Γιορτές Ρόκκας: Το ετήσιο αυγουστιάτικο ραντεβού στην ενδοχώρα των Χανίων

Δέκα χρόνια συνάντησης, συνεργασίας και δημιουργίας συμπληρώνουν οι "χειροποίητες" Γιορτές Ρόκκας, που φέτος θα πραγματοποιηθούν από τις 13 μέχρι τις 31 Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο Ρόκκας, στις πλατείες, στους δρόμους και στις αυλές των σπιτιών των χωριών Ρόκκα και Κερά Κισσάμου.

Γιορτές Ρόκκας Γιώργος Αναγνωστάκης

Όλα ξεκίνησαν με ένα ραντεβού κάτω από την πανσέληνο του Αυγούστου του 2013 στα χωριά Ρόκκα και Κερά Κισσάμου. Ήταν η πρώτη φορά που ο αρχαιολογικός χώρος Ρόκκας, εκεί που κατά την αρχαιότητα υπήρχε θυσιαστήριο για τη Ροκκαία Αρτέμιδα (προστάτιδα της σελήνης, σύμφωνα με τη μυθολογία), άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχτεί την Ευανθία Ρεμπούτσικα και τις μυσταγωγικές μελωδίες της. Η βραδιά έμεινε αξέχαστη σε όσες και όσους είχαν την τύχη να βρεθούν στην ορεινή ενδοχώρα του νομού Χανίων και το ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη χρονιά.

Δέκα χρόνια μετά, το "καλοκαίρι" στα δυο απομακρυσμένα χωριά των τριάντα κατοίκων έκαστο έχει ήδη γίνει συνώνυμο της λέξης "γιορτή", με τους δυο τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους να διοργανώνουν πλέον μια πολυήμερη φιέστα, όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη τέχνη μέσα από τη μουσική, το θέατρο τον χορό, εκπαιδευτικά εργαστήρια και ποικίλες παράλληλες δράσεις. Σήμερα οι Γιορτές Ρόκκας συνιστούν σημείο αναφοράς για τον Αύγουστο σε ολόκληρη την Κρήτη,

Φέτος οι Γιορτές Ρόκκας θα πραγματοποιηθούν από τις 13 μέχρι τις 31 Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο Ρόκκας, στις πλατείες και στις αυλές των σπιτιών των χωριών Ρόκκα και Κερά Κισσάμου. Στην εναρκτήρια συναυλία (13/8), η Μαρίνα Σάττι, στη μοναδική εμφάνισή της στην Κρήτη για φέτος το καλοκαίρι, υπόσχεται να προσφέρει άλλο ένα εκρηκτικό θέαμα, για να ακολουθήσει το διήμερο χοροθεατρικό δρώμενο "Κερά Μια Σκηνή" (19-20/8) και πολλές παράλληλες δράσεις και εργαστήρια για όλες τις ηλικίες: φωτογραφίας, λιθοξοΐας, κρουστών, breakdance, εικαστικών και προφορικής ιστορίας. Οι Γιορτές Ρόκκας θα κορυφωθούν στις 31 Αυγούστου, υπό το φως της αυγουστιάτικης – μπλε – πανσελήνου, με ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου του 20ού αιώνα, την καντάτα "Κάρμινα Μπουράνα" του Γερμανού συνθέτη και μουσικοπαιδαγωγού Καρλ Ορφ.

Όπως σημειώνει η καλλιτεχνική διευθύντρια των Γιορτών Ρόκκας, Μέτη Παναγιωτοπούλου: "Φέτος, στα δέκα χρόνια των Γιορτών Ρόκκας, στόχος μας είναι να γιορτάσουμε τη διαδρομή μας και να τιμήσουμε όλες και όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτήν. Να αποτυπώσουμε όσα μαγικά συνέβησαν στα χωριά μας, να κοιτάξουμε πίσω και να θυμηθούμε όσα μας έφεραν και μας ένωσαν τα καλοκαίρια στην Κίσσαμο, να δημιουργήσουμε κομμάτια που θα εμπεριέχουν τη συλλογική μας μνήμη για να μην περάσει στη λήθη ποτέ". 

Γιορτές Ρόκκας
Παναγιώτης Ανδρεαδάκης
Στιγμιότυπο από τις προετοιμασίες της περσινής διοργάνωσης.

Και συνεχίζει: " Όλες οι παράλληλες δραστηριότητές μας θα είναι αφιερωμένες στην ίδια την ιστορία μας, ενώ οι αγαπημένες δράσεις που μέσα στα χρόνια αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο, θα έχουν και φέτος μια ξεχωριστή θέση στη διοργάνωση. Ανάμεσά τους, το εργαστήριο λιθοξοΐας που έχει αφήσει το μοναδικό αποτύπωμά του όχι μόνο στις Γιορτές μας αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη, το ξεχωριστό εργαστήρι φωτογραφίας, αλλά και τα παιδικά εργαστήρια που, ενισχυμένα φέτος, θα καταπιαστούν με υλικά από τις προηγούμενες διοργανώσεις. Στο επίκεντρο, για ακόμη μια φορά, θα είναι οι καλλιτέχνες της περιοχής μας αλλά και της ευρύτερης Κρήτης".

Οι Γιορτές Ρόκκας είναι "μια γιορτή στο σπίτι μας", όπως αρέσει στους ίδιους τους κατοίκους που τις διοργανώνουν να λένε. Μια γιορτή με πόρτες και σπίτια ανοιχτά. Με εθελοντές όλων των ηλικιών. Με παιδικές φωνές, μουσική στους δρόμους και στις σκηνές, γέλια και συγκίνηση. Μια γιορτή σε δυο χωριά – πολλές γιορτές και ισάριθμες χαρές, όσοι και οι άνθρωποι που στελεχώνουν τους δυο "ανήσυχους" πολιτιστικούς συλλόγους που βρίσκονται πίσω από τη διοργάνωση· ένα ολοζώντανο παράδειγμα ουσιαστικής αφοσίωσης στη φιλοξενία και στην παράδοση, στις τέχνες και στον πολιτισμό.

Γιορτές Ρόκκας 22
Παναγιώτης Ανδρεαδάκης
Αριστερά η Μέτη Παναγιωτοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια των Γιορτών Ρόκκας και δεξιά η πολυβραβευμένη καλλιτέχνιδα, Shizuka Hariu, που φιλοξενήθηκε στις Γιορτές Ρόκκας 2022.

Τα highlights των Γιορτών Ρόκκας 2023

Η Μαρίνα Σάττι στην πλατεία της Ρόκκας – 13 Αυγούστου

Λίγους μήνες μετά την κατάκτηση της κορυφής με τα νέα της τραγούδια "Πάλι", "Πόνος Κρυφός", "Σπίρτο και Βενζίνη", αλλά και μετά τις εμφανίσεις της που ξεσήκωσαν το κοινό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η Μαρίνα Σάττι έρχεται στις 13 Αυγούστου για μια και μοναδική συναυλία στην Κρήτη, στην έναρξη των επετειακών "Γιορτών Ρόκκας", να μας χαρίσει μια εκρηκτική βραδιά, από αυτές που μόνο η ίδια ξέρει να ετοιμάζει. Τραγούδια από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Γκάιντα και beats. Νταούλια και 808.

Μαρίνα Σάττι

Μια γιορτή –με τη δύναμη να ενώνει ανθρώπους κάθε εθνικότητας και κάθε γενιάς–, όπου το σύγχρονο συναντάει το παραδοσιακό, για να εκφραστούν μέσα από την πιο άμεση γλώσσα: τη μουσική. Την πλαισιώνει δε μια εξαιρετική μπάντα, σε μια σύγχρονη μουσική γιορτή με πολυφωνικές αλχημείες, απροσδόκητες ενορχηστρώσεις και τη μοναδικά χαρακτηριστική αισθητική της.

 

"Κερά Μια Σκηνή" - 19 και 20 Αυγούστου

Για τέταρτη χρονιά ολόκληρο το χωριό της Κεράς θα μετατραπεί σε μια τεράστια σκηνή με σύντομα δρώμενα σε αυλές, μπαλκόνια, δρόμους, χωράφια και σπίτια. Φέτος οι καλεσμένοι καλλιτέχνες, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μέτης Παναγιωτοπούλου, θα δουλέψουν με την έννοια του παραμυθιού, θα εξερευνήσουν θρύλους από την τοπική αλλά και διεθνή παράδοση και θα γεμίσουν το χωριό της Κεράς με μυθικά και εξωτικά πλάσματα, μαγεία και όνειρα – όλα μέσα από το πρίσμα της κίνησης, του χορού και του σωματικού θεάτρου.

Κερά Μια Σκηνή, Ρόκκα 21
Evan Possley
Στιγμιότυπο από το χοροθεατρικό δρώμενο "Κερά Μια Σκηνή" των Γιορτών Ρόκκας 2021.

Ο θεατής θα ανηφορίσει για ακόμη μια χρονιά τα στενά της Κεράς με το χάρτη του στο χέρι, ανακαλύπτοντας τα δρώμενα χορού στις αυλές των σπιτιών και σε διάφορες γωνιές του χωριού. Θα συναντήσει διαφορετικά είδη χορού, έχοντας την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με όλα: μπαλέτο, σύχρονο χορό, jazz χορό, breakdance, χοροθέατρο, με καταξιωμένους καλλιτέχνες που θα τον προσκαλούν να ακολουθήσει τα βήματά τους. Θεατής αλλά και χορευτής ο επισκέπτης στην Κερά.

Γι’ αυτό, φέτος οι Γιορτές Ρόκκας θα κορυφώσουν τις δράσεις του "Κερά Μια Σκηνή" με έναν μεγάλο, κυκλωτικό χορό που θα αγκαλιάσει όλους τους συμμετέχοντες και τους θεατές, γιορτάζοντας όλοι μαζί και εκφράζοντας με τη σειρά μας την ευγνωμοσύνη μας για όσα έχουμε με δυσκολία καταφέρει τα τελευταία δέκα χρόνια.

Πανσέληνος με "Κάρμινα Μπουράνα" στον Αρχαιολογικό Χώρο Ρόκκας – 31 Αυγούστου

Γιορτές Ρόκκας 22
Από την περσινή μουσική βραδιά της αυγουστιάτικης πανσελήνου στον αρχαιολογικό χώρο Ρόκκας.

Στο πρόγραμμα της πιο ατμοσφαιρικής συναυλίας της αυγουστιάτικης φεγγαράδας περιλαμβάνεται ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου του 20ού αιώνα, η καντάτα "Κάρμινα Μπουράνα" του Γερμανού συνθέτη και μουσικοπαιδαγωγού Καρλ Ορφ. Στη σπουδαία αυτή βραδιά θα συμπράξουν οι σολίστ Μάγια Μουργικνέλι (σοπράνο), Αντώνης Κορωναίος (τενόρος), Φεντερίκο Λόνγκι (βαρύτονος), το Φωνητικό Σύνολο Φωνωδία, το Παιδικό και Εφηβικό Τμήμα του Φωνητικού Συνόλου Φωνωδία, η Χορωδιακή Ομάδα Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου (διδασκαλία Ιωάννης Ιδομενέως), το Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου (διδασκαλία Γιάννης Πρωτόπαπας), η Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών (διδασκαλία Νίκος Μαλιάρας), η Νεανική Χορωδία Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου (διδασκαλία Λένα Χατζηγεωργίου) και το Μουσικό Σύνολο κρουστών και πιάνων της Φιλαρμόνια Ορχήστρας Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του σημαντικού Έλληνα αρχιμουσικού, Μύρωνα Μιχαηλίδη. Πρόκειται για μια παραγωγή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου που παρουσιάστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία τον περασμένο Ιούνιο.

Συνάντηση με το The Festival Academy

Φέτος, ενδυναμώνοντας για ακόμη μια φορά την εξωστρέφεια των Γιορτων Ρόκκας, διοργανώνεταιμια τετραήμερη διεθνής συνάντηση (18-21 Αυγούστου) με μέλη του The Festival Academy, μιας παγκόσμιας κοινότητας 1.100 επιμελητών φεστιβάλ από περισσότερες από 95 χώρες. "Μια μοναδική ευκαιρία για φεστιβάλ από όλο τον κόσμο να μελετήσουν την πρωτότυπη διοργάνωσή μας, ως case study, αλλά και για τις Γιορτές Ρόκκας να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το δίκτυο εξωστρέφειάς τους, διερευνώντας πιθανές νέες συνεργασίες", όπως επισημαίνει η Inge Ceustermans, διευθύντρια του The Festival Academy.

Γιορτές Ρόκκας 22
Παναγιώτης Ανδρεαδάκης
Τρώγοντας και πίνοντας στις περσινές Γιορτές Ρόκκας.

Στις τέσσερις ημέρες που θα διαρκέσει η συνάντηση, διευθυντές και εκπρόσωποι φεστιβάλ από διαφορετικά μέρη του κόσμου θα βρεθούν στα χωριά, θα παρακολουθήσουν τα δρώμενα και τις ομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της συνάντησης, θα συνομιλήσουν με τους διοργανωτές και τους καλλιτέχνες και θα παρουσιάσουν τις δικές τους δράσεις, με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών και εργαλείων, αλλά και τη ζύμωση ανάμεσα στις διοργανώσεις.

Περισσότερες πληροφορίες (πρόγραμμα και προπώληση εισιτηρίων): giortesrokkas.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.