Κάναμε ένα απολαυστικό γευστικό σαφάρι στην «Costa Navarino» 07/07/2017

Πέρα από ένας προορισμός διακοπών υψηλού επιπέδου, η «Costa Navarino» έχει εξελιχτεί σε σημαντικό spot γευστικών απολαύσεων. Δοκιμάσαμε τα πολλά διαφορετικά εστιατόρια του resort στο πλαίσιο των ταξιδιών γευσιγνωσίας των Χρυσών Σκούφων και αναμεταδίδουμε.

 H πανέμορφη βεράντα του «Barbouni»
H πανέμορφη βεράντα του «Barbouni»

Το τουριστικό συγκρότημα της «Costa Navarino» είναι ίσως η πλέον ηχηρή απάντηση στο πώς ένας οραματιστής επιχειρηματίας μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες και να αναδείξει τον τόπο καταγωγής του. Ακριβώς αυτό έκανε ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος επενδύοντας σε δύο –ίσως τους πιο σημαντικούς– τομείς που μπορούν να βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής και πιο συγκεκριμένα της Μεσσηνίας.

Με τα δύο μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, το πιο family friendly The Westin Resort Costa Navarino  και το πιο exclusive The Romanos, a Luxury Collection Resort, Costa Navarino καθώς και με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις και τις αμέτρητες παροχές, η «Costa Navarino», όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ο επισκέπτης, υπηρετεί την περιοχή με τρεις τρόπους. Καταρχάς, με μια υποδειγματική διαχείριση του περιβάλλοντος. Κατά δεύτερον, με το υψηλό επίπεδο των εγκαταστάσεων και την ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών που προσφέρει. Με εφαλτήριο αυτά τα δύο στοιχεία, η «Costa Navarino» έχει καταφέρει να θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς μοχλούς ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού κι έχει βάλει τη Μεσσηνία στον διεθνή τουριστικό χάρτη ως προορισμό αξιώσεων.

Υπάρχει όμως κι ένας τρίτος εξίσου σημαντικός τομέας τον οποίο υπηρετεί­ η μονάδα: η γαστρονομία. Η «Costa Navarino» αποτελεί από μόνη της έναν γευστικό προορισμό αξιώσεων, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην ανάδειξη των ποιοτικών προϊόντων που παράγει η Μεσσηνία και στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών εστίασης από τους εστιάτορες της περιοχής.

 Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος υπογράφει φέτος το μενού σε περισσότερα εστιατόρια του συγκροτήματος
Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος υπογράφει φέτος το μενού σε περισσότερα εστιατόρια του συγκροτήματος

Μια πρόσφατη επίσκεψη στην «Costa Navarino» –για την ακρίβεια ένα εξαντλητικό αλλά νόστιμο γευστικό σαφάρι εντός του συγκροτήματος– ήταν αρκετή για να μας πείσει ότι το resort, εκτός από όλα τα άλλα, αξίζει την προτίμηση του ταξιδιώτη αν στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων του βρίσκεται κυρίως το καλό φαγητό, σε συνδυασμό φυσικά με ένα περιβάλλον που υποστηρίζει γενικά την ποιότητα. Εκτός από τα main restaurants, που εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο εσωτερικές ανάγκες των πελατών, το συγκρότημα κάνει δέκα προτάσεις οι οποίες στη συνολική τους εικόνα επιβεβαιώνουν το χαρακτηρισμό «γευστικός προορισμός».

Επειδή όμως τίποτα δεν είναι τυχαίο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το όλο εγχείρημα στηρίζεται σε ένα έμπειρο team, με πρωτεργάτες τους Άγγελο Καλιντέρη (executive chef), Νίκο Κορομηλά (σεφ), Γιάννη Βλασίου (ζαχαροπλάστης), Μάνο Κεντικελένη (σομελιέ), που συνεργάζεται ή πλαισιώνεται από ηχηρά ονόματα της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής όπως ο Χρύσανθος Καραμολέγκος, ο Γιώργος Παπαϊωάννου, ο Δημήτρης Κατριβέσης κ.ά. Από την επίσκεψή μας σε όλα τα εστιατόρια της «Costa Navarino» σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ

 Ψαγμένη ψαροφαγία στην «Armyra»
Ψαγμένη ψαροφαγία στην «Armyra»

ΤΑVERNA Σε ό,τι αφορά τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα, που σέβεται όμως την παράδοση και την εξελίσσει, η «Taverna» είναι ο κύριος πόλος του resort. Δεν είναι βέβαια καθόλου τυχαίο ότι υπεύθυνος εδώ είναι ο πλέον ταλαντούχος Έλληνας σεφ, ο Χρύσανθος Καραμολέγκος. Η ελληνική παέγια (μπουρανί), στην οποία το ρύζι συνδυάζεται με κρασί, μελάνι σουπιάς και συκώτι πεσκανδρίτσας, είναι ένα πιάτο που δύσκολα θα φύγετε χωρίς να το ξαναδοκιμάσετε.

 Υπέροχη θέα από το lobby bar του «The Romanos, a Luxury Collection Resort, Costa Navarino»
Υπέροχη θέα από το lobby bar του «The Romanos, a Luxury Collection Resort, Costa Navarino»

BARBOUNΙ Σε μία από τις προνομιακές τοποθεσίες του resort, το «Barbouni» ανεβάζει την καλοκαιρινή διάθεση. Η πανέμορφη βεράντα του είναι κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Το μενού εμπνέεται από το θαλασσινό στοιχείο και με την επιμέλεια-εγγύηση του Χρύσανθου Καραμολέγκου «αναβαθμίζεται» με ευρηματικές προτάσεις, όπως το βασιλικό καβούρι βυθισμένο σε εξαιρετικό γκασπάτσο.

ARMYRA Στην ενότητα «ψάρι», η «Armyra» έχει την ποιότητα και την αίγλη μιας γνωστής υπογραφής. Πέρα από τα καθαρόαιμα πιάτα θαλασσινών, τα οποία υπογράφει ο ειδικός Γιώργος Παπαϊωάννου και ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας, ο νεαρός σεφ Νίκος Κονδύλης προσθέτει μερικές­ ψαγμένες προτάσεις που θα γυρίσεις για να τις ξαναδοκιμάσεις. Αξιοσημείωτο είναι το ριζότο τριών σιτηρών με αστακό. Εκρηκτική επίσης είναι η καραβίδα μαγειρεμένη με ζωμό ροφού, ξύσμα από λάιμ και σος βερμούτ με ταλιολίνι.

 Meeting point το «Kafenio  & Deli» στο κέντρο της «Αγοράς»
Meeting point το «Kafenio & Deli» στο κέντρο της «Αγοράς»

KAFENIO & DELI Μια πολύ έξυπνη προσθήκη στο κεντρικό σημείο­ της «Αγοράς», το «Kafenio» είναι ιδανικό ως meeting point. Αν είστε λάτρεις του ελληνικού καφέ, θα απολαύσετε μια εξαιρετική εκδοχή­ σερβιρισμένη παραδοσιακά στο μπρίκι. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα εκπληκτικά λουκούμια που φτιάχνει ένας παππούς στον Βόλο –τα ανακάλυψε ο Καραμολέγκος– και την αναζωογονητική σπιτική λεμονάδα.

FLAME Ένα μέρος στο οποίο θέλεις να βρεθείς όλες τις ώρες της ημέρας, το εστιατόριο «Flame» έχει για φόντο το εντυπωσιακό γήπεδο του γκολφ. Κάθεσαι στα εξωτερικά τραπέζια και χαζεύεις έναν τεράστιο, περιποιημένο πράσινο «κήπο», που σε γεμίζει ηρεμία. Σε αυτό προσθέστε πιάτα υψηλού ποιοτικού και γευστικού επιπέδου με βάση το κρέας. Ο executive chef Άγγελος Καλιντέρης επιλέγει καλές πρώτες ύλες από τοπικές φάρμες και μαζί με την έμπειρη μπριγάδα του τις αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο. Πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τα γλυκάδια με πουρέ αχλαδιού, τραγανό τσορίθο και ζωμό βοδιού με ξίδι από κεράσι. Ειδική μνεία αξίζουν και τα δημιουργικά γλυκά.

 Ο Γιώργος Παπαϊωάννου στην «Armyra»
Ο Γιώργος Παπαϊωάννου στην «Armyra»

INBI Αναλαμβάνει να μας ταξιδέψει σε εξωτικές κουζίνες με οδηγό τον Δημήτρη Κατριβέση. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται συνθέτουν πιάτα με φινετσάτο άρωμα και πληθωρική γεύση Ιαπωνίας και Περού. Αρκετές επιλογές σε παιχνιδιάρικα σεβίτσε, ευρηματικό σούσι και τραγανή τεμπούρα ενισχύονται από πιο σοφιστικέ πιάτα (βλ. ζουμερή σφυρίδα σχάρας σε γιαπωνέζικο φύλλο κέδρου και γλυκά ντοματίνια τσέρι, που ισορροπούν με την πικάντικη λάιμ σος). Στα highlights η μπάρα με τις αναπάντεχες συνταγές του ταλαντούχου Παναγιώτη Παπαβραμόπουλου. Ξεκινήστε οπωσδήποτε με ένα Pisco sour...

DA LUIGI Στην κεντρική πλατεία του «Westin Resort», το «Da Luigi» σφύζει από ζωή και προτείνει μια απλή αλλά νόστιμη κι ευχάριστη ιταλική κουζίνα με γαστρονομικές νύξεις, όπως το αξιοσημείωτα καλό ριζότο με σπαράγγια, καρπάτσιο ­γαρίδας και γλυκόξινο τζίντζερ.

 Μαρουλοντολμάδες διά χειρός Χρ. Καραμολέγκου στην «Taverna»
Μαρουλοντολμάδες διά χειρός Χρ. Καραμολέγκου στην «Taverna»

NARGILE Μια συμπαθητική εκδοχή της λιβανέζικης κουζίνας, που ενδια­φέρει τους φίλους του είδους, με ορισμένα θετικά στοιχεία αλλά και κάποιες αδυναμίες. Καλό χούμους και φαλάφελ, ενδιαφέρον ρύζι οριεντάλ.

THE DINER Ο πιο αδύναμος γευστικός κρίκος του συγκροτήματος. Το εστιατόριο, που κινείται αισθητικά και ως προς την κουζίνα του στην κατεύθυνση του αμερικανικού casual dining, χρειάζεται αναθεώρηση.

Είναι κρίμα που δεν καταφέραμε να δοκιμάσουμε (διότι δεν είχε ανοίξει­ ακόμη) το «Perovino», του οποίου την κουζίνα επιμελείται ο Ιταλός σεφ Andrea Fusco. Κρίμα είναι όμως και το γεγονός ότι η όλη προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα χρόνια για την καταγραφή και την ανάδειξη της μεσσηνιακής γαστρονομίας δεν κατέληξε στη δημιουργία ενός θεματικού εστιατορίου. Συνολικά πάντως, και σε συνδυασμό με μια μεγάλη σειρά δράσεων που σχετίζονται με τη γεύση, η «Costa Navarino» όχι μόνο τιμάει τη γευστική ποιότητα, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει την ελληνική κουζίνα και την κάνει γνωστή στους ξένους επισκέπτες με ένα καλό δείγμα γραφής.

Διονύσης Κούκης