Ελάτη - Περτούλι

Χαμένη στην καρδιά της Πίνδου, η Ελένη Κούκη αναζητά τα νέα στέκια του Κόζιακα. Γιατί τα βουνά στέκουν αναλλοίωτα, αλλά η ταξιδιωτική ατζέντα των χωριών συνεχώς εξελίσσεται!

Ελάτη - Περτούλι

Χαμένη στην καρδιά της Πίνδου, η Ελένη Κούκη αναζητά τα νέα στέκια του Κόζιακα. Γιατί τα βουνά στέκουν αναλλοίωτα, αλλά η ταξιδιωτική ατζέντα των χωριών συνεχώς εξελίσσεται!

Φωτό Χρήστος Δράζος

Ελάτη - Περτούλι - εικόνα 1
Η Ελάτη... πολιορκείται από έλατα.

Τη νύχτα το χωριό φαντάζει ατελείωτο. Θυμάσαι την πρώτη φορά που ήρθες, όταν ο οικισμός περιοριζόταν γύρω από το σταυροδρόμι, εκεί όπου συναντιέται ο κεντρικός δρόμος για Περτούλι με το δρόμο των καφενείων. Η Ελάτη δεν περίμενε το μπουμ του ορεινού τουρισμού για ν’ αποκτήσει τουρισμό. Τώρα, όμως, η κλίμακα έχει αλλάξει, ο δρόμος με τις καφετέριες υπάρχει πάντα κι αποτελεί το κεντρικό σημείο συνάντησης, αλλά τα μαγαζιά έχουν πολλαπλασιαστεί. Το «Κεχρί» συνδυάζει τους πολυελαίους μουράνο με σκούρα ξύλινα έπιπλα, η πινακίδα απέξω μας ενημερώνει ότι εντός προσφέρονται 40 διαφορετικά είδη ζεστής σοκολάτας, η διπλανή «Κρύπτη» έχει δερμάτινα έπιπλα που θυμίζουν κάπως old fashioned bar. Παρακάτω βρίσκεται και το «Ξενοδοχείο Παπαναστασίου», ένα από τα πιο παλιά του χωριού, ανακαινισμένο πλέον, και από την απέναντι πλευρά του δρόμου το εξίσου κλασικό ξενοδοχείο «Κόζιακας» με τα εστιατόριά του, τον «Καλαμαρά» και στο κελάρι τον «Δειπνοσοφιστή». Αν ακολουθήσουμε το δρόμο λίγα μέτρα παρακάτω, εκεί όπου τελειώνουν τα καταστήματα κι αρχίζουν τα σπίτια του χωριού, θα βρούμε το Λίκνο, ίσως την πιο ιδιαίτερη διεύθυνση σε ολόκληρη την Ελάτη: ένα κατάστημα τοπικών προϊόντων και ταυτόχρονα ένα μικρό βιβλιοπωλείο με πολύ ιδιαίτερες εκδόσεις για την περιοχή και όχι μόνο. Κυρίως, όμως, το Λίκνο αποτελεί στέκι για τους ταξιδιώτες, και δη τους μηχανόβιους, οι οποίοι περνούν για να πουν μια καλημέρα στον Άγγελο Σινάνη και τη γυναίκα του Σμαρώ κι επί τη ευκαιρία ρωτούν και για τον αν ο τάδε χωματόδρομος βρίσκεται σε καλή κατάσταση, καθώς ο Άγγελος είναι μέγας γνώστης και συγγραφέας αναρίθμητων άρθρων για την Πίνδο.

Στο δρόμο, πάλι, που διασχίζει το χωριό με κατεύθυνση προς το Περτούλι βρίσκουμε τα μπαράκια. Εδώ η πιο γνωστή διεύθυνση είναι το rock bar «Καφέ Αρκούδα», ένας ζεστός χώρος στον κλασικό διακοσμητικό συνδυασμό πέτρας και ξύλου και με ακόμη πιο κλασικό rock soundtrack. Δίπλα του υπάρχουν κάποιες νεότερες αφίξεις, η «Ανεράδα» (έχει στολιστεί ήδη με φωτάκια και περιμένει τα Χριστούγεννα) και η «Σελήνη», κατά τη γνώμη μας όμως δεν ξεπερνούν την παλιά καλή «Αρκούδα».

Ελάτη - Περτούλι - εικόνα 2
Το «Αρχοντικό Χατζηγάκη» στο Περτούλι.

Τα πρωινά το χωριό έχει μέχρι και traffic, καθώς τα πούλμαν ξεφορτώνουν τους ημερήσιους επισκέπτες για να ψωνίσουν βότανα, καρύδια και μέλι από κωνοφόρα στη μικρή αγορά στην είσοδο του χωριού αλλά και να χαζέψουν στα καταστήματα με τις γκλίτσες και τα άλλα folklore memorabilia. Ωστόσο, ακόμη κι αν έχεις έρθει στην περιοχή για ν’ απολαύσεις την ορεινή φύση θα ξαναπεράσεις από την Ελάτη, γιατί εδώ υπάρχουν βασικές υποδομές, λόγου χάρη βενζινάδικο και ATM για την ανάληψη μετρητών, το οποίο ξελάσπωσε κι εμάς την τελευταία φορά όταν ξεμείναμε. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες...

Για δεκαετίες η Ελάτη κράτησε τα σκήπτρα στον τουρισμό, αλλά τώρα πλέον έχουν αποκτήσει επαρκή υποδομή και τα υπόλοιπα χωριά. Το Περτούλι, ευνοημένο από το γεγονός ότι είναι το κοντινότερο στο χιονοδρομικό, είναι πλέον γεμάτο από ξενοδοχεία, εστιατόρια και νεόδμητες εξοχικές κατοικίες. Πάντα σταματάμε όταν περνάμε, τόσο για να πιούμε έναν καφέ στο ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο του «Αρχοντικού Χατζηγάκη» όσο και για ν’ απολαύσουμε μελωμένο αρνάκι με θέα στα έλατα από τις τεράστιες τζαμαρίες της «Ταβέρνας του Παναγιώτη». Το Νεραϊδοχώρι και η Πύρρα έχουν σταθερά ανοδική πορεία, ωστόσο εμάς μας ξάφνιασε η μέχρι πρότινος low profile Χρυσομηλιά, ένα χωριό στο δρόμο που ενώνει το χιο­νοδρομικό Περτουλίου με την Καλαμπάκα, όπου πλέον λειτουργούν τρία ξενοδοχεία με εντυπωσιακές εγκαταστάσεις: η «Αστροβολιά», το «Μάγεμα» (και τα δύο πάνω στο δρόμο) και το «Ξύλινο Χωριό», ένα συγκρότημα από ξύλινα σαλέ στο δάσος, το οποίο μόλις συμπλήρωσε ένα έτος λειτουργίας. Και τα πράγματα δεν τελειώνουν εδώ, εφόσον μια μεγάλη οικοδομή –και αυτή πάνω στο δρόμο– ετοιμάζεται και τους επόμενους μήνες αναμένεται να λειτουργήσει.

Το μεγάλο ατού της περιοχής είναι το φυσικό τοπίο. Ατελείω­τα δάση, στενές κοιλάδες με μικρά ποτάμια, αλπικά λιβάδια και γυμνές κορυφές συνθέτουν έναν ανεξάντλητο παράδεισο γι’ αυτούς που αγαπούν τις διαδρομές στο βουνό. Κι αν τα χωριά της περιοχής κάηκαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, χάνοντας έτσι την παραδοσιακή αρχιτεκτονική φυσιογνωμία τους, τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια στέκονται ακόμη και μας θυμίζουν την εποχή κατά την οποία η περιοχή ήταν μία από τις βασικές πύλες επικοινωνίας της Θεσσαλίας με την Ήπειρο. Η πρώτη στάση στις πολυάριθμες εξερευνήσεις μας γίνεται παραδοσιακά στο γεφύρι της Πύλης, 18 χλμ. έξω από τα Τρίκαλα, στο δρόμο προς Ελάτη. Εδώ, δίπλα στο μεγάλο μονότοξο γεφύρι του 16ου αιώνα, λειτουργούν μια καφετέρια (η καλύτερη στιγμή της είναι το καλοκαίρι, όταν βγάζει τραπεζάκια κάτω από τα θεόρατα πλατάνια) και διάφορα αυτοσχέδια μαγαζάκια που πουλάνε τοπικά προϊόντα (καρύδια, μέλι, τραχανάς...) αλλά και κάτι χαριτωμένα στεφάνια από αποξηραμένα φύλλα και λουλούδια της περιοχής. Λίγα χιλιόμετρα παρακάτω, ακολουθώντας το δρόμο για Στουρναραίικα-Παλαιοκαρυά, φτάνουμε σ’ ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία, τον καταρράκτη της Παλαιοκαρυάς, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς πίσω από ένα καλοφτιαγμένο μονότοξο γεφύρι του πρώτου μισού του 16ου αιώνα. Το νερό πέφτει με πάταγο από ύψος 12 μ. σε μια μικρή κολυμπήθρα κι αμέσως μετά κάνει ακόμη μία βουτιά σ’ ένα πιο μικρό καταρρακτάκι ύψους 2 μ. Μέχρι πριν από τρία χρόνια, οπότε και στρώθηκε ο χωματόδρομος και τοποθετήθηκε η ταμπέλα, η περιοχή ήταν μάλλον άγνωστη, τώρα όμως όλο και περισσότεροι φτάνουν μέχρι εδώ ή ακολουθούν τις ταμπέλες που τους φέρνουν στο επάνω μέρος, σ’ ένα μονοπάτι που οδηγεί στο ίδιο το γεφύρι και από το οποίο μπορείς να αγναντέψεις την άπλετη θέα στο ποτάμι. Στην Παλαιοκαρυά θα βρείτε κι έναν από τους τελευταίους παραδοσιακούς νερόμυλους, ενώ λειτουργεί και ταβέρνα.

Ελάτη - Περτούλι - εικόνα 3
Πεζοπορώντας στα χιονισμένα περτουλιώτικα λιβάδια.

Αφήνοντας πίσω μας την Ελάτη, το δάσος από κωνοφόρα όλο και πυκνώνει. Προτού καλά καλά το καταλάβουμε, βρεθήκαμε στα περτουλιώτικα λιβάδια. Μικρά ξέφωτα με φιδογυριστά ρυάκια σπάνε το βαθύ πράσινο των αιωνόβιων ελάτων. Εδώ είναι η βάση του Magic Sport, του κέντρου ιππασίας Κερκέτιον και, φυσικά, του μικρού χιονοδρομικού κέντρου, το μεγάλο ξύλινο σαλέ του οποίου (δίπλα στο δρόμο) καλεί τους διερχόμενους, είτε είναι σχετικοί με το σκι είτε όχι, να κάνουν μια στάση. Ανάλογα με την εποχή και τον καιρό, θα βρείτε ήρεμα άλογα για μια μικρή βόλτα στα λιβάδια, snowboards, στόχους τοξοβολίας... Ναι, τα περτουλιώτικα λιβάδια είναι η πιο μεγάλη φυσική «παιδική χαρά» της περιοχής – τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους. Αυτό που μας ιντριγκάρισε, βέβαια, είναι το δεύτερο σαλέ του χιονοδρομικού, μακριά από τη βουή του κεντρικού δρόμου, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει κόσμο, πάντα κατόπιν συνεννόησης. Αν αυτό που ψάχνετε είναι ένα δωμάτιο στο δάσος, τότε προφανώς αυτή είναι η καλύτερη επιλογή.

Για άλλους, πάλι, εκδρομή στο βουνό σημαίνει οδήγημα σε θεα­ματικούς ορεινούς δρόμους. Θεωρούμε ότι η διαδρομή που οδηγεί από την Ελάτη στο Χαλίκι καθώς και η διακλάδωσή της προς Καλλιρρόη, που καταλήγει στο Μουργκάνι (λίγο έξω από την Καλαμπάκα), είναι στο top ten των θεαματικών ορεινών διαδρομών στην Ελλάδα – και μάλιστα πολύ ψηλά στην κατάταξη... Στο πρώτο της κομμάτι και μέχρι το Δροσοχώρι, ο δρόμος είναι ψηλά στο βουνό και το τοπίο που αντικρίζουμε είναι ένα πανόραμα κορυφών. Από κει και πέρα ο δρόμος κατηφορίζει μέχρι που συναντά την κοίτη του Ασπροποτάμου, ο οποίος αυτήν την εποχή έχει φουσκώσει και καλυφθεί από λευκούς αφρούς δικαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το όνομά του. Η διακλάδωση βάζει ένα σοβαρό δίλημμα: προς Χαλίκι ή προς Καλλιρρόη; Εμείς σας συστήνουμε να αφιερώσετε κάποιο χρόνο για να κάνετε και τις δύο διαδρομές. Αν στρίψετε προς Καλλιρρόη, θα απολαύσετε ένα μεικτό δάσος με δρύες κι έλατα. Την επιβλητική ερημιά του τοπίου σπάνε οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Μαντάνια». Κάντε στάση για καφέ στο συμπαθέστατο μπαρ του με τα εμφανή δοκάρια στην οροφή και το μεσοπολεμικό πλακάκι. Αν, πάλι, ακολουθήσετε το δρόμο για Χαλίκι, θα απολαύσετε τους μαιάνδρους του Ασπροποτάμου και στο τέλος θα γευτείτε ντόπιο λουκάνικο και τραχανά στην ταβέρνα «La Verliga», τη μοναδική που μένει ανοιχτή όλο το χρόνο, μεσημέρι-βράδυ.

Εδώ και περίπου ένα χρόνο, όμως, η κοιλάδα του Ασπροποτάμου έχει αποκτήσει ακόμη δύο ασφαλτοστρωμένους δρόμους που τη συνδέουν με τον Νομό Ηπείρου. Ο πρώτος είναι μήκους 35 χλμ. και οδηγεί από το Χαλίκι στο Μέτσοβο. Ο δρόμος φεύγει από την κεντρική διαδρομή στο ύψος της τοποθεσίας Τρία Ποτάμια και αρχικά ανηφορίζει μέσα από αλπικά λιβάδια, ωστόσο όταν φτάνει στην κορυφή και ξεκινάει η κατηφοριά για το χωριό Ανήλιο, το τοπίο αλλάζει δραματικά και ο δρόμος πλέον κόβει μέσα από πυκνό δάσος έλατου και πεύκης. Χρόνια τώρα οι άνθρωποι που αγαπούν τις ορεινές διαδρομές τη σύστηναν ο ένας στον άλλον· επειδή όμως ήταν πολύ κακοτράχαλη, απευθυνόταν μόνο στους κατόχους 4x4, ενώ τώρα ανήκει σε όλους.

Ελάτη - Περτούλι - εικόνα 4
Καστράκι Μετέωρα: πάντα όμορφο, αλλά τώρα και με πολλές επιλογές για διαμονή.

Ο δεύτερος ασφαλτόδρομος ενώνει το Χαλίκι με τους Καλαρίτες στα Τζουμέρκα. Στην αρχή τριάντα χιλιόμετρα μέσα από πανύψηλα δέντρα κι εν συνεχεία μέσα από αλπικά λιβάδια. Κορυφαία στιγμή (στην κυριολεξία!) η διάβαση του Μπάρου σε υψόμετρο 1.900 μ. Στην περιοχή έχει ανοιχτεί και τρίτος (!) δρόμος – αυτήν τη φορά χωμάτινος: όσοι είναι εξοικειωμένοι με την περιοχή ξέρουν το χωματόδρομο που από το Χαλίκι καταλήγει στη δρακόλιμνη της Βερλίγκας. Αυτός ο δρόμος επεκτάθηκε άλλα 17 χλμ. και πλέον φτάνει μέχρι το Σιράκο περνώντας απ’ όλη την κορυφογραμμή του όρους Περιστέρι. Κι αν τα πλούσια οικοσυστήματα που θα συναντήσετε στις διαδρομές σάς ξυπνήσουν την επιθυμία για περισσότερη γνώση, τότε επισκεφθείτε το πολύ παραστατικό κέντρο ενημέρωσης στα Τρία Ποτάμια, κατόπιν συνεννόησης (2431077641).

Φεύγοντας από τα ορεινά των Τρικάλων, δεν μπορούμε παρά να κατευθυνθούμε προς Μετέωρα. Υπάρχουν δύο ωραίοι ορεινοί δρόμοι που ενώνουν το Περτούλι με την Καλαμπάκα. Η πρώτη και πιο σύντομη είναι μέσω Χρυσομηλιάς. Φυσικά, εμείς συνιστούμε την πιο μακρινή, μέσω Καλλιρόης, το μεγαλύτερο κομμάτι της οποίας περιγράψαμε ήδη πιο πάνω. Ο χειμώνας με τους βοριάδες αφήνει διαυγή την ατμόσφαιρα και τα εντυπωσιακά βράχια με τα μοναστήρια ορθώνονται στον ορίζοντα σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια. Στο Καστράκι, τον παλιό οικισμό που μοιάζει σφηνωμένος στα ριζά των βράχων, όλο και ξεπροβάλλουν καινούργιοι προσεγμένοι ξενώνες και ξενοδοχεία, δείγμα ότι και εδώ η περιοχή αλλάζει σελίδα όσον αφορά το τουριστικό της προφίλ. Μάλιστα, σ’ ένα λόφο βρίσκεται υπό ανέγερση ακόμη ένα μεγάλο ξενοδοχείο, με εξαιρετική θέα στους βράχους.

Η τελευταία στάση, πάντως, ανήκει δικαιωματικά στην πρωτεύουσα του νομού, τα Τρίκαλα. Ο πεζόδρομος κοντά στο ποτάμι έχει κίνηση σχεδόν όποια ώρα της ημέρας κι αν περάσεις. Η παλιά γειτονιά Βαρούσι, το βυζαντινό κάστρο με την κλασική καφετέρια-«παρατηρητήριο», το Κουρσούμ τζαμί, έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Σινάν Πασά, και το πάρκο του μύλου Ματσόπουλου είναι μόνο μερικά από αυτά που πρέπει να επισκεφθεί κάποιος για να γνωρίσει αυτήν τη χαρούμενη και περιποιημένη πόλη του θεσσαλικού κάμπου.

Η περιήγησή μας τελειώνει και λίγο προτού πάρουμε το δρόμο της επιστροφής αποφασίζουμε να τσιμπήσουμε κάτι σε κάποιο ταβερνάκι των Τρικάλων, σ’ έναν ήσυχο πεζόδρομο στο κέντρο, πίσω από τη βιβλιοθήκη. Η τελευταία μας γεύση από αυτό το ταξίδι είναι ένα πιάτο με μοσχαροκεφαλή, με κάθε μπουκιά να λιώνει στο στόμα. Όπως καταλαβαίνετε, θα ξανάρθουμε...

Ελάτη - Περτούλι - εικόνα 5
Το χιόνι καλύπτει τα πάντα στο Περτούλι.

Που να μεινετε

ελατη

Γιανμάδες (2434071749, www.giamandes.com) Σε ήσυχο σημείο του χωριού, αυτή η μονάδα 17 δωματίων ξεχωρίζει με την πολυτελή «νεοκλασική» διακόσμησή της. Τα δωμάτια είναι εξαιρετικά ευρύχωρα και τα μπάνια εξίσου άνετα. Ξεχωρίζουν, φυσικά, οι σουίτες που διαθέτουν τζάκι και υδρομασάζ.

Κόζιακας (2434071270, www.koziakashotel.gr) Η περσινή­ ανακαίνιση χάρισε στο ξενοδοχείο καινούργιο όροφο με μοντέρνο ύφος, που ξαφνιάζει. Σουίτες και τα δίκλινα με χτιστά κρεβάτια με κρυφό φωτισμό, μπάνια με jacuzzi κι έπιπλα σε λιτές, σύγχρονες γραμμές δίνουν τον τόνο. Στον τελευταίο όροφο θα βρείτε τις σοφίτες σε ρουστίκ ύφος, οι οποίες­ όμως χρειάζονται ένα φρεσκάρισμα, κατά τη γνώμη μας. Πρωινό στο δωμάτιο ή το εστιατόριο. Η εμπειρία των ιδιοκτητών (από τις πιο παλιές οικογένειες που ασχολούνται με τον τουρισμό στο χωριό) εγγυώνται τη σταθερότητα στο σέρβις.

Λιγκέρι (2434071454) Πέτρινο κτίριο καινούργιας κατασκευής, στον κεντρικό δρόμο. Άνετα δωμάτια, με σκούρα ξύλινα έπιπλα σε νεο-παραδοσιακό ύφος, φτιαγμένα από ντόπιους μάστορες. Στα συν το εσωτερικό πάρκιν με θερμαινόμενη ράμπα, η οποία αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμη μόλις πιάσουν τα μεγάλα κρύα και οι παγετοί. Τα πίσω δωμάτια είναι τα πιο ήσυχα.

Ξενώνας Παπαναστασίου (2434071150) Ένα από τα πιο παλιά ξενοδοχεία της περιοχής, στο κέντρο της Ελάτης. Στεγάζεται σε απλό και μεγάλο πέτρινο κτίριο, το οποίο θυμίζει τη λιτή αρχιτεκτονική των πρώτων μεταπολεμικών σαλέ. Το ξενοδοχείο είναι πλέον ανακαινισμένο. Έχει μεγάλους κοινόχρηστους χώρους, λιτά επιπλωμένους μ’ έναν τρόπο που δίνει την αίσθηση ενός πολύ σύγχρονου ρουστίκ. Τα δωμάτια με το ξύλινο πάτωμα και τα απλά ξύλινα έπιπλα σε σκούρο χρώμα ακολουθούν την ίδια απλή προσέγγιση. Το μπαράκι του αποτελεί ένα από τα ωραιότερα σημεία στο χωριό για ήσυχο ποτό.

Τηλέμαχος (2434071195). Απλά, οικονομικά ενοικιαζόμενα δωμάτια, σε ήσυχη περιοχή της Ελάτης, δίπλα στο δασάκι του Προφήτη Ηλία. Δωμάτια με τζάκι και αυτόνομη θέρμανση.

περτουλι

Αρχοντικό Χατζηγάκη (2434091146, www.chatzigaki.gr) Ακόμη και τώρα που ένα κομμάτι του οικοπέδου έχει χτιστεί, το κεντρικό αρχοντικό (πιστή απόδοση της μορφής του αρχοντικού που κάηκε το 1944 από τους Γερμανούς), περιτριγυρισμένο από ψηλά έλατα, διατηρεί ατόφια τη γοητεία του. Εξίσου ζεστό και ατμοσφαιρικό είναι και το cafe, το οποίο αποτελεί ωραίο σημείο για lounging στο χωριό, ακόμη κι αν δεν μείνετε εδώ. Τα δωμάτια, ευρύχωρα, με ωραία κλασικά έπιπλα, έχουν ιδιαίτερη γοητεία. Ασφαλώς, όμως, τις εντυπώσεις κλέβουν οι καινούργιες σουίτες σε English country style.

Ξενοδοχείο Παπαγιάννη (2434091177, www.papagiannishotel.gr) Από τα κλασικά ξενοδοχεία της περιοχής, καλοφτιαγμένο, με σταθερή ποιότητα στο σέρβις και συμπαθητικές τιμές.

Ελάτη - Περτούλι - εικόνα 6
Οι καλοφτιαγμένες σουίτες του ξενοδοχείου «Παπαναστασίου».

λιβαδια περτουλιου

Ξύλινο Χωριό (2432300370, www.xilinohorio.gr) Ξύλινα σαλέ στο δάσος τα οποία έχουν διαμορφωθεί σε δώδεκα διώροφες μεζονέτες 65 τ.μ. η καθεμία, με θέα στις πλαγιές του Κόζιακα. Βαριά διακόσμηση, με ξυλόγλυπτα κεφαλάρια και σκουρόχρωμα έπιπλα. Η μονάδα διαθέτει ακόμη cafe και μπαρ, όπου σερβίρονται και κρύα πιάτα. Για να φτάσετε στις εγκαταστάσεις, θα πρέπει να διασχίσετε έναν κατηφορικό χωματόδρομο, περίπου 700 μ., ο οποίος όμως εκχιονίζεται τακτικά το χειμώνα. Θα σας δώσουν πληροφορίες για πολλές δραστηριότητες στην περιοχή.

νεραϊδοχωρι

Dristela Resort (2434091350, www.dristela.gr) Πολυτέλεια που ξαφνιάζει, στην άκρη του χωριού. Οι κρυστάλλινοι πολυέλαιοι, οι δερμάτινες πολυθρόνες και τα μεγάλα αρχοντικά τζάκια δημιουργούν σκηνικό από αγγλικό cigar bar... Τα 19 δωμάτια με ταπετσαρίες Ralph Lauren βλέπουν όλα στο δάσος. Στη μονάδα υπάρχει κι ένα μικρό spa.

πυρρα

Βίγλα (2434091400, www.viglapiras.gr) Μεγάλο πέτρινο κτίριο, χτισμένο σε σημείο το οποίο αγναντεύει στις κορυφές του Αυγού, της Τσούμας και του Χαμένου. Περιποιημένα δωμάτια, 14 στο σύνολο, επιπλωμένα σε νεο-παραδοσιακό, ρομαντικό ύφος. Διαθέτει και ένα μικρό εστιατόριο.

χρυσομηλια

Αστροβολιά (2434041434, www.astrovolia.com) Πέτρινο κτίριο, σε μοναστηριακό ύφος, που δεσπόζει στον κεντρικό δρόμο λίγο έξω από τη Χρυσομηλιά. Το εσωτερικό με την εμφανή πέτρα και τα ξύλινα έπιπλα δημιουργεί ένα total ρουστίκ ύφος. Τα δωμάτια, σε διαφορετικό ύφος το καθένα, έχουν διακοσμηθεί με αναφορές στη λαϊκή παράδοση ολόκληρης της Ελλάδας. Υπάρχουν BBQ και κελάρι στο οποίο γίνονται γευσιγνωσίες.

Μάγεμα (2432041626, www.magema.gr) Τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από τα περτουλιώτικα λιβάδια, στο δρόμο προς Καλαμπάκα, συναντάμε αυτήν τη μονάδα που διακρίνεται για το νεανικό στιλ στη διακόσμηση και τη φροντίδα όσον αφορά το φαγητό. Στο εστιατόριο τα ζαρζαβατικά προέρχονται από το κτήμα των ιδιοκτητών και το ψωμί είναι ζυμωτό.

Καστρακι καλαμπακας

Archontiko Mesohori (2432077125, www.archontiko-mesohori.com) Ένα παλιό αρχοντικό του 19ου αιώνα στο πάνω μέρος του οικισμού, εκεί όπου ξεφυτρώνουν τα βράχια των Μετεώρων, ανακαινίστηκε κι έγινε μια μικρή οικογενειακή μονάδα. Τα δωμάτιά του, όλα άνετες δίχωρες σουίτες, αποτελούν μια προσεγμένη πρόταση διαμονής.

Dellas Boutique Hotel (24320 78260, www.dellas-hotel.gr) Καινούργιο ξενοδοχείο, στην είσοδο του χωριού, με θέα στους βράχους των Μετεώρων. Ευχάριστοι κοινόχρηστοι χώροι σε νεοκλασικό ύφος, με σκούρα ξύλινα έπιπλα και μάρμαρα στα πατώματα. Τα δωμάτια είναι μεγάλα και τα περισσότερα βλέπουν στους βράχους. Μια οικονομική λύση με ιδιαίτερη ποιότητα που ξαφνιάζει.

Πύργος Αδράχτι (2432022275, www.hotel-adrachti.gr) Μικρή μονάδα νεο-παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, στο πάνω μέρος του οικισμού. Από τα παράθυρα των δωματίων νομίζεις ότι θα ακουμπήσεις τους βράχους...

Hotel Meteora (2432078180, www.meteorahotels.com)

Μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, με ευχάριστους κοινόχρηστους

χώρους σε μίνιμαλ ύφος και απλά, επαρκώς εξοπλισμένα δωμάτια, σχεδόν όλα με μπαλκόνι. Το αξεπέραστο ατού της είναι η εκπληκτική θέα στους βράχους των Μετεώρων, την οποία απολαμβάνετε ανεμπόδιστα σχεδόν από όλα τα δωμάτια του ξενοδοχείου.

τρικαλα

Αετών Μέλαθρον (2431063130, www.rphotels.gr) Στα όρια της πόλης των Τρικάλων, πρόκειται για το καλύτερο ξενοδοχείο της, με ευρύχωρους κοινόχρηστους χώρους με νεοκλασική επίπλωση, πλήρη wet area με εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα και άνετα δωμάτια. Στα συν η ύπαρξη πάρκιν.

Achillion Hotel (2431028192, www.rphotels.gr/achillion/welcome.html) Παλιό, αλλά περιποιημένο ξενοδοχείο, στο κέντρο της πόλης, δίπλα στο ποτάμι, με οικονομικές τιμές.

Ελάτη - Περτούλι - εικόνα 7
Ψαρεύοντας πέστροφες στον καταρράκτη της Παλαιοκαρυάς.

που να φατε

Δειπνοσοφιστής (Ελάτη, 2434071080) Η πιο σοβαρή και συνεπής γαστρονομική προσπάθεια στην Ελάτη έχει τα πάνω και τα κάτω της. Το wine restaurant στεγάζεται στο κελάρι της ταβέρνας «Καλαμαράς». Ο χώρος με τους κόκκινους καναπέδες, τις μαύρες-ασημί καρέκλες και την κατάφορτη art de la table είναι μεν εντυπωσιακός, ίσως όμως θα χρειαζόταν λιγότερα τραπέζια για ν’ αναδειχτεί καλύτερα. Τα πιάτα είναι πλούσια, με υλικά από όλη την Ελλάδα. Το φιλέτο μοσχαριού με αγκινάρες και σάλτσα παρμεζάνας ήρθε στο τραπέζι μας κομμένο άψογα και σωστά ψημένο, αλλά το ζαρκάδι με πουρέ μελιτζάνας (μια πειραγμένη εκδοχή του χουνκιάρ μπεγεντί) ήταν μάλλον άτονο. Εντυπωσιακή η λίστα κρασιών.

Μαργαρίτης (Νεραϊδοχώρι, 2434091217) Κλασική ταβέρνα, στον κεντρικό δρόμο του χωριού. Κυνήγι αλλά και άγρια ζώα εκτροφής – και γενικώς τα άπαντα της κρεατοφαγίας.

Ντρομακάς (Καποδιστρίου 15, Τρίκαλα, 2431072152) Στο κέντρο της πόλης, σε μικρή απόσταση από την κεντρική γέφυρα και πίσω από τη βιβλιοθήκη, αυτό το οικογενειακό ταβερνάκι αποδεικνύεται μια μικρή ανακάλυψη. Σπιτικά πιάτα σε μεγάλη ποικιλία (κρέας και ψάρι), από τα οποία ξεχωρίζει η παραδοσιακή μοσχαροκεφαλή.

Philoxenia (Καστράκι Καλαμπάκας, 2432023514) Στην καρδιά του τουριστικού οικισμού, στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στα Μετέωρα, αυτή η παλιομοδίτικη ταβέρνα είναι πραγματική έκπληξη. Αν κι εξυπηρετεί τα στίφη των τουριστών, προσφέρει ένα από τα πιο καλοψημένα χοιρινά κεμπάπ που έχουμε δοκιμάσει καθώς και ζουμερά παϊδάκια. Τα συγχαρητήριά μας στον ψήστη!

Ταβέρνα Παπαναστασίου (Ελάτη, 2434071150) Ακριβώς δίπλα στο ξενοδοχείο, ευχάριστη σάλα, με μεγάλη τζαμαρία. Απλή κουζίνα, με έμφαση σε παραδοσιακά πιάτα όπως ο κοκκινιστός κόκορας με μακαρόνια και οι τηγανητοί κεφτέδες με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες. Ωραίες οι πίτες, με φύλλο που ανοίγουν οι ίδιοι.

Η Ταβέρνα του Παναγιώτη (Περτούλι, 2434091000) Από τη μεγάλη τζαμαρία απολαμβάνεις όλη τη νοστιμιά του ελατοδάσους του Περτουλίου, ενώ στο πιάτο σου έρχονται καλομαγειρεμένα χειμωνιάτικα πιάτα, όπως αρνάκι λεμονάτο, αγριογούρουνο και στιφάδο. Το γεύμα κλείνει με ελαφριά γλυκά.

χρησιμες διευθυνσεις

Το Λίκνο (Ελάτη, 2434071826, www.likno.gr) Θέλετε να αγοράσετε βιολογικό τραχανά αλλά κι έναν ενημερωμένο χάρτη για τους χωματόδρομους της περιοχής; Βρίσκεστε στο σωστό μαγαζί. Σημειώστε δε ότι οι ιδιοκτήτες είναι γνώστες της περιο­χής και πρόθυμοι να σας κατατοπίσουν.

Trekking Hellas Δυτικής Θεσσαλίας (2431087964, www.trekking.gr) Η βάση τους στον Ασπροπόταμο, μέσα στις καστανιές και στα πλατάνια, είναι εκπληκτική. Εδώ θα απευθυνθείτε αν θέλετε να κλείσετε μια κατάβαση στον Ασπροπόταμο ή –γιατί όχι;– μια αναρρίχηση στα Μετέωρα.

Magic Sport (2434071192, www.magicsport.gr) Χρόνια τώρα προσφέρει πλειάδα δραστηριοτήτων για όσους θέλουν να γνωρίσουν πραγματικά τα περτουλιώτικα λιβάδια και δεν αρκούνται σε μια γρήγορη ματιά μέσα από το παρμπρίζ. Ιππασία, ορεινή ποδηλασία, τοξοβολία, ορειβασία και συλλογή μανιταριών είναι μερικές από τις δραστηριότητές τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.