωινούς Σελιδοδείκτες" του "σχεδία home"

Μια ενδιαφέρουσα δράση για παιδιά 5-10 ετών, που συνδυάζει την ανάγνωση με την δημιουργική απασχόληση και ένα λαχταριστό δεκατιανό, πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στο σχεδία home.