Balkan ski

Η Ιωάννα Γκομούζα επισκέφθηκε δύο από τα πιο ανερχόμενα χιονοδρομικά των Βαλκανίων, το Μπάνσκο στη Βουλγαρία και το Ποϊάνα Μπρασόβ στα Καρπάθια, και σας δίνει τα καλύτερα ski & apres ski tips για να τα απολαύσετε.

Balkan ski

Η Ιωάννα Γκομούζα επισκέφθηκε δύο από τα πιο ανερχόμενα χιονοδρομικά των Βαλκανίων, το Μπάνσκο στη Βουλγαρία και το Ποϊάνα Μπρασόβ στα Καρπάθια, και σας δίνει τα καλύτερα ski & apres ski tips για να τα απολαύσετε.

Μπάνσκο: και κοντά, και προσιτά

Balkan ski - εικόνα 1
Μπάνσκο

Το σκηνικό Τεσσεράμισι ώρες από τη Θεσσαλονίκη, το Μπάνσκο εξελίσσεται με ιλιγγιώδη ρυθμό στη χαρά του Βαλκάνιου –και όχι μόνο– μέσου σκιέρ. Και δεν χρειάζεται ν’ ανεβείς στις πίστες για να το καταλάβεις. Στη μεγάλη απλόχωρη λάκκα όπου απλώνεται το χωριό, στα πόδια του όρους Πιρίν, οι γερανοί δεν σταματούν να «φυτεύουν» τεράστια αλπικού στιλ μπλοκ με διαμερίσματα και ξενοδοχεία! Κι επειδή ο χώρος δεν λείπει, τα περισσότερα προσφέρουν υπεράνετα δωμάτια κι spa με πισίνα σε πραγματικά ανταγωνιστικές τιμές. Το χιονοδρομικό Έπειτα από μια 25λεπτη πτήση με τη γόνδολα ανοίγονται στα πόδια σου 70 χλμ. διαδρομών μέσα από 16 πίστες. Και για να ξέρεις τι σε… περιμένει, τσέκαρε τις ζωντανές εικόνες από τις πίστες και τον καιρό από τα ειδικά μόνιτορ στη βάση του χιονοδρομικού. Το πεδίο δράσης χωρίζεται σε δύο περιοχές: στην Chalin Valog, για καταβάσεις στο δάσος, και πιο ψηλά, στη Shiligarnika, για όσους αναζητούν συγκινήσεις στο… κόκκινο σε αλπικό τερέν μέχρι τα 2.500 μέτρα. Αν το κατέχεις το σπορ, σημείωσε τις πίστες Stara Pista, Todorka, Balkaniada, Plato 2, Chalin Valog 1 και 2. οι εξπέρ θα πάρουν την καρέκλα για την Tomba και οι λάτρεις της σανίδας ραντεβού στο half pipe. Με τη σωστή επιλογή λιφτ μπορείς να καρβάρεις για 16 συνεχή χιλιόμετρα! Και όταν αποφασίσεις να αράξεις στην αφετηρία της Shiligarnika, υπάρχουν αρκετά μπαράκια κι εστιατόρια.

Balkan ski - εικόνα 2
«Premier Luxury Mountain Resort», Μπάνσκο

Όταν δεν κάνεις σκι βγες μια βόλτα στα καλντερίμια της Παλιάς Πόλης, ανάμεσα στα παλιά πέτρινα σπίτια. Στον κεντρικό δρόμο, ο οποίος συνδέει τις δύο καλοφτιαγμένες πλατείες, βρίσκονται τα βασικά αξιοθέατα: το σπίτι-μουσείο του αντιφασίστα ποιητή Νικόλα Βαπτσάροφ (με ενδιαφέροντα φωτογραφικά κολάζ), η οικία του Νεόφυτου Ρίλσκι (θεωρείται ο πατέρας της βουλγάρικης κοσμικής εκπαίδευσης και το μουσείο δίνει την ευκαιρία να δεις εκ των έσω ένα παραδοσιακό σπίτι της περιοχής) και η εντυπωσιακή εκκλησία Sveta Troitsa. Και, φυσικά, υπάρχουν οι mehana, τα παραδοσιακά εστιατόρια που, παρότι υιοθετούν ρουστίκ σκηνικό και μουσικές επιλογές ελληνικής μπουζουκερί, προσφέρουν συμπαθητικό φαγητό (δοκιμάστε τις Dedo Yonkata και Vodenizata). Ανηφορίζοντας προς τη γόνδολα, βρίσκεις την πίστα πατινάζ, ένα χαριτωμένο παλαιοπωλείο και το κλασικό νυχτερινό στέκι «Happy End». Για εκδρομές, σε βλέπουμε στο μοναστήρι Ρίλα και το γραφικό Μέλνικ για ντόπια κρασιά. Για διαμονή Μείναμε στο ολοκαίνουργιο, καλόγουστο κι ελληνικής ιδιοκτησίας πεντάστερο «Premier Luxury Mountain Resort» (+35974950500, www.premiermountainresort.com). Τα 125 δωμάτιά του (διαμερίσματα και μεζονέτες) είναι ευρύχωρα και φιλόξενα, το εστιατόριο «Amvrosia» φυσάει και όσο για το Asana Spa; Μόλις με € 45 απολαύσαμε 90 λεπτά βασιλικού μασάζ (για την πισίνα, τη σάουνα και το χαμάμ δεν υπάρχει χρέωση). Ωραία design περίπτωση το «Perun Lodge» (+35974986200, www.perunlodge.com). Πιο κοντά στη γόνδολα βρίσκεται το αρχοντικό «Kempinski Grand Arena» (+35974988888, www.kempinski-bansko.com).

Ποϊάνα Μπρασόβ: ο Παρνασσός της Ρουμανίας

Balkan ski - εικόνα 3
Μπρασόβ

Το σκηνικό Τουλάχιστον ειδυλλιακό. Ξαπλωμένη σ’ ένα λιβάδι γεμάτο έλατα και μια λιμνούλα, η Ποϊάνα Μπρασόβ δεν είναι τυχαία το αγαπημένο χειμερινό θέρετρο των Ρουμάνων. Βρίσκεται στην καρδιά της χώρας, δυόμισι ώρες από το Βουκουρέστι, και προσφέρεται για εξορμήσεις στο χιόνι και τηνΤρανσιλβανία. Το χιονοδρομικό απλώνει τις εννέα κάθε βαθμού δυσκολίας πίστες του στις ομαλές πλαγιές του Rostavaru, θα ικανοποιήσει όμως βασικά τους αρχάριους και μεσαίους σκιέρ. Στις σχολές θα βρεις δασκάλους που μιλούν αγγλικά κι έπειτα από κάποια μαθήματα θα μπορείς να γλιστρήσεις στην μπλε πίστα, από την κορυφή Cristianu Mare μέχρι το χωριό. Για apres ski δίπλα στα λιφτ, ωστόσο, μην περιμένεις πολλά.

Balkan ski - εικόνα 4
Ποϊάνα Μπρασόβ

Όταν δεν κάνεις σκι, νοίκιασε ATVs ή ένα έλκηθρο που σέρνουν άλογα για να «χαθείς» στο δάσος. Η ζωή στην Ποϊάνα Μπρασόβ είναι γενικά χαλαρή. Βολτάρεις δίπλα στη λίμνη, ζεσταίνεσαι με μια σούπα στις φολκλόρ ταβέρνες «Sura Dacilor» και «Coliba Haiducilor» – άντε να βγεις και για ποτό. Όσοι αναζητούν περισσότερη… κίνηση μένουν στο Μπρασόβ, μια μεσαιωνική πόλη με αρχοντικά κτίρια, λιθόστρωτα σοκάκια και παραδοσιακά σαξονικά σπίτια κλεισμένη σε καλοδιατηρημένα τείχη. Απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από την Ποϊάνα Μπρασόβ και συνδέονται κάθε μισάωρο με συγκοινωνία. Ανεξάρτητα από τη βάση, πάντως, πέρνα από το Μπρασόβ, για να χαζέψεις την γοτθική Μαύρη Εκκλησία, την απλόχωρη πλατεία, τον πεζόδρομο Republicii και τον εμπορικό δρόμο Muresenilor. Για καφέ μάς αρέσει το μπαράκι «Festival 39» και για γλυκό το καφέ-ζαχαροπλαστείο «La Vatra Ardealului» (G. Baritiu 14). Και τα πέριξ, ωστόσο, κρύβουν διαμαντάκια: το ατμοσφαιρικό κάστρο του Μπραν με τη δαιδαλώδη αρχιτεκτονική, καθώς και η αρχόντισσα Σινάια, με τα παλάτια, το φημισμένο μοναστήρι και τις βιλίτσες της. Για διαμονή Για ελληνική φιλοξενία (!) στην Ποϊάνα Μπρασόβ η καινούργια πανσιόν «Pantheon» (+40368104020, www.pensiunea-pantheon.ro), διαθέτει δωμάτια με υδρομασάζ. Στη λίμνη το χλιδάτο «Aurelius Poiana Brasov» (+40722234981, www.brasov.imparatulromanilor.ro), το οποίο, μεταξύ άλλων, διαθέτει κι εσωτερική πισίνα, ενώ συμπαθητικό είναι και το «Heraldic Club» (+40368101214, www.heraldic-club.ro). Στο Μπρασόβ το νεοκλασικό αρχοντικό του «Bella Muzica» (+40268477956, www.bellamuzica.ro) στην πλατεία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.