Μέρες και νύχτες στα Γιάννενα

Η πρωτεύουσα της Ηπείρου μάς υποδέχεται ανανεωμένη και σταθερά ζωηρή και φιλόξενη. Ιδανικός προορισμός κάθε εποχή του χρόνου και το καλύτερο ορμητήριο για να συνδυάσετε τις διακοπές στην πόλη με τις εκδρομές στην κοντινή μα υπέροχη ηπειρώτικη φύση.

Γιάννενα Λαμπερό το Χριστουγεννιάτικο σκηνικό κάθε χρόνο στα Γιάννενα

"Αχ και να ήμασταν στα Γιάννενα"! Πόσες φορές το έχουμε σκεφτεί μετά από εκείνα τα Χριστούγεννα και εκείνες τις Απόκριες, κι ύστερα ένα άλλο χειμωνιάτικο τριήμερο που όλοι οι δρόμοι (δύσκολοι στο παρελθόν, άνετοι σήμερα) μας οδήγησαν στην πρωτεύουσα της Ηπείρου. Οι πρωινές βόλτες, τα μεσημεριανά τσίπουρα και ενίοτε γλέντια, οι βραδινές μουσικές και τα ποτά. Απ' τα μακρινά φοιτητικά μας χρόνια μέχρι και σήμερα, στα Γιάννενα πηγαίνουμε με κάθε ευκαιρία και περνάμε καλά.

Γιάννενα
Ιδανική για περιπάτους και ποδηλατάδες η παραλίμνια προμενάδα

Και πώς αλλιώς, αφού πρόκειται για ένα ζωηρό μητροπολιτικό κέντρο που υποδέχεται επισκέπτες τόσο από την υπόλοιπη Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό (με αριθμούς που εντυπωσιάζουν τα τελευταία χρόνια), ενώ δεν είναι λίγοι και λίγες (περί τις 20.000) οι φοιτητές και φοιτήτριες που φιλοξενεί η πόλη και στελεχώνουν τη δραστήρια πανεπιστημιακή κοινότητά της. Και παλιά, και νέα, και νεανικά, και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον είναι, με λίγα λόγια, τα Γιάννενα. 'Ή όπως λέει και το μοτό τους: "Old new you", προσκαλώντας μας να τα περπατήσουμε για πρώτη ή για πολλοστή φορά.

Στην πόλη και στο Κάστρο

Γιάννενα

Και αυτό κάνουμε. Μια μεγάλη βόλτα που περνάει απ’ όλα τα γνωστά αξιοθέατα, εκκινώντας από τη σύγχρονη πλευρά της πόλης με την έντονη εμπορική δραστηριότητα, αλλά και το Ρολόι, τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, το Δημαρχείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο (25ης Μαρτίου 6, 2651001051) και το πάρκο Λιθαρίτσια, με την υπέροχη θέα στη λίμνη και στα γύρω βουνά.

Συνεχίζουμε προς το ιστορικό κέντρο της πόλης, ήτοι το αλλοτινό μπεζεστένι, χανόμαστε στα πεζοδρομημένα στενά του, χαζεύουμε στα μικρά παλιακά ως επί το πλείστον εμπορικά καταστήματα, ενώ χαλαρώνουμε στα χαριτωμένα cafés και μεζεδοπωλεία που συναντούμε τριγύρω. Εδώ βρίσκονται και πολλά ενδιαφέροντα μπαρ για τις νυχτερινές εξόδους της εκδρομής· εδώ, παραπλεύρως, βρίσκεται και το Κάστρο των 200 στρεμμάτων και των 2.500 κατοίκων.

Εισέλθετε εντός του από οποιαδήποτε πύλη βρεθεί στο δρόμο σας και απολαύστε την ησυχία του αλλά και ολίγον sightseeing ακόμα, ανεβαίνοντας μέχρι το Ιτς Καλέ για μια επίσκεψη τόσο στα οθωμανικά μνημεία, όσο και στο Βυζαντινό Μουσείο (2651039580) και στο νεότερο Μουσείο Αργυροτεχνίας, που ανήκει στα θεματικά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς (2651064065, piop.gr).

Θα χρειαστείτε κάμποσο χρόνο μέσα στο Κάστρο, οπότε έχετέ το κατά νου. Ειδικά αν βρεθείτε εντός των τειχών μια καλή χειμωνιάτικη μέρα, προς το μεσημέρι, και κάνετε μια στάση στο υπερ-χαριτωμένο "Café Chevalier" (Παλαιολόγου 2, 2651305693 ) που εκτός από καφέδες, τσάγια και λοιπά ζεστά ροφήματα σερβίρει και νόστιμα γλυκά.

Όλα τα μυστικά της Λίμνης

Γιάννενα

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που σε ένα αφιέρωμα για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο είδα την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, την "Αναπαράσταση". Αν και το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας διαδραματίζεται στην επαρχία του νομού Ιωαννίνων, υπάρχουν κάποιες σκηνές, όπου οι πρωταγωνιστές κατεβαίνουν στα Γιάννενα· σκηνές ιδιαίτερα αποκαλυπτικές για την εικόνα της πόλης στις αρχές της δεκαετίας του ’70 (βλέπουμε ένα χάνι και ένα γαλακτοπωλείο ανάμεσα στα άλλα) και μια συγκεκριμένη, που η ηρωίδα βρίσκεται έξω από τα τείχη του Κάστρου, στις όχθες της λίμνης. Όχθες στη φυσική τους κατάσταση, μια εικόνα που έχει παρέλθει οριστικά, καθώς στη σημερινή της μορφή το μεγαλύτερο μέρος της παραλίμνιας διαδρομής είναι πεζοδρομημένο με ενδιαφέροντα γλυπτά και αρκετό ελεύθερο χώρο, ιδανικό για περιπάτους και ποδηλατάδες πλάι στο νερό. Εδώ γύρω βρίσκονται και κάποιες διαχρονικές επιλογές για καφέ με θέα στη λίμνη, όπως η "Κυρά Φροσύνη" (Διονυσίου Φιλοσόφου 6, 2651073984) ή τα Ναυτάκια (Γαριβάλδη 1, 2651034455), ενώ στα απαραίτητα της πρώτης κυρίως φοράς στα Γιάννενα είναι και η επίσκεψη στο δίχως όνομα νησί της λίμνης, με τα καραβάκια που αναχωρούν κάθε λίγα λεπτά της ώρας από τον Μόλο.

Διαμονή

Γιάννενα
"Hypnos Cozy Living"

Με πολλά και ιδιαίτερα καλόγουστα μπουτίκ ξενοδοχεία, η διαμονή στην πόλη των Ιωαννίνων γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερη. Αξίζει να σημειώσετε το "Hypnos Cozy Living", με μοντέρνα μίνιμαλ διακόσμηση και σε εξαιρετική τοποθεσία για τις βόλτες στην πόλη, όπως και το ιδιαίτερα κομψό και φιλόξενο "Hotel Brettania" επί της πλατείας Δημοκρατίας, εκεί που χτυπά η καρδιά των Ιωαννίνων. Επίσης υπάρχουν πάντα και τα μεγάλα resorts της πόλης και των περιχώρων, όπως το "Hotel Du Lac" (2651059100), το "Grand Serai" (2651090550), το "Epirus Palace" (2651093555) και το "Lake Hotel" (2651024100).

Φαγητό

Γιάννενα
"Θamon"

Το εστιατόριο "Θamon" (Αβέρωφ 63, 2651083500) είναι ένα new age μπιστρό που σερβίρει νόστιμα πιάτα με πρώτη ύλη από την Ήπειρο και διάθεση δημιουργική. Μια καλή έξοδος των Γιαννιωτών για καφέ και/ή φαγητό είναι στην πετρόχτιστη "Φρόντζου Πολιτεία" (Λόφος Αγίας Τριάδας, 2651021011), με τη νόστιμη κουζίνα και την πανοραμική θέα (και δυνατότητα για διαμονή επίσης).

Το Μαγαζάκι που Λέγαμε
"Το Μαγαζάκι που Λέγαμε"

Επιστρέφοντας στο κέντρο, αξίζει να σημειώσετε τις εξαιρετικές ψησταριές των "Βλάχων" (Μητροπόλεως 3, 2651070011) κι ύστερα την ανοιχτή κουζίνα του μπουτίκ εστιατορίου "Το Μαγαζάκι που Λέγαμε" (Εθν. Αντιστάσεως 44, 6948187769), που αγαπά ιδιαίτερα του μικρούς Έλληνες παραγωγούς, και το χαριτωμένο "El Notario gastrobar" (Βλαχλείδη 12Β, 2651400379) που αντλεί έμπνευση από την Ισπανία. Εντός Κάστρου αναζητήστε το πολύ ωραίο "Arte Povera" (Παλαιολόγου 66) για πρωινό, γλυκό και φαγητό, ενώ αν πεινάσετε στο Νησί υπάρχει πάντοτε η αγαπημένη "Μπυρίτσα" (6948831783), όπου θα σας περιποιηθούν με το παραπάνω. 

xrysanthos1
"Χρύσανθος"

Λίγο παραέξω επίσης, και συγκεκριμένα στην Αμφιθέα, στην άλλη πλευρά της λίμνης, όπως φεύγεις από τα Γιάννενα με κατεύθυνση το Μέτσοβο, η οικογενειακή ταβέρνα "Χρύσανθος" (2651081892) συνιστά αγαπημένο στέκι των ντόπιων για καλοψημένα κρεατικά, νόστιμες πίτες και φανταστική θέα.

Γλυκό

Στο "Διεθνές" για παγωτό καϊμάκι, στον "Κολιονάσιο" για σιροπιαστά και στον "Νούσια" για όλα, είναι τα τρία ονόματα που θα κρατήσετε για τις γλυκές εξορμήσεις σας στην πόλη, ενώ εδώ προσθέστε και το "Select" (Αβέρωφ 2, 2651071073), που σερβίρει μία από τις πλέον διάσημες μπουγάτσες ολόκληρης της χώρας.

Γιάννενα

Άλλα αξιοθέατα

Εντός ιστορικού κέντρου αξίζει να επισκεφθείτε τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου (Ιεράρχου Γερβασίου 7, 2651026372) με το ξυλόγλυπτο τέμπλο σε στιλ μπαρόκ και τις τοιχογραφίες Καπεσοβιτών αγιογράφων. Βάλτε στο πρόγραμμα, επίσης, να περπατήσετε τη διαδρομή των 1.100 μ. εντός του Σπηλαίου του Περάματος (Σπηλαίου 19, 2651081521) και στην άλλη πλευρά της πόλης, την επίσκεψη στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Βρέλλη (12ο χλμ. Εθνικής οδού Ιωαννίνων-Άρτας, Μπιζάνι, 2651092128, vrellis.gr)

Logo Δήμου Ιωαννίνων ΕΟΤ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.