Αλέξανδρος Σακκάς

Friuli

 

Friuli

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την τουριστικά διάσημη Βενετία η περιοχή του Friuli (στα ανατολικά σύνορα της Ιταλίας με τη Σλοβενία) είναι άγνωστη ακόμα και σε έμπειρους ταξιδευτές. Με επίκεντρο την στενά συνδεδεμένη με Ελληνικές μνήμες, Τεργέστη και το γραφικό Ούντινε το Friuli συγκινεί κατά κύριο λόγο τους οινόφιλους και δη τους "μάλλον ψαγμένους". Οι περισσότεροι φίλοι του κρασιού όταν και αν σκεφτούν "Ιταλικά" αναφέρονται κυρίως στην Τοσκάνη, ίσως στο Πιεμοντέ, άντε και στο Βένετο με τη Βαλπολιτσέλα και το Αμαρόνε. Δεν γνωρίζουν μάλλον ότι η περιοχή του Friuli μαζί με τα γειτονικά Trentino και Alto Adige αποτελούν μετά την Τοσκάνη την κυριότερη παγκόσμιας κλάσης αμπελοοινικής ζώνη της Ιταλίας. Εμείς την επισκεφθήκαμε, μιλήσαμε με αρκετούς από τους διάσημους παραγωγούς της και είχαμε μια μοναδική ευκαιρία. Στη διάρκεια της τελευταίας Vinitaly (Βερόνα 4/2011) δοκιμάσαμε μερικά από τα πιο σημαντικά κρασιά από το Collio που θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές υποπεριοχές του Friuli. Αφήνοντας κατά μέρος τις υπέροχες τουριστικές αναμνήσεις που μας άφησε η επίσκεψη (γι' αυτό άλλωστε υπάρχουν οι Τουριστικοί οδηγοί) θα σας μεταφέρουμε ένα μέρος από την εμπειρία που μας χάρισαν τα κρασιά που δοκιμάσαμε. Απλά για να σας προκαλέσουμε να βάλετε δοθείσης ευκαιρίας κάποιο από αυτά στο τραπέζι σας. Αξίζει πραγματικά τον κόπο.

Δώδεκα κρασιά-σταθμοί που άλλαξαν το πρόσωπο της ιταλικής οινοποιίας

 

Δώδεκα κρασιά-σταθμοί που άλλαξαν το πρόσωπο της ιταλικής οινοποιίας

Ήταν και παραμένουν οι πρωτοπόροι του Made in Italy.Δώδεκα οινοποιεία-δώδεκα κρασιά που ανέβασαν το Ιταλικό Κρασί και το όνομα της Ιταλίας στα ύψη. Δημιούργησαν τον θρύλο του και εξακολουθούν να τον συντηρούν. Ως φόρο τιμής στην Ιταλία που γιορτάζει τα 150 χρόνια από την ένωση της ως ενιαίο κράτος, το περιοδικό Civilta de Bere οργάνωσε στη Βερόνα μία μεγαλειώδη ιστορική γευσιγνωσία για 200 μόνο καλεσμένους απ' όλο τον κόσμο. Τα δώδεκα ιστορικά και σπουδαία κρασιά έλαμψαν με την ποιότητα και τη λάμψη τους, παρουσιασμένα από τους ίδιους τους παραγωγούς τους. Είχαμε το σπουδαίο προνόμιο, να είμαστε μοναδικοί καλεσμένοι από την Ελλάδα και θεωρούμε υποχρέωση μας να σας τα παρουσιάσουμε. Και φυσικά αν σας δοθεί η ευκαιρία να δοκιμάσετε κάποιο από αυτά, σπεύσατε!